Inlägg

Inlägg som ingenjören har skrivit i forumet
Av ingenjören
Skrivet av Zemlan:

Ja, SMR tror jag har en plats när det gäller såna här större slukare av energi. De kan bli självförsörjande och slipper belasta elnätet på köpet.

Däremot är jag mer skeptisk till SMR på bredare front än så. Större anläggningar kommer garanterat bli billigare i längden för kommersiell elproduktion förutom möjligen i några nischade fall. Plus att SMR inte bidrar med någon svängmassa såvitt jag vet och det är ett växande problem redan som det är. Dumt att spä på det problemet, iaf innan ny är på plats så man har något att ta av.

Varför skulle inte SMR bidra till svängmassa? Du kommer förmodligen ha en turbinsträng och kanske 2 SMRer på den turbinsträngen. Det blir ju egentligen samma som de konventionella kärnkraftverken.

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Gött då klarar du helgen iaf 😅

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Blev en med W34 och en med omega lutra kveik då jag insåg halvvägs genom bryggdagen att jag bara hade 1 påse W34, får se vilken som blir mer drickbar, men har haft lyckade försök med båda typerna förut så blir antagligen rätt nöjd

Du klarar dig med en påse W34 till 20 L öl. Men det är klart, gjorde du 40 L blir det knepigt.

Av ingenjören
Skrivet av Yoshman:

Nu kanske avtalen skiljer sig, men har du räknat på det där?

Kolla jag min egen elräkning (Vattenfall i SE3) så gör "energiersättning för inmatad el" på ~20 öre/kWh + de 60 öre/kWh per inmatad kWh man får i statlig bidrag att det faktiskt ger ett (litet) överskott i att använda så lite el som möjligt när solen skiner som mest för att sedan "köpa tillbaka" elen på natten.

Detta om man har ett "rörligt" elavtal, men ej tim-debitering. Kostnaden för nätavgift, elcertifikat, skatter etc är ~70 öre/kWh.

Hur mycket man "tjänar" per kWh beror lite på hur volatilt elpriset är. Som minst verkar det hamna på ~10 öre/kWh, men blir typiskt mer de månader elpriset är högre då det man får betalt för inmatad el är (i alla fall i Vattenfalls fall) ett viktat medelvärde av timpriset.

Så det man får betalt per inmatad kWh är i praktiken nästan alltid högre än priset för ett "rörligt" elavtal då priset ofta är högre på dagarna (när man matar in som mest, "vikten" är baserad på hur mycket som inmatas en viss timme).

Som jag förstår det kommer "energiersättning för inmatad el" att försvinna då det tydligen bryter mot någon EU-regel. Om/när det händer är det fortfarande väldigt liten vinst i att försöka anpassa sin elanvändning efter solproduktionen, i alla fall om man inte kör med tim-debitering på sitt elabonnemang.

Jag har funderat lite på det här. Hur pass bra investering är en solcellsanläggning istället för att lägga den summan på ett sparkonto med 3,65 % ränta? (SBAB). Det känns som att solceller + elbil + bergvärme är match made in heaven? Men jag vet inte, har inte räknat på det. Det enda jag vet är att det snart är billigare att köpa ved på macken än att elda pellets

Av ingenjören

Aldrig ägt en xbox.

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Jäser du w34 i 19° under tryck då, eller funkar det att jäsa 19° utan tryck med?

Jag har testat att jäsa både under tryck och utan tryck. Tyvärr har jag inte märkt någon skillnad. Empiriska studier på brulosophy verkar peka på samma slutsats, det gör helt enkelt inte nog stor skillnad för att påverka en lager så pass mycket att man kan märka skillnaden. Iaf inte med W34. Så du kan lugnt jäsa i 19 C under ca 9-10 dagar. Sedan kommer du få en kanonfin lager.

En kommentar till detta är att det brulosophy kom fram till var att W34 som jäste i 19°C smakade mer "ren och neutral" än W34 som jäste kallt. Jag kan leta upp detta exbeeriment om du är intresserad.

Av ingenjören
Skrivet av medbor:

Lägg upp en intressefråga någonstans? Kanske någon i tråden som vill ha till och med

Tja ingen dum idé. Bor man nära halland och är sugen på lite humlekottar kan man ju skicka PM till mig.

Av ingenjören

Jag har skördetider i min trädgård just nu. Har hittills plockat 5 L saaz-kottar. Har även mängder med tettnanger jag borde plocka av. För att inte tala om Cascade och Chinook, där pratar vi nog 15-20 L styck. Kommer inte orka plocka av allt, det blir för mycket faktiskt. Lite tråkigt dock då färsk amerikansk humle är rätt svårt att få tag på i Sverige.

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Funderar på att försöka få till en pilsner, tänker antagligen någonting enkelt typ 90% pilsner, 10% carapils, men ägaren på lokala hembryggeri butiken föreslog att slänga in 5-10% vete för att få bättre head retention, någon som har tankar/idéer/erfarenheter?

Kör du 90% pilsner och 10 % vienna borde det blir bra. Den bästa pilsner jag fått har jag jäst med Urkel, annars är ju W34 stabil. Bägge jäser i 19°C i 2 V

Av ingenjören

I helgen blev båten upptagen på torra land, avspolad med högtryck och transporterad hem igen. Sedan körde jag motorn med fuel stabilizer i tanken samtidigt som jag spolade kylsystemet med dricksvatten. Bytte växelhusoljan trots att den såg ny ut. Motoroljan såg också helt ny ut så den struntade jag i att byta. max 1 h gångtid verkar inte ha förstört den nämnvärt. Jag vet att man egentligen ska försöka byta motoroljan också men jag kände bara, hälla ut fin olja och byta filter trots att det till 99 % inte är nödvändigt. Nej det gör jag nästa år. Nu är den inpackad och idag kom stormen, imorgon ska vi få runt 25 m/s så det känns rätt gött att inte ha den i hamnen faktiskt.

Av ingenjören
Av ingenjören
Skrivet av Tobitheo:

Varit någorlunda väder senaste dagarna här iaf. Till och med soligt igår😉

Hehe jo det vände väl 1 mm i slutet av augusti. Men det är som vi säger i Norrland, det är aldrig försent att ge upp.

Av ingenjören
Skrivet av Tobitheo:

Semester?
Jag arbetstränar så får inte ledigt alls på något vis utan de kräver att man gör sina timmar vare sig man vill hänga på stranden eller inte😂

Hänga på stranden i ösregn och hård vind? 😅

Av ingenjören
Skrivet av Enviro:

Är milt avundsjuk.

Har inte hela ön brunnit typ?

Av ingenjören
Skrivet av Jefe:

Satt hemma och väntade på bättre väder.
Fyra veckor senare och samma väder mest hela tiden
så var det dags och jobba igen så det vart inte mycket gjort på semestern.

Men som tur var så hade jag en vecka bokad på Rhodos så nu
njuter jag av strålande sol och värme.

Fina skogspromenader i Mordor? Ähum jag menar Rhodos.

Av ingenjören

Jag drack alkohol och tittade ut på regnet som piskade mot rutan. Mellan skurarna uppgraderade jag taket på inglasningen till kanalplast. Kan ärligt säga att det här är det sämsta sommarväder jag kan minnas sedan juli 1997 i Norrbotten. Då sommarjobbade jag på en badstrand med att plocka skräp 15 år gammal. Den juli kom det mer än 300 mm regn. Samma som i år helt enkelt. Även då var det kallt och rått. Hade tänkt fiska mycket i sommar i havet. Det var en dag det inte blåste 340 m/s. Men då regnade det 500 mm/s istället....

Av ingenjören

Jag kom på vad som strulade lite extra med min Rapt Pill. När jästen klumpar fast på den kommer den visa lite fel i slutet. Därför bör man väl dubbelkolla vad det korrekta FG är. Sedan gjorde jag nu en tvåstegskalibrering på den, först i vatten sedan i sockervatten med SG 1.040. Så nu bör den visa med högre precision. Slutsatsen är att min Helles är ganska nära en festbier ändå med OG på 1.054 och FG på 1.011, i runda slängar 5,5 %.

Av ingenjören
Skrivet av D-J:

Hej igen,

Börjar närma sig flaskning för min del nu, torrhumlade i söndags och funderar på att flaska ikväll, då har det stått 11-12 dagar totalt i 20 grader och aktiviteten verkar ha avtagit i jäsröret. Annars blir det flaskning nästa helg?

Vad tror ni är bäst?

Och en annan fråga, jag har rengjort flaskor, sen ska dessa desinficeras och sköljas en gång till. Går det att flaska ölen med "blöta" flaskor eller måste dessa torka först?

Jag tycker det enklaste är att spraya flaskor och kapsyl invändigt med Star San, vänta 5 min, hälla ut dropparna och sedan bara flaska även om det är lite skum kvar i flaskan. Tycker man det är obehagligt kan man därefter skölja ur flaskan med kallt kranvatten. Det är dock meningslöst.

Av ingenjören
Skrivet av Dunde:

Är ösäker på hur den fungerar, har du kollat mätfel/repeterbarhet mot en pyknometer?

Den fungerar så att den visar densitet beroende på hur flottören lutar. Nu har jag kalibrerat den igen och kommer inte öppna den igen förrän efter nästa bryggning. Testade den nu ett tag i ett vattenbad på 20C och den visar korrekt.

Av ingenjören

Trots kalibrering verkar den ha ballat ur. Man kanske måste kalibrera den varje gång man ska använda den.