Inlägg

Inlägg som Vatten har skrivit i forumet
Av Vatten

Fördelen med modulära kablar i Node 304 är att det blir mindre trassel. Med tekniken inne så kan man gömma strömkablarna riktigt bra. Använd varje litet utrymme och stoppa undan kablar på alla möjliga vis. Buntband är ett bra verktyg.

Du kan skicka en fråga till Fractal Design för dom borde nog ett litet öga ute på något nätaggregat som har extra korta sladdar.

Nätaggregatet borde räcka med 500W Det som man kan ha i tankarna är att ett nätaggregat är effektivast vid ungefär 50% belastning, minst energiförlust och värmeutveckling per watt. Om man vill ha tystare system så är det också fördelaktigt att ha överdimensionerat nätaggregat, men det beror till stor del på hur tillverkaren har konfigurerat det. Kolla runt lite vad som finns. Jag har filtrerat fram ett par här:
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?l=s115174347&o=eg_1427#rp...

Jag är inte kunnig kring grafikkort så jag kan inte svara på vad som är bra för vad under vilka sammanhang, exempel vad som är bra för StarCraft 2.

Av Vatten

Bitfenix prodigy är inget litet chassi. Om du inte skall ha optisk enhet i chassit så är nog Fractal Design Node 304 ett mer passande alternativ. Kylmöjligheterna är mindre men det är också mindre. Satsa på ett nätaggregat med korta kablar eller modulära kablar. Observera nätaggregatets djup då modulära är ofta extra djupa och stor risk att dom krockar med grafikkortet i detta chassi. Kolla lite recensioner och användarerferenheter kring detta chassi.
http://www.sweclockers.com/recension/15975-fractal-design-nod...

På Gigabyte GA-Z77N-wifi-moderkortet kan man inte ändra vcore på, om du tänkt överklocka.

Inget ram-minne?

Av Vatten

Kräver MyWallet och Swish en smart phone?

Det är lustigt med att det pratas mycket om integriteten som måste skyddas (Razormusmjukvara), FRA-lagen och annat men i samma andetag använder de flesta smart phone med registrerade abonnemang, betalar SMS-biljetter, lägger upp hela sitt liv på Facebook och betalar allt med plastkort.

Det verkar som om dom flesta offrar sig själv och sin frihet om dom kan få ett bekvämare liv. När det inte gynnar deras bekvämlighet på något vis (FRA-lagen exempel) så protesteras det hårt med ändå alltid ger upp för staten har alltid rätt, för det är den svenska mentaliteten.

Av Vatten

EKU är gammal hederlig telefonkabel och den är för inomhusbruk. Idag används EKKX 2x2x0,5 för inomhusinstallationer i stort sett alla fall, speciellt infällda installationer i rör i väggen.

För utomhusbruk så kan man lägga kabel i rör för bästa skydd. Skydd från solens strålar och beröringsskydd. Då går det att dra en inomhuskabel och det fungerar i stort sett alla fall utan problem. Om du lägger det i rör hela vägen så den är skyddad från beröring och solens strålar så fungerar EKKX. Inget jag rekommenderar dock men fungerar säkert hur bra som helst i många år.

Om det skall vara korrekt installation så verkar ELLY-kabel vara det bästa alternativet i ditt fall. Sida 20 i dokumentet.
http://www.solar.se/Menu/Produkter/Kabel/Kabel/Solar+Cable+20...

Sedan behöver du skarva kabeln och hur telegubbar gör var jag inte och jag vet inte vart du har tänkt skaren av kabeln skall vara. Om inomhus så är det inga problem men om det är utomhus så blir det andra problem.

Av Vatten

Vilken Linux-version?
http://kernel.org

Populäraste GNU/Linux-distributionerna är Ubuntu och Mint. Jag har testat Ubuntu och Mint lite lätt och Mint är enklare. Ubuntu för min smak är bloatat med sitt Unity-utseende. Det finns också Kubuntu och Xubuntu som använder KDE och XFCE som Windowsmanager istället för GNOME (Unity är baserat på GNOME).

Tyvärr lider både Ubuntu och Mint av ett och samma problem, dom använder "base 10" för att visa filstorlek. Det är underligt att Mint-utvecklarna inte fixat denna miss Ubuntu har.

Om du vill ha en dist som tar mindre av datorn så finns Bodhi som använder Enlightenment som Windowsmanager men det är inte lika polerat som Ubuntu eller Mint.

Ett tips är att söka på exempel Youtube på olika distar för att se vad andra tycker och tänker om dom.

Om du vill se trädet på vart distar kommer från så kolla på bilden på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_distribution

Av Vatten

Testa ändra storleken på den nuvarande partitionen, om det går. Annars blir det att installera om Windows och under installationsprocessen skapa en partition som täcker hela hårddisken.

Av Vatten

Om du kollar på hårddisken i något partitioneringsprogram, hur ser det ut där? (Windows har ett eget partitioneringsprogram. Det ligger någon stans under "Manager" vid högerklick på "Den här datorn".)

Av Vatten

#13184234

En dator jag satte ihop igår, men jag testar att byta ut ett par delar för att bli tystare.
http://www.inet.se/kundvagn/visa/2929724/2013-02-02

- Ljudisolerat chassi. (1st USB3)
- Nätagg fråg ett företag vid namn Be quiet
- Tystare optisk enhet
- CPU-kylare som är tystare än orginal.
- Kollade på en recension och det grafikkortet skulle vara relativt tyst.

Av Vatten

Så många alternativ och alla var verkligen budget-budget. För samma peng så kan man få bättre system om man bygger ihop det själv.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/2926792/2013-02-01
- Chassit har USB3-portar på framsidan.
- Billigt chassi. Hur det är vet jag inte.
- Hårddisken har en platter/skiva. Snabbare och ofta tystare.
- 8GB ram.

Kolla grafikkortets prestanda:
https://www.youtube.com/results?search_query=a10+5800k+gam&oq....

Om du vill ha bättre spelprestanda så ta istället en AMD Athlon II X4 750K-processor (Samma som jag valde i paketet men utan integrerat grafikkort.) och ett Radeon 7850- grafikkort med 2048MB minne och så har du en mycket mer speldator för 5000 kr.

OBS! Jag glömde lägga till fraktfritt hos Inet.

Av Vatten

Du är väldigt luddig i din beskrivning. Redigera inlägget och gör det betydligt mer förståerligt och skriv ner vad ditt gamla system består av. Vad är det för märke och modell av nätaggregatet?
Vad är det för chassi?
Vad är din budget?
Skall operativsystem vara med i den budgeten eller har du redan ett?

Av Vatten
Skrivet av 2000+:

De verkar ha lärt sig lite från deras tidigare FM2 itx kort iaf, de har satt en kylfläns på mosfets nu:D

"alla" andra brann ju upp:
http://www.overclock.net/content/type/61/id/1169605/flags/LL

http://www.overclock.net/content/type/61/id/1164734/

Detta är ett väldigt vanligt problem med ASRock FM2A75M-ITX.
http://pricespy.co.nz/product.php?o=1448822

Äntligen ett ITX-moderkort med fler än fyra SATA-portar. Detta kombinerat med ett ITX-chassi, picoPSU och många hårddiskar. Bäst av allt med moderkortet är att CPU-sockeln är bra placerad. Synd att DisplayPort saknas.

Av Vatten

Lagring?
Köpa operativsystem eller har det redan?
Optisk enhet?
Ljudnivå?
Storlek på chassit?

Av Vatten
Skrivet av marmeladov:

Inte det minsta.
Det finns hur mycket jämförelser som helst på nätet där man testar den faktiska hastigheten av USB 3.0 och många kommer inte upp i mer än 30-40MB/s.
Den teoretiska "10 gånger så snabb som USB 2.0" är rena fantasisiffror.

Min erfarenhet med USB3 är en skrivhastighet över 100MiB/s.

Av Vatten

http://silentpcreview.com

Om du har ett stort chassi och ledig 5,25"-plats så kan du enkelt montera en tyst 3,5"-hårddisk i gummisnoddar där, exempel sådana band man använder på pakethållaren på cyklar. Sedan lite ljuddämpande material i chassit. Efter det kommer det vara tyst. Inte 100% knäpptyst men inga vibrationer från hårddisken ut i chassit.

Av Vatten

Designförslag Z77N-wifi:
- Ändra vcore
- Ersätt en HDMI med Displayport v1.2
- Flytta CPU-sockeln ungefär som på Asus P8Z77-I Deluxe. Idag krockar i stort sett alla större kylflänsar med PCI-E-porten.
- 6st interna SATA-portar. (Kombinera så en kan användas internt eller externt?)
- Behåll enkelheten att kunna installera Mac OS X med moderkortet. Idag krävs det endast DSDT-fil för att få igång ljud via HDMI-utgång.
- Lyxvariant av moderkortet med Thunderbolt-stöd som fungerar under Mac OS X "direkt ut lådan".
- Integrerat Blåtand som fungerar under Mac OS X "direkt ut lådan".

Om dessa ändringar hade genomförts så hade Hackintosh-världen älskat er ännu mera.

Gör sedan ett identiskt FM2-moderkort för AMD med chipset A75 eller 85X.

Av Vatten

1. Vilket operativsystem?
2. Har du installerat drivrutinerna som behövs, om det nu behövs med den hårdvaran du har och operativsystemet du installerade?

Av Vatten

Dina alternativ som idag finns på marknaden:
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?l=s114080168#rparams=l=s1...

Samma processor med eller utan HT och i5 har lite lägre klockfrekvens.

Kolla på begagnadmarknaden. Sök på annonssidor, Tradera/Blocket, eller sätt upp en Köpes-annons här på Sweclockers.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Core_i5_microproce...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Core_i7_microproce...

Av Vatten

För att agera kontorsdator och surfande är det inget fel på den förutom att den för Windows. Nyare OS betyder ofta att det kräver mer av datorn. Jag skulle inte slänga ett för tungt operativsystem på den processorn. Om han inte är för fast i Windowsträsket så finns det många bra alternativ i GNU/Linux-världen där Office-paketet kan köras under Wine. Hellre Vista än 8 i detta fallet.

2000 kr på den datorn... Man kan välja budgetkomponenter men det blir inte en fartraket mot det systemet. Och då det är en märkesdator som brukar köra sina egna konstiga standarder så drar priset iväg vid uppgradering.

Lägg pengar på SSD, gör en ren installation av Windows utan medföljande skräp som märkesdatortillverkare älskar att slänga med, stäng av så program inte laddar när Windows startar (Denna lista på man alltid rensa med msconfig vid varje maskin och speciellt sega maskiner för att stänga av meningslös skit som kan sega ner datorer extremt mycket utan någon som helst nytta. Förladdning av Office, Nvidias skitsak vid systray som äter ramminne, skräp vid systray och annan skit äter ramminne och prestanda. Det är en kontorsdator, om Winzip installeras så behöver det inte alltid suga ramminne genom att vara igång i bakgrunden via en systray-ikon med mera.)

Beroende på hur mycket data han har på datorn så skulle en SSD på ~120GB vara passande. För en kontorsdator och bildarkiv duger det bra, även ett inte allt för stort musikarkiv. Sedan kan på gamla disken skapas en backuppartition där hemkatalogen från SSD-disken tas backup till.

Kortfattat:
- Stoppa i en SSD.
- Ren installation av Windows.
- Rensa Windows från meningslös skit.

----

http://www.inet.se/kundvagn/visa/2902936/2013-01-27
Jag satte ihop ett billigt komplett system och det går på 2800 kr hos Inet. Det är inte en fartraket, lika mycket ramminne. Det är inte värt dessa 2000 kr extra om det bara skall vara en kontorsdator. Det är operativsystemet som segar ner datorn. På grund av att dagens datorer är så otroligt snabba så optimerar inte utvecklare programmen utan låter som ta mer prestanda än vad dom egentligen behöver.

Det går att få en gammal dator att vara snabb. Jag lekte med en långsam gammal häck till dator med en Linux-dist som heter Puppy Linux. Det var inte snyggt i dagens mått men hade alla funktionerna och det var riktigt snabbt. Det kändes snabbare än en modern datorn dator med modernt operativsystem då det var så bra optimerat.

Av Vatten

16/10-panel
Inte TN-panel (PLS. Vet inte hur den är men bra att det inte är en TN)
Integrerad USB3-hubb
Displayport 1.2
Matt panel

Många riktigt bra egenskaper. Men hur den är i verkligheten är en annan sak. Läs några andras recensioner:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=945923

Ett kap... Snabbt köp. Varningsklockor ringer.

Av Vatten

RAM: Välj istället 2st 8GB-stickor. Det är bättre om du vill uppgradera ramminnet i framtiden, två lediga minnesplatser. Exempel något av dessa minnen: http://www.inet.se/sok/16gb-cl9-8192

Kostar mindre också.