Inlägg

Inlägg som vinylens har skrivit i forumet
Av vinylens

Var inte många av spelen jag hade spelat

Av vinylens
Skrivet av Asus_84:

Att inga bilar kan ladda 400 kW har väll inget att göra med att jag tror att dom valt att skriva 8x400 i stället för 8x200 alt 8x350 vilket jag menar skulle vara mer rätt.
Sen måste jag medge att om laddarna har 600 A kablar (boost) så det tekniskt är möjligt att få ut 400 kW ur ett uttag så är det helt ok.

samma sak med teslas laddare om dom fyller alla platser och alla vill ha full effekt får dom inte det.
för att ta Mantorps där dom har 40 laddare så skulle det gå åt 10Mw för att lyckas få full effekt från alla.
tror dom har runt 2Mw så ca 50Kw per bil då

Bäst vi länkar en Video till Peter Esse med som förklarar det enkelt.
https://www.youtube.com/watch?v=cTcEqAOYt6U

Av vinylens
Skrivet av Asus_84:

8 laddpunkter 400 kW. Hur ska man egentligen tolka det? För mig låter det som 8 bilar kan ladda 400 kW samtidigt. Men i själva verket delar två uttag på 400 kW. Men även om du laddar själv på dessa kan du inte få 400 kW.
Förstår tanken. Stora nummer säljer.

I övrigt är det bara bra med fler laddare.

Finns inga bilar som klarar 400kw idag vad jag vet och dom som klarar högt kanske har det i 10-15min sedan går ladd hastigheten ner. men skulle du ha ett 200kwh batteri och du skulle kunna ladda i 400kw hela tiden så skulle batteriet vara fullt efter 30min men så funkar det inte.
Vet inte hur stora batteri bussar och lastbilar har.

Av vinylens
Skrivet av megaman01:

Nån som har provat Nimas laddstationer och nätverk? Såg en artikel om dom och deras 400KW enheter och sjukt låga laddpris lockar ju att använda nästa gång man ska ut på vägarna. Lär väl höjas efterhand men 4,50kr/kw och 2kr i mellansverige är ju inte fel.

Edit: Ja nedre delen av mellansverige, ni fattar..

Dom har väl bara öppnat typ 3 laddstationer om dom nu har öppnat dom än står bara planerat för Q4 2023 resten är väl beräknat att öppna nästa år av dom man kan se dom har planerat.

Av vinylens
Skrivet av DaBone:

Inte speciellt mycket egentligen. Men för att specificera lite från IF Metall och andra sympatistrejker...

IF Metall - Inte tillräckligt stöd hos de anställda. Tesla säger att 10% strejkar. Om man bryter ner den summan, så kan man högst få strax över 30% verkstadspersonal, beroende på hur man räknar. Deras verkstäder jobbar på som vanligt och man kan lämna in sin bil utan problem.
Problemet här för Teslaförare är att IF Metall dragit in Werksta, som reparerar Teslabilar som t.ex. krockat. Det drabbar Teslas kunder och inte Tesla. De ser det dock som att Tesla säljer delar och får in pengar den vägen.

Transport - Inga Teslabilar hanteras i svenska hamnar. Tesla rundar detta med att köra andra vägar.

SEKO och ST - Post blockeras från att lämnas ut eller hämtas av Tesla. Här är väl registreringsskyltar det som fått mest uppmärksamhet. Kan dock vad jag fattat det som rundas, genom att kunden själv beställer dessa och sedan åker till Tesla som sätter dit dem innan leverans. Lite mer jobb, men man får sin bil.

Fastighets - Städning av fastigheter. Ingen aning, men har städat i lokaler där jag jobbat tidigare och påverkar inte mig som kund.

Elektrikerna - Ingen reparation av elanläggningar, transformatorstationer eller matarledningar till laddstationerna. Kan påverka oss kunder, men vad jag sett så har Tesla egen personal ute som reparerat trasiga laddstolpar.

Målarförbundet - Ingen lackering av Teslabilar. Påverkar enbart Teslas kunder, som kanske varit med om en krockskada.

Musikerförbundet - Kanske den mest menlösa sympatistrejk jag sett någonsin. Soundtracket till SVT:s "Historien till Sverige" får inte spelas i Tesla-bilarnas mediaspelare. Vet inte hur de ska lösa det, men det är väl bara att plocka ner musiken från Spotify för alla. Jag kommer ju inte lyssna på den i alla fall.

Byggnads - Inga reparationer, underhåll eller byggnationer av Teslas verkstäder. Vet inte hur den fungerar då det byggs lite här och var. Öppnades nytt i Jönköping här om dagen t.ex..

Edit: Glömde att däckverkstäderna inte får byta till vinterdäck på Tesla-bilar. Hur det nu kan vara lagligt? Tesla gör det dock gratis hos sig, om du inte kan göra det själv. Något som återigen bara påverkar Teslas kunder.

I fallet Werksta och målarförbundet som gör att krockskador blir svåra att åtgärdas för Teslas kunder, har Tesla haft ute ett gäng annonser för denna typ av jobb ett tag. Så de tänker ta det inhouse framöver och gissar på att ett antal fackanslutna mister sina jobb på andra företag. Så det kommer rulla på som vanligt om ett tag.

Hur de nya påhitten från våra grannländer kommer påverka nyförsäljningen vet jag inte, men gissar på att det också kommer rundas utan större problem.

Det enda jag har att säga om denna röra är att fackförbunden borde tänka till lite och fundera på om deras handlingar är proportionerliga i förhållande till vad de får ut och hur verkligheten ser ut.
De har ingen respekt för föreningsfriheten, då de inte har majoritetsstöd bland Teslas anställda och skickar troligtvis ut fler fackligt anslutna i arbetslöshet, än vad de kunnat omfatta med detta kollektivavtal.

Gick dock förbi ett par stycken igår, där den ena är från ett av de fackförbund som sympatistrejkar. Hörde att de pratade om Musk och den röst/ton som användes var nästan så man fick rysningar. Rent hat. Så man förstår att de har skygglappar och inte kan tänka sig att backa. Men å andra sidan, så är det lika hårdnackat åt andra hållet. 500 år var det IF Metall kunde hålla ut va?

Angående Restringskylt så nä du kan inte bara beställa en ny hur som helst.
Du måste göra en stöld anmälan på skylten för att få en ny skylt och anmäler du en skylt som stulen fast den inte är det då begår du ett brott där av att dom inte har gjort så.

Video med Peter Esse förklarar en del om just skyltar.
https://www.youtube.com/watch?v=Jp2Q1jZCZxY

Strejk drabbar alltid oskyldiga har alltid varit så och kommer alltid vara så precis som med krig det är ett sätt att gör påtryckningar.

Undrar om det finns någon här i forumet som beställt en Tesla och får vänta på den på grund av strejken.

Av vinylens
Av vinylens
Skrivet av Tönten:

Hej på er, jag och min fru är helt ny på detta med elbil. Vi köpte vår Kia Niro EV (2023) för en vecka sedan, som varit utställningsex (ej körd) från vår lokala återförsäljare i Östersund. Som bekant har det varit rätt kyligt i hela landet, och här har tempen legat på drygt -20 senaste dagarna. Vår laddbox (DEFA Power) kommer förhoppningsvis installeras denna vecka och får därför förlita oss på snabbladdare, samt diverse gratisladdning, under tiden.

Problemet är att bilen är rätt törstig, och då långt över den dryga 1,8 kwh / mil som jag hört andra (med samma bilmodell) ligger på i förbrukning. Vi har en förbrukning på 3,2 kwh / mil just nu. Vi förvärmer alltid bilen 15min innan vi åker i detta kalla väder, men det drar ju då direkt från bilens batteri eftersom vi inte är inkopplad. Sedan åker vi just nu alltid korta sträckor inom vår lilla stad, där det aldrig blir mer än en mil per körtillfälle. Tycker ni att förbrukningen verkar vara rimlig baserat på denna information?

Vart hare du fått 1,8kwh siffran ifrån? WLTP om det är så så är det en test i laberatorium med 20+ grader.
Sedan vet vi inte hur fort du kör hur underlaget är eller något sådant.
Jag som har en e208 och kör nästan bara motorväg kan säga att mot sommaren så drar jag ca 1kwh mer just nu och då har jag bara mellan -12 till -8 ut där jag bor. en sommar dag använder jag ca 10-12% när jag åker till jobbet 2.5mil nästan 2 mil är 120 väg nu på vintern gör jag av med på samma sträcka 15-20% och då är bilen förvärmd på morgonen innan jag åker och jag har värmen igång i bilen.

Av vinylens
Skrivet av pYjamas:

Jag menade inget illa med mitt inlägg. Jag ville bara nyansera debatten kring laddhastighet. Det är mer än det som är viktigt på elbilar. Du har nog helt rätt att KIA EV6 och Hyundai Ioniq 6 laddar betydligt snabbare nu med förvärmning.

För dom som behöver ladda när dom kör långa sträckor ofta ja då är det bra med laddhastighet för mig som till 95% klara med att ladda hemma är inte det lika viktigt.
Under året som gått nu har jag laddad 6 gånger typ på en snabbladdare resterande har skett hemma eller på destinationen jag har åkt till på en 11kw laddare och jag tror dom flesta klarar sig på det.
Dom få gånger vanligt folk behöver stanna för att ladda så är det även bra för koncentrationen för bilkörningen att stanna och laddad och ta en liten paus.

Finns en anledning till att yrkestrafik inte får köra hur länge som helst utan att ta en rast tror även många vanliga bilister skulle behöva kör på det sättet.

Av vinylens
Skrivet av Fomi:

Är där någon som kör en Mégane E-tech och har märkt något udda med farthållaren?
SET verkar fungera som RES hälften av gångerna.
Exempel: Kommer från 80, bromsar så farthållaren inaktiveras, saknar ner till 60. Ska sen fortsätta i 60 och trycker SET, men då aktiverar den farthållaren på 80 km/h igen. Bromsar, trycker SET igen, så hoppar den till 60.

Det kan ju knappast vara så det är tänkt. Får väl höra om där finns en uppdatering till bilen.

Några störiga grejer jag upptäckt är t.ex. ett, för mig, högljutt reläklickande när bakre torkarblad är igång. Samma som i bl.a. Zoe. En annan mer elbilsrelaterad grej är att gaspedalen ger någon slags feedback när bilen kommer ner i 0% förbrukning. Kör man då på gränsen i en nerförsbacke så kan det nästan bli som en mindre vibration då det händer varje gång den går ner till 0%. Antar att det är något som slår till/från som råkar kännas i pedalen. Men det finns väl värre saker antar jag.

Förardisplayen har två eller tre olika visningslägen av instrument m.m; men kör man snikmodellen av bilen där Google-tjänster saknas så visas inte kartan i displayen. Man kan dock ändå byta till denna visning och det blir ett stort tomt fält i mitten.
Lite trist att inte låta Google-tjänsterna vara kvar trots den mindre displayen.

Kör en e208 och där dubbelklickar man för att få den nya hastigheten på farthållaren när den har läst av en skylt med ny hastighet.

Av vinylens
Av vinylens
Av vinylens
Skrivet av Mindfighter:

Julpynt till datorhörnan! Är det för tidigt? ALDRIG!
<Uppladdad bildlänk>

Vart köpte du detta blev lite ha begär känner jag.

Av vinylens
Skrivet av aragon:

tror jag är aningen trög Jag
försöker hitta ett bra sätt att beräkna när det går över till vinst att sälja elen i batteriet vs att använda den själv,
idag har jag fast elavtal via eon på 55.38öre/kwh, nätavtalet är 13.8öre/kwh energiskatt är 49öre kwh
detta är taget från mitt avtal i eon´s app men jag förmodar det är mer avgifter än detta man behöver räkna med då själva elräkningen är bra mycket högre per kwh men frågan är ju då vilka andra avgifter som jag missar att ta med.

Jag kan idag lagra 10kwh så vilket pris behöver spotpriset vara på för det ska bli lönt att sälja i stället för att använda elen?
(om man inte räknar med slitage på batteri utan bara var brytpunkten på inköp/sälja är)

Du missar att räkna med momsen.

Av vinylens
Av vinylens
Skrivet av Dawelio:

Vad är det för skrivbord/bordsskiva du använder?…

En annan fråga för övrigt, vi har ett UPPSPEL bord i hemmet och tyvärr är skivan på 180 något för brett. Vi funderar på eventuellt Bekant eller Idåsen bordsskiva från Ikea att sedan sätta dit.

Dock eftersom att UPPSPEL är designad som ett utraget U och inte direkt har något stöd i mitten är vi lite oroliga för att skivan kanske börjar ge vika. Värsta fall rent av går av i mitten, just återigen för att det inte direkt finns något stöd i mitten där användaren sitter.

Är det någon som har erfarenhet kring dessa bordsskivor och om de eventuellt håller ändå?…
På Idåsen skivan står det max belastning 70 kg, men är det enbart för skivan eller skivan + underrede?
Kundtjänsten kunde ej svara på detta då dessa produkter inte direkt är designade tillsammans. Känns ju lite sådär med att Idåsen är fylld med papper…

Har haft det skrivbordet med skivan i snart 1 år har en 49 tums skärm och datorn på bordet.
#19940211 där har du länken på hur det såg ut när jag hade satt upp det i mitt "hobbyrum"

Av vinylens
Av vinylens
Skrivet av Fläcken:

Intressant, var det stor skillnad? Och var hittar man videon?

En video med Björn och en med en annan som testar.

https://www.youtube.com/watch?v=equ1wPjeETU
https://www.youtube.com/watch?v=81sU-OYu05k

Av vinylens
Skrivet av Fläcken:

Med en elbil, varför vill du frirulla? Det är ju inte så att du sparar bränsle, mest bara förlorar lite återladdning..

Björn har en test på det och han gjorde av med mindre energi på fri rullning än enpedalsläge.

Av vinylens
Skrivet av DaBone:

Har kört en Tesla i snart 4 år nu och använt "One pedal" hela tiden, superskönt att köra så. Sommarhalvåret har jag ställt den som hög och vinterhalvåret, med is och halka, som låg. Man vill ju inte få hjulsläpp pga. att man släpper på gaspedalen om det är halt.

Tycker inte jag har fått sämre reaktion pga. detta, utan det gäller precis som förare i alla bilar att man har uppsikt och reagerar när något händer. Vissa gånger har det dock kunnat gå riktigt illa, men det hade det kunnat gjort oavsett bil.

Ett exempel som jag tror jag dragit här tidigare är när jag låg bakom en lätt lastbil i en bilkö. Jag såg inte bilen framför den, men hade tidigare sett att han låg väldigt nära hela tiden. Det som hände var att Teslan helt plötsligt började pipa och bromsa in kraftigt av sig själv, sedan efter 1-2 sekunder börjar lastbilen framför bromsa kraftigt.
I det här fallet så hade jag personligen bara sett när lastbilen bromsat och med tanke på hur snabbt det gick, så hade jag nog suttit som en smäck i baken på den. Bilen såg med sin radar vad som höll på och hända och tog över, för att förhindra en krock.

Det jag vill få fram är att även om man alltid ska vara uppmärksam på trafiken runt omkring sig, när man kör, så finns det situationer som kan ställa till det. Då finns det mycket hjälpsystem i nyare bilar, som kan vara räddaren i nöden.

Betyder inte det att du låg för nära lastbilen?

Av vinylens