Inlägg

Inlägg som Jajd har skrivit i forumet
Av Jajd
Skrivet av Se33:

Vart fan sugen på att fixa något liknande!

Det är dessutom miljösmart, fläkten kan ju gå på termostat, man utnyttjar vinterklimatet, vinden gör att fläkten inte behöver gå osv... det är något alla borde ha!

Samtidigt så får man en tyst dator

Nästa steg = Solceller och vindkraftverk för helt egen energiförsörjning xD

Eller varför inte ha hela datorn utomhus? Och köra med sol och vindkraft som du skrev. Det skulle nog funka med mindre system.

Av Jajd

Annars blir det nog billigare att köpa en begagnad iphone? Kostar dem inte runt 1000?

Av Jajd

Blir till och baka det kanske? Helt 100 på att det är grafikkortet.

Av Jajd
Skrivet av Markthegreat:

Outlook express.

Jag kunde skulle kunna skicka det som papperskopia om det är viktigt för dig.

Av Jajd

Email går ju att se på vilken dator som helst.

Av Jajd
Skrivet av Casgar:

Kylanordningen skulle inte hålla eftersom flytande kväve är -196 grader Celsius och vattenkylningsutrustning är anpassasd för just vatten med en temperatur över 0 grader. När man kyler föremål så krymper dom. Beroende på materialet så krymper dom olika mycket. När man t.ex. kyler från +60 till +20 är krympningen ganska försumbar för det mesta, men när det sker från +60 till -196 är det desto viktigare att man har rätt utrustning.

"Kvävekretsen" skulle även ta upp energi från omgivningen och inte enbart från CPUn/GPUn/etc.
Termodynamikens andra huvudsats:
"Värme kan inte av sig själv gå över från en kropp vid lägre temperatur till en annan med högre temperatur."
Det skulle leda till att kylningen endast fungerar riktigt effektivt i början när köldmediet är kallt. Allt eftersom så kommer mediet att värmas upp för att tillslut vara samma, eller förmodligen lite varmare än rumstemperaturen.

Principskiss. Pilar visar vilken "riktning" energin går
Kvävekylning: CPU > Flytande Kväve < Rumsluft
Vattenkylning: CPU > Vatten > Rumsluft

Det som händer när vätskor värms upp är att det för eller senare kommer gå över från vätskefas till ångfas, precis som när man kokar vatten. När det sker så ökar volymen väldigt mycket. Om man i atmosfärstryck skulle tillföra 1 liter vatten tillräckligt med energi för att helt omvandlas till ånga så skulle volymen öka till ~1400 liter ånga. 1400 liter ånga väger fortfarande lika mycket som 1 liter vatten men tar mycket mer plats.

Skulle man rent teoretiskt tillföra samma mängd energi till samma mängd vatten, men den här gången i ett slutet kärl (exempelvis en kylkrets) så skulle vattnet fortfarande vara vatten när all energi är tillförd, dock skulle vattnet vara en bra bit över +100 grader samtidigt som det är ett väldigt högt tryck inne i slangarna (förutsatt att kretsen håller). Kväve beter sig likadant som vatten när det går över från en fas (flytande) till en annan (gas), det enda som skiljer är vid vilken temperatur det hela sker. Vid atmosfärstryck kokar vatten vid +100 grader, kväve kokar vid -196 grader.
Tabell över vattnets kokpunkt vid olika tryck

Som alternativt köldmedium istället för vatten finns det nog inget jag skulle rekommendera. Det finns Ammonika, LitiumBromid m.fl., men inga av dom är särskilt praktiska för hemmaanvändning och kräver oftast en kylmaskin av något slag för att fungera. Kompressorkylning är nog det enda vettiga alternativet efter vatten om man vill ha en 24/7 kylning.

Trycket skulle stiga rätt så fort tills hela kretsen brister och du har flytande kväve över hela datorn. Förmodligen inom en eller några få minuter.

Tack för svar, då blev jag lite klokare. Fick för mig att det skulle hålla -196 grader hela tiden. Tur att dumhet inte är smittsamt.

Av Jajd

Tack för svar, får invänta bättre alternativ.

Av Jajd

Har två konton på PSn och har redan lbp = fyra gratis spel.

Av Jajd

Usb-dator köpa var/när?

Var/när kommer jag kunna köpa den http://www.tech2date.com/raspberry-pi-key-chain-sized-compute... där.

Finns det något alternativ? Ska klara 1080 film och Word

Av Jajd

Stänger inte datorn av sig om det börjar strula? Sorry för min kroniska okunskap.

Av Jajd
Skrivet av anon160366:

som många påpekat, så håller inte utrustningen, slangarna fryser och spricker vid minsta berörning. företagen använder tunga tryckbehållare hör att hantera kväve vid transport.

därimot ifall man är ute efter ett bra kylsystem för höga OC under kortare perioder, så kan man faktist koppla vattenkylningens slangarna raka vägen till kall vattenkranen, dock är detta aboslut inte rekomenderat som helhetslösning, då man bör inte slösa på vatten.
jag har själv testat detta med SB 2600k @ 5,2K och man får extrem låga värden. prime95, max temp 43C top, efter 20 min. men som sagt, att slösa vatten giller jag inte riktigt, så jag fyllde akvariet med den, det var ändå dags och bytta vatten.

annat man kan göra som helhetslösning för bättre kylning, är och använda en större radiator. broshan som pluggat till dataingengör har byggt om en bilradiator till kylare för sin dator hemma. han köpte in allt på skrot för nån 100lapp, fläkten och radiatorn har han monterat utanför fönstret, så man hör den inte, och drat slangarna genom fönster karmen.

Skulle vilja se bilder på hur din bror har byggtt

Av Jajd
Skrivet av mattoys:

ja sättet de behåller det i flytande form heter TRYCK.

när du komprimerar en gas kommer det att utvecklas värme(tex cykelpumpen blir varm när du pumpa cykeln), när gasen expanderas behöver den energi dvs den kommer kyla.

en vätskas kokpunk påverkas av tryck, vatten har olika kokpunk hemma på din spis och på toppen av Mount Everest.

läs lite om termodynamik.

Läs hela tråden så läser jag termodynamik så länge. ^^

Tack för svar.

Av Jajd
Skrivet av '[WP@:

Wolverine;11031036']En liten gravyr i portal 2 anda på ett Fractal Design Array

Portal 2 Array

Kanske lite off-topic men du borde, om du har tid och lust, skriva lite biografi och kanske ge lite tips och svara på frågor. Vet att intresse skulle finnas för det.

Av Jajd

Det här känns mainstream. Varför inte göra ett enda exemplar av ett dunderkort?

Av Jajd

Om jag inte vore så avensjuk så skulle det bli 6p, blir bara 5 denna gång.

Av Jajd
Skrivet av Ixos:

Borde det inte fungera med en stor reservoar i en effektiv minifrys samt mycket glykol för att det inte skall frysa?

Borde iaf kyla brutalt bra direkt efter att man vevar igång datorn och kylvattnet håller minusgrader...

Tänkte lika, men tänkte om. Måste ju vara en dunderfrys. Men funkar nog ett tag som du skrev.

Av Jajd

En fråga om kväve bara: hur länge kan flytande kväve vara i en behållare(agas egna) innan det dunstar bort? Låt säga 1 liter för enkelhetens skull. Känns ju som att dem som tillverkar det måste ha något sätt att bevara det i flytande form på något smitigt sätt.

Av Jajd

Haha, det låter som det vettigast som kommer närmast det jag har tänkt.

Av Jajd
Skrivet av perhuden:

När kvävet går över i gasform viljket jag kan lova dig att det gör så kommer inga normala anslutningar att hålla för trycket. Dessutom tycker jag att du bör läsa lite termodynamik. Börja med att käsa lite om specifik värmekapacitet och rikta in dig på ämnen som är i vätskefas mellan 10 - 90 grader.
Kan även tillägga att alla gummibussningar i pumpar mfl skulle riskera att skadas, lagren i pumparna skulle även de utsättas för onormalt slitage vi låga temperaturer.

Ja, får läsa lite då. Får väl lägga vanlig vätska i frysen annars.

Av Jajd

Inlägg raderat av Lan: Off-topic om bygget. Tänk på §1, trivsel. Tack för era on-topic poster.

Tack för fina bilder annars.