Inlägg

Inlägg som Vatten har skrivit i forumet
Av Vatten

Min erfarenhet av att få en tyst dator är ljuddämpa, få bort lufthinder och bra luftvägar. Självklart också fixa tysta komponenter och även modifiera dom för att få ner ljudnivån. Jag har inte haft gaminggrafikkort som låter mycket utan ofta använt passivt kylda grafikkort som inte behövt extern strömkälla än PCI/AGP/PCIe-porten. Jag har haft datorer som för mig låtit mycket men andra inte ens hört.

Ljuddämpa chassit och vibrationsdämpa hårddiskarna väl. Jag har modifierat senaste stationära datorerna så har jag fixat en vibrationsdämpad hårddiskvagga så dessa vibrationer inte tagit sig in i chassit. Dagens små gummipackningar har jag ingen erfarenhet av men dom ser inte tillräckliga ut för att blockera alla vibrationerna från hårddiskarna till chassit.

Ljuddämpningsmaterial borde sättas på alla möjliga ytor. Tjocka "asfaltsmattor" tar bort mycket vibrationer och skumgummimattorna allmänt dämpar.

Annat tips är att plocka bort ett minska fläktgallernas storlek markant. Kan skapa irriterande ljud. Även i chassit kan exempelvis plast kapas bort där fläktar skall suga in luft. Exempel undersidan fronten kan större hål skapas utan problem. Insug front utblås bak. Endast filter på insug då dom minskar luftflödet.

Jag brukar ofta skapa olika kammare. Om nätaggregatet sitter ovan moderkort så brukar jag blockera så värmen från grafikkort och CPU inte kommer in i nätagget för då ökar ofta fläktens varvtal. Jag styr istället denna värme ut via utsugsfläkten bak på chassit under nätaggregatet.

Skaffa tysta fläktar och kör dom sedan på lägre spänning. Se till att ha en spänning som fläktarna startar på.

Mindre mängd hål. Inga hål på sidan eller toppen. Endast fram, botten (nätagg) och bak. Hål är också ljudläckage och minskad yta för ljuddämpningsmaterial. Då blir också luftflödet enkelt, rakt genom chassit. Om du har tomma kortplatser så kanske du kan montera en fläkt under grafikkortet som blåser ut luft där.

Kabeldragning. Dra kablarna på alla möjliga ställen. Mellan moderkort och moderkortsplåten kan några enstaka kablar gömmas, ofta power-knapp & Co-kablarna kan gömmas där en bit. Använd tomma 5,25"-platser för att knö undan ej använda kablar, även baksidan moderkortsplåten. Använd buntband eller annat för att få undan kablarna. Tejp kan hjälpa hålla kablarna på plats om hål för buntband saknas.

För att få ett tyst system i idle, bygg en fläktkontroller där du kan välja vilken spänningen fläktarna skall ha. Skall du spela så slå på högre spänning. Koppla fläktarna till grafikkortet på det viset, inte via krångliga mjukvarufunktioner eller via moderkortet.

Några av mina tips var detta.

Av Vatten
Skrivet av beh:

Fast det nämner på Wikipedia artikeln är "line encoding overhead", dvs. 1% (128b/130b) av alla bits som överförs är felkorrigering för att jämna ut så att antalet 1:or och 0:or alltid blir lika. Denna typ av kodning ersatte 8b/10b i och med PCIe 3.0. 8b/10b har tidigare använts i PCIe 2.0, GbE och USB 3.0.

Det är inte hela sanningen om overhead på USB. Artikeln fortsätter med att nämna " Though, some initial tests demonstrated usable transfer speeds of only 7.2 Gbit/s, leading to a 30% encoding overhead."* Men det nämner du så klart inte.

Jag tolkade det testet du nämner att det var ett tidigt test men att det har blivit betydligt bättre i senare revisioner. Jag har inte medvetet uteslutet något för att få fram en annan historia utan helt enkelt ett fel från min sida. Önsketänkandet tog nog över.

Av Vatten

Jag hör ofta att AMD arbetar för öppna standarder, exempelvis är AMD ett av företagen som ger mest stöd till Coreboot (BIOS som är baserad på "open source") och detta kan man se i listan av moderkort som stödjs. Det ironiska med detta är att AMD är det enda av dom tre stora (AMD, Intel, Nvidia) som inte har 3D-accelerering med sina fria drivrutiner till GNU/Linux. Drivrutinerna må vara fria men dom kräver en bit stängd mjukvara för att få 3D-accelerering att fungera. Smått bakvänt från AMDs håll. Om AMD hade fixat denna lilla detalj så tror jag att AMD hade blivit mycket större inom frihetsälskande rörelser för nu används i stort sett bara Intel.

Intel har överlägset bäst fria drivrutiner till sina grafikkort till GNU/Linux och Nvidia har nu i februari 2014 börjat hjälpa Nouveaou-projektet och släppt information om GK20A (Kepler).

Nu till Dockport....
Jag anser att detta är ett bättre alternativ till Thunderbolt när det kommer till kostnad och självklart öppenhet. Det är Apple-priser på allt. Kanske blir som Firewire där det nästan uteslutande bara används inom audio-video-området. Dockport kombinerar nuvarande standarder och är en bra kompromiss för dom flesta människors användningsområde. Nästa version kan kombinera Displayport 1.3 och USB 3.1.

Varför inte satsa på nya standarderna direkt? Lanseringen kanske blir ett kvartal eller halvår senare men då medföljer USB 3.1-stödet med upp till 100W och 4K-skärmar. Bitch slap rakt in i Intels ansikte? Eller så kan AMD-fanboys skryta med en växande e-penis.

USB och overhead
Overhead på USB3.1 kommer vara 3% mot dagens 30% enligt Wikipedia. I praktiken betyder det 9,7Gbps / 9930Mbps / 1240MiB/s istället för 7Gbps / 7168Mbps / 896 MiB/s. 340MiB/s extra med denna overhead-ändring. Överföringshastigheten i praktiken för USB3 (Teori 5Gbps) är 3,5Gbps/448MiB/s. USB3.1 kommer vara tre gånger snabbare. Inte illa pinkat.
(OBS! Mina beräkningar kan vara helt upp åt baksvängen!)

---EDITERING---
Tydligen liten feltokning från min sida angående uträkningen.

Av Vatten

http://ark.intel.com/sv/products/78866/Intel-Celeron-Processo...

Jag har kört Linux Mint Xfce 13 på en gammal bärbar Pentium-dator från 2005. Den klarade av 720p-video. Det som den inte klarade var Flash i fullskärm av medel eller högre kvalitet. Den hårdvaran du har listat kommer klara av det du valt. Med musik/ljudredigeringen är jag dock lite skeptisk beroende på hur intensiv redigering du tänkt göra, men klippa lite i mp3-filer och encoda igen, göra ringsignaler av låtar till exempel klarar den säkert.

Jag skulle rekommendera att använda en så lätt variant som möjligt, utan 3D-accelereringskrav från och anpassad för långsammare datorer. Mint 13 Xfce fungerar väldigt bra på den över 8 år gamla datorn. Mint 13 Xfce stöjds till 2017. Mint som släpps nu i April stödjs till 2019. Andra versionerna stödjs i mindre än ett år.

Av Vatten

Hos inet.se

ASRock FM2A88M Extreme4+ mATX
594 kr
1TB WD Blue 7200rpm 64MB
599 kr
AMD A10 6800K 4.1 Ghz FM2
1 178 kr
Corsair 8GB (2x4GB) CL9 2133MHz VENGEANCE PRO
899 kr
Fractal Design Core 1000, USB 3.0, Svart
329 kr
Corsair CX 600W 80+ Bronze
573 kr
ASUS DVD±RW DRW-24F1ST Black
199 kr
Fraktfritt Sweclockers
0 kr

Summa kundvagn: 4 371 kr
Frakt: 0 kr

CPU stödjer 2133 MHz-minne och det ökar grafikkortets prestanda. Välj istället en A10 7850 för mer kräm men det kostar 400 kr mer.

Av Vatten

Du sa att gränsen var 20 000 kr. Då satsade jag på det.
http://www.inet.se/kundvagn/visa/4474355/2014-01-12
http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-4474355-00.png

Jag försökte satsa på högre pris men tyst och snabbt system. Hur mycket det kommer låta i verkligheten vet jag inte. Moderkort med tydligen bättre integrerat ljudkort än billigt Realtek. Följde dina krav men rekommenderar att fixa större hårddisk. Med att dra ner lite i prestanda och byta ut till vissa lite billigare komponenter (nätagg, 8GB ram istället för 16, i5 istället för i7, 290 istället för 290X (Observera stockkylaren låter otroligt mycket), DVD istället för blu-ray, billigare moderkort) så kan du spara många tusenlappar.

Om du vill överskrida budgeten, skaffa ett till identiskt grafikkort och större hårddisk.

MODERKORT: Integrerat ljudkort som inte är realtek = Troligen bättre ljudkvalitet.
HDD: Du sa 1TB men satsa istället på 2 eller 3TB då det kostar inte mycket mer. Se till att satsa på en hårddisk med få skivor i. Den jag valde har en skiva.
SSD: Valde en populär. Inte insatt vilken som är bäst.
CPU: Onödigt med i7 för spel men om du skall encoda video någon gång snabbar det upp.
CPU-kylare: Klassiker. Vet om det finns bättre idag. Väger mer än 650g och Inet monterar den inte då pga risk för skador vid transport.
RAM: 16GB = Behöver inte oroa dig för att minnet skall ta slut. Minnen jag använt i flera byggen. CL9, låga, 8GB-stickor. Perfekt.
GRAFIK: Snabbaste Radeon 290X. Inte AMDs stockkylare utan skall vara tyst. BF4 inkluderat.
NÄTAGG: 1000W om du vill köra Crossfire längre fram. 80+ Platinum-nätagg.
CHASSI: Klassiker. 1mm marginal till hårddiskbur för grafikkort.
OPTISK: Varför inte satsa på blu-ray på en dator i denna prisklassen? Om inte se på film så är blu-ray bra backup-alternativ. En skiva kan inte krasha, men hårddisk och USB-sticka kan.
OS: Kör inte Windows men jag föredrar 7 före 8. Home Premium stödjer max 16GB ram.
MONTERING: Inet monterar, testar, installerar OS. Monterar INTE CPU-kylare tyngre än 650g.
FRAKT: fri

Av Vatten

Vatten

Skrivet av Sabelskiöld:

Varför 16:10? Det är gammalt och förlegat och inte bättre än 16:9 bara för att det har en "högre" siffra, hela branschen började gå ifrån 16:10 2008 för att gå till 16:9

Jag föredrar 16:10 för det ger större arbetsyta och bilden är inte lika bred. Jag vill ha en skärm där jag inte behöver flytta huvudet i sidled för att se kanterna.

16x10 är för mig överlägset på bärbara datorer då 16x9 på 13-15" är väldigt lågt och det får inte plats mycket i höjd. Även 17,3" i 16x9 är bara 5mm högre än 15,6" i 16x10. (I stort sett bara Apple som kör med 16x10 på bärbara datorer) För vanliga skärmar så finns det nog en gräns i höjd. 19" i 5x4 är 30cm hög och med en upplösning på 1280x1024 så är det för mig en lagom textstorlek att läsa text i dagens standard på textstorlek. Jag hade klarat lite högre skärm upp mot 35cm (1920x1200 på 24"=32,5cm eller 27"=36,5cm hög). Efter det om jag skulle behöva mer yta så hade skärmen nog fått växa i sidled med fler pixlar horisontellt.

Då marknaden gick över till 16x9 betyder inte att det är bättre. Standarder som man gått ifrån behöver inte vara sämre. 16x10 är inte bättre för att det har en "högre siffra" utan det blir mer arbetsyta och inte lika avlång bild. För vanligt surfande är nog faktiskt 4x3- och 5x4-skärmar ett bättre alternativ.

Av Vatten

Carlito - Terrorist
"Vem är terrorist?
Är det dom som förtrycker eller är det dom som förtrycks?"

Vad är definitionen av en terrorist? Är det en som vill skada människor medvetet i ett attentat också/eller är det någon som är ett hot mot rådande regimen/demokratin? Om det sägs att någon är terrorist, är denna människa verkligen en terrorist eller är denna så kallade terrorist ett hot mot den som satt stämpeln?

Om det i framtiden kommer något odemokratiskt som får makten i Sverige, vad kan dom göra med alla dessa centraliserade system? Det är lätt att kolla läkarjournalerna, internet och telefonsamtal och SMS kan spioneras på och elen kan övervakas med nya elmätarna. Kan se när lampor och andra maskiner stängs av och startas, levnadsmönstret kan lätt kartläggas i bostaden. Mätarna kan även stänga av strömmen på distans.

Av Vatten

Om nu övervakningen är till för att plocka pedofiler, varför plockades inte pedofilen Jimmy Savile när han var vid liv och vad händer med pedofilhärvan kring Hollie Greig?

Om det skall plockas terrorister, varför skapar FBI terrorister?
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/planerade-bombdad-mot-centr...

Av Vatten

Den viktigaste och största frågan: Vad skall den användas till?

Andra frågor:
ATX, mATX eller ITX?
Föredrar du tyst före prestanda?

http://www.inet.se/kundvagn/visa/4095728/2013-11-03

Jag satte ihop ett system. Jag kan inte det senaste om hårdvara nu för tiden men jag valde billigaste Radion 280X-grafikkort och ett mATX-system. 256GB SATA och 3TB-hårddisk. Jag valde just den disken pga två år garanti istället för ett som Seagade har. Hur mycket systemet kommer låta vet jag inte.

Av Vatten

Det ser ut som en gammal märkesdator. Dom hade förr mycket konstigt för sig. Dom kunde ändra lite i ATX-kontakten, ha en egen extra strömkontakt från nätaggregatet till moderkortet av egen uppfinning, inte följa standarder alls, kräva speciella ramminnen som var svindyra och annat för sig.

Såg nu i .pdf-filen, Fujitsu Siemens. En märkesdator helt klart.

Av Vatten

Två flugor i en smäll, en hackintosh?
http://www.tonymacx86.com/393-building-customac-buyer-s-guide...

Det man bör tänka på är moderkort, optisk enhet och grafikkortet. Det är dom tre punkterna som kan ställa till problem. Det enklaste är att plocka hårdvara som officiellt stöds av tonymacx86.

http://www.tonymacx86.com/buying-advice/57452-recommended-blu...

Observera att databasen över hårdvara som stödjs på tonymacx86 är utdaterad i allmänhet förutom moderkort. Sök i forumet efter hårdvara som stödjs, speciellt optiska enheter.

Av Vatten
Skrivet av muppens:

Nä, i linux(iaf i vissa distar) står det GiB, inte GB, då stämmer det.

KDE använder GiB, bas 2, och Gnome (Nautilus) använder GB, bas 10. I alla WM som använder Nautilus så är det en röra då det krockar med vad som har varit standarden under så många år. Dom flesta programmen använder bas 2-standarden och det blir en röra då man använder Nautilies och håller koll på filstorlekar.

Varför det ändras förstår jag inte. Är det en sådan "förenkling" som är baserad på att människor idag inte kan lära sig ett smack, mig inkluderat i vissa fall? Det är svårt att se att 1024 byte är 1 KiB och så vidare för dagens människor? Varför var det så förbaskat lätt att inse detta för bara 10 år sedan? Har dagens människa blivit så mycket dummare på så kort tid? Eller är det så att när "allmänheten" kommer in på ett område så händer det ofta att det urvattnas och förstörs (Exempel GNU/Linux idag där många nya användare skriker efter stängd mjukvara som finns på Mac/Windows och på så vis förstör grunden av GNU/Linux, öppenheten med free software)?

Varför har vi då 4096MiB (4GiB) i ram och inte 4295MB (4,295GB)? Eller för att förenkla det hela, kommer framtidens datorer ha 4GB ram, alltså 3,81GiB? Varför inte använda ett räknesystem istället för att blanda k*kar och morötter? Detta påminner mig om en politisk manöver, symtombehandlar verkligheten efter vrickade ideologier och resultatet kommer bli pannkaka och skapa mer helvete.

Jag drar ut lite på orden just nu med denna diskussion. Varför inte använda samma räknesystem som datorer är uppbyggda med? "Pi är 3,14159... men vi förenklar det till 3,1 eller 3 för det är enklare att räkna så. Eller ändrar värdet av 3 så det är samma som gamla räknesystemets Pi. 1 blir då 1,04719..." Det var verkligen ett otroligt dåligt exempel om jag själv får säga men det är lite åt det hållet. Igen, potentierar att det var ett extremt dåligt exempel som egentligen inte borde skrivits.

Jag hade hellre sett hårddiskar tillverkade i 3TiB istället för 3TB. Varför hårddisktillverkarna hoppade på bas 10-räknesettet har jag hört att det var att blåsa upp hårddiskarna egentliga storlek men inget jag fått bevis för. Samma sak som när megapixelracet var i full gång för ett par år sedan. "Alla" visste att det var ett idiotiskt race för bildkvalitén ökade knappt, bara antalet pixlar. Samma som med Intel kom med Pentium 4 och sa att man kunde mäta prestanda i antal MHz en processor hade. "Alla" visste att det var hästskit från Intel då AMD presterade betydligt bättre per MHz, och krona.

Jag har säkert något fel i mitt inlägg eller att jämförelserna inte är korrekta eller rättvisa.

Av Vatten

Hoppas Ubuntu-gänget satsar på frihet med hårdvaran och mjukvaran. Då det är baserat på GNU+Linux så borde dom satsa på hårdvara som inte kräver stängd mjukvara för att fungera, inte heller stänga mjukvaran för att operatörerna vill det. Koden borde släppas under GPL eller annan fri licens.

Telefonen Open Moko var baserad på frihet men gick bet. Detta var innan Android-tiden. Nu har frihet inom telefonmarknaden igen en chans.

Av Vatten
Skrivet av zeagan:

Du tycker att det är en bra jämförelse med copyswedes avgifter och vad medborgare betalar för skola, vägar, sjukvård, polis etc etc etc i form av skatt? Hur puckad kan man vara...

Det handlar om vart dessa pengar går och varför man blir *tvingad* att betala dessa, -lite mer likt hur man får betala tvavgiften oavsett om man kollar på tv eller ej, så får man betala *privatkopieringsavgift* oavsett om man använder sin spelkonsol till att spela spel eller att man skulle använda den som en usbsticka för att dela med sig av musik till sina vänner.

Hur pundat är inte detta system där man ska betala en avgift till *ett företag* som med rätten på sin sida kan ta ut avgifter på snart all elektronik som säljs för att den i praktiken kan användas för att dela med sig av köpt musik? Hur många köper ens musik längre när tjänster som spotify finns?

Jag är puckad, men jag är stolt över det. Det finns säkert saker du gör som jag anser är puckat. Är vi lika i dömandet nu?

Sverige, polisen, domstolar, Skatteverket och andra delar av Sverige är företag, lika mycket som Copyswede.

Sveriges domstolar har sitt säte i Jönköping. http://www.allabolag.se/2021002742/SVERIGES_DOMSTOLAR

http://www.allabolag.se/what/Offentlig_F%25F6rvaltning_%2526_...
Många statliga verksamheter i denna bolagslistan. Har du kontrakt med dessa företag? Om inte, vad har dom med dig att göra? Varför inte behandla en myndighet av vad dom egentligen är?

Kvalitén på skola, vägar, sjukvård, polis etc etc sjunker hela tiden med våra mycket kompetenta politiker. Jag har inte ett ord att säga vad hur skattepengarna jag betalar skall spenderas. Om jag till exempel inte vill att vissa "kunskaper" skall läras ut i skolan, eller vill ha en mångsidig debatt, ingen PK-munkabel (Att verkligen våga debattera och granska det mest förbjudna för om något tapetseras väldigt mycket så vet vi genom historien att något ruttet ligger där bakom), eller att mina skattepengar skall finansiera krig så kan jag inte göra något åt det ändå.

Det röstades för att behålla vänstertrafik: Det blev höger. Det var folkomröstning kring kärnkraften men det bollades. Svenska folket var emot FRA och annat: Det infördes. I Göteborg samlades det in tillräckligt med namnunderskrifter för folkomröstning om vägtullarna: Motarbetas hårt av "folkvalda" politikerna.

Korruptionscirkusen i Göteborg som kommit i media nu i veckan igen är toppen av ett isberg där stora summor skattepengar har myglats bort. Svinnet som förekommet vad som framkommit i "Muteborg"-ärendet kan göras 100 000 gånger större och få en mer rikstäckande korruptionssiffra.

Nu med Copyswede tar 80 kr för en hårddisk så vill jag för mycket mer jag lägger varje månad, som jag i stort sett inte kan styra över, inte får lägga vart jag vill. Det går att undkomma dessa 80 kr men inte det jag inte vill att mina skattepengar skall läggas på. Enda sättet är att leva på svarta affärer. Att bryta mot lagar, var nu en lag är egentligen.

Allt idag går via kontrakt. Du har ingått ett kontrakt med "AB Sverige" när du agerar som en person. När en människa inte vet skillnaden mellan människa och person så är denna riktigt kokt. Det är därför när Radiotjänst, ett företag, ringer och direkt frågar efter ert namn: "Jag söker X, är du X?" Om du svarar ja så har du identifierat dig som person och dom har en krok i dig och kan suga ut TV-avgiften. Inte för att jag har en TV. Bara ett exempel.

Ja, jag är självklart emot idiotiska straffavgifter som Copyswede tar ut. Ett samhälle där med liten stat och där människor tar ansvar för sina egna liv och verkligen välja vart dom vill spendera sina pengar på hade varit troligen varit bättre än dagens samhälle i Sverige. Frihet och ansvar är två som går ihop. Att då välja mellan ansvar över sig själv och sitt liv eller låta en gigantisk stadsapparat utan insyn som bara växer för varje år göra det åt dig.

Om inte du tar ansvar över ditt liv så kommer andra att göra det. Ditt val.

Copyswede är en del av skattesystemet, det ser bara inte ut som en skatt utan som ett privat företag som agerar parasit. Men vad går egentligen pengarna som dom "samlar in"?

Väldigt vad mycket bullshit och off-topic jag skrev i detta inlägg. Nu får jag sluta trolla. Får mycket mer gjort i livet då än att uggla på interaktiva internet-ett.

Av Vatten

Det gnälls väldigt mycket på dessa 80 kr men det gnälls inte över att om ni är anställda på ett företag att staten tar ungefär 70% av det företaget får lägga ut för er. Pension och annat inkluderas i dessa 70% men om vi följer hur otroligt bra våra folkvalda politiker sköter ekonomin så kommer nog pensionen för 70-talisterna bli börd och vatten med 5 pers i en två-rummare ala 100 tillbaka i tiden. Pensioner sänks, allt måste effektiviseras och på Cypern tar staten inte pengarna via skatt utan nu istället tar dom en procentuell klumpsumma från alla bankkonton.

Efter dessa 70% så tillkommer en till skatt som för det mesta är 25%, men även 12% eller som på bensin/diesel är skatten 57-70% och på el nära 50%.

http://bilfront.org/bilfakta/
http://www.preem.se/templates/page____791.aspx
http://www.ekonomifakta.se/sv/Artiklar/2006/Maj/Skatten-pa-el...

Avrundat så blir det nära 80% skatt, 20% kvar som verkligen används till något. Men hur mycket av dessa 20% går till att betala lån på bil, hus och vad företag tar ut på sina priser för att betala lån för sina butiker med mera?

Det har visat sig att det spelar ingen roll vilket parti det röstas på då inget parti i riksdagen idag vill lösa ekonomiska problemen, utan bara skapa ett lapptäcke som håller i max 4 år för att sedan bli sämre ekonomi för varje val. Vet dom inte hur man löser ekonomin eller vill dom inte att vi skall få det bättre?

Av Vatten

Operatörer som använder Telias GSM/2G-nät?

Jag är ute efter god mobilteckning och det fick bli Telias nät. Vilka operatörer finns det som använder Telias nät? Jag har hittat fyra stycken men finns det några fler alternativ?

Telia
Halebop
AllTele
Mobil2

Universal Telecom använder nog nu Telias nät då dom sedan januari ägs av AllTele. Bixia använde också Telias nät men deras telefoniavdelning har tagits över av AllTele sedan april 2013.

Av Vatten
Skrivet av mfm:

Nej... Men vad spelar det för roll om det finns 2G-täckning om du har 3G-täckning istället?

Telefonen kanske inte stödjer 3G eller man kanske har stängt av stödet för 3G för att få bättre batteritid?

Skrivet av Petterk:

Ja de har inte roamat mot Telenor sedan 2007-2008 generellt och tog successivt bort det i hela landet för 4-5 år sedan. De har dock börjat bygga LTE Inte för att det finns här men. Har nog 4 mil till närmsta Tre LTE-mast. Då bor man i Södermanland inte inlandet.

I exempel Kjell & Cos produktkatalog står det på deras GSM-telefoner att operatören 3 inte stödjer dessa telefoner.

Det får bli Telias nät.

Av Vatten

Det är som om du har en sportbil men den är begränsad till max 120km/h pga lagar. Byt OS/lagar.

Av Vatten

Thunderbolt är 10Gbps
USB 3 är snart 10Gbps
När kommer 10Gbps-nätverk bli standard?

1Gbps är idag flashhalsen vid filöverföring.

Det finns nätverksskort till datorer på 10Gbps över RJ45 men detta kostar multum och är bara till stationära datorer. Jag föredrar det rent runt datorn med en NAS undangömd med en nätverksskabel till datorn än en extern hårddisk vid sidan med ytterligare en dator in i bärbara datorn och som står och väsnas precis intill.

Om NAS-enheten har två nätverksskort och man kan fixa två nätverksskort i datorn (USB-1Gbps-näverk) så kan man få 2Gbps i teorin men detta har jag inte testat.