Inlägg

Inlägg som ingenjören har skrivit i forumet
Av ingenjören
Skrivet av Sviskon1:

Nu behöver jag lite tips och trix av er som är lite mer rutinerade, för att se om jag tänker rätt!

Gjorde ett kok i helgen, tanken är att det ska bli en relativt stark pale ale, med "Knäpp i hövvet"-mängder tropiska smaker, men utan citrustoner. Jag ska sen flaskjäsa den (eller i alla fall halva batchen) på annanasjuice och kokossirap, och dricka den i slutet på januari när det är kallt, jävligt och man längtar som mest efter 25+ och strålande sol. Varför? För att jag fått för mig det helt enkelt, nog om det

Hur som helst så har jag gjort ett recept på 5kg extra pale ale och 2 kg Wienermalt som grund. När jag mäskade detta (tanken var att göra det på 65 grader i 60 minuter, men eftersom jag jobbar med en gammaldags spis så spikade temperaturen upp mot 70 grader och fick sen sjunka nedåt långsamt).

När jag väl mätte OG fick jag panik. Beräknat OG i receptet är 1,0752, men när jag mäter fick jag knappt 1,25. I ren panik slängde jag i ett kg bryggsocker för att slippa dricka 22 liter lättöl, men oavsett kommer ju receptet inte bli som det var tänkt.

Jag har tre idéer om vad som kan gått snett:
1. Jag använde okrossad malt som jag malde själv för första gången ( i kvarn). Malde den 2 gånger, men tror att det kan ha varit för dålig malningsgrad.
2. 60 minuter kan ha varit för kort mäskning för så mycket malt.
3. Temperaturen stack för högt, vilket på nått sätt sabbade själva mäskningen.

Är jag på rätt spår tror ni, eller har ni nån annan idé? Jag kommer ju att få brygga om det här receptet oavsett, så vore gött med lite expertinput för att slippa sabba 22 liter till

Hade jag varit du hade jag köpt Dry malt extract från Muntons och öst i tills du får rätt OG. Den kan du hälla rätt ner i jäskärlet. Nästa fråga är hur förhållandet malt kontra vatten, dvs hur många liter vatten per kg malt? Lackade du? Körde du i mjölksyra eller liknande för att justera pH? Rörde du runt i malten med jämna mellanrum? En stor visp kan vara bra för detta ändamål.

Av ingenjören

Idag tryckte jag över min stout till fat. Slutade på 1.015. Men vilken doft! Kakaobönor, nymalet kaffe, lite karamellkola och sedan en ton av vanilj. Riktigt ljuvlig faktiskt. Ca 7,5 % stannade den på tillslut. Ser fram emot att testa denna nästa helg när den fått lite kolsyra.

Skulle jag göra den igen skulle jag nog som någon föreslog i tråden tillsätta lite socker. Då får man upp styrkan lite mer. Nu vet jag ju inte hur den smakar än, men man vill väl ändå nå 8 % tänker jag?

Av ingenjören
Skrivet av NoWin:

Du kan använda laktos eller annat ojäsbart socker för att höja FG eller annat ojäsbart socker kanske också mäska vid högre temperatur.

Jo mäskprocessen har jag god koll på, så även hur temperatur påverkar produktionen av maltodextrin
Laktos ger ju en inte så angenäm sötma tycker jag, då är det nog bättre att tillsätta ren maltodextrin.

Av ingenjören
Skrivet av NoWin:

Det brukar behövas len del socker om man ska nå 10%.

Ja jag antar det. Men då blir ju även FG lågt vilket inte är fallet om det ska vara en äkta imperial stout

Av ingenjören

Som synes verkar min stout i princip ha jäst klart över helgen. Helt sjukt, trodde verkligen inte det kunde gå så snabbt. Idag kastade jag i 50 g krossade kakaobönor. Nu får det stå och gotta till sig till söndag tänkte jag. Sedan ska jag ta ett hydrometerprov för att verifiera mätningen.

Av ingenjören
Skrivet av Sviskon1:

Uuh, här verkar jag ha missat nått! Jag har fattat det som att det är framför allt lageröl som är känsliga som attan för syret, men det är tvärt om alen alltså?

Ja precis, därför tycker jag lager blir bäst om man ska flaska. Kanske skyddas den av svavlet den producerar?

Av ingenjören
Skrivet av Sviskon1:

Kan ju passa på att ställa en dum fråga när jag ändå är igång. Flaskade som sagt min första öl idag, och har sen ägnat mig åt det uppenbart roligaste med denna hobby: Disken! xD

Det jag framför allt oroar mig för är att jäshinken jag använt (klassisk PEHD- plasthink) fortfarande luktar Citra. Jag har har såklart diskat den så noga jag kunnat, samt låtit den stå fylld med varmt vatten och diskmedel i badkaret en timme. Men jag kan fortfarande känna en tydlig citrahumledoft i hinken. Kommer detta kontaminera varenda öl framöver, så jag ska avsätta hinken för Citra-öl (jag gillar visserligen citra...men hade ju kanske tänkt testa nått annat emellanåt xD), eller vad tror ni?

Nej finns ingen anledning. Du har väl behandlat hinken med Star San eller liknande? Hinken kommer dock lukta humle i evig tid. Inget fel med det. Om du gillar din nya hobby kan du överväga att köpa en fermzilla eller liknande. Det är lättare att hålla rena.

Av ingenjören

En bild från igår när jag pumpade över min stout till jäskärlet. Fick ut 10,5 L.

Jäsningen har startat. Luktar vanilj och choklad i källaren. 🍫

Av ingenjören

Tyvärr verkar det inte gått klockrent. Fick bara OG på 1,071. Det innebär att den landar runt 8-8,5 %. Kanske blir att vaska hela skiten

Av ingenjören

En salig blandning av malt.

Mäsk

Egen färsk humle från frysen. Chinook. Tillsätts sista 15 min.

Vaniljstång och kakaobönor tillsätts sista 5 min.

Av ingenjören
Skrivet av pine-orange:

Det låter helt galet att de skulle använda ett kärnkraftverk för att göra vätgas. Den stora anledningen till att det finns ett intresse för vätgas är för att dra nytta av vind och sol när elen inte behövs för annat.

Jag instämmer till 100 %. Däremot behöver kokare vätgas i processen så de har inte sällan egen produktion av vätgas. Men det är en annan femma.

Av ingenjören
Skrivet av Sviskon1:

Denna tråden måste jag ju bara följa. Har precis gett mig in i ölbryggningens underbara värld (till min övriga familjs stora glädje i en redan innan lite för liten 4a med alldeles för litet kök). Ett riktigt bra hobbyval för min del, då en stor del av grejen är att vänta. Personlig utveckling, det kan man lugnt säga!

Brygger i en 30-litersgryta med BIAB än så länge. Har väll siktet inställt på ett bryggverk...men dra och bada vilka pengar alltså. Men har någon ett över som man vill bli av med, så hojta gärna till!

Just nu står en receptbryggning på "What does a gay horse eat" på kallkrasch för tappning imorgon, samt en egenkomponerad lager som står och göttar sig i kyl med tappning om någon vecka. Fruktansvärt roligt...men det börjar bli ett problem att jag har för mycket öl och för lite flaskor xD

Ni som kör tappning på fat, det verkar ju sjukt smidigt, men utöver det, vad har ni för för/nackdelar mot flasktappning? (Speak to me like i am five)

Jag flaskade tidigare men flaskar nu enbart om jag ska tömma ett fat. Orkar verkligen inte palta med flaskor längre plus att CO2 halten är så osäker. Som processingenjör föredrar jag tydliga mätinstrument där jag kan se exakt tryck osv
Du har ju lite flax må jag säga för Kegland har precis börjat sälja fat i PET på 8 L. Smidiga att få in i kylen och billiga. Det är ett utmärkt sätt att testa om man vill fortsätta med fat. Tror de säljs på ölbryggning.se. För att köra med fat behöver du en regulator. Jag förespråkar en regulator med 2 klockor (manometrar) även om du kör med sodastreamflaskor då man kan se om flaskan är tom eller inte. Som jag sade tidigare vill jag inte gissa. Flaskor köper du med fördel på byggmax där en påfyllning kostar 29 kr och räcker till ca 60 L öl. Kom bara ihåg att du behöver en trapetzadapter för att köra sodastreamflaskor.

Den största fördelen med fat förutom att det är enklare, är att du får syrefri övertappning från jäskärlet. Jag har en fermzilla med pressure kit, så jag trycker helt sonika över min öl till fatet. Oxidation är ju ett rätt stort problem för vissa stilar, exempelvis NEIPA och IPA m fl.

Av ingenjören

Idag tänkte jag testa brygga en Imperial stout för första gången. Kommer satsa på en rätt komplex maltbas.

Maltblandningen:
3,3 % rostat korn
4,4 % Special B
3,3 % chokladmalt
68,9 % pilsnermalt
8,9 % ljus karamellmalt 150
11,1 % ljus munchermalt

Sedan siktar jag på runt 60 IBU och 10 % alkohol
Kommer kasta i vaniljstång och kakaobönor de sista 5 min av koket
Sedan blir det att kasta i 50 g kakaobönor som "torrhumling".

Jäser med New World strong ale.

Lägger upp lite bilder under bryggdagen.

Av ingenjören
Skrivet av pine-orange:

Du tänker på Terrapower, men det är inte det som Microsoft har valt här.

Just ja terrapower, det verkade ändå vara en intressant design. Det var mig veterligen också en SMR i storlek.

Av ingenjören

Det enda vi kan göra i denna tråd är att inte mata trollet. Men jag diskuterar mer än gärna kärnkraft och elproduktion! Det är ett intressant och tekniskt ämne. Hade inte Bill Gates en rätt intressant variant på ett kärnkraftverk på G? Som en cigarr som bränner ut bränslet fullständigt? Kanske är det denna som Microsoft är sugna på?

Av ingenjören
Skrivet av medbor:

Ingen teknik kommer ensamt stabilisera elmarknaden så den slutar fluktuera, men absolut blir det en självmotsägelse litegrann

Vätgas fungerar fint om man satsar på att nätet i snitt har en överproduktion som kan skapas av billig el från ojämna källor (vind/sol främst)

Det finns nog andra lagringstekniker som är mer effektiva annars, men inte lika lätta att skala upp (pumpad vattenkraft eller batterier). Långt från alla kan ens bygga vattenkraft, och batteriet har väldigt begränsad energimängd. Vätgas kan ju vara reservkraft likt Karlshamn med nästan obegränsade mängder energi

Jag menar alltså absolut inte att vätgas löser alla problem, men det är inte så lätt som att se en siffra som effektiviteten och bara förkasta hela processen. Man kan ju sätta vätgas-skapare ute vid vindkraftparken för de fall som blåser för mycket. Inte helt perfekt kanske, men ganska bra. Bättre än negativa elpriser skulle jag tro

Ute till havs hade jag hellre sett vätgasproduktion än stora anläggningar på land pga icke försumbara risker med just vätgas. Havet ställer dock väldigt stora krav på material och då kommer priset öka med faktor 10. Minst. Så fort jag är nära ett saltvattensystem på jobbet duger plötsligt inte högkvalitativt rostfritt stål. Då är det SMO 254 eller super duplexa stål och liknande som krävs. Där snackar vi höga priser på material. Däremot känns det som att framtiden är ljus för de som vill arbeta som ingenjörer. Det finns många intressanta tekniska problem att lösa.

Av ingenjören
Skrivet av Yoshman:

Kan självklart komma fram ny teknik. Men låt oss stanna i nutid.

Varför har vi allt oftare negativt elpris i Sverige?
Därför att vi nått en punkt i vår utbyggnad av vindkraft där den under goda förhållanden ger en högre effekt än vad som är möjligt att reglera med tillgänglig vattenkraft (all vattenkraft i Sverige är inte reglerbar).

Kollar man på prognosen för kommande nya vindkraftinstallationer ser man en väsentligt lägre utbyggnadstakt de kommande åren jämfört med det senaste decenniet. Samtidigt vet vi att behöver kommer öka kraftigt framåt, men utan vettig plan för "överproduktion" av el finns varken ekonomin eller de tekniska möjligheterna att få till en sådan utbyggnad primärt med vind och sol.

Vätgas är en, av i nuläget väldigt få, tekniska lösningar på det problemet. Forsätter man kraftig utbyggnad av vind/sol kommer elproduktionen räknat i kWh (energi) varar helt OK, men det kommer finnas perioder med brutal överproduktion som måste konsumeras samma sekund den produceras och det kommer också finnas perioder med rejäl effektbrist.

Så länge det finns överproduktion kommer det finnas priser nära eller under noll, för om ingen "äter upp" den elen havererar hela elnätet. Storskalig produktion av vätgas blir då ett tekniskt vettig sätt att spara el vid effekttoppar för att sedan bl.a. leverera ut den igen vid låg effekt.

Om det är en av väldigt få lösningar blir det ett politiskt problem att fixa ekonomin i det hela!

Innan detta inträffar kommer den kapitalistiska marknaden ha skött detta åt oss genom att baskraft kommer läggas ner då den inte är lönsam längre. Då kommer elpiset att gå mellan lågt och sedan skyhögt. Det är en stor risk iaf efterersom vindkraftverken inte behöver ta hänsyn till elnätet i någon större utsträckning i dagsläget. Det bästa hade såklart varit att vindkraftverk måste reglera ner/stängas av om elbehovet är lågt genom nya regelverk.

Av ingenjören
Skrivet av medbor:

Vätgasen har några fördelar:
Kan driva ’vanliga’ förbränningsmotorer för biltävlingar och liknande (https://www.youtube.com/watch?v=U-n5L0cXcpg)
Såklart bättre med bränslecell i en eldriven bil dock
Kan transporteras och lagras
Kan med lätthet skapas på alla platser som har tillgång till vatten och el
Kan skapas gratis från överskottet av vind och sol när nätet inte behöver deras el

Även om effektiviteten lämnar lite att önska så finns det områden där det fungerar ändå, framförallt som reservkraft för de som inte har vattenkraft. Går att bygga absurda mängder vätgas om ett helt land överproducerar el med t.ex vindkraft med 50% över behovet

Sen om det är optimalt eller bäst rent ekonomiskt är en annan fråga

Jag vet att jag nämnt detta tidigare men inte i denna tråd. Det finns ett litet dilemma med lagring av vätgas. Det handlar om hur elbörsen är uppbyggd. Om man dels ska betala för lagring men även producera när elpriset blir lägre, kommer ju inte elpriset sjunka nämnvärt för att du producerar stora mängder vätgas just då. Däremot får du betala för att lagra gasen. Vad är då plötsligt incitamentet att producera vätgas ur ett kapitalistiskt perspektiv? En annan aspekt är att elpriset blir konstant, dvs det kommer inte variera alls över tid. Detta är inte alls bra för en öppen marknad som nordpool. Själv tycker jag vätgas känns som spännande teknik dock men den ekonomiska biten kan bli svår att få till.

Av ingenjören
Skrivet av MsSmith:

Klart det var för dyrt att producera el via kärnkraft.
Försök acceptera att kärnkraften har spelat ut sin roll och att det är en tidsfråga innan den är borta. Förlegad teknik utan marknadsmässiga möjligheter kan aldrig stavas framtid.

Ditt sätt att argumentera är sällan sakligt och renhårigt. Du kastar ur dig lögner som att man stänger ner kärnkraft vilket inte är samma sak som att nedreglera. När någon sedan Inte håller med dig ska man bara acceptera att du har rätt. Jag kommer inte argumentera med dig mer. Ha det gott.

Av ingenjören
Skrivet av MsSmith:

Tror inte du vet skillnad på resurssnål och oändlig är.
Det borde vara uppenbart för alla att tillverkning av ett verk och tillförandet av bränsle är två olika saker.

Vi kan ju även nämna att varje vindkraftverk innehåller 500-1000 L smörjolja. Och den främställs inte av raps mig veterligen. Sedan ska det bytas ut regelbundet. På vilket sätt är det "cirkulärt"?