Inlägg

Inlägg som Vatten har skrivit i forumet
Av Vatten

Hellre krav på matt skärm i 16x10-format än pekskärm.

Av Vatten

Det hade verkligen underlättat att veta vad för enhet du har fått från Telia. Tillverkare, modell och revisionsnummer av enheten hade underlättat en hel del för dom som hjälper dig.

Av Vatten
Skrivet av morxy49:

därför att du vill ju ha ett program som gör precis allt det som skype gör, då kan du ju lika gärna använda skype?

Att använda Skype är som att använda Windows. Det är en av anledningarna.

Av Vatten

En klient som kör över XMPP (Jabber)-protokollet verkar vara det bästa alternativet. Får helt enkelt leka med olika programen för att se vilket som passar. En fråga i det hela. Om en kör Jitsi och en annan Linphone, kan dom kommunicera med varandra över XMPP-protokollet? Att XMPP är ett universiellt protokoll, som exempelvis ICQ som stödjs av flera program och kan kommunicera med varandra utan problem.

Skrivet av raggelito:

Raidcall: http://www.raidcall.com/v7/index.html
Använde det förut när jag lirade CS funkade bra med gruppsamtal, har ingen koll på mycket mer än så!

Inte fritt, bara Windows.

Skrivet av MuLLvaD3n:

Får man fråga varför du letar efter något annat än Skype :)?

Varför inte?

Skrivet av hejkk:

Designat för gamers, olika rum man går in i. Inte enkel chat- och pratfunktion som Skype som "vanliga" människor förstår.

Skrivet av Exry:

Pidgin (http://www.pidgin.im/) är en fri klient som stödjer massvis av protokoll. Jag har dock enbart använt Pidgin till att chatta, och kan inte säga hur video- och ljudkonversationer är. De klienterna du listade stödjer också mer än ett protokoll. I slutändan är det protokollet som gäller när du börjar prata om användarbas, inte själva klienten.

Fast Raidcall är inte fritt, utan proprietärt. Dock måhända att det är gratis. Skype är också gratis, men samtidigt proprietärt.

En som har förstått. Jag gillar inte att använda program med stängd källkod för ingen har någon möjlighet att granska hur programet egentligen fungerar. Det är som en säkerhet för mig att inte skaparen, Microsoft i detta fall, smyger in elaka "funktioner" och "finesser".

Av Vatten

Förr överklockade man för att man köpte billigare komponenter och sedan klämma ut 30-40-50-60% mer ur den. Exempel köpa en Celeron 566 och överklocka en till 850-950MHz istället för en Pentium 3 850 MHz.

Idag är grundidén med överklockning nästan helt borta då endast dom dyraste processorerna är överklockningsbara. Den ekonomiska vinsten för överklockarens del har minskat markant.

Av Vatten

Fritt och öppet alternativ till Skype? (GNU/Linux, Mac OS X och Windows)

Jag letar efter ett alternativ till Skype som är fri mjukvara och har standardfunktioner som ringa (Gruppsamtal med minst 4st), textmeddelande (chat), skicka filer och kamera. Det skall också finnas klienter till Windows, GNU/Linux och Mac.

Alternativerna jag har hittat är
Jitsi - https://jitsi.org
Linphone - https://www.linphone.org
Yate - http://yate.ro

Finns det något annat alternativ jag har missat?
Jag har än inte smakat och har inte testat programmen, men är dom enkla att använda för icke datorkunniga människor?
Vilket av dessa tre alternativ har mest användare?
Har ni erfarenhet av något av dessa program och kan säga hur dom är? Enkla att använda, klass med Skype?
Något annat som är bra att tillägga?
Jitsi och Yate har fördelen att det stödjer XMPP/Jabber vad jag ser. (Allmänt plus i kanten men inte alls avgörande)

Av Vatten

Vad för råd skall du köpa? https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5d
Atområd, Hovråd, Krigsråd?

Core i5 3570K?

Av Vatten

Apples första iPod hade ett batteri som endast höll 18 månader och detta var planerat från deras sida. https://www.youtube.com/watch?v=xkrRCgFZhGo

Jag hade en MacBook från 2006 där batteriet svällde upp.

Apple älskar inbyggda batterier och detta är troligen en bra reparationsinkomstkälla.

Av Vatten

Enligt specifikationerna jag hittar på Internet om denna dator så är det budgetdator rakt igenom. Pentium eller Celeron med 2GB ram. Windows 7 på detta. Inte konstigt att den säckar ihop.

Varför inte skriva specifikationerna här i tråden? Varför snålar nästan alla med detta? Det hjälper inte direkt att lämna ute vital information vad vad det är för hårdvara som används.

Lösningar:
Windowslösningen nummer ett: FORMATERA och installera om.
Steg 2: När alla program installerats: Plocka bort alla meningslösa program i bakgrunden. Exempel grafikdrivrutinernas systray-ikon och andra meningslösa systray-program som suger upp kraft. Andra program som startar när datorn startar kan minskas kraftigt. Kolla i Startmenyn under autostartkatalogen och i programet msconfig.

Av Vatten

Firefox och utskrift - Kapar textrader vid sidbyte (Mac men oberoende platform)

Detta är något som jag stött på i så många år med Firefox och det verkar aldrig lösa sig. Det är en garanterad bugg från deras sida. Det är att om en sida som på pappret blir mer än ett blad så kapar Firefox en textrad rakt igenom när pappret tar slut. Får det plats med tre pixlar av raden längst ner i papprets kant så skriver den det och sedan resterande på nästa papper. Detta gör utskriftfunktionen i Firefox nästan obrukbar. Denna lösning från deras sida är acceptabel om man tänk klippa och klistra ihop alla papper och sedan rullat ihop det som en bokrulle, och har proffsverktyg till detta.

Jag har testat Safari men där blir fyra sidor i Firefox sju sidor. Safari har heller inte funktionen "skriv endast ut markering" vilket fyller på med meningslös information på utskriften.

Lösningen just nu verkar vara att importera sidan i valfritt ordbehandlarprogram men då blir ofta upplägget förstört, bilder kommer inte och andra problem.

Jag vill helst skriva ut från Firefox men denna bugg som har funnits i över fem år verkar ligga längst ner på deras prioriteringslista. Jag har detta problem under Mac OS X som Windows.

Är det någon annan som stött på detta problem och kanske har hittat någon lösning?

Jag hittade en lösning på problemet. En extension som heter Print Edit. Mycket praktisk och borde vara standard i webbläsaren.

Av Vatten
Skrivet av darrefreak:

*Paypal
*Liberty Reserve
*Bitcoin

Payson?
Paysafe
Vanlig banköverföring
Kontanter (Brevinkast i större städerna med medarbetare som har hand om. Analogt is the shit!)

Paypal är nog inte att föredra.

Jag tror att fega och lata Svensson som vanligt kommer vika sig för denna "order" som alla andra. Svenskar är nog dom som minst av alla på denna planet vågar stå för vilka dom är och att våga sätta ner foten.

Av Vatten

Om man jämför SVT med Bonnier-TV och dom andra så har SVT lite högre kvalitet (Hjärndöd underhållning klassar jag inte som kvalitet). Lite friare dokumentärer men det är långt ifrån så fri och opartisk som dom trumpetar med. Om SVT hade varit mer som RT (Russia Today) och Press TV i sin rapportering så hade avgiften varit värd. Problemet är att om SVT hade ställt svåra frågor så hade dom själva försvunnit pga genomrutten PK-organisation.

Journalistik skall vara opartisk, ställa frågor, lyfta på alla stenar och visa alla sidorna i debatten. Inte plantera tankar och åsikter i dom som läser eller ser informationen. Detta uppfyller inte SVT idag.

Av Vatten

Framfiltrerat på Prisjakt.
Inte TN-panel
16x10 (1920x1200)
LED
Matt

http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=393#rparams=l=s11795892...

Det går också att filtrera fram skärmar med USB3-hubb integrerat och det finns en där som verkar vara intressant, dock över 3300 kr.

Av Vatten

Detta var intressanta produkter. Kan administreras över ett webgränssnitt, gästnätverk, kan lägga in ritningar på på huset och få statistik över det hela, hastighetsbegränsning. Med dessa enheter har helt hand om det trådlösa.

Nästa problem är om två ADSL-linor skall in. Det löses enkelt med en router som har två WAN. Gjorde en filtrering på Prisjakt:
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=386#rparams=l=s11696369...

Jag kollade inte mer på routrarna nu pga tidsbrist. Load balance mellan linorna är det som eftersökes.

Fler tips och lösningar eftersökes.

Av Vatten

Ett trådlöst projekt i stenbyggnad i specialform

Detta är ett projekt som inte säkert kommer att ske men detta kan nog bli en informativ tråd för andra nätverksskapare i trådlös form.

Hela projektet är att i en stenbyggnad med tre ytor som skall ha tillgång till trådlöst nätverk och det kräver tre accesspunkter-enheter som kopplas in med nätverkskabel. Man skall kunna förflytta sig mellan dessa tre ytor utan att behöva logga in på nätverket igen utan det skall fungera som ett och samma nätverk. Dessa enheter skall kunna konfigureras centralt, exempel från en huvudrouter där nedan önskemål också knappas in.

Det skall också finnas två nätverk i det trådlösa, ett privat och ett publikt. Det publika skall vara helt isolerat från det privata. Det bästa hade varit om dom hade samma namn men olika lösenord så det inte syns att det finns två separata. Det skall inte monteras upp dubbla accesspunkter för detta utan skall kunna hanteras av enheterna som monteras upp.

I det privata nätverket kopplas det in ett par stationära datorer med nätverkskabel och skrivare. Trafiken i det privata nätverket skall ha högst prioritet.

Linan in är 24Mbps-ADSL och i framtiden kanske en till 24Mbps-ADSL-lina för mer bandbredd. VDSL, fiber eller andra alternativ finns inte. En router som kan hantera två linor och kunna balansera trafiken hade varit toppen. En DD-WRT-router hade varit toppen om det hade fungerat att konfigurera en LAN-port till WAN-port och på så vis ha två.

Det bästa alternativet hade varit om detta hade fungerat med billigare utrustning som DD-WRT, eller liknande, installeras på för annars känns det som priser springer iväg rätt långt. DD-WRT-routrar som konfigureras som accesspunkter exempelvis.

Enheter som stödjer gigabit är plus i kanten men 300Mbps trådlöst är att föredra i detta fall.

Är detta en möjlighet?

Av Vatten

Huvudargumentet för GNU/Linux är frihet. Det är öppet och väldigt anpassningsbart. Gillar du inte en viss Windowmanager så kan du välja en annan. Vill du tokoptimera systemet så kan du göra det. Vill du ha en lättanvänlig dist så finns det. Vill du köra på gammal hårdvara så går det eller vill du ha ögongodis i förbannelse så finns det. Det är också decentraliserat.

Största problemet med denna öppenheten i mitt tycke är detta kaos som skapas. Alla distar verkar lägga konfigurationsfilerna på alla möjliga ställen, olika pakethanterare och allmän cirkus på flesta områden. Där är det bra att det finns grunder som Ubuntu (Baserat på Debian) där det har kommit flertalet olika varianter, fork, med samma system i grunden för programmen vilket minskar detta kaos. Men det finns fortfarande mycket kaos kvar som att när program installeras så sprids dom ut över här och var. Där har Mac OS X ett mycket bättre alternativ med kontainer-filer. Sedan så är spionerar det inte på användaren i grunden som Windows och Mac OS X.

För mig är frihet det tyngsta argumentet. Du behöver inte ringa upp någon support för att återaktivera mjukvaran för att du bytt moderkort i datorn ala Windows.

För familjemedlemmar där datorkunskaperna inte är i topp utan lite surfande, musiklyssnande m.m så skulle en enkel GNU/Linux-dist fungera ypperligt i flera fallen. Då slippa Microsoftskatten.

Utbudet av professionella program är inte alls lika stort men dessa program är också baserade på begränsad frihet vilket inte går ihop med GNU/Linux-filosofin.

Av Vatten

Det är bra att Linux-världen blir större men det som är mitt största orosmoln är att friheten blir mindre. Det som förr stoppade var ATI och Nvidia med sina icke-fria drivrutiner och det verkar fortfarande vara så till viss del. Fria drivrutinerna presterar betydligt sämre. AMD har nu plockat bort stöd för äldre grafikkort i sina stängda drivrutiner så alla distar som använder AMDs officiella drivrutiner skapas det nu problem med på äldre datorer. Nvidia med sin Optimus-teknik där dom släpar efter för att fixa detta. Kanske är det fixat nu.

Själva GRUNDEN med GNU/Linux är FRIHET. Nu med dessa "kommersiella intressen" så försvinner grundtanken med hela detta operativsystem. Hela communityn blir "Windowsifierad" där "vanliga svensson" tar över och egentligen förstör. Precis som gamers förstörde på 90-talet på dessa underbara demopartyn.

Men fördelen med att "vanliga svensson" kommer in är att senaste åren har användbarheten exploderat och mycket fungerar mycket bättre. Nu behöver man inte konfigurera tangentbord, mus, skärmupplösning, färger och annat i konfigurationsfiler och inte heller leta efter alla dessa filer och peka fram och tillbaka för att lösa "glappen" mellan alla olika diskar på vart dom lägger filerna.

Jag tror att med denna utveckling så kommer det blir en större split, en som började på slutet av 90-talet med "free software" (Stallman) och "open source" (Linus)-lägren. Ena värderar frihet som prioritet ETT och det andra föredrar lättheten med att utveckla program med öppen källkod men tummar på sin frihet för att exempel få bättre grafikprestanda, igång visst trådlöst nätverksskort eller vad det nu kan vara.

Det som förvånar mig med detta är ljudformat. Mp3-formatet är patenterat och det betalas licensavgifter för att hårdvara skall stödja format, MEN i stort sett alla inom "frihetsrörelsen/piratrörelsen" använder mp3-formatet till majoriteten istället för fria alternativet Ogg Vorbis. Apple i sin stängda värld så stöds inte ogg utan man måste installera extra program. Hur det är med att spela dessa filer i deras telefoner och portabla musikspelare vet jag inte. Dom kanske måste bli befriade med jailbreak?

Så AMD går åt pipan så tror jag det hade varit ett stort lyft för dom om dom satsade på frihet. Detta kommer nog inte gå på grund av avtal hit och dit som begränsar.

Jag tror att detta inlägg kan feltolkas en hel del beroende på vilken politisk syn du har och hur du ser på frihet. Inlägget är också inte i bra skick och därav kan feltolkas ytterliggare. Har inte lagt mycket energi på det.

Av Vatten

Min erfarenhet av upplösning på 13" och 15" är att 1680x1050 (16x10), 127 dpi, är lite hög upplösning på 15". Texten på webbsidor är en aning liten för mina ögon. Det går att läsa men får anstränga blicken. Det finns lösningar så att webbläsaren automatiskt zoomar in alla websidor X antal procent för att få sidorna större och mindre "döutrymme".

1280x800 på 13,3" ger en dpi på 113 vilket för mig var mer behagligt men en aning liten för att se film på, men det är nog till stor del vanesak. 1440x900 (16x10), 113 dpi, är för mig en bra textläsarupplösning på 15,6".

Men om operativsystemet du tänkt köra kan köra rätt upplösning men sedan zooma in på text så är själva upplösningen ett mindre problem.

Räknade ut dpi på: http://www.pxcalc.com

Av Vatten

http://www.pc-konsulten.se ?

Plocka ihop din egna bärbara efter din egna smak. Du slipper också Microsoftskatten.

Av Vatten

Sex Games

på Commodore.