Inlägg

Inlägg som Voxaz har skrivit i forumet
Av Voxaz

Bygga på pelare är billigare

Skrivet av DavidtheDoom:

Höghastighetståg innebär att vi antingen bygger en sträcka mellan Stockholm, Göteborg eller Malmö. För att det ska finnas vits med ett snabbtåg så får dock inte tåget stanna på några andra stationer. Frankrike/Tyskland så är det miljonstäder som gäller, Sverige har inte tillräckligt många städer och dessutom inte den geografiska spridningen för att det ekonomiskt ska finnas någon vits med snabbtåg.

Senaste prognosen (snabbtåg på marken vid befintliga spår) skulle kosta 320-400 miljarder kronor. Detta ska bekostas med lån.
Statens skatteintäkter 2020 uppgick till strax under 1000 Miljarder kronor.

Att bygga på stolpar lär väl kosta minst 3-5 gånger mer än på marken.

Enligt denna artikel på DN ligger mycket av kostnaden för att bygga höghastighetståg i förberedelse av marken. Användningen av pelare möjliggör dessutom en mer standardiserad konstruktion. Därför sparar man pengar på att använda pelare, och tid.

Av Voxaz

@Orisons: Vet att liknande produkter från andra tillverkare har en batteritid på 3-4 månader.

Av Voxaz

@psilobe: En liknande produkt finns redan nu. Physee, ett nederlänskt bolag från Delpht gör fönster med integrerade gardiner och sensorer. De är dessutom uppkopplade till annan teknologi i huset som till exempel air condition. För nuvarande finns det inget alternativt för enskilda fönster och privatpersoner men det kommer!

I Uppsala gör bolaget Chromogenics fönster med automatisk tint vilket eliminerar behovet av att ens ha skrymmande gardiner. Om deras samarbete med solcellsföretaget Peafowl går vägen så borde du titta på att köpa deras fönster vid nästa fönsterbyte.

Av Voxaz
Skrivet av Herr Kantarell:

Att inte ha ansiktsmask när man är sjuk (även om man inte vet om det) gör att man kan smitta andra direkt genom nysningar m.m. och indirekt när dessa droppar hamnar på handtag, knappar m.m.

I andra länder och sjukhus personal anser man att ansiktsmasker även skyddar bäraren mot större partiklar (bakterier och droppar med virus). Många enstaka virus är till storlek för små för även många avancerade masker att stoppa. Men många virus sprids genom saliv och slemdroppar och kan då stoppas (antagligen av simpla munskydd)

I t.ex. Kina och Japan blir man upplärd att bära munskydd/mask om man är sjuk. Detta är inget vi är upplärda med i Sverige.

Så nu till frågan skulle ni kunna tänka er att bära ansiktsmask för att minska spridningen av Corona-viruset?

Tycker du borde tydliggöra vilka typer ansiktsmask du menar, tror det hade påverkat resultatet märkbart.

Av Voxaz
Skrivet av Klubba:

låter som nåt av Carmageddon spelen?

på tal om cirkelsåg får man ju inte glömma Redneck Rampage
https://proxy.duckduckgo.com/iu/?u=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fru%2F4%2F45%2FRedneck_Rampage_001.png&f=1

Gick ju dessutom vinkla den 90 grader om man ville, skjuta sågbladen horisontellt för att kapa av huvudet på motståndare, eller skjuta de vertikalt så de drar iväg som screamers längst marken sketacoolt!

Skrivet av maddox_178:

Kan det ha vart remaken på Twisted Metal?

Riktigt coolt! Lite skräckfeeling av det.

Hittade spelet, robot wars online, fanns på miniclip en gång i tiden.
https://www.youtube.com/watch?v=9I8XvvJIiIE

Av Voxaz

Spelade ett spel, tror det var runt 2005, där man körde runt med bilar med olika typer av vapen/utrustning på. Man spawnade på ett hustak och försökte ta kål på motståndarna antingen genom att förstöra deras bil eller knuffa dem ut för taket. Pengarna från en seger gick till att uppgradera sin bil.

I alla fall, favoritvapnet kommer därifrån. En horisontell cirkelsåg fast i fören på bilen. TOTALT krossade motståndarna när jag fick den, oj vilken känsla det va!

Om någon kommer ihåg namnet på spelet, skriv gärna!

Av Voxaz
Skrivet av jJnte:

Det här bör rätta till eventuella frågetecken om du kan tyda min skrivstil.
https://i.imgur.com/8ssZOCK.jpg

Det där gjorde susen. Tack så ofantligt mycket!!!

Av Voxaz
Skrivet av jJnte:

Först så, skriv ut alla termer efter multiplikation inom integralerna. Dra ihop alla termer som innehåller phi. Dela upp integralen som går från 0 till 2pi med avseende på phi (på detta vis, int(x+y) = int(x) + int(y)). Samma uppdelning görs på integralen som beror på r och går från 0 till 1.

När jag gör detta får jag: 2π∫(13-4a-2b-2a²-b²) dr + ∫∫-4r cos(φ) - 2r sin(φ) - 4ar cos(φ) - 2br sin(φ) - 2r² cos²(φ) - 2r sin²(φ) dφdr

Av Voxaz

Förstår inte hur funktionen i integralen förkortas. Sjätte uppgiften från en extenta i flerdimensionell analys.

Hej! Förstår inte hur integralen förkortas, framförallt inte hur de lyckas förkorta bort a och b i denna uppgift. Förvirringen sker när de går från det jag markerat blått till det jag markerat rött.
Facit

Av Voxaz

Köpvärd

Skrivet av Sirbananas:

Hej.

Skall börja studera snart och kommer att behöva en ny laptop tills dess. Behöver lite hjälp av någon kunnig så det blir rätt.

Krav: lätt & smidig att bära med sig , bra bild & ok ljud. Snabb att starta och skall klara ett par år framöver.

Användning: Word och enklare program
Klara lättare spel
Bra bildkvalité vid streamingmetoder av ex Netflix

Har snöat in mig på asus zenbook men är öppen för det mesta. Prislappen ligger omkring max 10 000kr

Vore tacksam för hjälp

Hej!

Jag köpte min Asus Zenbook UX430U inför förra årets skolstart och den har fungerat väldigt bra för mig hittils. Batteritiden har försämrats något så det kan vara bra att ha i åtanke, tror dock det gäller för samtliga laptops i prisklassen. Den är snabb som attan och fingeravtrycksinloggningen fungerar perfekt. Väldigt lätt men känns ändå robust. Vilka "lättare" spel menar du? Jag försökte mig på rocket league men den klarade inte av det på acceptabla inställningar (inte ens nere på 720p..).

Blev en kort sammanfattning det där. Har du några frågor så hojta till!

Av Voxaz
Skrivet av Voxaz:

Tjenare!

Ifall det är någon som vill ha en beta key så har jag ca 50 stycken till övers. Skicka PM.

Alla betakeys är nu slut.

Av Voxaz

Tjenare!

Ifall det är någon som vill ha en beta key så har jag ca 50 stycken till övers. Skicka PM.

Av Voxaz
Skrivet av JesperT:

Genom att skriva upp denna tabell har du redan uttryckt tryckskillnaden som en funktion, f, av ljudnivån, tex är f(50)=6, f(74) = 100 osv.
Fast jag antar att du är ute efter någon sorts formel för funktionen, typ f(x)= 5x+1 ?

Här finns det oändligt många funktioner som skulle passa, så du måste också bestämma dig för vilken typ av funktion du vill använda för att matcha dina värden. Söker du tex ett polynom av någon viss grad som ska gå igenom alla punkter ?

Sedan kan det också tänkas att du vill hitta tex den linje som "bäst" passar med dina värden. Då får du ett sk minsta kvadratproblem, om det säger dig något.

Så, kortfattat, du måste bestämma dig vad för sorts funktion du söker för att kunna lösa uppgiften.

Du menar kanske diskret matematik ?
Symmetri är förvisso något som dyker upp i diverse sammanhang i matematik, men något område som officiellt heter symmetrisk matematik känner jag inte till.

Skrivet av mounte:

Man brukar få lära sig att tryckskillnaden har ett logaritmiskt förhållande till ljudnivån.
Om du laborerar lite med din data och plottar x-axeln=dB och y-axeln=log(mPa), kan du se ett samband då?
Enligt teorin så bör datan vara linjär så om du hittar något som påminner om en linje så kan du skatta linjens ekvation på erforderligt vis.

Lycka till

Tack för snabba svar!
Får först lära mig att arbeta med logaritmer och sedan försöka klura ut funktionen.

Av Voxaz

Ung som man är behöver man hjälp med denna matte-uppgiften:
Jag ska bestämma en matematisk funktion där tryckskillnaden är en funktion av ljudnivån.

Ljudnivå (dB) Tryckskillnad (mPa)
50 6
74 100
96 1260
108 5020
113 8930
117 14200
120 20000

Tacksam för hjälp!

Av Voxaz
Skrivet av Voxaz:

Någon som vet ifall mobilen finns att testa i Mediamarkts butik på torpavallen?

Finns den att testa någonstans i göteborg ännu?

Av Voxaz

Någon som vet ifall mobilen finns att testa i Mediamarkts butik på torpavallen?

Av Voxaz

Jag tar gärna en key.

Av Voxaz

Då får man väl passa på att fråga, vad tycker ni om spelet?

Av Voxaz
Skrivet av MBY:

När man talar om trollen: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/oppet-hus-pa-sveriges-mest-...

Voxaz: Jag vet inte riktigt vad du har för ramar eller regler kring ditt arbete, men två kommentarer: Kontrafaktisk historieskrivning, alltså när man behandlar "tänk om"-scenarier är väldigt vanskliga och det blir lätt för flummigt. Hur ska en opponent kunna belägga att du har fel, t.ex? Undvik "tänk om", utan skriv om historiska fakta. Det andra är att malmexporten har behandlats in och ut, upp och ner, fram och tillbaka, så det är säkert lätt att ta reda på info, men det kan bli svårt att veta vad du ska ta med, vad som är relevant. Att avgränsa ett arbete är ofta viktigt. Ta dig inte vatten över huvud. Du skriver naturligtvis om vad du vill (och hur du vill), men personligen tycker jag nog att det finns mer intressanta berättelser än den uttjatade malmexporten. Lycka till!

Jag hade enbart en vecka på mig att göra arbetet så jag var tvungen att välja något som det fanns mycket lättåtkomlig fakta kring. Men ifall jag får chansen att skriva om andra världskriget igen med lite större tidsmarginal så är det mycket möjligt att jag skriver om FRA. Hade ingen aning om någon utav de saker du skrivit om, inte heller FRA. Så tack!

Av Voxaz

Ja men inte längre, ska ta reda på det själv nu istället.

Tråden kan låsas