Inlägg

Inlägg som Zoubiey har skrivit i forumet
Av Zoubiey

Kan säga tack till det där om moderkortet för ska beställa samma moderkort och processor och var lite fundersam om det!

Hur som helst.. Jag skulle ha lagt hårddiskarna som på första bilden. Slippa det trånga utrymmet mellan två värme punkter

Av Zoubiey

Firefox
Office
Adobe Reader/Flash
F-Secure
WinRar
VLC
Steam
Notepad++
Skype
uTorrent

Tror det var dom viktigaste

Av Zoubiey
Skrivet av Dusty Circuit:

Zoubiey: Använd detta som en tumregel i framtiden:

Du får aldrig gå ner i kabelarea på en kabel ut från en central.
Det finns undantag, tex kan man göra det kortare sträckor i skåp/centraler (max 1-1.5m tror jag) där man kan förvissa sig om att strömmen inte överstiger den ström som kabeln är specificerad för.
Även om det är säkrat med 10A är det dumt/fel att göra eftersom det kan förvirra vid senare installationer.

Konsekvenserna av att göra det kan innebära att installationen börjar brinna.

Jag är lite förvånad över att ni inte fått lära er detta ännu då det på sätt och vis ingår i den grunläggande elläran.
Grövre ledare = Lägre resistans än en smal.

Aa det ska jag men som sagt så tog jag bara samma kabel som hade suttit där tidigare, inte det smartaste men dom kommer att bytas just nu. Har ändå ingen ström kopplad till det där ännu så det kommer ändras idag om jag/vi hinner.

Skrivet av Xynter:

Jag måste bara fråga. Är det ingen som har reflekterat över att det används RKK 3G0,75? Just RKK är en anslutningskabel som INTE får användas i en fast installation och om jag inte minns helt fel från skolan så är minsta diameter på ledare för fast förläggning 1,5mm².
För en sådan installation hade jag mest troligt använt EKKL 3G1,5, vet man hur man ska göra så är det inga som helst problem att få den rak och snygg. För de som inte har rätt teknik så hade jag rekommenderat KULO.

Jag såg även att någon kommenterade detta gällande jord och längder i olika sammanhang. I en fast installation så behöver inte jorden vara längre än de andra ledarna, men om man kopplar något som ska sitta med stickpropp SKA jorden ha tillräcklig längd för att lossna sist från kopplingspunkten.

Den nya kabeln kommer förmodligen upp idag, strömmen har aldrig varit kopplad i förrådet så ingen fara har kunnat hända. Dom gamla kablarna som hade suttit där var olika storlekar på typ alla och jag lyckades då ta den minst passande utav dom. Men den nya kabeln kommer som sagt upp idag och då även hjälp med era tips. Elen kommer fortfarande inte att bli inkopplad då min morbror ska komma och dra om den vänstra kabeln så den kommer direkt från propp skåpet inuti garaget istället för att ha skarvat från ett eluttag i garaget som den är just nu.

Av Zoubiey

Enda negativa jag ser i kundvagnen är ju att moderkortet bara har 1 års garanti annars ser det bra ut

Av Zoubiey
Skrivet av lol1337:

Gör ingenting med el om du absolut inte är helt 100 på vad du gör, kan bli stora konsekvenser annars. Och se till att dimensionera kabeln rätt. 1,5mm2 är avsedd för 10A belastning men under kortare sträckor får man köra 13A i dom och 2.5mm2 är gjord för 16A

Aa såg det

Av Zoubiey
Skrivet av Danne92:

ehh vart använde du 0,75mm...? du vet att de kan börja glöda om du belastar för hårt under längre tid...

På båda eluttagen och nej det visste jag faktiskt inte, isf ska jag ordna det!

EDIT: Har suttit och läst lite nu på kvällen och hela dragningen kommer bli omgjord totalt med rätt kabel på uttagen. Hade bara gått efter den gamla kabel storleken och det var väl inte det smartaste precis.

Av Zoubiey
Skrivet av Lordh:

Nejnej, All utrustning först, sen kabel. Och använd vattenpass, blir grymt mycket bättre, samt kör ett avstånd på klammern 20-25cm. Tätningarna till dosan saknas som sagt.

edit: Och som tidigare påpekats, högra kabeln ser ut att va 2.5mm, byt ut till 1.5.

Tätningarna kommer imorrn, lite sent att göra det nu och vad menar du med kabeln? Alla kablar är lika tjock förutom den vänstra som är den gamla kabeln som jag inte ville byta ut då den sitter i väggen.

Skrivet av Fextreme_fa:

Du vet väll även att jorden ska vara längre än fas och nolla i dosan, det är en säkerhetsgrej, så du borde klippa blå och svart någon cm (råkar man rycka ut kabeln så ska jorden släppa sist)

Det är bara på förlängningssladdar och liknande, i alla fall vad vi fick lära oss.

Skrivet av jkrx:

Bara dumt o dra en massa el när man inte riktigt kan. Blir något fel så kan man få jävligt mycket skit för det. Just sayin...

Visste jag redan men får väl ta det då om det skulle bli fel.

EDIT: Den med 4 uttag kommer att göras om imorrn då jag både måste spackla där den gamla kabeln hade suttit och även fixa till den vänstra kabeln i dosan och stoppa dit pluggarna. Förutom det ser jag inga problem.

EDIT 2:

Skrivet av enRödjävel:

med uttaget på skrivbordsväggen skulle jag nog personligen satt uttaget i höjd med skrivbordet,.. mest för att det skulle vara smidigt och inga kablar på golvet att snubbla över hehe xD

hoppas att det kommer bilder lite då och då i veckorna nu för detta kan bli riktigt trevligt att läsa och kika p

lycka till

// enRödjävel, har själv ett skrivbord som går vägg te vägg för min och käringens datorer hehe =D

Missade ditt inlägg mellan allt om kablarna och el installation. Hur som helst kommer det sitta skarvdosor eller vad man vill kalla det under bordslisten om du förstår hur jag menar?
Då gör det inget att den är där nere
Bygget av skrivbordet börjar redan denna torsdag på morgonen så vi får se hur långt vi lyckas komma, kommer försöka ta bilder så gott jag hinner/kan men tyvärr bara med mobilen så någon kan bli lite kass om vi har otur!

Tack iaf!

Av Zoubiey
Skrivet av CrOOs:

Tycker nog att du bör ha lite mer praktisk kunskap innan du börjar göra sådana här installationer på egen hand. Först anmärka på den befintliga installationen och sen göra en halvtaskig installation själv blir lite fel när man gör ett galleri. Ett tips är att du använder en mejsel (inte en kniv) när du gör hål i tätningarna. Men träning ger färdighet som man säger.

Sant men förutom att pluggarna inte är där så är ju denna installation mycket bättre än den förra, du har ju som ingen aning hur kopplingarna såg ut inuti dosorna så
Var ju inte heller själv som gjorde detta utan fick hjälp av min klasskompis, utan han hade jag nog aldrig fått upp det där ändå.

Av Zoubiey
Skrivet av sbyss:

Jo, det är ju det, gummibplutten är till för att det ska vara säkrare, och det är något som man måste tänka på när man drar egen el.
Och jag har läst igenom tråden, och får ni inte dra el förren sista veckorna i tvåan(?) Vi fick börja i ettan, bara ett par månader in i kurserna

Du måste ha läst fel i för jag ska börja 2an nu till hösten och vi fick dra el typ näst sista lektionen eller nå sånt. Resten av året har vi fullt upp med annat, börjar med att bygga en kopplings låda för att lära sig koppla flera lampor eller nå sånt. Sen är det typ bara teoretiskt tills vi börjar bygga en elbil inom klassen direkt från scratch!

EDIT: Grävde lite i soporna och hittade 2 gummipluttar så dom kommer användas på dom smalare kablarna och om det var någon som ville veta så är kabeln en RKK 0.75mm
Hinner jag imorrn så kommer jag fixa den skadade kabeln, flytta det stora eluttaget och spackla där den gamla kabeln har suttit.

Av Zoubiey
Skrivet av sbyss:

Ett tips: ha kvar gummiplutten i kopplingsdoserna, ser mycket snyggare ut! Och klamra kabeln först, sedan sätter du ut vägguttagen, de kan vara lite små trixigt att få det rakt och snyggt annars!

Aa, tyvärr är dom där gummipluttarna kastade nu tror jag men fick liksom veta det flera timmar efter allt var klart så..
Vi gjorde det på sätt och vis men inte hela vägen ner, skulle dock ha kunna göra det en bra bit längre ner än vad vi gjorde för ha sluppit den där lilla böjen men det är lätt att vara efter smart!

Av Zoubiey
Skrivet av Piigelajn:

Men då ingår inte Elinstallation grundkurs antar jag, som man ser på bilderna. Trodde den kursen ingick i alla utbildningar med El-inriktning.

Nåväl. På bild 17, neutral samt skyddsledare till vänster i kopplingsdosan.

Nja inte precis, vi fick göra en elinstallation som typ näst sista lektion och det var ju bara att dra in ström i dosa, koppla en strömbrytare och lampa i det.

Jaha där, jag/vi ska försöka fixa det så fort som möjligt sen ska i alla fall min morbror komma och kolla på allt då han är utbildad elektriker.

Av Zoubiey
Skrivet av Piigelajn:

Det som kan ändras är lite tätare klammeravstånd, den skadade isoleringen på parterna samt att du skall använda dig utav de där gummitätningarna som sitter över hålen.

Man sticker bara ett litet jack i dem med kniven och trär det över den yttre isoleringen utav kabeln.

Dvs om du nu är tvungen att koppla elen själv utan någon större erfarenhet. Vilket man absolut inte bör göra.

Vilken bild är det skadad isolering?
Aa, jag fick liksom veta det efteråt men det ska fixas!
Är mest intill tvungen då jag är den enda som har en någon som helst susning vad man gör så! Börjar nu tvåan på gymnasiet inom elektromekanik så kan väl ungefär grunderna.

Av Zoubiey

Okej men kommer inte överklocka processorn till att börja med i alla fall, ska börja med att överklocka grafikkortet och sen processorn då jag har ett bättre moderkort

Av Zoubiey

Äh, köpte allt på ö&b så morsan jobbar där så det blev det dom hade, en kopplingsdosa med plint, en vanlig kabel utan det där metall skyddet (kommer inte ihåg vad dom heter). Dom är ju lätta att jobba med i alla fall men inte precis dom säkraste. Kommer så småningom upp bilder på dagens arbete, kan säga att alla el är redan dragen men är det något som skulle kunna ändras för att bli bättre så är det bara att hojta till!

Av Zoubiey
Skrivet av Tumaas:

Det chassit är ju snyggt, ska själv bygga i ett sånt i augusti. Grafikkortet ska gå in utan problem bara du tar ut mittburen. Det enda jag skulle ändra i ditt paket är att jag skulle ta Asus eller Asrocks Z77-kort, då du inte kan ändra spänningen på H77 kort. Multipeln kan du tydligen leka med, dock.

Buren ska bort och även 5.25 platsen så radiatorn går in i taket!
Har inte så mkt pengar att gå på annars hade jag tagit ett Z77, har max 9500kr att köpa för så därför blir det lite tajt men jag behöver väl aldrig ändra spänningen om jag inte ska överklocka?

Av Zoubiey

Aa sant men alltid roligt att pröva, gillar chassit så ^^
Hur som helst så är det lättare än mitt 650D med vattenkylning som man måste flytta 2-3 gånger per vecka

Av Zoubiey

Ser bra ut enligt mig men är inte så haj på Intel precis men du skulle kunna ta bort läsaren och lägga pengarna på en i5 3570k

Av Zoubiey

Hundutställningar, har typ 2 flyttkartonger till med bara pokaler!

Vi har 3st Bichon Frisé hundar som morsan alla ställer/ställde ut så det blir en hel del

Av Zoubiey

mITX Gaming - Är allt dugligt?

Tjenna, nu då lönen börjar trilla in så har jag kolla på ett mITX paket.

Har separerade föräldrar och lanar ofta på helgen så flyttar min dator ofta så tyckte det var dags för en mITX dator då min nuvarande väger ganska mycket! (Specs i signaturen)

Är helt ny då det gäller Intel och speciellt mITX så är väl mest därför jag frågar om hjälp med detta.
Har i alla fall kommit såhär långt med hjälp av några på Dayviews och ville bara se vad folket här tycker om det innan det beställs.

mITX - Inet

Märkte precis att slangen har utgått så får skaffa den från någon annan hemsida. Hur som helst så har jag redan ett AX750 som ska in i lådan och ett komplett vattenkylningspaket, behöver bara köpa en ny pump/reservoar som då är redan inlagd i kundvagnen.

Åsikter på detta paket?

Mvh!

Av Zoubiey

LAN Skrivbord

Tjenna! Lite osäker om denna ska ligga i modifikationer eller i datorhörna men den får ligga i datorhörna tills någon säger till.

Någon har säkert sett mitt andra galleri om ett skrivbord med datorn inbyggd och det var väl mest fantasi men planerade samtidigt att bygga om förrådet hos mamma.

Till att börja med ska det då in ett skrivbord som sitter fast i väggen och går att fälla ner så det inte tar upp plats då det inte används och samt dra om elen i förrådet då det ser rent av förjävligt ut!

Tanken är att få plats 5st på skrivbordet eller vad man vill kalla det och samtidigt dra in en internetkabel så man slipper dra en lång kabel rakt genom huset för att få internet.

Skrivbordet är som bara början i förrådet. Funderar på om man ska trycka in något liknande skrivbord sen elr bara köpa nå enkelt ihop fäll bart bord men en sak som är säker är att i taket ska det in en fläkt så man slipper svettas som ett par grisar där inne och funderar vad man kan göra med skåpet som står där. Kan slänga upp en bild om någon är sugen att se det!

Alla bilder kommer tyvärr att tas med min mobil som är en Samsung Galaxy S2 men än så länge tycker jag det går bra!

LAN Skrivbord