Inlägg

Inlägg som TobiasJ har skrivit i forumet
Av TobiasJ
Skrivet av Söderbäck:

Har du överklockat något så börja med att ta bort överklockningen.

Hjälper inte det så ta en titt i enhetshanteraren (device manager) och se om du har några konflikter där. Konflikter visas med en liten gul ikon vid sidan om enheten och kan indikera att du har enheter som saknar rätt drivrutiner som kan ställa till det.

Inga konflikter? Kolla temperaturer på grafikkort och processorn när de belastas.
Själv använder jag msi afterburner för att ha koll på grafikkortstemperaturen och occt för processorn, men det finns många alternativ här. Exempelvis hwmonitor. Posta temperaturerna om du är osäker på om det är rimliga värden.

Inget fel där heller? Skaffa programmet bluescreen view och se om du har någar crashdumps du kan analysera och som stämmer över ens med när du fått crasher. Stop code är av intresse här som du kan söka på i google. De ser ut ungefär såhär: 0x000000003f (eller med andra siffror/bokstäver i slutet).

Testa minnena med memtest 86+. Installeras på en USBsticka och körs istället för windows för att testa allt RAMminne så att du inte har några fel där. Det tar ett gäng timmar att köra igenom detta. Låt det gå över natten. Får man fel här så är det problem med trasiga minnen eller minnesportarna.

Möjligt att det går att hitta ledtrådar i windows event viewer, men den kan vi kolla på senare om inget hittas initialt.

Uppdatera BIOS kan i vissa lägen hjälpa (men undviks vanligtvis tills man uteslutit andra felkällor).

Möjligt att det är hårdvarufel också vilket man bara kan testa genom att byta ut en del i taget. Exempelvis kan man testa att köra med en kompis nätagg och se om det fungerar bättre.

Hmmm. Ja vi kan väl börja där och se hur långt vi kommer i felsökningen. Brukar komma en del frågor på vägen om mjukvara och testmetoder ;).

Om jag någonsin sett ett bra generiskt inlägg som gäller felsökning av en dator, så var det detta! Det borde sparas och återanvändas!

Av TobiasJ

På 5 minuters läsning på dessa forum är du den tredje nvidia-användaren som har problem (jag tycker det låter drivrutiner). Jag misstänker att vi kommer få höra om "win10-kaoset" varje gång det kommer upp en diskussion om drivrutiners kvalitet mellan de båda protagonisterna. Och ingen förmodad and-fan kommer missa att förra frivården inte heller var stabil... Men det hjälper inte dig just nu. Det är fler som har problem, så förhoppningsvis kommer det en lösning snart.

Av TobiasJ

Har varken testat MBP (eller någon annan Mac på ca 10 år) , eller någon erfarenhet av videoredigering, men måste säga att jag är sjukt nöjd med min SP3. Det man inte inser förrän man har just den plattan är att det känns som att W8 är utvecklat för att passa just den plattan, inte omvänt. Så vill du veta hur MS vision om W8 såg ut, skaffa en SP3.

Dock måste jag påpeka att fläkten kan sätta fart även efter en kortare stunds spelande etc. Så det kanske talar emot givet dina syften

Av TobiasJ

Eftersom du klarar upp mot 70 ord/minut förstår jag att du inte använder pekfingervalsen, så då behöver du inte varningen angående brutna tgb.

Jag har kört med MS natural ergo keyboard sedan det kom och dess föregångare innan dess. Det tar mig ca 6-8 år att slita ut dem på jobbet (där jag skriver relativt mycket), och då är det stödbenen som går sönder. Hemma slits de inte alls lika hårt.

Jag har kört brutet tgb i 15 år och går inte tillbaka så länge det finns alternativ. Av den anledningen är inte ett mekaniskt en fråga för mig.

Fast jag har använt tangentbord i snart 30 år och ser egentligen inget skäl att gå tillbaka till de gamla tangentborden heller. Visst finns det en trygghet i det klickade ljudet och ljudet är en skön feedback när skrivandet flyter, men det är inte lika skönt när det är sent, eller om man har någon hos sig som behöver sova. Och i ärlighetens namn går det bra att skriva i takt med musiken på ett normalt tangentbord också.

Till syvende och sist är det dock viktigast att du får ett tangentbord du inte stör dig på. Ett som inte är ivägen och som kan hålla samma tempo som du. Annars kommer du snart att leta nytt tangentbord.

Av TobiasJ

Utifrån byggkvalitet och hållbarhet kan jag rekommendera HTC. Alla mina arbetstelefoner har varit någon av deras M-varianter (Hero, desire, M8) och de har hållt inåt efter år. Betydligt bättre facit än mina privata, samtida, telefoner från Asus och SE (fast jag älskade det fysiska tangentbordet på den!).
Och så måste jag säga emot de som säger att HTC aldrig är bäst på något. Interface och ljud är två riktigt stora fördelar med M8.
M8 verkar dock vara bättre än M9 tills övergången till 64bit är överstökad pga värmeutvecklingen på 810:an. Å andra sidan verkar M9 fått en bättre kamera.

Av TobiasJ

Jag skulle gissa på att det är USB-hubben som tar tid att initialisera. Här samma problem på min jobb-dator där varken mus eller tangentbord fungerar förrän efter ett bra tag.

Av TobiasJ
Skrivet av Dallebull:

Prestandan blir troligen rätt hög då ROP's verkar hålla Fury X tillbaka i dx11, då de är oförändrade lär fury prestera liknande, men de lär märkas..

Skickades från m.sweclockers.com

Min spontana gissning är oförändrad prestanda i 1080p och nästan oförändrad i 1440p, men ett tapp på 10-15% i 4k

Av TobiasJ
Skrivet av Paddanx:

Samma här.
Har handlat både HDD och moderkort därfrån, inga problem.
En HDD som behövde garantiärende gick hur bra som helst också.

Bara för att du inte ser reklam om den varje dag på sweclockers, eller att de vinner sweclockers bästa butik gör banne mig inte dem suspekta. Det är en hederlig, beprövad och ärlig butik. De är dock inte i extrem konkurrens segmentet, så de gör inte extrem rea priser varje helg, utan endast när man säljer ut en modell.

Den största anledningen till att jag har haft med dem att göra var att jag letade saker som mäts i U, är 19 tum breda och som det står HP/Dell/etc på. I den nischen finns det inte så stor mening med att ha reklam till konsument, de som letar efter deras produkter blir hänvisade rätt på annat sätt!

Av TobiasJ
Skrivet av merdique:

Jag tycker det blir missvisande att jämföra priser med suspekta ÅF som misco. Billigaste 290 hos trovärdig ÅF kostar 2890 (webhallen). Eftersom jag planerar att köpa kort har jag de senaste veckorna varit inne på prisjakt dagligen för att bilda mig en uppfattning om prisnivåerna och läst ett otal recensioner och jag tycker jag läser överallt om hur mycket mer PPK man får för t ex 290 el 290X, men sen kollar jag prisnivåer, jämför med prestandaindexet här på SC, och sen kliar mig i huvudet. Kanske när ett 290X kostade 2500 en gång i december eller när det nu var, men dagsaktuella priser så förstår jag inte riktigt resonemangen här på SC.

Sedan när blev misco suspekta? Låt vara att de kanske är en vanligare ÅF i företagsvärlden än mot konsument, men suspekt? Jag har då inte haft några problem med dem.

Av TobiasJ
Skrivet av Flopper:

Jo amd funkar klockrent med 4gb HBM, konstigt.

så HBM funkar precis samma som på ett 285?
Konstigt mycket konstigt.
Visste inte att HBM fanns på 285 med.

Läs en gång till. Det han sade var att inga ändringar har gjorts i PCIe-bussen, därför kommer det gå precis lika snabbt oavsett om man har fury eller 285.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TobiasJ

Orkar inte läsa mer än 17 sidor av det här dravlet där många griper efter halmstrå för att ha ngt att kritisera trots att mer förståndiga försöker påpeka bristerna i somliga resonemang. Jag hoppas jag lyckas vara något mer konstruktiv, hoppas jag inte klantar till det:)

Skrivet av Yoshman:

Undrar om inte denna "bredd" är del i förklaringen till att Fury X presterar relativt nära 390X och 980 i 1920x1080... Rent tekniskt har man inte en buss på 4096 (Fury X), 512 (390X) och 256 (980) utan man har ett gäng parallellkopplade 32-bitars bussar.

Läser/skriver man en mindre mängd data (upp till 1kB) så har man faktiskt bara bandbredden motsvarande en 32-bitars buss, är först när man jobbar med stora mängder data, där kvoten

data_sz / (1024 * bus_width / 32)

är väsentligt större än antalet 32-bitars kanaler som man rent praktiskt "ser" den fulla bandbredden. Nu är GPUer en krets med väldigt många kärnor, så det "räcker" att summan av det alla kärnor gör har en bra spridning över alla 32-bitars kanaler, blir dock svårare att få riktigt jämn spridning ju bredare bussen är framförallt om texturer/buffers är relativt små (som nog är fallet i 1920x1080, de är större i högre upplösning).

Inget tvivel om att HBM ändå är framtiden för GPUer, framförallt då också strömförbrukningen påverkas positivt.

Det där är himla intressant! Det är inte alls svårt att tänka sig att HBM blir bandbreddsbegränsad vid låga upplösningar! I varje scenario där inte hela bussen kan användas blir ju HBM lidande. Det skulle ju märkas genom att teoretiskt prestanda blir sämre ju mindre del av bussen som kan användas. Och dessutom, om mängden data att skyffla är liten, så får GDDR5 ett försprång, då snittiden till nästa datanätet blir lägre, dvs GDDR5 har redan hunnit skicka 768-1280 bitar när HBMs första 4096 kommer, men om det är tillräckligt med 768 så är ju inte det nödvändigtvis en nackdel...

En annan tanke som slog mig, du som är väl insatt, kan det vara så att det finns datapaket (enligt t.ex. ngt legacystandard) som är anpassade för en smalare, men mer frekvent buss, som skulle passa in på ovanstående? Eller är all trafik över bussen kortets egen domän att optimera? Där kan det ju finnas potential att optimera private, i så fall.

Om det skulle vara så att lägre upplösningar inte förmår använda bussenbredden till 100%, så skulle det, ironiskt nog, innebära att kortet skulle tjäna massor på att överklocka minnet vid lägre upplösningar!

Skrivet av ottoblom:

Bara jämmföra med sweclockers tester på gta 5

http://www.sweclockers.com/test/20336-snabbtest-grafik-och-pr...

så ser man vad som händer med spelen som har 4 GB i 4 k att det är ett spel nu innebär att framtidens spel snart gör det i 1440 p

Jag måste medge att jag inte förstår vad du vill ha sagt med den grafen. Jag ser vad jag tror är ett 3GB-kort som slår 4 GB-kort, så uppenbarligen begränsas inte GTA V av 4GB VRAM i 4k, men på något vis verkar du vilja få det att låta som att det är ett problem?

Av TobiasJ

Någon som har koll på när embargot lyfts? Som faktiskt får säga det?

Av TobiasJ

Jag förstår henne precis! 4,9" är min smärtgräns. Större än så får jag "tennistumme" när jag försöker använda den enhänt...

Både Z1 och G3 är för stora för henne, men Z1 Compact borde fungera på beskrivningen. Har ingen egen erfarenhet av Sony, dock.

Annars finns ju iPhone också. Också med erkänt bra kamera. Fast jag har ingen egen erfarenhet av dem heller...

Av TobiasJ
Skrivet av Danne:

Jag är bara nyfiken på hur det har kunnat hända eftersom det låter som sagt väldigt märkligt.
Man behöver så många livremmar som det krävs för att inte detta ska hända

All extra redundans kostar pengar, så det gäller att välja en nivå på SLA som avspeglar behovet, annars betalar man mer än man bör. Min poäng var att Sweclockers knappast är att anse som ett kritiskt system, så 99,9% tillgänglighet är kanske inte nödvändigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TobiasJ
Skrivet av Danne:

Ja att dem kan är väl en sak men att dem inte har bättre redudans och säkerhet är skrämmande enligt min mening.
Klart att dem som hostar kommer åt allt men driver man ett seriöst företag så rotar man inte i andras saker.

Anser att det är väldigt svårt att förlora en kunds data om man nu som sagt driftar det seriöst. Och om det händer så är det väldigt allvarligt. Men det är kanske bara jag är van vid en sådan miljö och ställer sådana krav

Jag förstår vad du menar. De måste ha förlorat en hel massa disk mer eller mindre samtidigt och inte ha replikerat data off-site ordentligt. Ok, några sekunders förlust är svåra att undvika med filer som laddas upp till siten, men detta låter som mer?

Och vad gäller att rota i andras saker är det klart man inte gör det och andras saker är väl till att börja med krypterade och jag har inga skäl att förvänta mig något annat.
Om man inte blir ombedd, förstås, vilket å andra sidan kostar extra...

Å tredje sidan, siten innehåller inga statshemligheter, missar kostar inte Sweclockers flera miljoner och ingen dör om man ligger nere en tid, så hur många hängslen och livremmar behöver man?

Skickades från m.sweclockers.com

Av TobiasJ
Skrivet av 2good4you:

Nej, det är 64ROPS som i Hawaii, dock omarbetade.

Mycket riktigt så är det inte så enkelt. Rasterenheterna är förmodligen helt omarbetade för att jobba mot HBM minnet och den nya busstypen. Finns en viss risk att dom kan ha dubbelt så hög effektivitet mot ROP'sen i Hawaii. Ett gott exempel på detta är ROP antalet på HD3870 och HD4870 som bägge var 16, men där rasterenheterna på HD4870 hade dubbelt så hög effektivitet

Ursäkta att jag uttrycker mig slarvigt. Ja, antalet ROPs är detsamma som på Hawaii och dubbelt så många som på Tahiti, men räknat i ROPs/stream processors så är det omvända sant. Räknat på det viset har Fiji färre ROPs än Hawaii. Men vad jag förstått är ROPs starkt begränsade av bandbredden och den vet vi ju är betydligt högre på Fiji.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TobiasJ
Skrivet av 2good4you:

Uppdaterad lite text/bilder i huvudposten. Jag tror som jag sagt att det kommer prestera över Titan X i dom flesta fall trots sina 4GB. Ingengörerna har definitivt bollat med idén mellan 8GB GDDR5 och 4GB HBM, tänk på det... Det ser också ut som att dom använder sig av en ny Tesseleringsenhet och en uppdaterad texturkomprimering tillsammans med helt omarbetade rasterenheter. Detta tillsammans med den extrema minnesbandbredd korten besitter så ska det inte ha några problem i dom flesta spel i 4K.

Jag räknar på minst 45% + några procent extra för den ökade frekvensen, samt högre minnesbandbredden. Det som också återstår är som sagt alla andra förbättringar som gjorts i arkitekturen. Dom kommer prestera något i hästväg dessa kort. 8.9 Miljarder transistorer... 8.6TFLOPS...

Jag satt precis och funderade på det, det är väldigt få ROPs jämfört med Hawaii. On par med tahiti, men färre än Hawaii

Av TobiasJ

Jag menar att författare av foruminlägg verkar hålla Sweclockers högt som en källa av tillförlitlig och opartisk information. Vad gäller amd kan jag knappast uttala mig om, men om det nu är så att Sweclockers fått ett kort och andra inte fått det, så talar väl det för att det finns fler som värderar denna site högt.

Men vi håller på att lämna ämnet, som ju är Fiji. Skall bli rasande intressant läsning medan jag lägger barnen ikväll:)

Skickades från m.sweclockers.com

Av TobiasJ
Skrivet av Broken-arrow:

Kan ju vara för dom håller NDA hårt. Chiphell t.ex får antagligen inte några kretsar.

Swec verkar ha ett ex inne för test i alls fall.

Skickades från m.sweclockers.com

[off topic]
Det är något jag reagerat på, när jag försökt följa rykteskarusellen kring Fiji, vilket gott renommé sweclockers verkar ha som tillförlitliga och opartiska. Kanske inte så konstigt, givet hur många som hänger här, men jag blev lite förvånad hur lite språkbarriären verkar göra...

[\off topic]

Av TobiasJ
Skrivet av Yoshman:

Fast både den typ av komprimering som kom med Tonga och även i Maxwell minskar inte trycket på mängden VRAM som används, vad detta hjälper till med än minska mängden data som skyfflas över minnesbussen. Med HBM har man överskott på bandbredd och (vad det verkar) ont om VRAM.

Det finns olika former av texturkomprimering sedan väldigt lågt tillbaka, även där har fokus fram till nu främst varit på att hitta sätt att minska kravet på bandbredd, inte på VRAM-storlek. Faktum är att man inte ens kan använda bandbredden fullt ut om inte texturerna är tillräckligt stora och helst ska de också ha en storlek jämt delbar med memory channel stride size * number of memory channels (typiskt 1kB * (bredden i bitar / 32)).

Nu kan naturligtvis AMD ha riktat om fokus och hittat sätt att minska trycket på VRAM-utrymmet, eventuellt genom att slösa med bandbredd (vilket är OK med HBM). Vi lär få se.

Jag är den första att erkänna att jag är dåligt insatt i det tekniska, så jag uppskattar verkligen sådana här möjligheter att lära mig. Med det sagt, förstår jag dig rätt att man normalt sparar okomprimerat i vram, komprimerar för "transport" och sedan packar upp vid användande? Det känns lite som att gå över ån efter vatten, speciellt om man har ont om vram!