Inlägg

Inlägg som Ethnic har skrivit i forumet
Av Ethnic
Nytt bud: 500 kr Gigabyte GTX 1660 Super OC 6G + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Ethnic

Så.. vad händer nu då?

Av Ethnic
Nytt bud: 550 kr Unifi Switch 8 60W + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Ethnic
Nytt bud: 100 kr ICY BOX 2-bay HDD kabinett + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Ethnic
Nytt bud: 400 kr Unifi Switch 8 60w + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Ethnic

Hej!

Vad har du tänkt dig för riktpris för NASen + Cache?

/Daniel

Av Ethnic
Skrivet av shimaokpe:

Hej igen Daniel och tack för ditt sökande i detta verkligen, uppskattas något enormt. När du väl lägger upp det på det viset så kan du ha en poäng i att det KAN vara routern som ger mig besvär medtanke på om den bara har i uppladdning 100 mbit/s, dock borde den inte då ens ha lyckats ta sig upp till 430 som peak om den har en max spärr som 100mbit/s dock? eller tänker jag fel här nu. Det är ju antingen routern som är förklen eller så är det ssd:n.

Tänker att det kanske tar några sek för den att känna av vad som skickas / tas emot.
Men som sagt, jag kill-gissar friskt med relativt bra tekniskt bakgrund

Men hur som haver - tycker i alla fall du borde kolla efter en vettigare router.

Vad får du om du kör text https://speedtest.net ?

/Daniel

Av Ethnic
Skrivet av perost:

Nej, Steam har ett CDN-nätverk som filerna laddas ner från. Om Steam skulle ladda ner data från andra användare så borde man ju se att Steam laddar upp när som helst och inte bara när man laddar ner spel själv, annars skulle systemet inte fungera.

Jo det var min första tanke också, men känns även som P2P då jag faktiskt kollade min nedladdning / uppladdning och den skickar upp löjliga mängder data så fort du laddar ner någonting. Men läste även att den kollar så att du faktiskt får ner rätt paket. Men tycker fortfarande det inte stämmer överens med den stora mängd data som skickas upp hela tiden.

/Daniel

Av Ethnic
Skrivet av shimaokpe:

Tjena Daniel! Jag hade dem tankarna i luften också att det kan ha o göra med routern, vi fick en router av flickvännens bror då i vårat nya abonnemang behövde vi köpa till en router. Har googlat runt lite angående routern och det är en Comhem router. Länk nedan. Men när jag väl läser om den så finner jag inget som skulle kunnat tyda på att bredbands mängden jag har inte utnyttjas pga routern då router enligt hemsidan supportar det jag behöver

https://www.bredbandsval.se/leverant%C3%B6r/comhem

Hej igen!

Jag kollade på den routern du skickade och den har specs som följande: Dataöverföringshastighet: max nedladdning: 1000 Mbit/s, max uppladdning: 100 Mbit/s och max WiFi-hastighet: 773 Mbit/s.

MAX uppladdning på 100mbit/s och du sitter på 500/500.

Nu tänker jag bara lite högt.. men om jag inte missminner mig så använder steam sig av samma teknik som torrenter, dvs du plockar lite verifierad data(spelen dvs) från massvis av användare.

Undrar om det kanske är så att din nedladdning blir strypt av att du bara kan ha max 100mbit uppladdning.. att det du skickar inte matchar det du tankar hem.

Någon får gärna rätta mig om jag har totalt fel

EDIT - För din nedladdning matchar ungefär det du kan tänka dig få ut av din uppladdning..

Jag skulle nog försöka låna en annan router och se hur den beter sig då, sen så är aldrig dessa comhem routrar inte speciellt mycket att hänga i julgranen.

2nd EDIT - Jag provade nu själv och som jag trodde så skickar steam massa data samtidigt som man laddar ner någonting.

/Daniel

Av Ethnic

Vad har du för router? Kan vara så att hårdvaran i den är för seg för att skyffla den mängd data och sedan throttlar sig självt. Dock borde den sedan gå upp igen efter den har throttlat klart tycker jag.

Men har du även massa loggning och dylikt i routern så tar det en hel del cpu-kraft från den.

Jag hade problem med min edgerouter x - så fick stänga av en del grejer sen kan den nyttja mina 1gig upp och ner.

/Daniel

Av Ethnic
Skrivet av Slowbro's Bro:

Kör också en edge router x hemma tillsammans med lite anndra ubiquiti-grunkor. Tycker att den var ganska plug n play, om man följer de wizards som finns inkluderade i ui:et. Kan även slå ett slag för att köra Power over Ethernet (PoE), trodde det mest var en gimmick men sjukt najs att bara behöva tänka på en kabel om man drar flera APs.

Värt att tänka på om du kör Uniquiti APs är att du behöver en cloud key, Edge Router X agerar inte cloud key så vitt jag vet. Om man inte vill köpa sig ur problemet så går det att köra mjukvaran själv på exvis. en raspberry pi, men det kräver en hel del pill med terminalen och vana med Docker.

Jag lånade två Uniguiti APs från jobbet för att se hur de fungerade, och jag kör med en edge router x och det var inga som helst problem att konfa upp dem med hjälp av UISP appen. Du behöver absolut ingen cloud key eller liknande för det.

/Daniel

Av Ethnic
Skrivet av ninjacaesar:

Tack för ditt svar! Jag har Unifi Express på min intresselista. Den har även fördelen att den är relativt enkel att sälja in till sambon rent estetiskt. Jag tycker om ren design även jag men jag tror min toleransnivå är lite högre om funktionen är tillräckligt bra...

  • Hur svår är Edge router X att komma igång med för en novis? Jag har sett olika bud i hur rekommenderad den är gentemot en "vanlig" konsument.

  • Jag har relativt dålig koll på Zyxel, vet du vilken modell det är och skulle du rekommendera den?

Jag blev tvungen att mecka lite med min edge router då den är lite klen om du har 1gig upp och ner - så fick stänga av lite loggnings funktionalitet osv för att kunna få ut max bandbredd.

Men utöver det så var det inga större problem att konfigurera den. Finns väldigt många guider etc i och med att den är så pass gammal.

Så men det sagt så det är en av anledningarna till att jag vill byta till en Express.

Sedan min switch var det inte så mycket tanke bakom, hittade den begagnad Zyxel GS1920 - Jag hade flertalet 8 ports switchar ihopkopplade och det var inte riktigt optimalt, så därför blev den bra med sina 24/28 portar. Du kan även sätta upp VLAN osv. Jag trodde dock att min hade 4x portar som hade POE men det visade sig att så var inte fallet.. Men det går alltid att lösa med POE-injectors (kostar ett par hundra).

Det som jag arbetar emot är då en express, någon bra switch med POE och sedan två access points - Allting då under Unifi-flaggan för att lättare kunna styra och övervaka all din trafik.

Om du hade en gräns på 5k så tror jag du kan få tag på det.

PS- Min fru har gett upp att kämpa emot mina teknik-prylar, men det tog ett par år )

Men som sagt, smaken är som baken - Alla håller förmodligen inte med mig, men jag har sysslat med nätverk / servrar / mm i snart 25år. både privat och i jobb så jag har hittat vad jag vill ha och gillar

Hoppas du hittar någon fin lösning och återkoppla gärna hur det går

/Daniel

Av Ethnic

Jag har meckat en hel del med nätverket här hemma, jobbar även som utvecklare så har en del erfarenhet och allmänt-nörderi-kunskap. Vi är fyra stycken som bor här hemma, antalet telefoner, 4x tv. Ett gäng datorer + 3-4 servrar.

Kan berätta vad jag använder:

Fiber dosa -> Edge router X -> 24 port zyxel switch -> Sedan kör jag två Asus ZenWifi mesh punkter som APs just nu. En på övervåningen och en på undervåningen.

Jag ska byta ut dessa två APs mot 2x UniFi U7 Pro WiFi 7 Accesspunkt Tri-band ( eller liknande, har inte bestämt mig än)

Sedan har jag även planer på att byta ut min Edge router X mot https://www.dustin.se/product/5011366950/unifi-express-ux.

Men överlag så fungerar min setup väldigt bra för mina behov. Anledning att jag vill byta ut vissa delar är för att jag tycker det är fruktansvärt roligt att mecka

Vet inte om det gav så väldigt mycket, men det är mina två cents i alla fall!

Ha det fint!

/Daniel

Av Ethnic

Jag använder mig utav NordVPN - de är säkert inte billigast men det var de som hade den bästa bandbredden på sina VPNer. Har faktiskt fungerade klockrent mellan alla mina enheter.

Har använt dem ett par år nu.

/Daniel

Av Ethnic

Låter som de säljer refurbished-enheter. aka begagnade. Annars varför skulle de ens öppna dem om de var nya.

/Daniel

Av Ethnic

Skulle starkt rekommendera en NAS eller i alla fall någon form av redundans Raid om du vill spara dina filmer.
Tyvärr så blir det väldigt dyrt i slutändan.

Men du vill inte sitta där med 10tb + filmer på en disk och sedan dör disken. Då är det inte lika roligt längre.
Jag sitter själv och letar efter en ny lösning. Men har kommit fram till att det inte finns några billiga lösningar.

/Daniel

Av Ethnic

Det är dina kortuppgifter som de vill ha för att kunna göra kör via paypal.

PayPal -> Kort -> Konto som kortet är kopplat till.

Alternativt så för du över pengar till ditt paypal-konto så dras det därifrån.

/Daniel

Av Ethnic
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

You never know. En kollega jag hejade på i lunchkön förra veckan kollapsade mitt i matsalen och fick en stroke - ligger nu på IVA.

Beklagar din kollega. Har vart i samma sits med vänner runt 30 års åldern som har drabbats av samma sak.

Men ja, I get your point.

/Daniel

Av Ethnic
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Denna tråd kommer bli som alla andra Ska man gå på röda eller blåa laget? Vilket är en smaksak - kommer aldrig lämna Intel pga mina supporterfarenheter med dem.
Ang att "vänta" på hårdvara som kommer snart skulle jag heller aldrig göra. Du kommer ändå bara ha det värsta i någon månad innan det kommer något bättre, vill man ha något och har råd så köp nu... Du kanske inte ens lever vid release

De släpper Super-korten i slutet av Januari, _tror_ till och med att 4070 Super kommer imorgon. Förhoppningsvis så lever trådskaparen vid det laget i alla fall. 🤦‍♂️

Av Ethnic
Skrivet av LeJoke:

Förutsatt att det går att köpa vid release

Jo det är ju det dilemmat