Inlägg

Inlägg som harmonica22 har skrivit i forumet
Av harmonica22
Skrivet av PigPillow:

Jag är inte så upplösningskänslig Behöver inte maxa, utan är mer ute efter gameplay/story, etc. Men jag vill gärna kunna spela ett rätt brett utbud, från Total War-spelen via Stardew Valley till Vampire: The Masquerade Bloodlines 2. Ja, jag funderade över nätagget i den länkade konfigurationen! Har just nu ett 500W (lanserat 2008), så det skiljer ju bara 50W. Men watten är väl inte allt som spelar roll i ett nätagg va? Vad gör egentligen ett bra nätagg för skillnad förresten? Har du något bra förslag på ett 650W-nätagg?

Bra förslag med cpu-kylare! Kollade på prisjakt vad skillnaden mellan de olika moderkorten var och det enda som Tomahawk var bättre på var att det klarade RAM med andra minneshastigheter. MSI B450-A PRO verkar inte klara det RAM som låg på förslag. Dåligt uppdaterat på prisjakt eller dealbreaker (eller hitta andra RAM-minnen)?

Kollar man på inet så klarar båda 3466Mhz.

Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22

När ni flashar bios med usb stickan utan något inkopplat bara nätaggregatet som går in i 24pins moderkortet och cpun 8pin. Installerar ni då moderkortet i erat chassi? eller låter ni det bara ligger på kartongen? Känns lite sådär att låta det ligga på kartongen eller inpacknings skyddet som kommer moderkortet. Om man nu ska strömföra moderkotet via nätagget såklart vill inte skada det.

Av harmonica22
Skrivet av perost:

Grafikkortstillverkarna har ingen aning om vad du har för övriga komponenter i datorn eller hur bra ditt nätagg är, men de måste antagligen ge en rekommendation på lämplig effekt på nätagget ändå. Så de drar till med ungefär vad en normal dator skulle dra med grafikkortet och dubblar sen rekommendationen ungefär.

Att sedan dubbla rekommendationerna låter inte som en lämplig rekommendation. Tycker dem åtminstone borde skriva vad agget kräver i under high load.

Skrivet av Elektron:

Syftar du till butiker, när du skriver "dem"?
De kör väl efter "better safe then sorry", de vet ju tex inte hur många hårddiskar du har eller om du tänkt att överklocka osv.

(Du fick visst ett svar*2 ^^)

Ren kuriosa så har jag för några år sedan kört dubbla grafikkort på ett 600 watt budgetaggregat. Det vart dock inte jag började hänga mycket på Sweclockers.

Skickades från m.sweclockers.com

Hur mycket kan dem andra delarna dra i ström om vi utesluter gpu och cpu?

Av harmonica22
Skrivet av PigPillow:

Mitt grafikkort lider nu inte längre, utan har gått vidare till en bättre värld.
Detta gör dock att jag nu verkligen är i behov av ny dator (sitter med integrerat grafikkort på dator byggd 2011).
Jag la upp en köptråd för ca. 2 år sen, men det blev inget datorköp då. Nu är det alltså dags.

Det jag är ute efter är en dator främst för gaming (och surf/annat icke-krävande).
Jag har redan en HDD och en SSD som jag vill kunna ha kvar, men tar gärna en extra SSD till operativsystem m.m. (dvs. rum för totalt 3 lagringsenheter). Har även en gammal optisk enhet som gärna får passa in, men det är inte prio 1.

En relativt tyst dator vore att föredra, så går det att baka in tysta komponenter utan att tumma för mycket på prestandan så är det ett stort +!

Såg det här bygget rekommenderat i en annan tråd: https://komponentkoll.se/bygg/GEbdx/
Synpunkter på det? Optisk enhet verkar inte gå ihop med det chassit, men det skulle jag kanske kunna offra.

Har kollat runt lite på Sweclockers nu, och sett några trådar där det pratats om att vänta tills efter 7/7 och möjligtvis t.o.m. till juletid.
7/7 har ju passerat, så har prissänkningarna kommit än..?
Julen är ju en bit bort, men finns det goda anledningar att vänta så länge kan jag möjligtvis hålla ut

EDIT:
Inte sugen på att hålla på med överklockning eller annat fifflande och petande förresten, så vill inte lägga extra pengar på överklockningsvänliga komponenter om dom inte är allmänt bättre ändå

Jävligt nice paket påminner mycket om det jag beställde idag. Du kan köra med Msi B450-A PRO billigare och du förlorar inget på det. Själv lade till en cpu kylare också för ljudnivåns skull Cooler Master Hyper TX3 Evo 249kr.

Av harmonica22
Skrivet av Elektron:

Nej det är hela datorn
"Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet"
( https://m.sweclockers.com/test/27832-amd-radeon-rx-5700-och-r... )

Dock undrar jag ifall nätaggregat-tillverkarna anger effekten för primär eller sekundärsidan?

Skrivet av perost:

Sekundärsidan, d.v.s hur mycket nätagget klarar av att leverera till datorn (eller hur mycket tillverkaren påstår att det klarar i alla fall).

Det verkar stämma visste inte dem räknade in cpun samt ssd och ramstickorna. Man blir lite förvirrad ibland när det det suggested psu 750watt tex. Som på det vega 56 jag köpte ligger runt 330watt men kan ha spikes och hoppa upp till 450 ibland. Antog 5700 skulle kräva lite mer watt. Varför rekommenderar dem så många watt räknar dem med skitaggen så för säkerhetsskull sätter dem ett högt nummer så att alla agg ska klara av det?

Av harmonica22
Skrivet av Chricke46:

Vad som anses rätt eller fel kan bli en ganska personlig fråga, allt handlar om vad man har för mål. Med ditt påstående så drar jag slutsatsen att du vill ligga under 50% belastning 95% av tiden.
Ska vi försöka räkna lite på detta för att illustrera.... Först tar vi lite siffror från Sweclockers egna mätningar.

RX 5700 = 290W Max belastning, CPUn för detta test var en 8700k vid 4.7GHz.
Närmaste mätning för CPU hittar vi i 2700k vs 8700k där de mäter upp CPUn till 175W vid 4.8GHz och ett något mindre effektiv nätagg mot det nya de använder för RX 5700 och Zen 2 Recensionerna.
Vi börjar med att dra av 10W för CPUn för att försöka matcha en klock på 4.7GHz. Sedan så är det skillnad på nätaggen mellan testerna, det gäller ett par procentenheter men vi tar i lite och drar av 5% för enkelhetens skull.
Från 165W tar vi 5% ner till ca 157W.

RX 5700 med 8700k vid 4.7GHz drar 290W från väggen med ett nätagg som har max effektivitet på 95%. I komplett's dator sitter det en R5 3600X som drar ca 135W, de ligger i snitt 10W lägre än R7 3700X.

Så nu måste vi räkna med att det är två olika CPUer, R5:an drar ca 22W mindre än i7:an i RX 5700 testet. Vi tar nu 290W och drar bort 22W till 268W, nu har vi bara nätaggets effektivitet kvar (vilket ligger mellan 90 och 95%) att subtrahera. Vi plockar bort 5% för att lämna lite marginal igen, 268W - 5% = ca 255W

Avgör själv om det verkligen är nödvändigt med 650W nätagg för en belastning på ca 260-270W, SDDer och fläktar inräknat. Detta är såklart beräknat enligt normal belastning, om du sätter dig med två stresstests samtidigt så kommer värdena vara högre men inte i närheten av 550W.

Hoppas du fick svar på din fundering(?), som jag sa, inget är rätt eller fel så länge du inte tok belastar nätagget.

Har du räknat rätt? 280watt är väl bara grafikkortet sen lägg till ca 150watt för cpu 450watt utan att ha räknat in dem andra komponenterna.

Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22
Skrivet av roxkz:

Moderkortet ska antingen ha 4 pin ATX +12, eller 8 pin EPS +12, den på seasonic agget är delbar så den fungerar både med 4 och 8.

Toppen 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22
Skrivet av Vangen:

Ta högre Mhz>Latency, Ryzen älskar högre Mhz.

Jo men finns ju inte med på listan och dem på 3200mhz ligger på 16CL är inte dem i slutändan långsammare än dem på 3000mhz 15CL ?

Edit: Körde på 3200mhz 16CL efter att ha pratat med komplett som sade det ska funka.

Av harmonica22

Vilket RAM hade ni köpt? 3000mhz finns med i QVL Eller 3200mhz ej med i QVL

Hej
Kan inte bestämma mig vilken av dessa 2RAM minnen jag ska beställa, dem på 3000mhz finns i QVL medan dem på 3200mhz inte är med. 3000mhz har 15CL dock medan 3200mhz ligger på 16CL kanske tom dem på 3000mhz är snabbare?

Moderkort: Msi b450-A Pro Cpu 3600: https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-GAMING-PLUS#supp...

Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz 16GB
https://www.komplett.se/product/893833/datorutrustning/datork...

Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 16GB
https://www.komplett.se/product/893831/datorutrustning/datork...

Av harmonica22
Skrivet av ante_ante:

@harmonica22:

Angående cpu så tänkte jag på fler cores om jag valt en 2700 och enkelheten med moderkortet, bara plug n play.
Men valde nu en 3600 så det e lugnt. Visst finns billigare moderkort men inte i ITX som jag vill ha denna gång så utbudet och priset stiger en aning. Valet av minnena är ganska enkelt, ville ha lite bling bling att kolla på.
Nu köper jag allt ex moms så blir bra pris ändå trots lite rgb och överpris på nån sak 😀

Spelar cores någon roll om 3600 ändå presenterar bättre? Enkelheten med moderkortet förstår jag dock hade jag betalt inet 200kr isåfall och tjänat några 100lappar (om det är bios flash som oroar dig). Förstår om du vill ha rgb antar du har fönster chassi? Men det blir nog bra bara man känner sig nöjd med sitt köp du kör inte med eftermarknads cpu kylare? Själv lade jag in en billig för peace of mind orkar inte med onödigt högre ljudvolymer 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22
Skrivet av ante_ante:

Hade tänkt mig bygga ett ITX bygge denna gång och vill testa nya Ryzen och siktar på en 3600 och ett RX 5700. Valde ett äldre B450 Strix då jag tycker att nya Gigabyte X570 M-itx är så överprisat. Har förstått att de är bioslösning för att köra på B450. Får försöka hitta en gammal som man kan låna.

Vad tycks, blir lite blandat med spel 1080p, fps, wow

https://komponentkoll.se/bild/UpHaM.png

En fråga bara varför betala lika mycket för 2700 när du kan få 3600 som presenterar bättre på alla fronter? Också varför lägga ner ca 2000kr på moderkort när du kan få samma prestanda för ett mer avskalat b450kort föra ca 1100-1200kr. Minnen kan du också spara in ca 200kr på och få samma prestanda. Pengar som du kan lägga på annat tex en tystare cpu kylare eller varför inte grafikkort? Upp till dig vad du vill göra men du förlorar ingen prestanda.

Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22
Skrivet av roxkz:

Jag har kört på mitt 520W agg i 13 år nu, säger nog en del.. Du kommer klara dig bra många år framöver om du inte får några alltför grandiosa idéer om att du behöver dubbla 3080 ti eller nåt.

Det låter toppen En fråga kollade nyss gpun den ska connectas med 8x2 pins på vega 56 men hur många pins ska man koppla till cpun? Är det alltid 8pins? fick för mig det kanske var 6pins kanske vilket PSU:n inte verkar ha.

Av harmonica22
Skrivet av Rocky_MediuM:

Hittade den här sidan där de olika kablarnas längd står utsatt

Seasonic FOCUS Plus 650W Gold

titta längst ner på sidan. Såg nu att du får ändra den gula rutan uppe till höger för att se exakt vilka kablar som medföljer ett 650w-agg.

800milimeter så 80cm till lång sladd till ssd disken bör räcka väl tror jag tack

Av harmonica22
Skrivet av roxkz:

Kör på Seasonic-agget du! Svårt att gå fel på det...

Skrivet av Rocky_MediuM:

@Harmonica22

Jag tror att du kommer bli jäkligt nöjd oavsett vilket av de tre nätaggen du väljer. I min gamla dator satt ett RM750W v1 som var knäpptyst och i min nuvarande burk sitter ett EVGA 650GQ som även det är knäpptyst. Seasonic har jag inte använt mig av men det är ett erkänt bra märke så har svårt att se att det inte skulle vara bra.

Det jag glömde fråga var angående om att framtidssäkra. Om jag kör på ett 660watt undra hur länge det kommer räcka med dagens utveckling av strömkrävande komponenter pratar vi om 5år eller mer mindre vad tror ni? En annan fråga som kom upp är sladdlängden har hört folk klaga på för korta sladdar som kommer med vissa PSU:n där dem knappt har plats att fästa ssd disken på baksidan av chassit. Seasonic verkar vara ett kompakt litet agg hoppas inte sladdarna är för korta för att mekka med i Fractical Design C.

Av harmonica22
Skrivet av FBGKimpan:

Det ser bra ut. Du kan spara pengar om du vill genom att sänka PSU osv (Dubbelkolla så det går in i ditt chassi bara). Du kan även spara lite pengar på moderkortet om du inte verkligen behöver alla funktioner.

> En extra chassi fläkt för lite bättre flöde var också en fundering men tror inte det behövs. Sänker en ytterligare 120mm chassi fan någon grad på komponenterna eller varför ska man ha den? Enbart för flödet räcker ju en isåfall är min tanke?

Det sänker lite.

https://www.youtube.com/watch?v=8OmkmluAYAQ

Att lägga till en extra utöver vad som brukar vara standard, sänkte med cirka 1-2 grader, men helt ärligt, det är nog inte värt pengarna. Med mer än 3, fick de inget extra resultat. Men det beror på andra faktorer som att hur varmt ditt rum är, djur och allt sånt. Men jag skulle skippa det om du vill spara in lite cash.

Eftermarknad CPU är bara bra, lite tystare, du kan OC lite extra om du vill och om inte, peace of mind.

Har kollat så psu och chassit passar ihop. Har försökt hitta billigare psu för en bra peng men dem flesta har så dåliga recensioner att man blir rädd högt ljud eller slutar fungera verkar dem flesta göra under 1000lappen när jag läser runt. Hittar inget vettigt förslag där.

Har inte tänk på moderkort i 300serien om det är det du tänker på? Mest för att jag tänkte köpa ett motherboard med flash bios med usb. Vad skulle man gå miste om man körde 300serien? Har inte kollat men dem ligger väl i samma prisklass i princip (atx).

Enda anledningen till eftermarknadskylare är att jag har läst wraith stealth låter en del. Sen har folk skrivit dem gått ner 20*C med denna från stock kylaren och mycket tystare. Men sen finns det flera youtubers som föreslår man kör med stock kylaren fast för peace of mind som du säger kör jag nog med denna.

Gött då behöver jag inte köpa chassi fläkt.

Skrivet av Treant:

Ryzen 3600 har en helt OK stockylare. Jag köpte nyligen denna processor och valde att köpa en eftermarknadskylare då jag prioriterar tystnad och lägre temperaturer. Upp till dig om det är värt det!

Var det stor skillnad ljudmässigt med eftermarknadskylaren tycker du? vart det värt det? och vilken eftermarknadskylare kör du med?
Edit: Köpt och färdigt infogade listan överst.

Av harmonica22

Sista koll innan beställning 10k

Hej
Skulle behöva lite input på sista delarna innan jag skickar iväg beställningen. Har redan köpt ca 50% av delarna. Budget 10500kr.

https://komponentkoll.se/bild/FMGKo.png

Har redan köpt:
Cpu 3600 2349kr
Chassi Fractical Design C 890kr
SSD 860 Evo 500gb 939kr
Gpu SAPPHIRE vega 56 3090kr

Det som återstår som jag tänkt beställa:
Från inet
Msi 450-A PRO 1099kr
Ram Minne letar

Från komplett
Seasonic Focus+ 650W 80+ GOLD PSU 1049kr
Cooler Master Hyper TX3 Evo 249kr

Mina funderingar
Cpu Kylare Vet inte om jag behöver en eftermarknads cpu kylare har enbart lagt till det för säkerhets skull för jag har hört att stock kylaren låter mycket. Det stod det mellan Be Quiet! Pure Rock Slim och Cooler Master Hyper TX3 Evo. Hyper var det betydligt fler som lade betyg på och ganska högt så därför lutar jag mot det. Men pure rock verkar vara en senare modell så kanske missar något där? positiva reviews så valde jag den dock är pure rock slim nyare tror jag och kanske en modell att föredra? Denna burk kommer nog inte klockas ändå.

Nätaggregat har jag resonerat som så att jag går hellre upp ca 300kr och hamnar på ett tyst och bra agg istället för något billigare.

Moderkortet har alla egenskaper som krävs för en bra peng kommer inte köra raid eller annat.

En extra chassi fläkt för lite bättre flöde var också en fundering men tror inte det behövs. Sänker en ytterligare 120mm chassi fan någon grad på komponenterna eller varför ska man ha den? Enbart för flödet räcker ju en isåfall är min tanke?

Av harmonica22
Skrivet av Belzader:

@harmonica22:
Det är först vid ~70% belastning som fläkten i Seasonic agget börjar låta om man har aktiverat semi-passiv läget.
Seasonic FOCUS PLUS Gold review

Sen angående din fråga om det skulle räcka med 550W.
Det är inte bara CPU & GPU som drar ström, utan även övriga komponenter (som diskar, fläktar etc.), men med ovan nämnda om Seasonic agget, ju mindre watt det har desto mer belasting blir det på det och därmed högre ljudnivå, eftersom fläkten måste arbeta mer.

Så ju högre Watt agget har desto mindre kommer belastingen bli på det, och om agget är semi-passivt så kommer det automatiskt resultera i lägre ljudnivå.

Du kan göra grov beräkning av vad ditt system drar på te.x OuterVision Power Supply Calculator

Skrivet av Chris_Kadaver:

Enligt sweclockers test drar vega 56 med intel Core i7-5930K @ 4,4 GHz 365w som mest. i7-5930K drar 165w oklockad. Samtidigt drar Ryzen 5 3600 79w under load enligt gamers nexus. Så ditt system skulle dra 279w. Gissar att dom gör testerna med 2 ramstickor och en SSD. Men du lär kunna stoppa i flera ssd enheter och öveeklocka GPUn uatn några som helst problem med ett 550W agg.

Men med det sagt så skiljer det sig bara 100:- mellan aggen hos komplett.
https://www.komplett.se/product/1008751/datorutrustning/dator...

Nu tycker jag båda är rätt dyra eftersom jag köpte mitt RM550 (första revisionen) från komplett för 550:- på rea. Men det verkar som priserna på nätagg stigit över lag. Det finns inte direkt några deals på guldagg just nu. Köp du 650w agget och satsa på att ja det i minst 10 år. Vem vet... du kanske kommer på att du vill uppgradera till en beggad ryzen 9 om några år. Och slänga i massa annat smått å gott.

Skrivet av roxkz:

Ett 550W agg borde med råge duga till detta systemet egentligen, men 650W versionen skulle täcka eventuella uppgraderingar till 8-kärnigt och ett riktigt rejält grafikkort med större marginal.

380W från väggen är mätvärdet som SWEC fick vill jag minnas, vilket blir runt ~350W draget från nätagget.

Skrivet av Hugashaka:

Sitter själv på ett seasonic focus 650w och är jättenöjd. Skulle nog säga att seasonic-agget har en klar fördel om man bygger i en låda med begränsad volym, annars är det nog vilket som.
Ska även passa på att nämna att seasonic-agget inte håller sig på en störande ljudnivå när det snurrar upp, utan det drunknar i suset från de andra fläktarna i burken.

Skickades från m.sweclockers.com

Har blivit övertygad om att köpa Seasonic 650watt agget ett annat förslag som jag såg dök upp för samma pris hos netonnet är EVGA SuperNOVA 650 GQ https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/nataggregat/modu....
Men jag håller mig nog till Seasonic ändå

Av harmonica22
Skrivet av pv2b:

För att 3200 MHz minnen kostar 400 kr extra utan att ge en prestandaökning som motiverar vad det kostar jämfört med 3000 MHz, särskilt inte med ett kort i klass med Vega 56. Det är inte för att 3200 MHz är så dyrt, det är för att dessa 3000 MHz-minnen är så billiga att det är svårt att avstå.

För 400 kr kommer man halvvägs till ett snabbare grafikkort, som är ett klart bättre ställe att lägga pengarna på. Eller varför inte ett nytt spel, mer lagring, en bra mus, etc.

Edit: Nu kollade jag igen, som Webhallen ser ut nu så kan du köpa 3200 MHz-minne för 969 kr, så var inte fallet när jag byggde kundvagnen, då var det runt 1100 kr. 170 kr extra kanske är värt att lägga på lite snabbare minne...

Såg någon video där 3200mhz presenterar en bra bit bättre än 3000mhz vilket fick mig att verkligen gå 3200mhz minst. Men vid närmare efterforskning så är dem väldigt nära varandra. Hur kommer det sig att dem är såpass mycket billigare än många övriga 3000mhz minnen? Dem har ju 15c vilket är snabbare än 16c. Vanligtvis är jag lite misstänksam när något verkar för bra för att vara sant.
https://www.inet.se/produkt/5310200/corsair-16gb-2x8gb-ddr4-3...

Av harmonica22

Vilket nätagg Corsair RM650X eller Seasonic FOCUS Plus 650W ?

Kan inte bestämma mig vilket nätagg jag bör köpa Corsair har 140mm fläkt medan Seasonic har 120mm så utgår ifrån att den senare måste arbeta mer och ge mer ljud ifrån sig? Samtidigt vet jag seasonic är bra märke enligt många vilket gör mig lite osäker.
Fractical Design C chassi med amd 3600+vega 56 ska användas.

Corsair RM650X 650W v2
https://www.inet.se/produkt/6902885/corsair-rm650x-650w-v2

Seasonic FOCUS Plus 650W Gold
https://www.inet.se/produkt/6902431/seasonic-focus-plus-650w-...

En annan offside fråga: Kanske kan gå ner till 550 watt versionerna men vet inte om det är på gränsen? för där vill jag inte alls vara.

Av harmonica22

Jag nämnde detta i en tråd fast fick aldrig någon respons för tråden hade en annan ursprunglig rubrik bland annat men det handlade om just detta. I stort handlar det om att butiker pressar in lite billigare komponenter oftast och lägger mer krut på cpu+gpu för det är dem vi kollar på först och tänker ''wow'' det här paketet ser bra ut för vi vet att cpu+gpu lägger prestandan. Men det vi då inte tänker på är de andra komponenterna tex ljudnivån på nätagg+cpu kylare, ram minnen ett billigare chassi som sänker kvalitetskänslan.

Kollar vi på deras paket, så har dem ett topp agg i detta fall men dem driver kortet på 550watt vilket jag ställer mig lite fundersam verkar vara i minsta laget (rätta mig gärna om jag har fel här). Jag /egen byggare hade nog kört med 650watt agg här ca 100kr dyrare samma sak med minnen där sparar dem in några hundringar på 2666mhz och chassit främst några hundringar sedan kör dem aldrig med en eftermarknadskylare vad jag sett (glöm också inte en billigare ssd) som du ser samlar det på sig.

Men det vi kan lära av det tror jag är att lägga mer krut själva på gpu+cpu också och inte riktiga in oss för mycket kanske på enstaka komponenter. Fast man får det man betalar för min slutsats är köp ett bra chassi som du kan använda genom åren och ett nätaggregat med 10års garanti så kommer dina kommande byggen bli billigare direkt ca 2000kr