Inlägg

Inlägg som nxau har skrivit i forumet
Av nxau

Open Universe fiber med egen router

Jag har precis flyttat och i lägenheten finns ett "fiberskåp".

https://www.uppsalahem.se/contentassets/ed785a2024b34dc8b658c...

https://ibb.co/T46PW19

Jag har köpt en router (TP-link Archer Ax1500) som jag tänkte använda mig av. Blev lite fundersam hur jag ska göra rent praktiskt bara. Instruktionerna från hyresvärden lyder

1. Koppla in din trådlösa router med en nätverkskabel till ditt nya fiberuttag.

2. Koppla in medföljande strömsladd i ett eluttag.

3. Koppla därefter på den utrustning som du vill ansluta till routern antingen via nätverkskabel eller via trådlös anslutning.

Ska jag koppla in routern i ett av uttagen i väggen (dubbla portar märkta 1 | 2 osv totalt 10 portar fördelade över rummen, eller ska jag placera routern i bredbandsskåpet?

Edit :alltså koppla en kabel mellan porten i skåpet märkt "WAN/EXT1" till WAN på routern)
Min tanke (och förhoppning) är att jag kan koppla in routern i skåpet och att jag sedan kan koppla in saker till uttagen i väggen, och att de då går genom routern. Nästa fråga är då, är jag begränsad till 5 uttag (då det finns 5 Lan-portar på routern) eller kan jag i teorin använda samtliga uttag i väggen?

Edit 2: om jag kopplar en nätverkskabel mellan Wan-portarna enligt ovan, kan jag då bortse från LAN-portarna på routern? Det vill säga, är de 10 uttagen i skåpet "ersättare" för LAN-portarna på routern?

Ledsen om det blev lite rörigt, men jag hoppas att det blev tillräckligt förståeligt. Tack på förhand!

Av nxau
Skrivet av medbor:

CS är lite konstig hybrid, det verkar vara en C1 men kretsen från C2. Alltså ’gamla’ panelen och chassit, men en generation nyare systemkrets

Jag skulle nog räkna den som ganska jämn med B2 i helheten

Att den är så ’nedsatt’ som den verkar är mest en lögn, den har nog aldrig riktigt tänkt att säljas så dyrt eftersom det är i princip en årsgammal modell med nytt modellår

Tack för svar!

Angående jämförelsen CS och B2, CS har A9-processorn mot B2 som har A7, är den skillnaden värd en tusenlapp tro?

Av nxau

Söker desperat efter er eviga visdom, blir bara mer fundersam ju mer jag tittar. Är smått ängslig då det handlar om så mycket pengar och jag är rädd för att köpa fel.

Jag har ett xbox series x och vill ha en tv som klarar av alla dess finesser. Min nuvarande tv är 55", en 15 år gammal Sony bravia.

Först bestämde jag mig för LG C1, men den verkar vara på väg bort. Nu har jag bestämt mig (?) för en LG CS på elgiganten (65") för 16.000 (nedsatt från 29.000, tecken till oro?) men så läser jag om LG B2....

Alltså. Har xbox series x. Vill ha 4K, VRR, 120 Hz, HDR osv - dvs en tv som drar nytta av alla funktioner som erbjuds.

Vill inte köpa en TV som redan är "gammal" men behöver inte heller ha det senaste, bara för att.
EDIT: C2 känns som att det faller just under detta, om CS är en C1 utan EVO(?) så duger det lika bra.

Ursäktar om det blev lite snurrigt, har en fruktansvärd huvudvärk och försöker fatta mig kort och koncist. Tack på förhand!

Av nxau
Skrivet av Chrisism8:

Saken är väl den att om du köra benchmarks så kommer nog processorn vara det som hängs ut. Men spel i praktiken använder oftast mycket mer GPU kraft än CPU. Jag sitter på en Intel i5 750 (typ 2009-10) som är klockad till 2,9 ghz. På det har jag ett GTX 970 och har inga problem att lira tunga titlar på en 1080p skärm. Dragon age inq på ultra flyter på som en dröm.

Vad har du för upplösning på skärmen?

Hade jag varit du (för jag sitter i typ exakt samma funderingar med ungefär samma budget) så hade jag väntat tills sommaren med att köpa nytt Grafikkort (tror ditt kommer klara witcher bra på 1080p skärm i alla fall) Satsa på något i 6.000 kr klassen. Sen väntar du till hösten och uppgraderar Moderkort +CPU när Skylake har släppts Det är min plan i alla fall )(

Jag sitter med BenQ XL2420T och kör 1920 × 1080.

Har funderat en del, och jag följer nog din plan, men köper nog allt på samma gång i höst - blir en bra födelsedagspresent till mig själv om inte annat ^_^. Tack för tipset om Skylake, hade känt mig hyfsat dum om jag fått reda på det försent, hehe.

Av nxau

Glömde skriva att jag har ssd, ram-minnen och skärm som räcker till och blir över!

Jag kikade lite på systemrequirementslab.com och enligt den sidan så är processorn problemet enligt de rekommenderade kraven. Fast nu blir jag lite tveksam. Kanske värt att vänta ett tag och se trots allt.

Av nxau

Tack!

Hur bra skulle du säga att grafikkortet är, om jag endast köper ny processor, kommer jag lida av att grafikkortet inte orkar hänga med, så att säga?

EDIT:

Talar med en vän som pratar för MSI GeForce GTX 970, kan det vara nått?

EDIT 2:

Är det svårt att demontera en kylarfläkt? Köpa ny annars...?

Av nxau

Uppgradera dator för max 10.000:-

Hej!

Funderar på att uppgradera min dator, och skulle verkligen uppskatta er input!

Vad jag har nu är;

CPU Core i5 3570K 3,4Ghz (klockat till 4,08Ghz) (Ivy Bridge)
Cooler Master Hyper 212 EVO CPU cooler
Geforce GTX 770
Nätagg Fractal Design Newton R2, 800W
chassi NZXT H2 Svart
MK Gigabyte GA-Z77X-UD3H Socket 1155, Z77, ATX

Volymen på allt spelar ingen större roll, jag är ute efter prestanda. Mitt moderkort stödjer tyvärr inte 1050 (om det nu är Haswell), så jag misstänker att jag åker på att köpa ett nytt moderkort för processorn. Misstänker att det är värt? Enligt Windows så är mitt processor flaskhalsen.

Jag vill spela The Witcher 3 när det släpps, vill gärna kunna spela med högsta inställningar med 60 fps och så vidare :). Tänker mig absolut max 10.000:-

Tack på förhand!

Av nxau

Visste väl att jag kunde lita på er!

Tack så jättemycket för ert engagemang och svar!

Av nxau

Ram-minnen visar fel frekvens

Hej!

Jag har googlat som en dåre, men jag känner att jag är alldeles för grön på detta (och gör det dessutom åt en vän, så jag vågar inte experimentera), så jag tänker att det är lika bra att jag frågar er.

Min vän har ett Gigabyte-moderkort, GA-790XTA-UD4, och har nu uppgraderat från 4 GB ram till 8 GB ram (fördelat på två stickor) i form av Vengeance Corsair (som ska ha en frekvens på 1300 Mhz). På moderkortet sitter två vita respektive två blå "hållare" för ram-minnen parallellt. När jag kollar på Speccy så står det 8,00GB Single-Channel DDR3 @ 669MHz (9-9-9-24). Med andra ord en alldeles för låg frekvens. Det slår mig nu, har det att göra med att det är "single-channel"? Om så är fallet, behöver jag aktivera dual-channel på något vis? Hur gör jag i så fall det?

Jag har satt de två minnena bredvid varandra, en i den vita och en i den blå "hållaren".

Vore oerhört tacksam för svar. Som sagt, jag har försökt att googla, men är väldigt rädd för att ändra spänning och annat i BIOS utan att få ett definitivt svar.

Av nxau

Nej, jag kör med kabel. Lustigt i sammanhanget är dock att jag får ut i princip samma hastighet när jag kör trådlöst som trådat. Men, jag kör som sagt med kabel.

Av nxau

Extremt lagg vid skärmdelning/streaming

Jag har jätteproblem med lagg när jag skärmdelar t.ex. ett spel på Skype, eller om jag testar med Twitch eller liknande.

Min dator;

MK Gigabyte GA-Z77X-UD3H Socket 1155, Z77, ATX
GK PCIe Asus GeForce GTX680 DC2O
Corsair 16GB (4-KIT) DDR3 VENGEANCE 1,5V LOW P INET
CPU Core i5 3570K 3,4Ghz

Uppkoppling sker med kabel, isolerad cat-5;

80mb/s ner
10mb/s upp

Router: Asus RT-N56U kopplad till en CG3700 Comhem-router.

Det är tydligen bara hos mig det är problem, andra upplever ej detta laggande. Vad kan vara fel, och vad kan jag göra?

Har inga problem i övrigt, kan spela online utan lagg osv, det är just vid skärmdelningen det uppstår problem.

EDIT: Upplever samma problem när jag tittar på när andra skärmdelar på Skype.

EDIT2: Har nu testat utan min Asus-router och kör endast på Comhems router... 40 mbit/s ner istället för ~80, men det laggar marginellt mindre. Kom igen nu, tvinga mig inte att behöva ringa ComHem imorgon!

Av nxau

DS213j - dela hårddiskar med vänner och familj?

Hej!

Jag har sökt lite på forumet och googlat, men jag har inte fått något definitivt svar. Kanske jag som söker dåligt, men hur som helst.

Jag har en tanke med denna NAS. Jag vill, utöver att kunna ha backups, kunna "låna" hårddiskutrymme till familj och vänner.

Med andra ord; jag vill kunna skapa en användare, X, som med en egen inloggning kan komma åt min NAS från hennes dator i hennes lägenhet.

Har familj på annan ort, dom ska kunna lägga in bilder osv på min NAS.

Är detta något jag kan göra med DS213j? Jag har förstått det som om att det inte ska vara något problem, men en jag talade med på NetOnNet sa att det bara fungerar inom ett LOKALT nätverk... så jag litar på er samlade expertis nu!

För övrigt, något annat att tänka på?

Tack på förhand.

EDIT: Ah, en sak till. Hur ser gränssnittet ut för de andra? Kommer de att logga in på samma sätt som jag gör, med skillnaden att de skriver in min ftp://min ipadress, och sedan loggar in med sina kontouppgifter och se samma sak som jag?

Av nxau

NAS + mediaspelare eller dator?

Hej!

Jag ska snart flytta, och ska passa på att fixa lite med mitt filmtittande. Jag kommer att ha min "huvud"dator i vardagsrummet kopplad till tvn med HDMI-kabel, men jag kommer även ha en liten "skräp"tv i sovrummet.

Då är frågan, jag vill ju komma åt alla anime som jag har i båda rummen, så att säga. Funderar således på att köpa en NAS. Frågan är då; ska jag köpa en mediaspelare, typ Boxee och ha i sovrummet, eller ska jag koppla min lite sämre dator till tvn i sovrummet, och antingen ladda ner eller streama filmerna/animen från NASen?

Hoppas att jag uttrycker mig på ett sätt som förstås, är väldigt trött just nu.

EDIT: Går det möjligtvis att lösa på något smidigt sätt genom att köra med XBMC, om jag installerar det på den sämre datorn, och kör DLNA mellan XBMC och NASen?

Av nxau

Tack för alla inlägg - datorn är inlämnad. Återstår att se vad dom säger... Det konstiga är att de inte ens skrev vad de gjorde efter felsökningen angående ljudet, frågan är om dom ens felsökte datorn. Vill inte tro det, men det kan ju ha vart så att de passade på att försöka lura en till synes okunnig kund (jag företräder min morfar, då det är hans dator)... Nåja, vi får se hur det går!

Av nxau
Skrivet av z84:

Om inget olyckligt blivit satt på 'mute' och moderkortet har en audio header kopplad till chassits ljudutgång (om det har en sådan) så prova att koppla in högtalarna där. Då borde du få reda på om det är jacket på moderkortet som strular eller om det är något annat.

En fråga bara, är SATA porten fortfarande trasig? Jag tycket ju att om den är mindre än ett år så borde det vara garanti på grejerna och att du skulle fått ett nytt moderkort.

Har provat alla ljudutgångar som finns, och har inte rört någonting sedan Alina själva installerade om operativsystemet.

Nej, SATA-porten byttes enligt garanti - måste alltså vara hårdvarurelaterat, i och med att ljudet inte funkar alls?

Av nxau

Inget ljud från varken högtalare eller hörlurar

Hej!

Har ett jätteproblem - får inget ljud alls från vare sig högtalare eller hörlurar. Har testat högtalarna för sig (2.1), och de fungerar utan problem med en annan ljudkälla. Datorn har varit inlämnad hos Alina Systems två gånger tidigare, på grund av en trasig SATA-port. Är fundersam om de på något vis har förstört moderkortet. Speciellt då datorn är mindre än ett år gammal. Efter den tredje inlämningen hos Alina på grund av problemet med ljudet så hävdade de att det var ett mjukvarufel, och installerade om operativsystemet för 1588:-. Detta ter sig dock absurt, då det inte var några problem med ljudet innan SATA-porten gick sönder. Problemet har med andra ord uppstått efter tidigare service. Inte heller deras ominstallation hjälpte något.

Jag har nu gjort allt man kan tänka sig (och inte ska behöva göra) - installerat drivrutiner till moderkortet, grafikkortet, kört Windows Update, och till och med ändrat i BIOS att den ska välja AC'97 istället för "HD Audio". När jag öppnar "Uppspelningsenheter" så syns det att ljudet "registreras" under högtalare, men det blir i alla fall inget ljud.

Tänker åka tillbaka en fjärde gång imorgon, men vill höra med er först, om ni har någon som helst susning om vad som är fel.

Operativsystem: Windows 7, moderkort - ASUS M5A78L LE. Kör alltså analogt ljud till externa högtalare.

Tack på förhand.

Av nxau

Nytt försök! Speldator mellan 12.000-15.000

Hej!

I början på året sökte jag efter råd om en bra speldator - jag var dock tvungen att prioritera annat, och de flesta delar som ingick i den kundvagnen har dessvärre utgått - tänkte dock att jag ska försöka göra slag i saken nu!

Kikade lite igår på den här http://www.komplett.se/k/ci.aspx?sku=10674 varianten - då det låter spännande med två grafikkort (vore trevligt att kunna ha en HDMI-kabel konstant inkopplad till tvn, utöver monitorn - kanske tänker jag fel nu, rent praktiskt?) men efter lite efterforskningar så verkar det som om att det blir lite överpris med såna färdiga paket?

Det jag är intresserad av att kunna göra med datorn är egentligen uteslutande spelandet. Jag hänvisar igen till Battlefield 3 som ett exempel - även om jag inte är speciellt intresserad av spelet i sig så känns det som en bra måttstock. Jag vill kunna spela det med högsta inställningar... ja, ni förstår. (Ser att vissa kort erbjuder Borderlands 2 på köpet, det vore inte helt tokigt, då jag ändå planerar att köpa det - bara en parentes!) Eller snarare - jag vill ha en dator med ett (eller två) bra grafikkort, helt enkelt. Är mest intresserad av Nvidia-kort, och en Intel-processor.

Att överklocka processorn är inget jag riktigt vågar göra, men såvitt jag har förstått så har vissa moderkort gjort det "idiotsäkert"?

För att finna någon slags röd tråd i mitt post-Dark Knight Rises-rus;

Jag vill ha en bra speldator som håller sig för de spel som kommer inom en rimlig framtid, kör gärna på dubbla grafikkort, gärna Nvidia-kort. Jag vill inte behöva kompromissa. Finns det någon bra setup för säg 12.000:-, så får ni väldigt gärna berätta vad man får för de resterande 3.000:- så att säga.

Om jag var otydlig på någon punkt så vidareutvecklar jag gärna!

Ursäktar på förhand eventuellt dumma frågor - uppskattar verkligen att ni hjälper till!

EDIT: Skaffar gärna en SSD-disk, och Ivy Bridge-processor (fast det senare kanske är underförstått? )

Av nxau

Tack så mycket

Av nxau

Speldator för 15.000 - 15.500:- Vill kunna spela de senaste spelen.

Hej!

(Jag medger redan nu - jag är inte speciellt duktig på hårdvara. Är intresserad, men jag har inte haft tid att sätta mig in så vansinnigt mycket, och jag är lite för rädd för att det ska bli fel, när det gäller så här mycket pengar..)

Om ett par veckor har jag äntligen nog med pengar för att köpa den (sorts) dator jag alltid har velat haft. Jag känner, som sagt, att min smärtgräns går vid ~15.000, men skulle det vara så så är jag inte främmande för att lägga till en femhundring, typ.

Så, vad är jag ute efter?

Jag har bestämt mig för en i5-2500, men därutöver är jag inte säker.

Till att börja med, 2500 eller 2500k? Jag är fruktansvärt ovan med klockning och väldigt rädd att något ska gå fel - speciellt för de här pengarna. Bör jag undvika 2500k helt och köra säkert på 2500?

Känner att jag är otroligt trött, så jag punktar upp en sammanfattning, så det inte blir alldeles för mycket text.

* Vill ha ett Nvidia-kort - är trött på AMD. Men visst, finns det något fantastiskt bra AMD-kort som är överlägset bättre alla Nvidia-kort, men inte kostar 5000+.. och så vidare.

* Tänker att RAM-minne är så pass billigt nu, och känner att jag lika gärna kan satsa på 16 GB. Konkreta fördelar? Nackdelar?

* Chassi-mässigt föredrar jag funktionalitet framför design. Inga överflödiga dioder och sånt i onödan, liksom.

* Vill definitivt ha en SSD-disk, men detta är det minsta av mina problem.

Jag har kikat lite på Komplett, och hittat "Komplett Gamer Premium a40" (http://www.komplett.se/k/ci.aspx?sku=10484) med dubbla Radeon HD 6950 (nackdelar med dubbla grafikkort?) samt Komplett Gamer Premium i35 (http://www.komplett.se/k/ci.aspx?sku=10278) - är detta något att ha över huvud taget? Det går ju att ändra komponenterna i de lite som man vill - men är själva basen bra, så att säga, tror ni?

Sammanfattningsvis: Jag vill inte behöva fundera på om jag kan spela de spel jag ser på Steam, så att säga. Är så trött på att alltid behöva kompromissa när jag spelar. Jag vill ha en väldigt bra (förvisso relativt begrepp) dator, som jag kan spela de senaste spelen på, och som gärna håller ett par år.

Spel jag är sugen på att spela; Skyrim, Mafia II, The Witcher 2, Just Cause 2, och "rent hypotetiskt" Battlefield 3 (endast som någon slags referens, då BF3 tycks vara någon slags måttstock! )

Ber om ursäkt om texten blev lite förvirrad, och lite för lång.

Tack så jättemycket på förhand - jag skulle VERKLIGEN uppskatta hjälp med detta.

/Alex