Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum

Ja, vi får se hur utvecklingen blir. Som andra varit inne på, folk flest vill bara kunna facebooka och betala räkningar, lyssna på Spotify kanske, ta lite bilder, det krävs inte längre värstingmobiler. Kan inte säga att barnens Pixel 6A är direkt sämre än vår Galaxy S22 (inte Ultra), visst, lite sämre prestanda osv i vissa lägen, men, känns som att medel-Svensson helt klart skulle klara sig superbra med en Pixel 6A. Självklart är de senaste iPhone snabbare och har bättre kamera...men...priset är mycket högre.

Dock, när det gäller Apple så har de visserligen minskat, men jag tror, som sagt tidigare, att Android-telefoner har ännu svårare att motivera höga priser - eftersom det helt enkelt finns många riktigt kapabla telefoner kring 3000-4000 som alla som inte är telefon-nördar absolut klarar sig med i dagsläget och flera år framöver.

Samsungs Galaxy S-serie har såvitt jag begriper tappat en hel del och Samsungs mest säljande modeller är de billigare varianterna i A-serien. (hittar inga siffror just nu). Dvs, S-serien har tappat dels till Samsungs billigare modeller, dels till konkurrenter (Pixel, Motorola, etc). Det är väl det Apple är lite rädda för, att om de släpper en billigare iPhone (vilket de såklart skulle kunna) så skulle de kannibalisera på sig själva, de dyrare modellerna skulle få det svårare.

Av Pirum
Skrivet av Mocka:

De borde gjort en liknande undersökning i Sverige som verkligen känns som ett iPhone land. Känns som att 90% av kvinnorna och 65% av männen har en sådan.

Ja, det skulle vara intressant. Gamla undersökningar visar på skillnader i inkomst och var man bor (Stockholm var mer iPhone-tätt än landsbygden), jag tycker mig se att färre av mina arbetskamrater har iPhone, men kanske att Samsungs S-serie tappat ännu mer (fler har numera Samsung A och andra androider) då många bara vill ha en telefon som är good enough.
(industriarbetare)

Av Pirum

Kan ju säga att jag pinsamt nog blåste sönder fläkten på ett grafikkort med en sådan här blåsare (inte exakt samma modell)...om det beror på att jag blåste in damm i lagret, eller varvade fläkten baklänges, eller vad, det vet jag inte. Fläkten gick "tungt" och förde oväsen.
Turligt nog hade jag sparat en fläkt från ett trasigt grafikkort (samma tillverkare till och med) så det var bara att sätta in...Ingen skada skedd, annat än ett något stukat ego och frustration.

Av Pirum

Lite beroende på moderkort och chassi kan det se ut såhär:

Strular powerknappen kan man prova att byta plats på den och reset-knappen, för att starta datorn genom att trycka reset alltså. Det är bara en kort liten kortslutning (med skruvmejsel om man är säker på handen) som krävs för att starta datorn.

Av Pirum

Man kan ju tycka att när Windows 10 tappar all support så ... borde det bli Linux år? Finns som sagt många äldre datorer som inte går att lägga in Windows 11 på utan att trixa - och även om det är lätt att trixa nu så kanske det inte blir det med tiden.

Av Pirum

Det enda jag, och folk jag känner, haft det för är egentligen barnprogram. Och då är allt över typ 99kr/mån för mycket. För oss är det inte värt ens det tror jag.

Tillägg: Finns en del sportfanatiker på mitt jobb som har diverse kanaler för att se sport, men även dessa personer har börjat dra öronen åt sig. Tror inte sport är en kioskvältare framöver, med höga räntor på bolån etc, folk börjar dra in på allt.

Av Pirum
Skrivet av FabriciusRex:

Sortimentet på bolaget är ett skämt. Utan monopol skulle vi få specialiserade butiker med rikligt utbud av specifika sorter. Föreställ er specialiserade ölförsäljare. Eller vin. Eller vad som helst.

Varför var era förfäder sådana alkisar för. Nu får vi i framtiden sota. haha

Tjae, Utbudet på till exempel öl numera är ju sjukt bra. När jag gick på Chalmers tror jag vi lade 1 helg på att prova Systembolagets hela sortiment av typ ale och stout, vi blev knappt ens fulla. Galet mycket större utbud idag, och jag tror att på de flesta orter hade en total avreglering resulterat i ett sämre sortiment och att ölen som i framtiden säljs från pall på Ica skulle få Gorillaöl (och allt vad de heter) att framstå som lyxbräu.

Av Pirum

Hm, jag köpte för ett litet tag sedan en Google Chromecast TV HD för typ 267kr på Amazon (rea och 100kr rabatt av nåt skäl), och är egentligen inte så värst imponerad direkt. Tanken var att ersätta en vanlig chromecast då denna börjat strula lite mer sedan jag installerade google home/nest/nånting.

Målbilden är att barnen ska kunna starta TVn, ta Google-fjärren, klicka sig in på Barnkanalen, och börja titta. Men, barnkanalen går ju inte att installera, bara SVT Play-appen. Det går att side-loada barnkanalen, men appen är inte anpassad för fjärrkontroll verkar det som. Att side-loada var ett projekt i sig då jag tänkte lägga några .apk på Google Drive, men, Google Drive gick ju inte att ansluta till. Onedrive gick däremot bra.

Kanske går det att få SVT-appen att autostarta på Barnkanalen (låter ju helt rimligt), får greja vidare med det.

Vi har kabel-TV via Comhem/Tele2/nåt i huset, det ser jag aldrig på, har inte ens box. Däremot en app i mobilen som kan casta till TVn. Den lade jag in i Google TVn. Men, det var något som inte ville funka med den heller. Kanske har för klent abonnemang från Comhem (gratis).

Passade på att avinstallera massa skräp, utrymmet är ju ganska begränsat. Disney+, Netflix, Viaplay, HBO, det tar jag hem efter behov. Nej, då laddades det hem igen.

Suck. Nåja. Den var iaf billig och jag ska nog få lämplig fason på den till slut. Kanske hade det varit bättre att köpa en Kina-box på Aliexpress. Shield är inget alternativ, den är säkert bra men helt annan prisklass.

Av Pirum

Beror på. Burken jag använder nu har mycket begagnat i sig, det som är nytt är viss lagring (dock inte primära SSDn på 1.6TB, det är en begagnad Intel Enterprise-SSD), tangentbord+mus, samt skärmen visade det sig när jag fick hem den. Trodde jag köpte en billig begagnad 4k-skärm från en konkurs, men den var sprillans ny. Att ha en riktigt vass (för mina mått mätt) ny skärm till en äldre dator gör ändå att man får väldigt mycket nykänsla på burken. Likaså har jag just nu tämligen nytt tangentbord + mus. Tittar man bara uppe på skrivbordet, och inte under, sitter jag med riktigt flådiga grejor, men i praktiken är det mesta köpt för några hundringar på Tradera, typ.

Av Pirum
Skrivet av PekkaJukkasson:

Jag är egentligen inte ett stort fan av fysisk media när det kommer till filmer, men blu-ray är nice! 1080p fungerar bra även på en 4K-TV och steget till 4K Blu-ray är inte lika viktigt jämfört med att gå till blu-ray från DVD, som känts enormt utdaterat sedan flera år tillbaka.

Ja...DVD är verkligen under all kritik. Som bekant finns dock en del material endast på DVD, och det finns inte ekonomiska skäl nog att gå upp till full bluray (som man gjorde med Star Trek Next Generation och Star Trek), däremot tycker jag personligen att det hade varit vettigt att få gamla grejor i åtminstone 1280x720 mpeg4 med vettig bitrate än totalt sönderkomprimerad mpeg2-DVD.

Där verkar streamingtjänster ibland gå i förväg numera, då de inte vill streama i DVD-kvalitet liksom, så det blir någon slags uppskalad och/eller bättre komprimerad variant.

Exempel : North and South (1985) som inte finns på Blu-ray men som nu går att streama i bättre kvalitet än DVD (Itunes, Google, Vudu exv)

Ännu bättre exempel: HBO Max gjorde en HD remaster av nåt slag av SF-serien Babylon 5, att visa på HBO Max. Klart bättre än DVD-utgåvan, och sedan kom den även på Blu-ray, med högre bitrate än streamat. Men CGI etc är ändå inte uppdaterat, utan andas 1990-tal, dock är bilden sjukt mycket bättre än DVD, trots att ursprungliga materialet inte var av 1080p bluray-kvalitet direkt.

Snart får vi nog se fler AI-uppskalningar av serier/filmer, kanske kan även dessa landa på skivor.

Måste bara säga att det är häpnadsväckande att så många tycks ha köpt full-hd-TV för 15+ år sedan men ändå inte skaffade blu-ray-spelare. Tog ju många år innan streaming fanns i någorlunda vettig kvalitet. Jag antar att folk tankade hem filmer istället för att köpa fysiska skivor. Inget jag vill moralisera över, är bara lite missnöjd med att SVHS och Bluray 1080p inte fick det genomslag de borde fått. Delvis får ju producenterna av film och teknik ta på sig en del såklart.

Av Pirum
Skrivet av eFoppa:

Är dock enig i att HTPC spelat ut sin roll som mediaspelare.

Håller egentligen med. Bland annat för att det är struligt att streama (lagligt från betaltjänster) i vettig kvalitet, för att det är lite extra jobb att få ut filmerna/serierna i rätt fps (23,976, 24, 25, 30, 50 eller 60 beroende på källmaterial), och för att en av HTPCns fördelar - att spela Blu-ray-skivor, är så jäkla krångligt att få till på ett rimligt sätt. Jag har PowerDVD (kanske inte senaste versionen, fick med den med någon optisk enhet jag köpte), och har provat en del andra, bara krångel. Gav upp att få ut PowerDVD i 24fps, fast det kanske går. Kodi är det jag helst vill använda, men det klarar inte av alla menyer, så känns lite B.

Dock, om man ändå har en PC till övers som redan står under TVn, och som barnen ibland spelar på, tja, den får stå kvar.

Av Pirum

Jag inser nu att jag behöver 1st sådan till mitt genomskinliga USB-enclosure jag köpte och som ligger oanvänt här.

Så, 500kr + frakt.

Av Pirum

Jag kör mest MacOS och Windows (10 i detta fall) egentligen, men för att hantera äldre IDE-diskar etc har jag brukat boota upp någon Linux, typ Linux Mint nånting, via USB eller liknande. Man kan även prova olika USB-portar, kan vara skillnad på USB2, USB3, och frontportar/bakre portar. På några äldre IDE-diskar, vi talar nu om 30 år gamla ungefär, har jag behövt en kortare förlängningskabel då adaptern (Jag har en Sabrent för ca 250kr på Amazon) inte nått ända fram - IDE-anslutningen på disken sitter inte långt ut nog.

Överlag tycker jag dessa adaptrar funkar ganska bra, men någon enstaka krånglig IDE-disk har funkat bättre inkopplad direkt på moderkortet i en äldre dator. Men då har det varit riktigt gamla diskar, kanske med endast PIO och inte DMA.

Av Pirum
Skrivet av Tallem:

Använder man Windows 11 dagligen så ser man att detta inte är ett problem hos Sweclockers utan hos Microsoft. Nog för att reklam och annat är jobbigt att dras med men utöver det så känns det ju verkligen som att MS gör allt i sin väg för att försämra användarupplevelsen. Utforskaren i Win 11 dras med så mycket buggar att endast den får mig att vilja byta tillbaka till Windows 10. Nya Outlook och nya Teams är ju sinnessjukt kassa "uppdateringar" där det ena bara är segt och ointuitivt och det andra hänger sig oftare än all annan programvara jag har installerat. Osv osv.
Problemet är som sagt verkligen inte Sweclockers.

Medhåll. Jag har kört Windows 11 ganska länge, ligger på Insider Preview av något slag, och försöker verkligen ge det en chans. Likaså har jag försökt att ge Windows 10 en chans, och på tiden det begav sig körde jag även Windows 8 och 8.1 utan att hemfalla åt alltför många patchar - jag ville ge det en chans.

Men, Microsoft har helt enkelt varit på väg åt fel håll länge.

Ibland har de gjort stora förändringar av Windows.
Windows 2 till 3 var exempelvis en stor förändring som få klagade på. Windows 3 till 95, till 98, till XP, rakt spår med överlag förbättringar. Inga problem att gå från det ena till det andra, man kände sig ganska hemma (även om steget från 3 till 95 var enormt). Vista tyckte jag själv var rätt ok, även om min dator var för klen, och Windows 7 hade visserligen tappat en del funktioner från XP men fått andra nya och kändes fortfarande ganska "normalt". Men, från Windows 8 vet jag inte vad MS håller på med. Det gäller inte bara själva operativsystemet, utan även många program som ingår, eller utgår.

Som att det numera tycks vara svårt att på riktigt stänga av datorn och göra en ren ombootning.

Sen är mitt största problem med Windows 11 kanske att Utforskaren är så galet långsam. Känns som att man kör allt i ett web-gränssnitt. Visst är min dator inget monster längre, men Windows 10 flyger fram vid jämförelse (jag dual-bootar så det är samma dator osv).

Av Pirum

En fördel är som sagt att man måste göra ett noggrannare urval. Jag har märkt på barnen att det är lättare att se på, eller lyssna på, en skiva än att titta/lyssna på streaming, då det lättare blir att man "hoppar" runt.

Generellt sett ser jag dock liten vits att ha en skiva med något jag inte vill se mer än 1 gång, vill jag se fler gånger kan det vara både praktiskt och mer prisvärt.

Av Pirum

Mobil är alltid med, i den har jag 2 betalkort reggade, samt bank-ID osv såklart.

Nyckelknippa är med ungefär lika ofta. På den har jag en mindre fickkniv från Eka, med knivblad på några få cm och en "ölöppnare" som dubblerar som skruvmejsel, klarar PH2/(PZ2) samt spårskruv. Kanske PH1, men tveksam på det. Helt uppenbart en harmlös kniv, om än väldigt vass. Har haft den på nyckelknippan i drygt 25 år, den ser inte ut som ny men ändå förvånansvärt ok.

På den tiden det inte var olagligt att bära kniv hade jag en Victorinox av någon slags standardmodell på nyckelknippan, men även om jag såklart har en sådan i bilen skulle jag inte gå med den på stan tror jag. Tror dock att den egentligen är laglig pga litenhet.

Av Pirum

Jag kör som sagt lokalt konto på en del datorer, men försöker följa med tiden och köra inloggat på mobil (Android) och datorer (Win 10+11, MacOS), på sikt vill jag nog köra olika Linux-distar som delar samma /home (online).

Skrivet av GuuFi:

Finns väl versioner av dina filer, hur man skulle synka samma filer på flera datorer så de hamnar ur synk fattar jag inte.

Man kanske inte märkt att man blivit utloggad, eller stänger av datorn "för fort" så den inte hinner synka. Sedan är man på resa 2 veckor och märker (eller inte) att filerna inte ligger i molnet som man trodde. Bättre att få felmeddelande direkt om att det inte kunde sparas (direkt) till molnet.

Citat:

Väljer du online-synk och jobbar på filer offline på flera datorer utan att ladda upp ändringarna så är det ju du själv som skapar problem som ingen kan lösa.

Det är enda sättet att få dem ur synk, om inte filen blir korrupt... Då finns filhistorik, något som inte finns i offline-världen om du inte tar flera snapshots under tiden du jobbar.

Du kan också välja om OneDrive har lokal kopia eller inte så problemet existerar inte ens om du väljer det alternativet, nu kan du säkert byta ut OneDrive till valfri molntjänst, men alla har något typ av skydd mot synkproblem, annars skulle det aldrig fungera.

Jag vill ha en "USB-hårddisk" i molnet. Men inte behöva släpa med mig USB-hårddisken mellan datorer eller platser. Jag vill spara direkt till en mountad enhet i molnet, som för systemet är transparent, inte en network share eller liknande. Tappar jag nätverkskontakt ska det märkas direkt, då får man spara lokalt och lösa på annat sätt - antingen genom manuellt arbete eller en "synka ändringar nästa gång nätverket får kontakt"-funktion (men sådan vill jag alltså kunna undvika).

Loggar jag in på min Windows 10-dator ska skrivbord + mappar kunna innehålla exakt samma saker som när jag loggar in från min Windows 11-dator, jag har det uppsatt ungefär så men tycker det funkar för dåligt i praktiken. Synkningar är inte alltid omgående, och om man råkar slå i taket på lagringen, kanske för att man haft ett "prova på"-erbjudande med väldigt mycket utrymme får man krångel när man ska banta ner sig.

Jag kanske har väldigt udda önskemål

Säger inte att Microsoft är sämst i klassen - iCloud har sina brister. För mayhem, klicka i att synka mapparna för Skrivbord och Dokument:

https://i.postimg.cc/jdtwd6Zm/Ska-rmavbild-2024-04-20-kl-10-54-1...

Överstiger storleken på Skrivbord + Dokument lagringen på din iCloud får du problem, men även om allt får plats så tar det tid innan synkningen är gjord och under tiden ligger inget på den plats man (jag) förväntar sig. Sedan går man till sin nästa Mac-dator och aktiverar samma funktion, i tron att den första datorn är klar. Men, kaos följer.

Hade man haft en "iDrive" där allt direkt sparades 100% i molnet precis som på en USB-hårddisk hade allt varit mycket lättare. Man ser direkt vad som finns där. Exakt hur mycket plats som är klar. Eller så är jag udda.

Skrivet av JasBC:

Lanserades inte OneDrive under namnet SkyDrive när W8 lanserades 2012?

Det fanns några år tidigare men bytte namn pga namn-tvist ("sky" var upptaget).

Av Pirum

Jag kör visserligen onlinekonto (och lokala) beroende på behov, men jag skulle vilja ha möjlighet till ett 100% online-konto, i meningen att jag såklart kan starta datorn lokalt, men alla filer i Dokument, Skrivbord, etc, (/home om man så vill) lagras på Onedrive. Och ENDAST på Onedrive. Vi kan kalla det Skydrive. En hårddisk i molnet. Jag upplever att Icloud och Onedrive förr eller senare strular om man kör samma konto på 2-3 datorer. Synkproblem osv. Kanske skit bakom spakarna jag lider av, men...

Ja, det finns ju lösningar, man kan väl jobba mot en fil som ligger i någon molntjänst, men jag vill kunna ha hela användarkontot i molnet, i Windows och MacOS, om jag så vill.

Av Pirum

Jag har visserligen inget kontor, men alldeles för mycket kablar och skrot. Effektivaste för mig är typ IKEAs återförslutningsbara påsar; i med kablar av samma typ, på med etikett, ner i en stor låda (med andra påsar). Har nu typ en flyttkartong med kablar som tidigare tog nästan upp en hel garderob, känns det som.

Av Pirum
Skrivet av PeterP57:

PC 4 Ever™°
Jag förstår små ungars upplevelse över att få ockupera tv'n.. med en konsol.. men det är en dyr dagslända
Bortkastade pengar. .
Begränsningarna och inlåsningseffekterna är enorma..

Själv förlustar jag mig med att ibland köra Euro truck sim2.. med 31 moddar installerade. Omöjligt med en konsoll, on-line.
Era upplevelser med konsoller vet jag varierar.
Hoppas ni har kul med det...
Gamers™ måste börja nånstans, eller hur ?

Ja, klart det varierar, barnen har fått mängder av spelkultur via Gamecube, Wii, Wii U, Switch, 3DS + diverse emulerade spel från äldre konsoller. Oerhört välinvesterade pengar IMHO. Men nu blir det nog lite mer från Steam Däremot kan jag inte se för mig att de skulle köra Truck simulator, men bra att det finns