Inlägg

Inlägg som heatm har skrivit i forumet
Av heatm
Skrivet av Clasito:

Bottas vred om kniven i Aston Martin i sista svängen. Tyvärr har AM blivit lika kassa som Mclaren var första halvan, om inte ännu värre. Tråkigt när man vet att dem kan bättre.

AM kopierade väl RB 2022-bil... Nu lär ju Perez ha gett någon fotograf en bra vinkel att ta kort på årets underrede (igen) så AM får nytt material för 2024!

Perez kan ha gjort flera team väldigt glada med hans ordagranna tolkning av att "RB ger dig vingar"! 😉

Av heatm
Skrivet av oqvist:

Hur har han tappat det? Suverän startreaktion. Lite för bra för han fick ju en attack på leclerk det vore kriminellt avstå. Sen så skulle han givetvis gjort en Hamilton och kört om utanför banan om man ska va efterklok.

Ja, vill RB ha en förare som är bra den första sekunden så kan dom behålla Perez antar jag. 🤷

Av heatm

Perez har fan tappat det. Hade han inte haft världens bästa jobb för en racer så hade jag nästan tyckt lite synd om honom. Om något i en amatörsserie tappat formen såhär så hade man blivit lite orolig om hur det är fatt...

Avslutar han inte superövertygande nu är han inte i en RB nästa år. Jag hoppas iaf inte dom behåller honom för den bilen förtjänar en supertalang... som Max inte kan bryta ner mentalt när dom inser att dom för alltid kommer vara näst bäst. 😂

Av heatm
Skrivet av landahl:

5080 förväntar jag vara snabbare än ett 4090.

...kanske kostar som ett också...

Av heatm

Notera att rummet kommer påverka extremt mycket... Ställer du den i ett hörn så kommer den portade designen bli som en kulle... vilket kommer bli mindre linjärt än den slutna designen men även otroligt mycket skonsammare för förstärkaren. Behövs mindre gain o.s.v.

Ger man den slutna lådan en +6 dB gain runt 50 Hz (om rummet har en resonans runt där) så har du en rätt så linjär kurva och -6 dB-gränsen vid 40 Hz...

...jag sitter och väntar på att åka ut på jobb så hade en "håltimme" på kontoret. Därav alla dessa inlägg. Nu är det slutlekt dock!

Av heatm

Testar delningsfunktionen på SpeakerBoxLite: https://speakerboxlite.com/project-info/941ee3c9d77744574e5a9...

Av heatm
Skrivet av velman:

Jag fick faktiskt svar från soundimports idag och de rekommenderade just W5. När jag läser recensionerna känns den dock inte lika klockren:
"Very good driver for the money. good enough construction for the money, offers a great amount of bass. Solid performance with 'modern' music with a lot of boom boom. Not very musical (not suited to classical where bass is music). 3 stars for my use, might be 5 stars for many others, depending mostly on musical genres."

Subben kommer bli en kompromiss på många sätt men jag vill ändå göra det bästa utifrån förutsättningarna.

Dayton Audio har lite roliga element också. Dock vet jag inte om de har något i budgetklassen som är vidare skoj.

Frågan är hur den som skrev den kommentaren om Tang Band vet att det är elementet som det är fel på... när det gäller baslådor så är just lådan mer viktigt och sen positioneringen av sagda låda. Sen vad var förväntningarna?

Med det sagt så ser det där elementet ut som en bil-SPL-bas, med väldigt lång slaglängd samt stark magnet och rejäl coil (för sin storlek)... men det är på 5-tum så hur segt kan det vara?

Jag brukar börja i SpeakerBoxLite och leka runt. Här kommer lite resultat därifrån.

I en sluten låda med Buttersworth (B2)-kurva, dvs så linjär som möjligt så har du -6 dB vid 55 Hz och -9 dB på 44 Hz. Med ett Fs på 45 så skulle jag säga att om du placerar den i ett hörn så har du definitivt bas ner till 45 Hz... sen hamnar du under Fs och då är det inge roligt i en sluten låda längre.

Elementet ser som gjort ut för en ventilerad låda så jag gjorde en snabb sån design.

Lådvolym på 9,2 liter, med en port avstämd på 40 Hz som inte är flarad eller något fancy. Dock sett till att lufthastigheten är på rimliga 15-16 m/s. Lådan blir 200x200x413 mm (i runda slängar). Då hjälper porten till att hålla i elementet ner till 30 Hz som det ser ut. Men du får såklart Transfer function group delay, d.v.s. en fasförskjutning ifrån 70 Hz och neråt, med max på lite över 20 ms vid avstämningsfrekvensen. Du vill inte lägga crossover lägre än 80 Hz. Snarare runt 100 Hz för att överlämningen mellan högtalare och bas inte ska bli krånglig med olika fastrubbel-grejer.

Lyssnar du på mycket snabba dubbelkaggar så rekomenderar jag nog ett annat element med en sluten design. Men till klassisk musik i ett garage... av alla ställen (!) så skulle jag kunna tänkt mig leka med det där Tang-elementet i en portad låda.

Kan leka i WIN-ISD senare om du vill ha mer exakta värden. Kan även skicka över skisserna ifrån SpeakerBoxLite om du vill.

Grön linje, portad design. Röd linje enkel liten sluten design på 3-4 liter.

Av heatm

Fan är det för fel på folk.

Skulle ha slagit ihop sig med Björnkläder, Helly Hansen Workwear eller Fristads, med en serie gaming-tofflor ifrån Sievi.

DÅ hade det varit intressant.

Av heatm

Självklart ska Piastri bryta och två jävla toppbilar diskas när jag drog igång en "limitless"-chip i swec. fantasy-laget! 😢🤣

Känner mig som George när han får höra "NO SOUP FOR YOU!".

Av heatm
Skrivet av xeRoos:

Härnösand, men du var nära 😉

Jamen då är han ju från storstan!

Av heatm
Skrivet av xeRoos:

Har slagit ett slag för dem tidigare, men gör det återigen. En gammal vän till mig Rickard (aka: Svartkonst) släpper snart ny platta!

https://www.youtube.com/watch?v=nVMSFifi3F0

Tror ingen har postat om den än så jag drar in den här.

Kramforsare om jag inte har helt fel.

Av heatm

Då var den diskussionen över.

/s

Av heatm
Skrivet av ipac:

$500 känns rätt rimligt relativt vad Nvidia erbjuder.

Jo... men det säger inte mycket. Nvidia erbjuder bara överprisade lyxprodukter numer.

Men så har dom DLSS + framegen OCH Cuda så ja... Tyvärr är det lite spel mot ett mål just nu. I min mening så köper man ett AMD-kort nu för 7000 kr eller mer så köper man lite grisen i säcken. Om 2-3 år kan dessa kort vara pappersvikter om AMD har en ny generation som krävs för en ny uppskalningsteknik som de ruvar på men inte kan släppa för hårdvaran finns inte där.

Samma kan hända med 4090 också, men sannolikheten är bra mycket mindre.

Sen anser jag inte att något Nvidia-kort är någonstans i närheten av prisvärt. RTX 4090 kommer snart kännas slött så GLHF 4060Ti-användare. Jag analyserar det bara som att vi står i ett generationsskifte i teknologi. Länge sedan sist som PC:n gick igenom något sådant så folk har glömt lite hur det var att knappt kunna lira spel eller använda program som kom ut för man hade helt enkelt inte rätt grejer för det.

Men jag kan ha fel. Har haft fel många gånger förut.

Avslutar med att ge AMD all cred för att släppa ett snabbt kort med mycket VRAM för en "rimlig" peng, och påminna om att man aldrig ska köpa hårdvara utifrån framtidsspekulationer och AMD har ett grymt track record med sin hårdvara... mitt RX580 har en speciell plats i hjärtat, och snart en 7-årings dator. Så gör inte som mig. Jag hade råd och hade lagt undan i många år under cryptoboomen... sen köpte jag inte en ny entusiastbil för 140 tkr... blev ett 4090 istället för att värma mig i vinter.

Men nu svamlar jag! Sista kontorstimmarna på fredagarna är "kommentera på internet"-tiden under veckan.

Trevlig helg!

Edit: Inte bara riktat till dig ipac. Utan ett generellt svamelinlägg ifrån mig bara.

Av heatm

Raytracingprestanda i 4K.

RTX 4090 prisvärdaste GPU:n confirmed!

Är ju bara ett lekfullt inlägg... men egentligen är det rätt så jävla sjukt också. 7800 XT borde inte gå på $500 ens. Inte i min värld. $450 max, så runt 6000 SEK för de billigaste korten här i Sverige.

Av heatm
Skrivet av Yoshman:

Fast visar inte CB24 en rätt specifik sak rätt tydligt: vilken prestanda man får i just detta arbetsmoment på CPU-delen är i allt större grad helt irrelevant. iGPUn på en M1 MBA är faktiskt marginellt snabbare jämfört med TR2990WX.

Man kan diskuterar att denna jämförelse ställer produkter från 2020 resp. 2018 mot varandra (men ändå, en fläktlös ultratunn mot en 2 år äldre workstation...), men det är i sammanhanget detaljer. Den viktiga saken är: GPUer har presterat på en helt annan nivå länge kring just detta, enda egentliga invändningen har varit att det finns scener som inte får plats i VRAM.

Dels har GPUerna utvecklas allt mer. I nvidias fall kan flera av deras workstation-kort kopplas ihop så de kan använda varandras VRAM, dels så har GPUerna blivit allt mer avancerade och kan sedan ett par generationer använda CPU RAM och använda VRAM mer som en väldigt stor cache. D.v.s de kan hantera de flesta scener, även de riktigt komplexa.

Skulle inte det räcka finns just designer som Apples, men även AMD/Intels iGPUer. Skulle vara väldigt kul att se just AMD/Intels bästa iGPUer i detta test, om/när även de kliver förbi de senaste CPU-modellerna kan man nog konstatera att just 3D-rendering är ett totalt irrelevant benchmark för CPUer (lika relevant som software 3D-rendering pipeline för spel är idag).

Håller med till 100%.

Av heatm
Skrivet av anders190:

Apples M1 grejer är ju inte tokgamla och intressant att kunna jämföra med. Men håller i övrigt med. Grejer som går att hitta undanstuvade i något övergivet lager typ.

Nä, att se hur Apples chip presterar i exemplet ovan var ju en av få gånger något vettigt visades som referens. Även om jag skiter fullständigt i det som PC-användare. Hade ju varit vettigare att visa någon produkt ur senaste konsumentgrejerna ifrån AMD och Intel... plus Apples chip då om nu man skulle vilja kasta alla programvaror i sopkorgen och börja om på nytt.

Av heatm
Skrivet av robertr81:

Anledningen att jag vill ha två routrar och inte köra vpn direkt från en router är att jag inte vill ha hela hushållet genom VPN utan bara ett par enheter.
Får ju rätt så mycket sämre bandbredd med VPN.
Att resten av familjemedlemmarna ska logga in och ut ur routern för att sätta på/av VPN är helt uteslutet.
Så jag hade gärna löst det med två routrar, då jag redan hade en extra liggandes…

Vad har du för bandbredd via Integrity? Jag har ingen försämrad bandbredd med 250/100 på min burk. Tänkte det är bra att veta för jag har gått och funderat på att skaffa gigabithastighet... Finns ju knappt något som är under 40 GB i storlek längre.

Finns ju andra orsaker än bandbredd också till varför man inte vill att allt ska gå via VPN, så som platstjänster o.s.v.

Av heatm
Skrivet av varget:

Naje, samtliga i referensen är ju inte current gen. Förutom 4090 konstigt nog.

Vilka CPU:er som Cinebench väljer ut i den där lista som jämförelse har alltid varit jävligt knepiga grejer. Typ asgamla serverchip och grejer... valen får en att tänka på South Park och den huvudlösa kaninen (edit: hönan var det jag tänkte på. Mina fingrar och mitt huvud är inte alltid i samma krets... lite som på den hönan!) som avgör, är det riksbankens strategi eller US ekonomiska politik? Någonting sånt iaf.

Av heatm

Sammanfattning efter att jag skrivit allt nedan: Det här blev ett långt inlägg... vet inte till vem det är ämnat till mer än mig själv, som söndagsterapi. Men gjort är gjort.

Heatm's guide i hur man fuskar med budgetbyggda, kassa högtalare. Eller hur alla som bygger billjud med budget gör.

Tänkte uppdatera på lite finslipning som gjorts efter inspelning av elementen... något som dessa element verkligen behövde. Mest för att det kan hjälpa någon som söker i framtiden kanske. Man behöver inte bygga perfekta lådor och hålla på till en dator om man inte ska spela kopiösa volymer, varpå man antingen ska gå på ordentliga jävla element eller hjälpa elementet under Fs med en bra port... varpå en eller två subbar är så sjukt mycket enklare och bättre.

Nåja, med lite tricks så suger det gött med ett par element som pallar lite effekt... man måste ha bra med headroom att arbeta med.

Steg 1
Finns en EQ till Windows som är grym i form av Equalizer APO som kan hämtas ifrån Sourceforge här: Equalizer APO

För att få ett enkelt grafiskt gränsnitt så har Peter Verbeek fixat det. Installera detta efter att du har installerat EQ APO: Peace Equalizer

Med dessa har du en EQ där du kan ställa in Q-factor och, vilket är sjukt viktigt, ett highpass-filter!

Steg 2
Hitta en video på internet med ett frekvenssvep. T.ex: https://www.youtube.com/watch?v=PAsMlDptjx8

Steg 3
Nollställ din förstärkares "nobbar" om du bara ska köra ljud ifrån datorn.

Kommentar: Ska man även koppla upp till bluetooth direkt till stärkaren så vill man ju ha hyffsat ljud till detta också. I.s.f. rekommenderar jag dig att köpa en bättre stärkare, alternativt bättre högtalare och sen ljudbehandla ditt rum.

Det lät t.ex. helt OK för mig med EQ'n till elektronisk musik när jag drog upp basen och sänkte diskanten på stärkaren ordentligt. Men till metal funkar det mindre bra. Med tekniken vi kör nu så kan man dessutom spela dubbelt så högt än när jag boostade basen via förstärkaren. Skulle jag varit intresserad av bluetoothen nu så hade jag dock utgått ifrån ett läge där det lät så bra det kunde med stärkarens egna EQ-nobbar.

Steg 4a
Dags att lyssna sig fram till en grov grund.

Öppna EQ-programmet.

Det första vi ska göra är att skapa ett highpassfilter (om du inte har det i högtalarna).
I EQ APO så hittar du det under "Commands". Detta är till för att ta bort frekvenser som elementet inte diggar alls. En vettig regel är att välja samma tal som dina elements Fs. Beror på hur högt du spelar... Mina högtalare kan spela 30 Hz, men inte med någon volym alls.

Steg 4b
Starta en låt som du har lyssnat på mycket. En låt med ett brett spektrum av instrument så inget pling-plong-elektro-trams. Tänk rock/pop med bra tyngd i basen (den måste finnas där), gitarrer (gärna skrikande bökiga sådana), sång o.s.v. Dans spelar mindre roll.

Jag valde The Hellacopters med "Electrocute"... för det är världens bästa låt. Men du kan välja vad du vill!

Steg 4c
Låter det kasst? Jo tack, det brukar göra det när man köpt skit.

Då jag saknade bas och hatar skärande gitarrer så utgår jag ifrån basen. Vi vill INTE boosta någon frekvens för att undvika distorsion, att ljudvågen klipps av i toppen. Högtalare gillar inte fyrkantsvågor!

Så vad gör vi, jo, vi sänker ALLA frekvenser norr om vad som är "bas". Tänk typ allt högre än 100 Hz. Sänk allt -3 dB. Låter det fortfarande ljust? Sänk allt över 200 Hz -3 dB till... sen allt norr om typ 450 Hz -3 dB.

Man vill få ett sluttande plan, inte ett stup i EQ'n... Iaf nu. Målet är inte att det ska låta bra, utan att bas, gitarr, kickdrum, virvel och cymbaler ska vara ungefär i samma nivå.

Såhär såg det ut för mig.

Steg 5
Har du fått det att låta hyffsat balanserat?

Öppna videon med frekvenssvepet... nu ska vi trolla!

Här är det bra att ha tålamod. Vissa använder ju mikrofoner och sånt, men att använda örat är otroligt kraftfullt och mycket billigare!

Kör ett svep och lita på det du hör. Du vill inte att någon frekvens ska sticka ut.. hela frekvensbandet ska LÅTA och UPPLEVAS som att det är på samma ljudnivå, men tänk grovt! Det kommer att svaja upp och ner, men när du kommer till 4000 Hz så ska det absolut inte upplevas som mycket högre i volym än vad 120 Hz gör. Detta betyder INTE att du kommer mäta det i samma decibel... långt ifrån.

Vanligtvis så upplever man låga och höga frekvenser som lägre i volym, motför de fruktansvärt skärande frekvensbandet 1000 Hz och lite över. Våga vålda i EQ:n! Det är därför vi köpte en digital förstärkare som lämnar mycket watt och bilhögtalare som tål att misshandlas!

Jag fick justera ner som en tok runt 700 Hz samt 3400 Hz, sen upp runt 14000 Hz... Min hörsel slutar funka över 16000 Hz så allt över det skiter jag i... drar ner bara för att skona diskanten.

Steg 6
Nu har du en bra bas. Dags att lyssna på musik under några dagar och finjustera. Lyssna på så hög volym du bara kan! Det är när man kommer upp i decibel som örat känner "fan, det där suger".

Jag våldar på med black metal som Darkthrone, Winterhfylleth, Wormwood, MGLA osv till en början. Darkthrone fick mig att dra ner 7000 Hz en del till t.ex. Kan man dra på hög volym med riktigt skränig black metal, då kommer elektroniskt datorproducerad musik som är som mums-mums för högtalare att låta bra också. Stone Roses och skrikiga rockgitarrer är också ett tortyrtest.

Slutsats
Såhär ser såg det ut efter lite mer lyssnande.

Har efter det dragit ner 7000 Hz-bandet 1,5 dB mer och flyttat runt lite i toppen. För mig handlar det om att skapa en balans så att ALL musik låter hyffsat på så höga volymer som man nu kan och vill spela i den lyssningsposition du sitter i när du lyssnar. Det här är ett sätt att grovt få till det billigt, både i kontoret och i bilen om stereon har EQ värd namnet.

Och slutligen vill jag bara tillägga att... JAG HAR ÄTIT PANNKAKA!

Av heatm
Skrivet av LikedPenguin:

Nytt band som jag såg live förra helgen. Galet tungt live.
Släpps tydligen en ny singel imorgon.

https://open.spotify.com/artist/5uc2SPwCcsY7gxvmQjlYNY?si=us8...

Gött gomangel!