Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum

Jag har ungefär samma dator, CPU kan inte uppgraderas prisvärt (3770k går för höga summor begagnat), ska man uppgradera CPU måste man också samtidigt uppgradera moderkort och RAM. Däremot kan processorn överklockas lite, och det kan ju vara kul. Någonstans mellan 3.8-4.2GHz borde man kunna hamna utan större problem, lite beroende på kylning etc. Jag kör CPU ratio på 45 på liknande saker, men jag har en lite annan CPU. Kanske är CPUn redan överklockad förresten, man sätter väl inte in extra vattenkylning (Antec) utan att klocka upp?

På Tradera kan man ibland hitta "kit" med moderkort+cpu+RAM, och om det exempelvis är en intel 8000-serieprocessor eller bättre så kan det vara en prisvärd väg att gå. Men då måste man ju tycka att det är kul att "skruva", räkna med lite strul ibland, etc.

Största flaskhalsen borde dock vara GPU just nu. Ingen vits att sätta in en modern processor men ligga kvar med samma grafikkort.

GPU kan nog uppgraderas till begagnade AMD rx580 eller Nvidia 1060 för att snabbt och enkelt få en förbättring i spel.
Drygt 500kr kostar ett rx580 vanligen, även om https://www.tradera.com/item/341372/630639870/amd-radeon-rx-5... gick för precis under 500kr nyligen. Det kortet ger märkbart lyft även för en CPU med så många år på nacken. Ännu nyare kort är förmodligen overkill med en så gammal CPU, men det beror ju på spel och upplösning.

Av Pirum

Fello har ofta "dubbelsurf" - erbjudande (gäller även befintliga kunder) så de flesta i min familj och nära släkt har Fello. Jag kör dock comviq pga subventionering av mobil.

Mina barn har 6gb/mån för 95kr, Fello.

Är man med i LO-fack har Fello bra erbjudanden, 15gb/mån för 135kr, eller 30gb/mån för 195kr.

Av Pirum

3G är ju helt kört, ska man tvunget behålla något på övertid är det 2G då det har så mycket bättre taltäckning, och ändå har rudimentär data.

Det jag vill veta är också ungefär när 4G beräknas avvecklas?

Om en bil har en rimlig livslängd på 20 år, så bör ju eCall som installeras i dagens modeller vara antingen förberett för 5G, alternativt förberett för att enkelt och billigt byta "eCall-modul" vid behov. När de äldre eCall-bilarna tillverkades fanns ingen standard för eCall via 4G, så inte konstigt att biltillverkarna inte stödde det - men att de gjorde det svårt/omöjligt att uppgradera systemet är ju knasigt.

Av Pirum
Skrivet av medbor:

Det är fortfarande över 10% på 3G och flera miljarder minuter på bägge… svårt att de att det skulle bli problemfritt att stänga dessa

I dagsläget är det ju delvis så att de samtal som trots allt går över 2G eller 3G görs på platser där 4G saknar täckning, så även om det är en mindre andel så är det en viktig andel. Det känns som att 5G främst byggs ut där 4G redan finns, operatören jag har (Tele2) har visserligen urusel 5G-utbyggnad än så länge men det är ändå ganska ofta jag i skog, mark eller skärgård trillar ner på 3G eller 2G.

Av Pirum
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Min poäng är att Appstore och liknande behövs.

Ja...jag skulle dock gärna se att man kan välja en app-butik som är mindre spretig och har bättre sökfunktioner. Och där allt skit är bortrensat. Endast de bästa apparna får vara med. Skulle kunna betala 19kr i månaden eller något för en sådan app store, det skulle spara en del tid och besvär.

Av Pirum

Har ibland på resor, men har slutat använda i vardagen på min huvuddator.

Ett tag fulstreamade jag Netflix (dvs, jag hade svenskt abb men ville se på amerikanska serier), men det funkade ganska dåligt och jag led av samvetskval.

Ok, det sista var lögn, men jag ser marginell skillnad på att fixa till sig streamar från en annan region än den man betalat för och på att rakt upp och ner pirata det man vill se.

Av Pirum

Men det är alltså web-sidor det handlar om, inte "IPTV" som tydligen är en stor piratmarknad? Känns som ett slag i luften. Nåja, bättre än att de lämnar ut personuppgifter utan vettiga anledningar till skumma "advokater".

Av Pirum

Även jag har haft känslan att sökningen blivit sämre, och det var kanske inte bara inbillning alltså. En sak jag själv stör mig på är att om man söker på något problem relaterat till äldre hårdvara så får man väldigt många länkar till sälj, färre till forum, reddit, newsgroups, där man faktiskt hittar det man letar efter, dvs, information.

Jag har på senare tid börjat använda googles Gemini som sökmotor, den ger ofta bättre och snabbare svar än googles vanliga sök.

Av Pirum
Skrivet av Enviro:

Twin Peaks. Är pinsamt sen på bollen, men bättre sent än aldrig. Blev precis klar med först säsongen och är en liten bit in på andra. Härligt underlig värld att utforska med mycket twistar och törnar. Förstår att den var betydligt mer revolutionerande när den släpptes, men måste säga att den håller än och ser verkligen fram emot att fortsätta.

Vilken lyx, att inte ha sett serien och få se den för första gången.

Tips: Efter säsong 2, se filmen Fire Walk With Me (1992), och, gärna Twin Peaks: The Missing Pieces (2014) innan du ser säsong 3.

"The Missing Pieces" är väl kanske inget måste, men min fru, som inte heller hade sett Twin Peaks förut, tyckte ovanstående var bra när vi såg serien tillsammans.

Av Pirum

Googles onlinebackup synkar inte MMS (bara text) om man inte har ett Google One-abonnemang (19kr/mån och uppåt) har jag för mig. Samsung SmartSwitch är bra.

Kan vara bra att inte radera gamla telefonen innan man fått igång allt på den nya. (bank-id, Authenticator, Snapchat, Whatsapp, osv)

Jag brukar använda denna för att göra extra backup på SMS/MMS:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.riteshsahu....

När Samsung Smartswitch fört över allting så kommer det ändå att ta en stund innan den "i bakgrunden" fixat allt. Så låt telefonen ligga en stund ifred, så den får fixa till bakgrunder, ringsignaler, appar osv.

Beroende på vad man tycker kan det vara värt att ändra i inställningarna i Google Foto så den säkerhetskopierar i "något lägre kvalitet", det sparar mycket utrymme i molnet, tror den defaultar till originalkvalitet även om man på den gamla telefonen hade "lägre kvalitet".

Av Pirum
Skrivet av hittepånamn:

Några tilläggsfrågor som knyter an till ämnet:

  1. Hur länge erbjuder Antivirusföretagen skydd för Win10-datorer, efter att Microsoft Support går ut hösten 2025?
    Man brukar kunna räkna med minst 1 år support till från dem, eller? Och Därmed köra vidare ett år rätt säkert, utan att betala för extra support från Microsoft? Eller är det en dålig idé?

  2. Windows 12 bör väl vara ute senast till hösten 2025 då Windows 10-supporten upphör? Kanske läge att hoppa över 11:an och gå direkt till 12:an?

  3. Hur länge kommer de större Webbläsarna behålla support för Windows 10 (när Microsoft släpper supporten 2025)? 1-2-3... år??

Bitdefender uppdaterar sin "antimalware" för Windows 7 till januari 2025, hur bra det skyddet är när systemet i övrigt är ouppdaterat, tja, det är säkert mycket bättre än inget.

Firefox ESR uppdateras för Windows 7-8 till september 2024. Det finns andra webläsare, men de kanske inte har lika brett stöd.

I och med att Microsoft gjort det lite krångligare att uppdatera till Windows 11 än till Windows 10 får vi nog räkna med att Windows 10 blir ett ganska långlivat system även efter att supporten släppts. Jag tror att antivirus och webläsare kommer att gå att köra i flera år, och att MS nog kommer att släppa några patchar även efter "stoppet" om hoten bedöms tillräckligt stora.

Det som är viktigt är, IMHO, att det tydligt görs klart att supporten är slut. Apple är dåliga på det, exempelvis, och många kör med system som inte längre uppdateras. Microsoft brukar "tjata", men frågan är om alla användare riktigt förstår vad det gäller.

Av Pirum
Skrivet av Infiniti:

Hade ett kort på gång på Tradera, men det blev aldrig av p.g.a. oseriös säljare. Har du hittat på ditt eventuella kort? Det är tänkt att hamna i en emulator-PC till en tjock-TV.

Ursäkta supersent svar. Har ett Sapphire 5450 512MB DDR3 och ett Asus 6670 1GB DDR3, de funkade när jag sist använde dem. Har inte riktigt tid att prova dem.
Du kan få 1 av dem gratis, men jag måste behålla 1 som reserv.

Båda har 1 HDMI, VGA, DVI-utgång.

Åtminstone 6670 väger över halvkilot, så lite beroende på fraktbolag så blir det väl 60-80kr nånting i frakt gissar jag.

Hör av dig om det är intressant, vi kan ta det i PM.

Av Pirum

Jag har en tioårig dotter och tänker att Switchen räcker 2-3 år till även om det kommer en ny version. Hon spelar varierande spel, inte minst Minecraft och Animal Crossing. På senare tid har Ring Fit Adventure gått en del, och även om Just Dance just nu inte är så poppis så tycker hon om att dansa så det känns vettigt att ha det spelet. Köper man begagnade spel på Tradera, och säljer spel man tröttnat på, så blir det inte så dyrt. Även om Switchens hårdvara inte matchar XBox så väger spel upp, som Zelda. Jag tänker att barnen nog får spela "PC-spel" med tiden, det är nu när de är relativt små som Nintendospelen ska avnjutas.

Men enklast är nog XBox S, fast har de inte mycket pengar är det ju en present som nästan bygger på att åtminstone någon slags gamepass "ingår" i presenten under en rätt lång tid framöver. Det är ju trist att ha en prenumeration och sedan inte kunna ha kvar den.

Av Pirum
Skrivet av stefaneriksson123:

Hej!

Är det någon som vet hur man kan få detta script att autostarta med MacOS?

Jag använder externt tangentbord och touchpad men lyckas alltid komma åt den känsliga touchpaden medans jag skriver.

https://github.com/thesyntaxinator/TouchGuard

Tack för tips.
(Kanske måste söka efter någon att betala för att lösa detta?).

Länken ovan länkar vidare till https://github.com/amanagr/TouchGuard
"To auto-start after you restart your computer, see an unofficial extension of the project at amanagr/TouchGuard"

Kanske kan vara något?

Av Pirum

Känns ju som återgång till gamla tider när man köpte en i7 2600K och sedan på eget bevåg fick klocka upp den (antingen via automatiska eller manuella metoder). Vems är "felet" här egentligen? Intel? Moderkortstillverkaren? Den som skruvat ihop systemet med MB, CPU, chassi och kylning?

Kanske blir som förr då, att CPUer säljs lågt klockade, som min i7 2600K. Den är väl såld för 3.4GHz, kan boosta upp till 3.8 på enstaka kärnor, men kan lätt klockas upp på eget bevåg. Beroende på MB och kylning. Jag kör nu samma processor i 4.5GHz på alla kärnor på ett bra moderkort, inga problem. På ett billigare moderkort klarade exakt samma CPU visserligen 4.5GHz på enstaka kärnor men vid full belastning throttlade datorn till 3.6GHz tror jag. För klena VRM, överhettning, jag vet inte.

Av Pirum

Uppdatering: Körde på Debian 64 bit, men har inte helt spikat vilken fönsterhanterare jag vill ha i längden. Lutar väl åt XFCE eller om ett tag LXQt. Kan tänkas att jag gör en ominstallation med annan Linux framöver, för skojs skull, tror jag provade 4-5 olika med varierande framgång. Tack för alla tips och råd.

Av Pirum

13" Macbook Air med M2 på Apple.com med studentrabatt är ett rätt bra pris om man vill ha en premiumdator för lite över 12000.
Kommer utan att tveka att klara hela studietiden och har tillräcklig premiumkänsla, man behöver inte dra med sig laddare i väskan - den klarar en dag utan problem.

Jag hade nog personligen köpt en begagnad 15" eller 16" Macbook, för kring 5000 (dvs, Intel-processor, inte nyaste modellen direkt) men det kan vara bra med nytt ibland och de flesta tycks inte vilja ha "stora" skärmar.

Även om man är van med Windows så tar det inte lång tid att komma in i hur man använder en Mac, och sedan är det enklare skulle jag vilja säga eftersom Windows ändrar sig så mycket numera. (Windows 8, 10, 11, det ger mig huvudvärk)

Av Pirum

Men det är ändå fascinerande. Windows har haft "antivirus" i hur många år som helst, inbyggt, hur kan detta inte hittas? Har folk stängt av sitt skydd?

Av Pirum
Skrivet av Jumpcut:

Bl.a har KTH tillsammans Electrolux och några andra parter ett projekt där man reparerar vitvaror istället för att kassera. Jag vet, eftersom jag varit med i det projektet här i Stockholm. Det projektet har varit mycket lyckat. Det har krävts extremt lite extra personal för att realisera stora ekonomiska och ekologiska vinster. Det blir också helt andra affärsmodeller där hårdvaran istället blir en tjänst, på så sätt blir det lönsamt även för leverantören att reparera = alla vinner.

Apropå Electrolux, så gick vår nästan nya dammsugare sönder, sladdvindan slutade snurra upp sig och som lök på laxen slutade av/på-knappen därefter att fungera. Plockade isär, sladdvindan hade spruckit i godset = egentligen omöjligt att reparera bra. Knappen kanske jag kunde pilla isär och fixa. Men ingen idé att laga knappen om sladdvindan var skrot (vilket den nu typ var).

Sladden kunde jag köpa en som verkade nästan likadan, tyvärr var min dammsugare från kring 2010 aningen för gammal för att ha aktuella resevdelar. Gick att byta sladden, däremot fick jag modda hölje och knapp på själva dammsugaren lite grand för att passa och trycka ner spaken på sladdvindan så den snurrade in sig. Köpte även startknappen som reservel för någon hundring. Kändes lite väl dyr, menmen.

Så, bra betyg till Electrolux att man som privatperson kan köpa reservdelar. Fast ännu bättre om de hade äldre grejor i lager också.

Att däremot lämna iväg det här hade nog inte lönat sig, håller lagningen mindre än 5 år känns den också lite oekonomisk. Däremot var det ju roligt att fixa själv.

Angående datorer så är vår nyaste laptop en 2015 års Macbook Pro, med 16GB RAM som standard och 512GB SSD, och något dedikerat grafikkort. Tror den är tillverkad 2017. Hur som helst, den fick nytt batteri för något år sedan, och livslängden har därmed förlängts med flera år. Ännu äldre Macbookar har vi bytt batteri i 1-2 gånger, satt i SSD, maxat RAM, de tuffar vidare. Utan batteribyte och uppgraderingar av hårdvara hade det varit skroten. Har fått trixa in Windows 10 och nyare MacOS än de egentligen (enligt Apple) klarar.

Med 1 batteribyte är det snarare Apple som sätter gränsen, då de inte längre släpper nya eller uppdaterade OS till datorn. Tror detta är sista året den får uppdateringar. Inte så illa egentligen, men inte jättebra heller. Hösten 2024 är äldsta Macbooken med säkerhetsuppdateringar från modellår 2017, äldre Macar bör köra Windows, Linux, eller Opencore för att joxa in nyare MacOS. Och då är hårdvaran tveklöst tillräckligt bra för det gemene man använder datorn till, har man specifika krav i yrket eller är prosumer har man nog redan skickat vidare eller kasserat datorn.

Jag förstår inte heller riktigt hur EU tänkt sig, men jag är nog inte insatt. Spontant känns det som att företag får mer press på sig att reparera saken snarare än att byta ut den eller lösa in den (mot kundens vilja). Eget exempel : 3D-Blurayspelare slutade inom garantitiden spela DVD-skivor, men reparera den ville inte Netonnet göra, så de löste in min reaköpta blurayspelare mot pengarna tillbaks. Inte en lösning jag var helt nöjd med, nya blurayspelare var dyrare och sämre.

Av Pirum

Popups hatar jag. Men när Amazon mailar att jag får 100kr rabatt på nästa köp över 400kr, visst ökar det chansen att jag handlar.

10% osv blir jag dock mest irriterad på, speciellt om det endast gäller ordinarie priser.