Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum

Klart det är krångligt när lönerna går ner, priserna upp, tjänsterna man villhöver blir fler.

Det trista är att det blir allt krångligare att vara laglig. Se via datorn, på 4K-skärm? Njaeöhh...4K får du ju inte på laglig väg. Osv.

För egen del klarar jag mig, men jag har ju en del arbetskamrater som vill se allt dyrare sport, tror någon småbarnspappa ligger på över 1000kr/månad på diverse streaming. Samtidigt har hans boendeparkering blivit nästan 1000kr/månad dyrare. Hur ska han prioritera? Då han är en kollega till mig vet jag att han tjänar långt under svensk genomsnittslön givetvis.

Jag lägger ca 260kr/månad på streaming, en 50-lapp på VPN, och det är nog nära smärtgränsen. Jag är väl gammal, men exempelvis filmer är ju mestadels bara skräp numera. Komediserier? Ok, Big Bang Theory var ok, men, nä, det ser jag inte. Ser bara Fantasy, SF och liknande nutidsflykt egentligen. I takt med att vi får allt fler tjänster blir det också allt mindre "buzz" om serierna som går där. Man smittar inte sina arbetskamrater att se lika ofta. Ska många streamingtjänster gå samma väg som linjär-TV-betalkanaler?

Av Pirum

1000/1000 Bahnhof; ingår i BRF-avgiften och eftersom det är flera hundra hushåll fick vi en bra deal, typ hundringen per lägenhet eller nåt sånt. Det är givetvis billigt, skulle aldrig köpa 1000 om det var enskilt avtal för mig. Hade länge 100/100, ett tag 100/10, men idag skulle jag nog sätta 250/100 eller nåt som den lägsta gräns jag tycker är ok om man ska betala flera hundra.

Av Pirum
Skrivet av walkir:

Tycker dock det är lite större utmaning på en Mac, då inte ens alla tecken är uppmärkta i normala fall. Så är smått imponerad av @Pirum

Menar du Pulver?

Nu råkar jag iofs köra MacOS och ofta svära över hur svårt det är att hitta rätt, inte minst när man byter mellan MacOS och Windows (i en VM), brukar sluta med att jag ibland får markera tecknet med muspekaren och sedan kopiera-klistra det...

Av Pirum

Har väl aldrig varit billigare och enklare att göra och distribuera film än idag? Om man inte ska ha enorma specialeffekter osv. Och med AI borde det bli ännu billigare. Sedan kanske förväntningsribban höjs och det blir svårt med actionfilmer, men, ska konkurrenter eller skattebetalare sponsra sådant?

(sponsra dokumentärer och allmännyttiga filmer kan jag gott tänka mig att skattebetalarna sponsrar, i god demokratisk ordning)

Av Pirum

Kul! Hade jag haft mer plats hade jag för längesen haft en begagnad bandare som extra (rolig) backup. Nu får jag nöja mig med bdxl-skivor som värst.

Lite Off-Topic:
Tycker som sagt om blu-ray men det är tyvärr lite slumpmässigt hur bra bränningen blir. Vissa skivor går bättre i vissa brännare, vid vissa hastigheter (inte alltid långsammast). Och det är inte helt konsekvent heller. Det enda jag kan säga är att Verbatim kanske inte alltid är bäst (fast ofta), men de har helt klart den högsta lägstanivån bland dagens skivor,

Av Pirum

Kör Windows så sällan att det ändå funkar ok med Windows 11, trots att det är mycket segare på min burk än Windows 10 och MacOS.

Med segare menar jag främst filhanterare, men även övrig grafisk presentation i Windows. Spel, övriga program, de funkar väl ungefär som under Windows 10.

Kör ju fortfarande Win 10 på en del datorer, men datorn jag mestadels sitter vid har Windows 11 (trippelbootat med MacOS som första OS, men jag har även kvar Windows 10 som reserv. Och Linux Mint)

Av Pirum

Judge Dredd (1995)

Mjaeöhh...Den här hade jag ju sett förr, men det var väl då det begav sig, 1996 på VHS gissar jag. Mindes den som inte jättebra, men heller inte så dålig som många sade -jag hade inga erfarenheter av Judge Dredd som serie så hade inga idéer om hur det "skulle vara".

Nu i helgen var jag "gräsänkling", när barnen var lagda och jag hade lite tid över tänkte jag passa på att se en gammal enkel actionfilm. Grävde i DVD-gömmorna, och, Judgen dök upp.

Men, den var sämre än jag mindes. Så brukar det iofs vara. Men...inledningen kändes forcerad, som att få in flera års seriemytologi på några minuter, och sedan när alla karaktärer var presenterade, scenen var satt, och "handlingen" skulle börja...då var man plötsligt inne i slutstriderna.

3 av 10 gummikulor.

Av Pirum
Skrivet av Eclipse:

Slaktarkorv - Grov Vitlök

Korvbrödsbagarn - Brooklyn Hot Dog buns

Stekt bacon hackad i småbitar (någon bra bacon från någon gårdsbutik, annars jägarbacon deli), Johnny's Habanero Mayo, Ost, Hackad rödlök och lite bostongurka.

Gott.

Slaktarkorv är bra, kan rekommenderas (fast jag rekommenderar då korvarna utan vitlök/lök).

Enda problemet är att jag har svårt att hitta dem i butik.

Sugen på korv nu...barnen åt det till lunch ("Dennis"korven..., de valde själva) och jag käkade knäckebröd med ost i brist på annat.

Av Pirum
Skrivet av Dunde:

Det är precis samma kött i många charkprodukter du köper som i dina grillspett eller andra liknande produkter. Jag vet inte varför folk har för sig att korv bara innehåller trafikdöd grävling som legat i dikeskanten och svullnat i två veckor som man sedan rengör golvet med och slutligen hackar ihop med brunnsskrapet och säljer på Konsum.
(OBS! Denniskorv undantagen första meningen ovan)

Ok, jag överdrev lite, men efter att ha jobbat på charkuteri i ett knappt år blev jag lite skeptisk mot just korv. Det är nog mestadels kött, fett, lite senor och bindväv, dvs, saker man kan äta utan problem; inte ögon och juver - de går bort tidigare i slakten.
Däremot lärde jag mig att falukorv och "måltidskorv" (eller vad den nu hette) som vi sålde billigare till skolor faktiskt var samma korv. Dvs, den billiga korven hade Falukorv-specs, det var billigare att göra endast en korv-sort av ok kvalitet än att dessutom göra ytterligare en korv med lägre kvalitet.

Av Pirum
Skrivet av Pågenbröd:

Jag är så inbakad i Google så jag försöker utnyttja det så mycket jag kan istället

#Hjärntvättad.se

Lite grand så jag gör också. Fast vill inte lägga alla ägg i samma korg, räknar med att konton (från Google, MS, Yahoo, Apple) godtyckligt kan spärras pga whatever när som helst, så det som ligger på Google Drive, Photo, etc, ska också finnas annorstädes. Google-kontot ska inte vara enda återställningskontot för annan mail eller tjänster, osv.

Google Timeline och Bonus kör jag sedan flera år. Bra att veta var jag varit och när. Däremot inser jag att det finns en problematik när man samkör data. Tryggecimex kanske inte vill ge mig husförsäkring om jag hängt mycket i skadedjursbekämpningsbutiker. Eller mina barn kanske inte får sjukförsäkring om jag registrerat mina taskiga gener på någon släktforskningsite.

Google Bonus har gett mig ca 40kr på 2 månader. Inte stora pengar, och säkert billigt för att sälja min integritet, men, jag skiter väl i om någon vet att jag handlat på Hemköp...

Av Pirum

Att den kan köra Windows, MacOS och någon vettig Linux. På sikt får det väl bli en modern Mac med Windows virtuellt antar jag.

Av Pirum
Skrivet av tyvar1:

Så nu är det 3 stora spel kvar till switchen att se fram emot, eller har jag missat något?

  • Luigi's Mansion 2 HD - 27 juni, 2024

  • Pokemon Legends: Z/A - TBC 2025 (lär bli cross-gen till Switch 2)

  • Metroid Prime 4 - TBC (lär bli cross-gen till Switch 2)

Får se vad dom visar upp i Juni på deras Nintendo Direct.

Hoppas på:

  • Hollow Knight: Silksong

  • Luigi's Mansion 1 HD

  • Super Mario Galaxy 2

  • Metroid Prime 2 Remastered

  • Metroid Prime 3 Remastered

  • The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

  • The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

Vad hoppas ni på?

Twilight Princess HD och Wind Waker HD är ju givna, de är ju riktigt bra till Wii U. Men att de inte redan kommit är ju lite märkligt. Lite märkligt även hur Nintendo behandlar Ocarina of Time och Majora's Mask.

Ska man verkligen behöva ha en PC och emulatorer för att spela nintendos spel?

(Vi har ju en Wii U, men det är det ju inte många som har längre eller ens någonsin)

Av Pirum

Jag tänkte rekommendera Scans Telicherry-korv. Men den tog de visst bort. Sedan tänkte jag rekommendera Scans Deli grillkorv, och den finns kvar, men bara i tjock variant, den tunna verkar borta i år. Fast, rätt ok smak.

Jag tycker alltså om korvar som inte innehåller vitlök, örtkryddor, och andra konstigheter. Vanlig jävla korv. Oerhört svårt att hitta. Som att hitta smaksatta chips utan smakfördärvelig lök, det är nästan omöjligt.

Finns en del "barn"varianter, men ska man ha en "vanlig" korv så är det nästan bara Scan Deli som inte innehåller vitlök osv. Eller lök, Änglamarks grillkorv smakar bara lök.

Så, till sommarens grill kör jag Scan Deli, barnen vill ha "Denniskorv" (de säger "barnkorv", då det är ett barn på den), men jag försöker smyga in Lithells barnkorv med lite mer kött. Näst billigaste Lithells alltså, den billigaste duger men inget jag vill rekommendera.

Dock, här får ni ett tips som heter duga :

Grillspett! Grilla, lägg i ett korvbröd modell större, dra ut pinnhelvetet. Kötthalt över 90%, inga nedmalda gristrynen eller kojuver, och så en kall öl till det.

Av Pirum

Det är ju sjukt länge.

Går inte att dra annan slutsats än att Microsofts AI bedömt Bing som urusel och stängt ner eländet för att inte dra skam och vanära över MS.

Av Pirum
Skrivet av Wiggin:

Jag har alltid känt att jag behöver en lyxigare, lite dyrare variant av iPhone som skiljer mig från patrasket...lätt värt ett sms-lån.

Ja, egentligen kan ju en vanlig arbetare ha den dyraste iPhonen, till skillnad från dyraste bilen, boendet, klockan osv. (vilket också förklarar varför en del lånar till telefon antar jag)

För att ge iPhone mer status kan det nog funka för en del att ha en jättedyr och supertunn mobil i innerfickan på kavajen. Eller vad nu statustörstande människor har för kläder.

Av Pirum

Har mestadels USB-hårddiskar, 2x6TB inkopplat permanent och så några andra som inte alltid är anslutna. Skulle gärna ha en NAS men kan inte motivera kostnaden. För backuper lägger jag även ut en del på optiska skivor.

Av Pirum

Nej, delar inte, men vill inte moralisera över det, det är ju aningen mindre allvarligt än att piratkopiera något, dvs, tämligen harmlöst. Den som är utan synd (aldrig fuskat med skatt eller moms, aldrig gått mot röd gubbe, kör aldrig för fort etc) får kasta första stenen.

Av Pirum
Skrivet av wwraver:

Jag skulle nog säga att väldigt många (kanske t.o.m. majoriteten?) ur befolkningen har svårt att se gamla klassiker för att de känns... gamla. På grund av dåtidens film- och skådespeleriteknik.

Jag har själv svårt för detta och jag är 42. Jag är inte förtjust i de moderna uppenbara kassakorna från Hollywood, men jag har bannemig svårt för att kolla på filmer från 80-tal och bakåt t.o.m. Nog har jag gjort det och har tyckt om en del, men skulle aldrig få för mig att sätta på en gammal film idag.

Ja...det är lite svårt det där. En del sägs ha väldigt svårt att se svartvita filmer då de är så ovana. Jag är tillräckligt gammal (född mitten av 70-talet) för att minnas när SVT visade svartvita filmer, ja, även TV4 gjorde det senare, och såg många som barn. Man såg det som erbjöds antar jag.

Jag och min fru ser en del typer av serier tillsammans, exempelvis brittiska "kostymserier"/filmer, dvs, Jane Austen-fimatiseringar etc. De utspelar sig ju för 200 år sedan, men inspelningar från 1970-talet och även 1980-talet är nästan svårt att se idag. De känns så daterade. Och då skildrar de ju ändå 200 år sedan. Från 1990-talet blev det lite bättre och mycket från 90-talet håller att se idag. (Däremot har jag själv lite svårt för Bridgerton, men om man ser det mer som teater och mindre som ett försök att visa en realistisk bild av tiden så funkar det).

Jag har full förståelse att de gör en nyinspelning av Shogun. Den gamla serien ser väldigt daterad ut, även om några av skådespelarna är riktigt starka. Kan dock lova att Shogun 1980 hade mycket större inverkan på TV-tittarna generellt än Shogun 2024 - det finns mycket mer att se idag och för att vara en 1980-serie var Shogun riktigt proffsigt gjord, det fanns inte så mycket konkurrens.

Apropå skådespelare så ändras ju även skådespeleri, som följer kulturella normer och samtiden såklart. En del gammalt skådespeleri kan se nästan teatraliskt ut, som parodi, men ändå landade det Oscar - då. Mycket av skådespeleriet idag kommer såklart att kännas daterat om 50 år. Skiljer mycket mellan länder också, jag har typ bara lyckats se 1 indisk film - har så svårt för "stilen" på något sätt. Samma med hongkong-action, inte min grej riktigt. Även om jag inser att en del är bra.

Av Pirum

Jämfört med boken är det jag sett av första säsongen inte superbra, trots bra miljöer och skådespel. Så jag ser egentligen fram emot en andra säsong som är mer oviss gällande handlingen.

Av Pirum
Skrivet av jolu:

<klipp>
Banken betalar också tillbaka så länge du inte varit oaktsam. Dessutom är det ofta mycket svårt eller omöjligt att utreda dessa brott då de sker utomlands och lämnar obefintliga spår. Pengarna förs ut med hjälp av mulor osv. Bankerna lägger massa pengar och energi på detta, men det är en avvägning mellan enkelhet och bedrägerier. Om det vore ett större problem skulle också säkerhetensnivån vara högre (krångligare) men det är extremt små volymer i förhållande till totala antalet transaktioner vi talar om här.

Banken borde betala tillbaks även om privatpersonen varit oaktsam, om även banken varit oaktsam.

Eftersom det rör sig om extremt små volymer kan det knappast anses vara ett problem för banken, däremot kan det vara 100% av en bedragen privatpersons volym.

Det måste finnas bättre tekniska lösningar. Att utbilda bort detta, som en del tror, går inte. Inte heller går det att vänta på att de okunniga äldre ska falla ifrån då vi faktiskt alltid, förhoppningsvis, kommer att ha äldre personer i samhället. Vi kommer även sannolikt att ha fler än idag. Som blir äldre än idag.

Exempel: Jag har en äldre släkting. Klar i huvudet, naturligt misstänksam. Har aldrig köpt något från utlandet. Har aldrig gjort en banköverföring till utlandet. Har inte varit utomlands på över 25 år. Har aldrig ens gjort en större banköverföring till någon. Aldrig köpt något från någon websida. Ni vet, betalade senaste bilen med kontanter, den nivån. Han borde kunna berätta för sin bank att alla köp/överföringar över (exv) 10000kr, eller till utlandet, automatiskt ska nekas, punkt slut. Kan säkert ställa till det för plötsliga bilreparationer, men det går ju att lösa.

Kanske kan bankerna, gratis, erbjuda "säkerhetskonton" som endast går att föra över pengar från vid planerade besök till bankkontor. Eller, vad vet jag. Det kanske är svårt nu när bankerna inte längre har bankkontor. Jag vet inte. Men det går alldeles för fort att bli av med alldeles för mycket pengar.

Kanske kan överväga att banker som inte har representation i lämpligt antal kommuner inte ska få åtnjuta statlig insättningsgaranti.