Inlägg

Inlägg som UndaC har skrivit i forumet
Av UndaC
Skrivet av Vexo:

Köpte QN95B TV samt Q995B soundbar här under Black Friday.

Kör just nu PCn direkt in i TVn via OneConnect boxen HDMI1 och sen eARC porten (HDMI3) till soundbaren. Försökte ställa in Passtrough i KODI men då vart det bara tyst. Är det pga att TVn inte fixar LPCM?

Det här är mina inställningar i TVn:

Under Ljud->Expertinställningar
HDMI-eARC-läge: Auto
Digital utgångsljudformat: Koppla genom
Dolby ATMOS: iklickat
Digital utgångsljudfördröjning: 100

TVn klarar absolut av passthrough av både PCM surround och tex DTHD med atmos osv. Inställningarna du kör är rätt.

Av UndaC
Skrivet av Necrophor:

Om vi bortser från spelande, hur är det med film på fysisk skiva?
Det är lite av grejen för mig då jag köpte en xbox one x just för att spela filmer och spela som sekundärt.

Har sett att man bör ställa in Bitstream (inte lpcm) samt tillåta passthrough ((let receiver decode), sedan även ställa in passthrough på "blue-ray" appen från inställningar. Sedan skall man ställa in passthrough på tv'n istället för Auto också, för att kunna få Dolby Atmos, på den hdmi ingång man har kopplat in blue-ray/uhd spelaren dvs. Den är tydligen "grå" och inte valbar om man inte har något inkopplat och streamar, då är det Auto man skall använda för att få Dolby Atmos på t ex Netflix.

Kortfattat då jag strular till mina tankar

Kan man kika på en UHD-film från t ex en konsol som är kopplad direkt till tv'n och få ut Dolby Atmos? Tänkte spara mig en massa besvär med vridande och vändade på tv'n och koppla den direkt till Soundbaren annars.

Edit:
Jag tror inte Samsung kommer göra något åt det då detta tycks ha varit ett känt problem sedan Q90/95T släpptes utan att något har hänt.

Matar du ut bitstream från konsolen och har TVn på passthrough så går det det att köra Dolby THD med atmos osv

Om jag förstod frågan

Av UndaC
Skrivet av Necrophor:

AutoEQ kör man en gång som kalibrerar ljudet efter rummet, Soundfit+ (om påslaget) fortsätter själv i bakgrunden att fortsätta analysera rummet om du gör några förändringar, t ex en ny soffa etc. Den bör gå att ställa in i Smart-things appen. Där kan man även ställa in volym för varje individuell högtalare om man så vill.

Sedan finns ju ljudlägen Standard, Game, Surround och Adapative. Men det är ju en annan sak där det verkar finnas en ganska aktiv debatt om Surround eller Adapative är "bäst" Surround bibehåller samma volym som den är inställd på medan Adaptive analyserar varje scen och förändrar ljudet efter det. Tycks vara små skillnader dock.

Spacefit+ är en ny version av det som kom med denna generation av Soundbars och fungerar på ALLA märken, inte bara Samsung tv's.

"Even better, there’s now an improved version of SpaceFit Sound, which tailors the soundbar’s overall audio according to your room’s acoustics. Dubbed SpaceFit Sound+, the new room-correction feature works no matter what kind of TV you’re paring the HW-Q990B with; the older version was only compatible with (you guessed it) Samsung TVs.

Unlike Auto EQ, SpaceFit Sound doesn’t require any calibration tones; instead, it silently tweaks the soundbar’s audio in the background, and it re-runs its calibrations on a daily basis, tweaking the soundbar’s audio as it goes. The new and improved SpaceFit Sound feature is one of our favorite additions to the HW-Q990B."

Skumt. Jag har verkligen inget som heter spacefit i min app
Eller så har de bara normaliserat det i översättningen till svenska så att det bara heter ”rumskorringering”

Av UndaC
Skrivet av Necrophor:

Tackar för info

Men realtids rumskorrigering heter väl SpafeFit+ och sedan har den någon form av automatisk kalibrering man kan slå på via subben, vad jag har förstått iaf. Q-Symphony verkar endast lägga till tv'ns högtalare till ljudbilden.

Har inte sett någon spacefit+?
Automatisk kalibrering av subben kan man göra som en engångsgrej.

Däremot så går adaptive sound+ bara att aktivera när man kör q-symphony. Vad jag förstår det ska det vara någon slags förbättrad version av det som bara kallas för rumsanpassat ljud i soundbarens inställningar. De går ju däremot att aktivera var för sig. Så who knows.

Det jag vet är att jag tycker det låter bättre med det aktiverat än utan. Ganska diskret skillnad förutom just för dialog dock.

Av UndaC

Kör den här i kombination med en s95b 65”.

Köpte min vid launch för 17k. Tycker inte att den är värd det priset iaf.

Läste och kollade ganska många recensioner som alla var helt lyriska över den här. Personligen tycker jag att den låter ganska tunt och surroundkänslan är inte väldefinierad med vanligt innehåll (stereo och ”vanligt” 5.1).
Med atmos är det ett stort lyft, ett större lyft än vad som känns rimligt imho. Dvs snarare än att jag blir jätteimponerad av hur den hanterar atmos så är jag mer besviken på hur den hanterar icke-atmos. If that makes sense..

Q-symphony ger två fördelar som jag ser det
Tydligare dialog är det som märks av i praktiken.

Det andra är att det ska medföra någon slags aktiv (realtids) rumskorrigering. (adaptive sound+ heter det i Samsungs menyer)
Funktionen är knappast väldokumenterad och det lilla jag hittar är ju marknadsförings-språk från Samsung. Personligen föredrar jag att köra med det på då jag upplever att ljudbilden blir lite klarare och mer distinkt, framförallt igen för dialog då.

För 10k känns den däremot bra.

Jag stod i valet och kvalet mellan den här och den något dyrare BO-limpa som kostade typ 23-24 vid tillfället. Så här i efterhand ångrar jag nog att jag inte tog den istället för trots ännu sämre surroundkänsla så lät den ju iaf betydligt trevligare på alla andra plan.

Av UndaC
Skrivet av Banco:

All respekt till Laxpudding för det här arbetet (jag kollade inte ens om det var han som gjorde det här, jag bara tar förgivet) men ja jag ställer mig också rätt undrande. Jag förstår att man mäter olika saker men Rtings listar inte Samsung särskilt högt i deras tester vad jag kan se. LG verkar regera tronen ganska fritt från hot. Och ja då Sonys där som du pekar på. Verkar vara i identisk klass med tex C2 enligt Rtings. Om än snäppet bättre. Skillnaden är att C2 är betydligt mycket billigare. Personligen är det ingen tvivel vilken TV jag skulle ha köpt om jag köpte idag. Eller tänker jag helt fel? Vad missar jag med Samsung? Starkt ljus som jag ändå ställer ner för att det är för ljust?

En annan sak som jag kan känna är otroligt tråkigt är att CX som släpptes för 2 år sen står sig typ jämnbördig med C2 som iaf verkar vara goto TV för bästa Bang for buck på toppklassektionen. CX 65” tror jag gick ner till typ 12k på någon rea då om jag minns rätt. Så att köpa en TV för 18 lök idag som är av samma kaliber som en TV för mindre pengar för två år sen.

Det är inte så att ni kanske läser in för mycket i ordningen de listas? Ingenstans påstås listorna vara en ranking.

Tittar jag på listan ser den helt enkelt ut att lista tillverkarna efter populäritet/marknadsandel i Norden. (Kanske är omedvetet men det är spot on om det är det den gör iaf )

Man behöver ju inte hoppa till konstiga slutsatser om jäv helt utan anledning

Av UndaC
Skrivet av osgorth:

Sedär, nu lär jag mig massor.

Jag tror jag blandar ihop HDR10 och HDR10+, vilket orsakar förvirringen. Jag har en massa HDR-filmer som inte är Dolby Vision, och många av dem är märkta HDR10. Dessa är alltså helt okej även med t.ex. en LG OLED? Hoppas verkligen det, då det verkar bli fyndchans på C2 under Black Friday nu!

Jadå absolut. Hdr10 är liksom basen som alla HDR-kapabla apparater klarar av.
Hdr10+ är Samsungs påhitt för att de vägrar Dolby Vision som är det de facto utbredda formatet vad det gäller förbättrad HDR.

Av UndaC
Skrivet av osgorth:

Det var mycket matnyttigt för mig i den artikeln, tackar!

Jag hade t.ex. ingen aning om att flera stora aktörer inte stöder HDR10+. Det gör ju valet betydligt svårare.
Som filmentusiast som vill ha stöd för "allt" antar jag att jag borde kika närmare på Panasonics OLED då?

Bonusfråga: gäller bristen på HDR-stöd för LG's datorskärmar också? Jag menar om man kör en C2 eller någon av tredjepartsskärmarna avsedda för PC, kommer jag inte kunna titta på HDR10-material i Windows då? Det vore ju en total katastrof, liksom.

HDR10+ används i princip inte i praktiken någonstans.

Amazon Prime har några få titlar med det. Majoriteten är dock enligt utsago bara hdr10-content i hdr10+ container. Dvs metadatan är konstant.
Fysiskt finns det bara några tiotal filmer som har hdr10+. Och då måste du också investera i en spelare med stöd: PS5 har inte det, Sonys har inte det, oppo och reavon har inte det etc.
Youtube har stöd för formatet men den enda videon som folk verkar ha hittat är den som ligger uppladdad på hdr10+-kanalen. Ett en minuter långt demo 😅

Ljuset i slutet för tunneln för HDr10+ verkar vara Apple.
För några dagar sedan la de upp i princip hela utbudet på Apple TV+ och ITunes Store i hdr10+. (Undantag verkar vara Sonys filmer). Men det verkar råda lite oklarheter om de bara ”konverterat” DV på något sätt eller om de bara gör som amazon och kör hdr10 i en hdr10+ container.
Just nu kan man bara se det med 3e generations Apple TV dock. Funkar inte med inbyggda appar i TVn (fast lär väl komma snart).

Så att välja bort en TV för att den inte har HDR10+ känns inte som ett bra val IMHO!

Av UndaC

Mod som ersätter DLSS med FSR i många titlar

https://www.nexusmods.com/marvelsspidermanremastered/mods/683

Ganska nytt (20 oktober) och verkar jobbas på flitigt. Injicerar FSR istället för DLSS i titlar som normalt inte har stöd för FSR.

Finns också en mod där som låser upp xess för alla i spiderman. (Xess funkar normalt för alla kort men i vissa titlar har det inte lirat så bra annat än med Intels egna och har därmed stängts av)

Av UndaC

Apples utmanare till DLSS/FSR: MetalFX

Introducerades för ett tag sedan men har inte dykt upp i något spel förrän nyligen. DF verkar rimligt imponerade av kvalitet och prestanda.

Om jag förstår det rätt funkar det även för iOS och tvOS vilket ju kanske är mer intressant tom.

Av UndaC
Skrivet av Jacob:

Ska jag behöva komma tillbaka till sthlm?

Av UndaC
Skrivet av Starric:

Innebär det några praktiska fördelar med den nya Apple TV? Får den stöd för DV profil 7? Redan de gamla modellerna klarar ju i princip allt annat som finns idag i mediaväg, så vad bidrar en vassare krets med?

Inte stöd för profil 7 enligt vad jag hittat.
Fortfarande 5 dvs.

Verkar ju bokstavligt vara:

  • Snabbare krets i allmänhet (kan inte påstå att jag någonsin känt ”det hade behövts mer kräm nu”. Det enda som någonsin kan kännas lite segt är ju att installera firmwareuppdateringar)

  • HDR10+ stöd

  • USB-C-laddning

  • Halverad vikt (men samma dimensioner)

Saknar fortfarande stöd för 8K och 120 hz/fps. 120 kanske är en bit bort innan det ”behövs” men 8K finns det ju redan material för på YT tex.

Av UndaC
Skrivet av Ozzed:

Det beror förståss på vilka marginaler de har, bokstavligen. Om de redan pressat marginalerna så långt det går utan att gå från vinst till break even eller förlust så finns ju inte mycket att göra, men kunderna tar ju ingen hänsyn till hur stora marginaler en produkt har eller vad den kostat att utveckla, utan upplever man att det är för dyrt så är det för durt, punkt.

Men de lever inte i ett vakuum, utan snart kommer ju intel med nytt, och då får de kanske snällt finna sig i att sänka priserna vare sig de vill eller inte.

Absolut är det ju den faktiska konkurrensen och efterfrågan som styr.

Mitt svar var på frågan varför man skulle vilja sälja färre men dyrare produkter. Där svaret är: för att det är uteslutande fördelar med det på produktiva så länge det går att göra det.

Dvs att sänka priset 10% men istället sälja 10% fler enheter är ju aldrig önskvärt för de flesta produktgrupper. Inte ens att sänka 10% och sälja 12% fler etc. (Tydligt undantag är om köpet av produkten innebär i låsning i ekosystem där ytterligare möjligheter att tjäna pengar på kunden är tydligt kopplade till köpet)

Men går det inte är det självklart ingen bra strategi

Av UndaC
Skrivet av Ozzed:

De kunde ju provat att sänka priset istället. Konstig inställning att hellre sälja färre dyra produkter än fler billiga.

Det är ju kan ju vara mer fördelaktigt att sälja få dyra produkter. Framförallt i lågmarginalbranscher.

Besparingar form av emballage, frakt, personal, support osv. De skalar ofta inte med produktens pris och är fasta. Så säg att de går på 100 kr per produkt.

Säljer du en produkt för 1000 kr med 100 kr bruttovinstmarginal så tjänar du i slutändan 0 kr.
Säljer du den för 2000 kr med 200 kr bruttovinstmarginal så tjänar du i slutändan 100 kr.

Av UndaC
Skrivet av Snubb1:

Jag som använder linux ser inte att det är ett problem att man måste uppgradera kerneln då det är brukligt.
Det kommer troligtvis backports med tiden men en lös drivrutin förväntar jag mig inte.
Det är öppen källkod så vem som helst kan fixa backports och sätta upp egna repos, jag vill påstå att det är de som paketerar distributioner med äldre kernel eller de som skapar icke officiella paket och repos jobb mer än Intels.
Intel bör prioritera sina resurser på de problem som finns istället för att hantera backport till äldre kärnor då denna generationen arc trots allt lär vara begränsad på marknaden och inte riktar sig till den vanliga användaren.
6.0 är en nuvarande kernel men du kanske avser en backport till en LTS kernel, Ubuntu har stått med på bilder som OS med stöd så det är möjligt att vi ser en backport i Ubuntu men frågan är till vilken kernel eller om det sker via tredjeparts repos.
Om du inte kan uppgradera en kernel så tillhör du troligtvis inte de användare som är lämpliga för intels nya ARC då det lär vara en uppförsbacke.

Bara för att förtydliga: Jag personligen har inget problem här. Jag använder varken linux eller arc.

Klagomålet som folk pekat ut är ju att ingen linuxdistro med nämnvärd användarbas levereras just nu med 6.X helt enkelt.
Rätt eller fel klagomål lägger jag inte så mycket vikt vid.

Men det verkade som att du argumenterade att det handlade om att folk inte förstod leveransmetoderna för drivrutiner för linux och att problemet som folk beskriver därför inte är ett problem.

Av UndaC
Skrivet av Snubb1:

Jag ska göra en förenklad förklaring till varför det är så.
Det beror på att det är en öppen drivrutin som finns med i kerneln, i linux operativsystem uppdaterar man inte drivrutiner utan man uppdaterar kerneln för att få de nya drivrutinerna.
Det är inte tillåtet att lägga till stöd för ny hårdvara (funktionalitet) i en befintlig kernel utan det läggs till i kommande kernel även om vissa saker portas till tidigare utgåvor av bland annat distributioner.
När det gäller grafikrutiner så finns det även delar utanför kerneln som Mesa som innehåller implementationer av grafik-API:er, Gallium3D osv.
Det fungerar alltså inte alls som i windows om det är öppna drivrutiner däremot installeras stängda drivrutiner mer som windowsanvändare är vana vid tills man uppdaterar kerneln för då krävs ominstallation eller uppgradering till en ny version som kan dröja innan den släpps.
Det låter mer komplicerat än det är.

Jag skrev även om DRM (Direct Rendering Manager) men jag raderade det stycket då det blev onödigt rörigt.

”Problemet” är väl inte att man inte lägger till stödet i äldre kernels snarare att man inte erbjuder en ”lös” drivrutin som är kompatibel med 5.X-kernels.

Intel har erbjudit sina drivrutiner som förpackade binaries och genom repos förut så det är ju inte som om inkludering i kerneln är deras enda leveransmetod.

Dvs: problemet här är inte leversmetod utan helt enkelt bara att de inte kommer att ha stöd för någon nuvarande kernel oavsett leveransmetod?

Av UndaC

SP: Köttar på med alla inställningar så högt som möjligt medan jag fortfarande kan nå stabila 60 fps. I vissa få fall siktar jag på 120 istället om spelet är väldigt lämpat för det.

MP: Sänker i princip allt till lägsta förutom saker som kan ge övertag (skuggor, draw distance etc) även om det inte ens behövs.

Av UndaC
Skrivet av Vangen:

DLSS 3 bara knuten till 4000 serien.

Big misstake NVIDIA.

Hade det gått att köra på äldre hårdvara känns det som om de hade löst det. Men både antalet kärnor och deras funktionalitet ser väl ut att öka dramatiskt med 4000, jämfört med hur mycket man utökar övriga resurser.

Av UndaC
Skrivet av Flutters:

Hade ju dock velat ha en liknande reaktion denna gången @UndaC

https://www.youtube.com/watch?v=PmKBDABEdFo

Av UndaC
Skrivet av FatherOfThree:

Enligt Anandtech har EVGA 40% marknadsandel via detaljist(retail) i nordamerika,
kan det verligen röra sig om så få grafikkort?

https://www.anandtech.com/show/17578/evga-and-nvidia-to-split...

Alla estimat jag kan hitta för EVGAs omsättning ligger i intervallet 10 till 100 miljoner usd. 50-80 verkar va vanligast. Det skulle absolut inte kunna lägga dem på 40% marknadsandel.

Men kan ju vara helt felaktig info