Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Dragnet har skrivit i forumet
Av Dragnet

^^
EXPO 1 funkar för mig med Asus Crosshair 670 E med BIOS 1415.

Av Dragnet
Skrivet av kinc:

Ja min rekommendation är att använda 1303.

Och hur bör vi ställa Expo och PBO?

Av Dragnet
Skrivet av Ortovox:

Då denna tråden blivit väldigt bred från trådskaparens inlägg om forumet så passar jag på att lägga in lite feedback också med ett försök att va konkret.

  1. Nyhetsartiklar: Bra kvalite överlag, saknar hårdvarufokus men fattar att Swec riktar in sig på en bredare publik, enstaka click bait artiklar

  2. Recensioner: Bra, men alldeles för få, bara GPU och CPU nu känns det som (men min go-to med era prestanda index)

  3. Testpilot recensioner: Bra kvalite, men lite ointressant när man inte får jämförelser mot andra konkurrerande produkter

  4. Quiz: Fortfarande skoj men nästan för mycket senaste tiden och icke datorerelaterat eller sponsrat

  5. Krönikor: Njae, intressant i samband med något aktuellt ämne men det har blivit lite inflation nu, nästan så ni blivit tillsagda att alla måste skriva en .

  6. Använder du / Snabbkoll: Känns mest som insamling av data för att sälja vidare eller skapa diskussion/trafik till forumet

  7. Helgsnack: Njae inget för mig, ingen direkt substans, känns som man bara vill skapa diskussion/trafik till forumet

  8. Fredagspanelen = Ok men inte lika bra som förr, denna va svår så måste göra ett större utlägg.
    Har till och med kollat tillbaka lite på äldre fredagspaneler för att jämföra. Jag bortser från Jonas/Emil duon som slår alla youtube kanaler och inte är realistiskt att nå den nivån igen .
    Så här kommer det jag kommit fram till:

    • Upplägget som ni sitter vid kaffebordet nu är sämre, riktar inte fokuset mot oss tittare, känns mer som ni har en egen pratstund som vi får titta in på

    • Samspelet/synken känns inte lika bra som förr, tidigare kändes det mer som båda två tagit fram agendan och driver den tillsammans genom hela fredagspanelen. Nu mer som två personer som har förberett sina egna delar var för sig och sen berättar om det för den andre personen på fredagspanelen. Vilket förstärks av hur ni sitter.

    • Mer tekniknörderi eftersöks, jag vill se mer "hands on" där ni tar med hårdvaran på bordet (t.ex visa 4070 storlek jämfört med 4090 visar 4070 partnerkorten osv), mer hårdvarurykten (kan vara torka nu) eller ha med någon rolig teknisk pryl som man kör mini recession på live som förr. Och ännu en gång så sitter ni sämre nu för att kunna göra sånt här

    • Summerat släng bort kaffebordet så blir allt bra

  9. Forumet: Bra nivå jämfört med dagens (låga) standard på alla forum

  10. Hemsidan: Bra upplägg och reklamen är relevant så jag låter den vara kvar och med prestandaindex i nån snabblänk blir det super

Summerar jag detta så känns det som Swec går mer mainstream med mer fokus på insamlande av information än skapande och mer mängd och bredd inom teknik generellt än djupdykningar inom PC och hårdvara. Detta passar min smak sämre tyvärr.

Detta är bara mina personliga åsikter som gammal hårdvarunörd som besöker Swec flera gånger per dag. Inlägget blev så mycket längre än tänkt så då kan jag lika bra slänga in följande bilder .

BCT - (Before Coffee Table): <Uppladdad bildlänk>
ACT - (After Coffee Table): <Uppladdad bildlänk>

Mycket bra beskrivning om läget, håller med om typ 98%.
Var tyvärr länge sedan jag tittade på fredagspanelen, orkar inte med 15 min svammel innan det händer något samt 10ish minuter fade out på slutet - så var det när jag tittade sist.
Den klart tunnare mängden av tester ger ju behov av mer quiz och annat.
Bra urval av branschnyheter dock.

Av Dragnet

En gammal Razer eXactmat i aluminium - använder control sidan (finns två "kornigheter", en på vardera sidan).

Gör ren den med diskmedel och diskborste.

Av Dragnet
Skrivet av Bjebben:

Funkar tyvärr inte med alla Tellsticks, har live varianten och den har ingen möjlighet till lokalt API.
Så nu sitter man och kollar hur man ska göra med alla 433mhz enheter (8 strömbrytare, 11 temp/fuktgivare) som snart behöver månadskostnad för att kunna fortsätta styras i HA.

Ja, det skall funka med ZNet Lite v2 men bara med en enhet. Man får välja mellan lokalt eller cloud (Live!) när man sätter upp integrationen.

Vad gäller support så har jag loggat ett ärende för en ca 1,5 vecka sedan, loggade samma sak igen igår - inte ett pip, inte ens ett automatiskt svarsmejl. Och jag har ett betalt (sedan tidigare) premiumabonnemang (går ut i juni, kommer inte att förnyas som det ser ut).

Jag var nära att göra om till local access när de hade kraschen i mars, första gången som det smäller igen så gör jag det.

(Och varför finns det inga ZigBee sensorer som klarar att sättas utomhus?)

Av Dragnet

Jag dammade av mitt gamla Radeon HD 7970 3GB och kopplade in AOC 32" 4k skärmen via DP och det verkar att fungera bra. Att "veva runt" med ett fönster verkar ge en 30-50% last på GPU men det flyter på hela tiden. Så det får bli detta kort tsv.

Ett gammalt toppkort från 2012ish för att driva en 4k skärm med OK flyt 2023

Av Dragnet
Skrivet av Anders9110:

Handlar om att GT710 bara stödjer 4K 30Hz kommer alltid kännas som sirap ifall man är van vid 60 Hz.

GT 1030 stödjer 4K 60Hz välj en modell med DP ifall du vill ha mer än 4k 60Hz har inte AV1 decode

Intel ARC A380 är nästa vettiga kort med AV1 decode och bra encoder

RX 6400/6500XT bör man undvika ifall man inte ska spela då dessa kort saknar encoders och AV1 decode

Ja, med 4k @ 30 Hz så blir det "ryckigt men flytande" så det verkar vara en faktor.

DP behövs inte, skärmen klarar max 60 Hz.

Intressanta tips, jag skall överväga dem

Av Dragnet
Skrivet av Printscreen:

Vad skumt. Har datorn alltså inget inbyggt grafikkort direkt i moderkortet? Att driva 4k i 60hz ska inte vara så jobbigt ,men ett GT710 är 9 år gammalt, och redan då var det ju i bottensegmentet

Nej, det är ett Asus B550 moderkort med en Ryzen 9 3900x.

Jag kollade nu och bara stilla i desktop så användes 60ish% av de 2 GB VRAM som GT 710. Att flytta runt ett fönster ger typ 70-90% last på GPU. Det var inte så här påtagligt innan med en gammal 27" med 2560 x 1440 men som sagt så misstänker jag att UI-skalning inte är en grej som GT 710 gillar.

Av Dragnet

"Billigt men bra, dock ej för spel"

Min tertiära dator (#3 alltså ) använder jag för lite halvtungt jobb och bla DiracLive (som är ganska CPU-tungt). Jag spelar inget alls på den så jag har nöjt mig med en enkel GPU i form av ett GeForce GT 710. I övrigt en mer än OK CPU och gott om RAM.

Förut så har detta funkat helt OK men nu har jag parat den med en billig AOC 32" med 4k och då slöar GPU ner upplevelsen märkbart när program och webbsidor har lite enkla animeringar. Jag misstänker även att UI-skalningen på 150% är en faktor här.

Så vad skulle ni rekommendera för en GPU som är "Billigt men bra, dock ej för spel"?

Jag har ett gammalt AMD HD 7970 liggande som nog kan komma överens med AOC 32" via DP men jag skulle hellre vilja ha något mer nätt i lådan.

AOC 32" är alltså 4k men bara 60 Hz-

Av Dragnet

62 enheter plus 5 st noder i Asus AIMesh.

Några switchar, en hel del IoT, server, NAS, en bunt smarta brytare på WiFi etc.

Av Dragnet

Jag har migrerat alla mina händelser (som inbegriper Telldus HW) till Home Assistant så jag vet inte direkt. Dock så har jag för mig att när en händelse väl är definierad så körs den enbart lokalt.
(Givet Z-sticken i alla fall.)

Men det du beskriver vill jag minnas att det har hänt mig tidigare. Då hjälpte en omstart av Tellsticken vill jag minnas.

Telldus för mig nu är en "sensorcentral", inte minst den viktiga sensorn utomhus (har inte lyckats hitta en Zigbee, Z-wave etc sensor som kan monteras utomhus).

Av Dragnet

En irriterade sak med Telldus (för mig) är att vissa sensorer vägrar att dyka upp, trots att de är tillräckligt nära Tellsticken.
Jag har två "Net Z" och en "Net Classic". De är utspridda här hemma (bla i en bibyggnad) men det finns ju överlapp för vissa sensorer.

Jag misstänker att de aldrig har fått riktig ordning på sin databas sedan kraschen för densamma i november.
https://twitter.com/telldus_status/status/1594614547394007041

Av Dragnet
Skrivet av aragon:

det har du ju dock med z-wave med och för den delen andra protokoll med.
matter är ju bara en transportlager. eller en "hubb" för protokoll som jag brukar kalla det.

Ja, nu har jag bestämt mig för min väg så nu blir det så.

Av Dragnet
Skrivet av aragon:

Nä, varför du vill gå ifrån z-wave, jag köper att många tycker det är svårt att lära sig ställa in enhterna så det är ett komplext system och då förderar zigbee där man ofta bara har 1 funktion och inte behöver ställa in saker. Men problemen som närmast alla får förr eller senare när man får många enheter på protokollen på 2.4ghz är ju att störning blir ett problem som man inte kommer ifrån.

En smaksak, jag har bestämt för att gå emot Matter-hållet nu.

Av Dragnet
Skrivet av aragon:

Det förklarat varför det fungerar bra med usb, dvs ett litet nät.

Jag måste fråga,
Varför vill du gå över till något som strular så jäklar mycket lättare?

Menar du Z-wave? I så fall enbart för att hantera de enheter jag redan hade i Telldus. Några fler skall jag inte skaffa.

Nya enheter framöver blir enbart Matter (Zigbee / Threads).

Av Dragnet
Skrivet av aragon:

hur många enheter har du med fast matning som använder z-wave?
usb pinnar fixar inte stora nät bra alls särskilt inte med enheter som skickar mycket info som enheter med fast matning brukar göra, men har du ett litet nät i ett mindre hus med pinnen centrerat så brukar det funka ok.

Jag har 15 st Z-enheter varav 3 extenders - allt funkar jättebra En enhet och en extender kvar att flytta från Telldus (till Home Assistant). Sedan blir det inget mer Z-wave här utan alla nya enheter blir Zigbee eller Thread.

Av Dragnet
Skrivet av Mr.f:

Min plan är nog också HA. Testade för ett år sen lite lätt, men satte aldrig upp färdigt. Börjar nog bli tid att ta tag i detta.

Har du Z-wave, och i så fall vilken kontroller? Funderar lite på en Aeotec USB.

Låter ju intressant annars att kunna köra mot tellsticks lokalt. Kanske går i alla fall temporärt. Men man behöver väl ändå Telldus live för att konfigurera nya enheter, eller vet du hur det fungerar?

Annars verkar det ju finnas RFLink, men den klarar inte t.ex. Telldus väderstation, och tror inte heller telldus fjärrstömbrytare.

Jag har Aeotec 5+, den funkar utmärkt med HA med Telldus Z-pluggar (avregistrerade först i Telldus) och Aeotecs egen extender samt ljussensor (multisensorn).

Ja, skall du konfa Telldus så måste du ha tillgång till Telldus Live! Lokal access ger ju bara data read-only.

Telldus väderstation funkar ju via integrationen mot Live!, borde vara samma om man kör lokalt.

PS. Det skall inte gå att köra lokalt mot den gamla "icke Z" Tellstick Net (den blåvita), tydligen så saknar den API för det.

Av Dragnet

^^
Twitter så finns det ibland info.
Själv håller jag på och migrerar till Home Assistant men jag behöver fortfarande (integration till) Telldus för alla mina 433 sensorer, inte minst den jag har ute (hittar ingen annan icke 433 sensor som kan placeras ute).

Skulle det krisa totalt så skall man kunna köra HA-integrationen lokalt mot sina Tellsticks. (Man får ta bort den mot Live!, söka och sätta upp den igen fast då direkt mot de lokala Tellsticks.

Jag tror tyvärr att det tar slut helt när det är för få betalande premiumanvändare kvar för tjänsten

BTW. Tittar man på Telldus Flow appen på Google Play så har den usel kritik från några få användare.

Av Dragnet

Holdit AB verkar vara ett holdingbolag med bla ett fastighetsbolag men tittar man på Telldus senaste bokslut (2021) så finns det ju praktiken ingen omsättning alls: https://www.allabolag.se/5567576896/telldus-technologies-ab och deras senaaste "adapter" Flow verkar bara finnas (?) på deras webb.

Ser mörkt ut tror jag.

Av Dragnet

@SweC Mät gärna 57" skärmen med måttbandet när ni ser den på CES, kanske att bruttomåtten gör den omöjlig (eller inte )

Edit: mät gärna 49'an med, den mindre krökningen gör den ju större på skrivbordet än dagens G9.