Inlägg

Inlägg som kallandes har skrivit i forumet
Av kallandes

Då jag arbetar natt, och alla möten är dagtid så är dom inte populära haha

Av kallandes
Skrivet av DasIch:

Vad är korvsmak?

Sverige har haft en usel korvtradition sedan långt tillbaka i tiden, där korvmakarna inte varit särskilt noga med vad de stoppar i korven. Det har gjort korven till fattigmansmat och gett den dåligt rykte, så till den grad att korvgubbar med låda på magen förbjöds att sälja korv på grund av hälsoskäl.

På senare år har det tacknämligt nog kommit lite hantverk i korvmakandet. Jag ser inte hur det skulle vara mindre korv, eller korvsmak, för att det är mindre halvfabrikat.

För övrigt blev jag sugen på Taylors & Jones Salvia och Svartpeppar.

Som du ser tänker vi helt olika kring detta, vilket är roligt.

Ja, jag ser korv som ett väldigt gott och billigt allternativ till vanligt kött. När det kommer till lyxkorvar med hög kötthalt som kommit till butiker på senare år. Så är dessa lika dyra som riktigt kött, eller dyrare kr/kg. Och smakar inte korv längre.

Korvsmak som du frågar efter är ju subjektiv. För mig uppväxt under -70, och -80 talet. Är det den korv som vi åt då, som är varmkorv för mig. Större förändringar i sammansättningen gör det till en annan rätt, enl mig.

Hamburgare är inte en Wallenbergare, och en Wallenbergare är inte en hamburgare. Båda är färsbiffar, och väldigt goda till sin egen rätt. Men det blir fel när man byter plats på dom. Lite samma tänk har jag med korv. Trycker man i för mycket kött, då passar den inte i ett korvbröd längre 😄 och smakar inte korv längre! 🙂 precis som att en hamburgare, aldrig smakar som en wallenbergare.

Dock aldrig testat wallenbergare inklämd mellan ett par hörlurar, kanske skulle smaka bra? Tvärtom tror jag dock kan bli sämre. En hamburgare till mos, ärtor, och gräddsås, och lingon. Jag skulle säkert tycka om det. Men ännu mer, med rätt biff på tallriken 😄

Av kallandes
Skrivet av Pågenbröd:

Vanlig tjockkorv från Scan med ketchup och senap på.

Hellmans majonäs (Som är den godaste, Kavlis går inte att äta) är väldigt gott att ha på också. Tillsammans med med ketchup, eller med senap/ketchup och kanske mer tillbehör som ev rostad lök, räksallad/skagenröra, potatismos (blir som en tunnbrödsrulle i korvbröd då) mm

Av kallandes
Skrivet av oRBIT2002:

Så här på sommaren åker grillen fram. Jag är sen barnsben korvfanatiker och gillar korv med bröd i all enkelhet. Är uppväxt med hot dogs (barnens favoriter dessutom) men nu har jag börjat ledsna ordentligt.
Nån som kan rekommendera nån korvsort som passar till vanlig korv med bröd liksom?
Tjockkorvar går bort. Märket får gärna finnas på Ica etc.

Vi här hemma gillar vanlig korv, ej sk finkorv med hög kötthalt. Vill vi ha kött, köper vi kött. Lithells varmkorv, eller deras Wienerkorv är goda båda två. 55-66% kött. Vi köper nästan alltid varmkorven 55%, då vi tycker det är mest korvsmak på den.

Grilla/steka? Scans klassiska grillkorv (57%), både smal och tjock. De varianter som inte utger sig för att vara en avlång köttbit. Vår dotter gillar ost&bacon (54%) varianten, övriga tycker att den smakar precis som den vanliga lite billigare. Dom brukar vara på rea samtidigt, men det är 6/8 korvar i paketen som då kostar samma.

Men det är vi, ni får testa er fram själva

Av kallandes
Skrivet av GarfieldPower:

Finns korv med 90%+ kötthalt. Så jäkla gott jämfört med "vanlig" korv på 60 - 80%.

Jag gillar korv som smakar korv. När man växte upp, var det inga 90% kött i korven. Vill jag äta kött, så köper jag kött och inte korv. Men roligt att vi är olika

Lite som att göra en pannbiff till hamburgaren, eller en hamburgare till wallenbergare. Det funkar inte, men gott till rätt rätt

Av kallandes
Skrivet av Tom76:

Kul hur olika man kan se på saker ändå. Med så mycket bra serier det finns på HBO så sätter du hoppet till att dyng…innehållet på D+ ska rädda upp MAX. Vi är olika där, minst sagt 😄

Med det sagt så kanske du sett de flesta redan. Om inte är det ju en guldgruva i serieform som ligger där.

Har ju tittat på en del grejer på hbo. Men discovery har alla säsonger av vägenshjältar, och flera liknande dokuserier som jag gillar från kanal 5. Har inte gått igenom max ännu, vad som tillkommit mer. Men sånna serier spelar ingen roll att dom är i 1080p 😄 Är väl att vi har fler betal streaming sidor än vad vi har behov av.

Av kallandes

Skaffade HBO MAX endast för att kunna se _Tjernobyl_. Men eftersom det var halva priset livet ut, så behöll vi det. Kan säga att det är den betalfilmkanal vi tittat minst på utan att tveka. Kasst innehåll, betalat för ingenting trots halva priset. Men nu med Discovery+ innehåll är jag försigtigt förhoppningsfull, vi får se

Skiter i att vi bara får 1080p, när det är halva priset. Vi var så sena med att kliva på 4k ändå, även om alla 3 TV apparaterna numera är 4k. Men hos båda stationära datorerna är det fortfarande 1080p IPS skärmar, trots 4060 Ti, och 4070 kort. Jag själv spelar knappt något längre, så för mig är det ett icke problem.

När det är dags för skärmbyten längre fram, lär vi väl köpa skärmar med högre upplösning dock. Lär ju dock kräva mer muskler även från grafikkort då.

Av kallandes
Skrivet av Peterrrrr:

77" OLED, 2-4 meter beroende på plats i soffan.
Kör med 4080 Super, maxar med Ultra på allt och håller mig över 60fps.
Har inte RT aktiverat...

Fast du kan inte säga att du maxar med allt, för att i nästa mening säga att det är utan RT! Max allt, är max allt inkl RT.

Av kallandes
Skrivet av Peterrrrr:

77" OLED, 2-4 meter beroende på plats i soffan.
Kör med 4080 Super, maxar med Ultra på allt och håller mig över 60fps.
Har inte RT aktiverat...

Dvs knappt 1080p, om du sitter naära en 27" skärm . Vad var der du ville säga?

Av kallandes

Tror inte @tjofritz efter 20 år här på Swec kunde ha tolkat CP som Cerebral Pares heller? Då är ju båda ni totalt pantade! Med era år här, 9 respektive 20 år. Och ingen av er fattar att Cp är ett spel? Jag tar mig för pannan!!

Av kallandes
Skrivet av SweDragon:

Det kan också användas som en förkortning för cerebral pares vilket är en form av hjärnskada. CP i sin tur användes som ett skällsord i småskolan för 30+ år sedan i min erfarenhet. Jag antar att det var ett "skämt" snarare än ett missförstånd här.

Och det är något som brukar användas här på Swec, menar du? Du har varit medlem så länge här, så du vet bättre än så! Jag jobbar dessutom med folk som blivit skjutna i skallen, hjärnblödningar, hjärntumörer, och dylikt på NKS. Där även din definition av CP kan ingå, om dom behöver neurokirurgisk hjälp av något slag!!!

Av kallandes
Skrivet av tjofritz:

CP kan man spela utan grafikkort. Men om du gör det i syfte att lura försäkringskassan så bör du vara försiktig,

CP är ju en förkortning av Cyber Punk, vilket de flesta vet (säkert även du). Hade någon förkortat ett Indiespel, så hade jag fattat att ingen förstod. Men du är ju reggad här för 20 år sedan, så du lär ju veta vad CP är?

Av kallandes

Trist! Men då går det kanske att spela CP med allt på max, inkl max RT i 4k, eller i allafall 1440p Native i slutet av året då? DVS utan DLSS, och Frame genertation?

Av kallandes
Skrivet av Peterrrrr:

Båda, 4K och 60 fps

4K säger ingenting, om du inte berättar storlek på skärm och avstånd till den. 1080p kan se bättre ut än 4k, på en 19" skärm vs 4k på en 42" skärm.

All upplösning ser bättre ut, ju längre avstånd till skärmen du har. Sitter du precis framför en skärm, då blir skillnaden som störst vid samma skärmstorlek. Men sitter du på 27" 1080p, och går upp till 32" 1440p, så kommer det se likadant ut. Förutom att du får en större bild, med bättre översikt, och behöver ett dyrare grafikkort. 4k kan inget grafikkort idag driva med full RT och allt på max, utan FG i över 60 FPS (tex CP 2060), och det lär bara bli fler spel som går den vägen.. Se testet av 4070 tex för test med och utan DLSS, och Frame generation. Det funkar inte! Så är det bara!

Av kallandes

Jag vill alltid se bästa möjliga grafik, även om det innebär 35 fps. Men då, om det är ett bra spel. Brukar jag normalt sett byta grafikkort.

Det har alltid varit så för mig, sen min första PC för ish 30 år sedan. Minns efter inköp av Voodoo 2 3D kort, att jag njöt av 3D grafiken i något rymd demo i kanske 5-8 fps. Samma demo flöt bra med det senare då helt nya GeForce kortet (Den dyrare DDR varianten för 2500 kr) Och på en Pentium 2, 450 Mhz. Istället för voodoo 2 på en Pentium 1, 75 Mhz.

Av kallandes

Är för trött nu, får kika på det där i morgon

Av kallandes
Skrivet av jnsson:

8:e generationens Intel Core CPU:er och nyare har officiellt stöd för Windows 11, så det ska inte vara något problem för dig
Utan att betala: Oktober 2025, annars 3 år senare

Verkade dock som det var ett problem för mig! Vet inte varför?

Av kallandes
Skrivet av pv2b:

Ja. Om din dator har stöd för Windows 11 så dyker det upp i Windows Update bara. Du kan behöva göra vissa saker för att förbereda din dator för att den ska vara kompatibel, t.ex. att aktivera TPM-modulen i ditt system.

Den här artiklarna från Microsoft berättar hur du kan kolla om din dator är kompatibel:
https://support.microsoft.com/en-us/windows/how-to-use-the-pc...
https://support.microsoft.com/en-us/windows/how-to-check-if-y...

Är din dator däremot äldre och inte stödjs av Windows 11 går det inte, i alla fall inte officiellt.

Har en intel 9900k, ska den funka? Eller behöver man ha länat gamla skylake, för 1100 serien?

Av kallandes
Skrivet av pv2b:

Känns ganska rimligt.

Ingen kan förväntas att gratis underhålla gamla versioner av ett OS hur länge som helst, vill någon köra gammalt OS när det finns nytt OS att ladda ner som en gratis uppdatering, då är det rimligt att den som behöver det av någon anledning (t.ex. att man upplever det för jobbigt att uppgradera, eller för dyrt i form av förlorad arbetstid eller liknande) betala för det.

Canonical gör något liknande. De har en tjänst som heter Ubuntu Pro Self-Support som kostar $25 USD per desktop. Med det får man bland annat 10 års säkerhetsuppdateringar sedan release för alla LTS-releases av Ubuntu. För privatpersoner är det dessutom gratis. Det är lite generösare än vad MS erbjuder, men det är åtminstone i samma storleksordning.

Kan man uppdatera gratis? Och utan att formatera om hårddisk och skit?

Av kallandes

Enligt mig, är rtx 4070, eller 7900xtx minimum nivå för RT i 1080p! För 1440p är rtx 4080 minimum nivå. Med dessa kort når man precis 60 fps. För endast rastrering, är kraven naturligtvis lägre. Men RT är framtiden, så varför satsa på ett kort endast för det, om du köper nytt idag?