Inlägg

Inlägg som perra360 har skrivit i forumet
Av perra360

Om du redan har en Xbox 360 trådlös kontroll så kan du köpa en sån här:
http://www.tvspelskungen.se/xbox360-pc-wireless-gaming-receiver-svart-p-199-c-214.aspx

Har en sådan själv, funkar bra, mycket billigare oxå, iom att du slipper köpa en ny kontroll.

Skickades från m.sweclockers.com

Av perra360

Med en upplåst prolle så kan du höja multi ja, men även det kan ju bli ostabilt. Ibland blir det stabilare om man sänker multi lite och höjer Fsb lite ist. Du får testa dig fram helt enkelt.

Varför du tappar fps när du höjer klocken har jag inget bra svar på.

Skickades från m.sweclockers.com

Av perra360

Om den står på auto så kommer den att öka volten av sig själv. Dessutom så brukar inte det fungera så bra och är riskabelt när man överlåter detta till moderkortet.

Så mitt tips är: gör om och gör rätt!

Ladda "Optimized default", lås alla voltinställningar så stock (de brukar stå bredvid stället man ändrar inställningen på i BIOS) och testa försiktigt att öka klocken några steg i taget.

Kolla även på någon större kanals överklockningsguide, finns troligtvis här (Edit: http://m.sweclockers.com/forum/trad/723298#l-1404661315 ) annars tex denna av Linus: http://youtu.be/5a7AxZJ7tWc

Idle temp är inte det man brukar vara uppmärksam på, utan loadtemp är det viktiga.

När du väl har hittat den klock som passar så brukar man köra stabilitetstest i minst ett par timmar.

Lycka till och var försiktig
Per

(disclaimer: all överklockning och liknande är på EGEN RISK och jag tar inte på mig något som helst ansvar för vad du gör eller vad som händer med din dator.)

Av perra360
Skrivet av AMD-FX:

Hur högt är den övecklockad? min stack iväg mot 70c när jag hade den på 4.7GHz (ej 100% stabilt). 4.5GHz är det som funkar bäst med min Corsair H80 vattenkylning

Hur har du överklockat isf? Med FSB? Med Multi? Eller blandat?
FSB upplever jag blir varmare, kräver mer Vcore, men ger lite bättre resultat än endast Multi OC.
Just nu kör jag lite blandad med 20.5 multi (upp från 17.5) och 230 FSB (upp från 200) och då har jag bara 0.025V+ i Vcore.

Av perra360
Skrivet av lorgix:

Nu verkar det ju som att jag skrev lite fel där, enligt citatet från AMD. Nåja, gott om marginal finns det iaf.

Ang. din bild så står det ju "core".

Så det är "core" tempen som jag ska hålla koll på alltså. Behöver jag hålla någon koll på någon av de andra överhuvudtaget skulle du säga?

Av perra360
Skrivet av lorgix:

Jag tror att du blandar ihop temperaturgränserna för IHSen (Tjmax) (62) och själva kärnorna (90~100).

Appropå det där med temps, skull du kunna hjälpa till och reda ut vilken temp som är vilken på den här bilden? Använder mig av Open HW monitor och Speedfan.

http://imgur.com/59zggzk

Av perra360

Så, då va man hemma igen!
Den länken jag lovade att skicka är den här:
http://www.overclock.net/t/1318995/official-fx-8320-fx-8350-v...

Och den länken fick jag via en Sweclocker tråd ang just temperaturerna på AMD-prollar.
#14295719

Av perra360
Skrivet av DaddyCoolSwe:

Okej. Vet du om det finns nåt och tänka på när det gäller att "balansera" antalet chassi-fläktar och dess typ? Alltså ska man ha samma antal inluft som frånluft, eller fler av den ena eller andra?

Man vill ha övertryck i chassit, bla för att slippa damm, så fler insugsfläktar än utblåsfläktar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av perra360
Skrivet av MexikanskaJuan:

Tja,köpte fx 8350 för ungefär 1 månad sen. Problemet är att när jag försöker oc den så blir det lite för varm. Runt 66'c prime95 och Burnintest. Vilket är för högt för min smak, Och låter orimligt då jag har en antec kuhler 620 med push 'n' pull och bra med airflow

Komponenterna är
Fx 8350
Asus sabertooth 990fx rev1
Msi gaming gtx 770 2gb
Corsair vengeance 8gb
Fractal design 650w tesla r2

Chassi corsair vengeance c70

Har gått in på bios har har stängt av inställningarna som hindrar mig från att oc.

vcore 1.35v
cpu/nb 1.165v

Idle 40c efter att har surfat och kollat på youtube
max temp 64-65'c

https://www.youtube.com/watch?v=IOxz8nafdYg

Har du SP (Static Pressure) fläktar på din radiator? För om dina fläktar är optimerade för AF (Air Flow) på radiatorn, så kommer de ha svårt att pressa igenom luften och kylaren kommer att fungera extremt dåligt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av perra360
Skrivet av Mange43:

Menar du att man kan låta den gå varmare än 62 grader som lär va gränsen.
Jag håller med på o testa överklocka min i ca 4600 mhtz.drygt 1.4 volt. men går inget vidare.
Kör jag prime 95 är jag uppe i 65 grader efter 5-10 min. Och 30 grader i idle.
Får kanske testa montera om kylaren.Va inte lätt och få dit kommer jag ihåg

Vad jag har läst och förstått så är 62c vad AMD rekommenderar och vad garantin gäller för, men att de temperaturer som det börjar bli problem för processorn är de jag skrev innan. Som jag har förstått det så har AMD bara dragit till med en ordentlig marginal för att slippa ta på sig om något går sönder.
(Det påminner mig, jag tar såklart inget ansvar för vad du gör och vad som händer med din datorn!)

Skickades från m.sweclockers.com

Av perra360

Via program som tex MSI Afterburner så kan du göra en egen fläktkurva till ditt grafikkort och på så sätt få ner ljudvolymen lite extra.

Dessutom kan det vara att rekommendera att skaffa en SSD och lägga ditt OS och de program du använder mest. Då slipper du oljudet som en mekanisk HDD kan föra med sig och dessutom så får du en rejäl prestanda boost på en och samma gång!

Skickades från m.sweclockers.com

Av perra360

Några saker som kan vara bra att tänka på med fokus på en tyst dator är, att man även bör tänka på värmen (ju varmare, desto snabbare måste fläktarna snurra för att hålla ner värmen i chassit).
Med det sagt, så är det bra att kontrollera att ditt nätagg har bra verkningsgrad, typ guld-klass (mindre överskottsvärme) och även att det är modulärt (då detta gör att det inte blir några kablar skräpandes inne i chassit, vilket gör att luftflödet blir bättre).
Allt detta för att fläktarna ska kunna snurra långsammare och därigenom tystare.
Dessutom så finns det nu nätaggregat som är semi-passiva (dvs att vid låg belastning så är fläkten avstängd, vilket gör den tystare), Sweclockers gjorde en recension på en sådan här:

http://m.sweclockers.com/artikel/18746-evga-supernova-g2-750-w

När det gäller chassit så är en sak givet, att det ska vara ljudisolerat och där anser jag att Define R4 är bra (har ett själv och det är jättetyst )
Sen när det gäller storlek, så finns det lite olika sidor, där vissa säger att man ska ha få fläktar (för att motverka onödigt ljud) och andra som säger att man ska ha ett större chassi med många fläktar, men med låga varvtal.

12 System fans and nearly silent! Find out how!: http://youtu.be/6aDID5S41_A

Fläktarna skall ju vara tysta, Nuctua-fläktar är kända för att vara tysta, men dyra! Corsair har en serie tysta fläktar de med, som är betydligt billigare. Denna serie heter Quiet-edition, finns i varianterna AF (Air Flow) i 140 och 120 mm och i SP (Static Pressure) i 120 mm.
SP är aningen tystare (har lägre max rpm) men högre tryck, vilket passar utmärkt där det finns lite extra motstånd, tex vid hårddiskburarna samt framförallt om du har en radiator till vattenkylning.
AF är bra där det inte är något motstånd, typ som utblåsfläkt där bak i chassit.

Corsair AF Series Airflow Optimized 120mm & 140mm…: http://youtu.be/HYAaJm8R6iw

Ang styrningen av fläktarna, så skulle jag rekommendera att koppla in fläktarna i moderkortets fläktportar och sen gå in i BIOS och välja fläktprofilen SILENT, det gör mycket. Alternativt så kopplar du in fläktarna i den medföljande fläktkontrollen på tex Define R4 och genom den undervoltar fläktarna så att de går saktare.
Nackdelen med att använda fläktkontrollen i R4 jämnfört med den på moderkortet är, att den på R4 kör fläktarna statiskt på ett visst varvtal, medan moderkortetskontroller reglerar hastigheten efter temperaturen på din Cpu.

Är tystheten det viktigaste så har det även kommit grafikkort nu som är semi-passiva (fläkten är avstängd tills kortet belastas och går över 65c). Alternativ på dessa, som Sweclockers har gjort recensioner på är:

http://m.sweclockers.com/artikel/18938/1

Annat att tänka på är att inte stänga in datorn i ett skåp tex i en skrivbordslåda. Och även att ha bra cirkulation i rummet, då temperaturen i chassit inte kan understiga den som är i rummet och att och du har dålig cirkulation i rummet, så kommer rummet och därmed datorn bara att bli varmare och varmare och därmed även låta mer och mer. Fler och mer extrema tips kan du få här:

PC Cooling Tips for Summer Time Temps: http://youtu.be/jjx9SE3QdTk

Att tänka på ang vattenkylningen är att, för att den ska prestera bättre än din Luftkylare så bör den ha plats för 2st fläktar tex en 240mm radiator, men du bör nog fundera på om du inte ska byta ut stockfläktarna till radiatorn isf, mot ett par SP-fläktar. Dessutom så får du ta med i beräkningen att i en vattenkylare, så tillkommer även ljudet från pumpen.

Tillsist så vill även jag be om ursäkt för ett långt inlägg, hehe

/Perra360

Av perra360

Det där låter lite högt, min 8320 ligger omkring 66-68C, men den är klockad till 4.7GHz och en Vcore på ca 1.416v. Och detta med en CM 212 Evo Luftkylare.

Läste tidigare i en annan tråd att degraderingen inte börjar förens vid 97 och att temperaturskyddet i prollen slår ifrån vid 90 (dvs att datorn stänger av pga överhettning).
Kan inte länka dit atm då jag sitter på mobilen på landet, men kan skicka länken så fort jag kommer hem.

Skickades från m.sweclockers.com

Av perra360
Skrivet av Bedfellow:

Klart intresserad! Dock fanns det bara ett (!) tillgängligt, och det i deras centrallager. Så det känns som om jag kommer beställa det så kommer det tar veckor (månader..ÅR?!?) innan datorn kommer till mitt varma och kärleksfulla hem. Har du något förslag på ett snarlikt nätagg, eller ska jag köra på Fractals som tänkt ursprungligen?

Tror det strular lite med Inets lager status, för 6h sen så hade de fått in på lagret, men då stod det fortfarande att nästa leverans skulle komma in den 25/7, nu när jag länkade så stod det att det fanns några kvar. Så jag håller med dig, det verkar lite oklart. Men om den tidigare infon stämmer så kommer ju nästa leverans nästa vecka. Men gjorde precis som dig när jag beställde min senaste dator och ändrade delar så att allt fanns på lagret, så jag kunde få den på direkten!

Skickades från m.sweclockers.com

Av perra360
Skrivet av Bedfellow:

Du har iofs en poäng där..

Då har jag ändrat till följande:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/6947172/2014-07-16

Eftersom du redan tagit med monteringen, som jag räknade utöver, så gör det inte om den kostar lite mer.
Verkar ju dessutom som om jag får dubbla kopior av Watch Dogs. Så om du vill ha en kopia är det bara säga till!

Inga invändningar på denna konstruktion från någon?

Du skulle kunna ändra nätaggregatet till:

http://www.inet.se/produkt/6909975/evga-supernova-g2-750w-80-gold-modular?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt

Det är semi-passivt, har fått Toppklass här på Sweclockers och sitter i Sweclockers sommar dator. Bör göra att din burk blir ytterliggare lite tystare.

Define R4 kan jag definitivt rekommendera, sitter på det själv och det är hur tyst som helst!

Vill du få den ändå tystare så gå in i Bios och ställ om fläktarnas kurva till silent, alternativt att du använder dig av fläktkontrollen i R4 och undervoltar fläktarna på 5v (så här kör jag, funkar grymt!)

Skickades från m.sweclockers.com

Av perra360

5022MHz (AMD/FX-8320) på LUFT av Perra360 http://valid.x86.fr/ydh9t5

Skickades från m.sweclockers.com

Av perra360
Skrivet av Puttefnasket:

1. Det man eftersträvar är att få ett jämt flöde av luft genom chassit och då vill man inte att någon fläkt skall blåsa emot luftflödet, normalt tar man in luft i front, botten och blåser ut densamma bak och i toppen av chassit. Då kan du säkert fundera ut åt vilket håll luften skall transporteras genom cpu-kylaren

2. Koppla in den på lämpligt fläktuttag på ditt moderkort, du har säkert minst en anslutning för chassifläkten...

3. Då måste du överklocka minnena i ditt bios, för standard hastigheten är alltid 1333Mhz på minnena oavsett om dom är specade att klara en högre hastighet, men du kan gott fortsätta att köra minnena i den lägre hastigheten, du kommer inte att vinna någon märkbar prestanda annat än i rena benchmark program och du använder väl din dator till mer än så?

Okej, tack!
1. Jag tror att jag har satt den åt rätt håll
3. Okej, då låter jag det vara kvar som det är.

Ny fråga:
På min förra dator så var det så att om jag hade mina högtalare inkopplade där bak på datorn och kopplade in mina hörlurar frampå, så fick jag upp två enheter under uppspelningsenheter (så att jag kunde ställa in så att jag fick ut olika ljud ur hörlurarna och högtalarna. Tex musik och spelljud eller musik och skype). När jag försöker göra samma sak på den här datorn så tar hörlurarna över högtalarna totalt, både ljud och ikonen.
Går det att fixa? Och isåfall hur?

Av perra360
Skrivet av Puttefnasket:

Har du ytterliggare funderingar så är det ju inga problem att skriva det i ett nytt inlägg i din "gamla tråd"

Okej, mina frågor är:
1. Vilket håll bör CPU-fläkten blåsa åt? Mot CD-läsaren eller mot bakfläkten och portarna.
2. Jag får inte fläktkontrollen på chassit att funka, hittar inte vart man ska koppla in den. (Behöver man den ens?)
3. Det står att mina RAM-minnen arbetar på 1300 MHz, fast de ska ligga på 1600 MHz, hur fixar jag detta?

Tack för all hjälp jag har fått hittills!

Av perra360
Skrivet av Puttefnasket:

Anmäl tråden/trådarna till moderatorerna så kan dom låsas/tas bort.

Okej, tack.

Skrivet av Puttefnasket:

Startar man nya trådar och har fler sedan tidigare så finns alltid risken att dom blir låsta, det är du medveten om?

Får jag inte starta några fler trådar alls eller får jag bara inte skapa några fler trådar som liknar denna?
Har lite andra funderingar också nämligen.

Av perra360
Skrivet av xxbiker:

Nya fx 8320 för dyr?

Skrivet av friskybob:

Detta är ett moderkort som är väldigt populärt och används av många: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=769493

Skrivet av friskybob:

Det ser bra ut men du borde byta HDDn mot exempelvis en Seagate http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=653050 då de Gröna diskarna är gjorda för att sitta i servrar och vara igång 24/7, därför är de långsammare för att dra mindre ström.

Jag lade till allt som ni rekommenderade. (Det blev även en fx 8320, ist för den 6kärninga som jag hade valt innan, då dels @xxbiker rekommenderade det + att den 6kärniga inte fanns inne eller att de var säkra på när den skulle komma in.)

Tack så mycket för alla tips!
/Per

P.S Jag uppdaterade inköpslistan innan jag beställde, så den länken som ligger i det första inlägget går till den dator som jag beställt.