Inlägg

Inlägg som harmonica22 har skrivit i forumet
Av harmonica22
Skrivet av mange2go:

Hade tänkt användas för CSGO, LoL, Apex Legends och lite musikproduktion.

Undrar om det ser bra ut, ska man byta ut något? Undrar också om moderkortet är en bra ide om jag vill uppgradera cpu/gpu och annat längre in i framtiden?

https://i.gyazo.com/6e9b2252c02aa69af7df9e7f0d523394.png

Körde själv på ett paket samma cpu fast bättre gpu vega 56 för 10600kr. Om du vill ha det färdigbyggt kan du få ett bättre färdigbyggt paket för det priset från komplett. Det som jag direkt la märke till 750watt nätagg är overkill 550watt guld agg räcker, men för en hundring mer får du 650watt guldagg vilket jag skulle gått på , win 10 kan du få för ca 30kr på ebay (bygg själv om du orkar slipper du betala för det) du kan gå ner ca 200kr på eftermarknadskylaren också. Släng in krutet på ett bra grafikkort istället kanske 2070super eller 5700 minst med din budget på 13000kr.

https://komponentkoll.se/bild/FtStB.png

Du kan beställa gpun från computersalg dem har bra reviews. Här har du review på gpun verkar vara ett bra kort med bla låg ljudnivå blir nog inte så mycket bättre för det här priset. Windows kan du fixa via ebay för ca 30kr. https://www.guru3d.com/articles_pages/palit_geforce_rtx_2070_...Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22
Skrivet av kokkojambo:

Legacy-läget finns enbart kvar för bakåtkompatibilitet med äldre operativsystem och bootmedia (typ Windows 7 och bakåt). Du har ingen användning för det med Win10.

Skrivet av ggustavsson:

@harmonica22: Du går miste om div funktioner om du väljer legacy+uefi tex SSD/HDD kommer använda mbr vilket i sin tur ställer till det för stora diskar.
Finns idag med modern hårdvara någon anledning att välja nått annat än enbart uefi.

Vet inte varför moderkortet var inställt på legacy+uefi det är ju ett modernt moderkort ”makes no sense” isåfall? Har läst någonstans där någon hade problem med sin ssd disk efter att ha bytt till enbart uefi.
Finns det några nackdelar med legacy+uefi? Om jag ändå bara kör med 500gb disk?
Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22
Skrivet av kokkojambo:

Du berättar inget om hårdvaran du kör på, men om du kör på Win10 och ett moderkort med UEFI finns det ingen anledning att köra på annat än just UEFI.

Msi b450-a pro med ryzen 3600 windows 10. Varför inte alternativet som har legacy+uefi? Är inte insatt i detta men min största oro är att om jag väljer legacy+uefi så kommer det ta längre tid att boota datorn än om jag bara valde uefi. Kommer boota datorn i uefi usb mode och installera win 10 för det ska visst vara snabbare än om jag bootade i bara usb mode. https://youtu.be/xURz-SSQUVY

Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22

Boota med legacy+uefi eller bara uefi?

Hej jag har installerat en ny dator men är osäker på vilket alternativ som är snabbare/bättre? Har valet att boota från legacy+uefi eller bara uefi. Någon som vet vilket man bör välja? Har googlat men inte kommit fram till ett bra svar. Eftersom jag nu bootar från legacy+uefi kanske det tar extra lång tid att boota. Någon som har lite insight?

Av harmonica22
Skrivet av the squonk:

Nej, jag tror inte att det skall vara någon risk för det. Fortsättningsvis bör det räcka med att uppdatera AMD drivrutinen när det kommer nya sådana.

Jag tror också så för chipset är ju detsamma tror inte det ska vara så att msi har lagt till något ytterligare för just sin bräda.

Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22
Skrivet av the squonk:

Anledningen att installera MSI först skulle vara om MSI har adderat något särskilt som just deras moderkort behöver i sin installer, då kommer det att finnas med. AMD varianten uppgraderar bara dom delar som den kan uppgradera. Du kan se exakt vad den uppgraderar för komponenter i AMDs installationsprogram.

Förmodligen fungerar det fint att gå direkt på AMD, men just in case, man vet inte exakt hur MSI har tänkt.

Nu uppdaterade jag nyss senaste chipset från msi hemsida men en ny fråga dök upp. Om jag nu installerar det nyaste chipset från amds hemsida , kommer inte msi om ett litet tag komma ut med denna chipset med sin egna versionen/anpassing? Och då blir jag tvungen att ladda ner samma chipset igen? Och blir det kanske något krångel isf? om du förstår hur jag tänker.

Av harmonica22
Skrivet av the squonk:

Det skall normalt inte hända något speciellt för att du installerar dom senaste drivrutinerna, dom brukar innehålla buggfixar och är oftast bra att använda.

Särskilt om du använder senaste Windows versionen, eftersom gamla drivrutiner brukar fungera mindre bra på nyaste Windows. Detta för att Microsoft håller på och ändrar i olika undersystem i Windows "hela tiden".

När det gäller chipset finns det en ännu nyare driver på AMDs hemsida, det lämpliga här kan vara att installera MSI varianten först och efter det "uppgradera" med AMD varianten.

Det låter bra är det denna du tänker på? (senaste chipset för mitt moderkort) https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b450. Varför inte bara installera den du länkade till och hoppa över msi varianten?

Av harmonica22

Säkert att uppdatera till senaste chipset efter beta bios för 3000 ryzen?

Hej

Jag har aldrig tidigare uppdaterat moderkorts chipset eller någon annan drivrutin för den delen på moderkort. Nyss så lyckades jag installera beta bios för ryzen 3000 serien men är lite osäker på om jag riskerar att något går snett om jag uppdaterar till senaste chipset (eller senaste lan och ljud uppdateringen för den delen)?

Här är moderkortet beta bios släpptes 2019-07-10 medan chipset släpptes tidigare 2019-07-01.
https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-A-PRO#down-drive...

Någon kunnig som kan försäkra mig om att det är säkert eller osäkert?
Jag har läst om så många som haft problem att uppdatera beta bios , vill bara inte riskera något nu om jag uppdaterar dem drivrutiner jag nämnt jag kanske oroar mig i onödan?

Av harmonica22
Skrivet av erikeriok1:

är det inte lika gärna och köra med 5700XT då?

Ja det kan du göra men isåfall hade jag kört på en med vettig eftermarknadskylare. Dem ska lanseras väldigt snart om du orkar vänta på det då.

Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22
Skrivet av andr9as:

@erikeriok1: Klokt! Då blir det en 3600,

@harmonica22: Ditt bygge ser riktigt stabilt ut, ska undersöka grafikkortet och moderkortet.

Kul att höra Har dock inte undersökt just det kortet, om det nu skulle ha dåliga reviews etc så kan man ju i värsta fall gå upp lite i pris om budget finns såklart. Men skulle själv försöka klämma in ett 2070 super på något sätt för att känna mig helnöjd.

Av harmonica22
Skrivet av filbunke:

PSA: Det är jämförelse mellan 3600 och 3600X i videon. Inte 3700X.

Går inte att missa 3700x inklusive ett antal andra cpuer i listan.

Av harmonica22
Skrivet av andr9as:

Halloj,

Sitter i skrivandets stund och letar delar till en ny speldator. Min nuvarande är inköpt 2014. Jag kan inte påstå att jag är speciellt insatt i dagens komponenter och därför vänder jag mig till er för en hjälpande hand.
Jag har läst mycket gott om nya Ryzen 3000-serien från AMD och funderar på om det inte är dags att skippa Intel, trots att det är 1080p gaming som jag främst har hållit på med hittills.
Spelar mest CSGO och har sett på benchmarks att Ryzen faktiskt presterar bättre. Vill även att datorn ska klara en del videoredigering.
Budget ligger runt 12k.

Nedan är speccsen för min nuvarande dator, det jag inte använder kommer att leva vidare och användas av en systerson. Men tanken är att iallafall SSD-diskarna ska in i nya burken.

Chassi: Fractal Design Define R4 Vit
GPU: ASUS GeForce GTX 970 4GB
CPU: Intel Core i7 4790K
PSU: Fractal Design Edison M 650W 80+
Moderkort: ASUS Z97-A
RAM: Kingston 16GB HyperX Fury 1600 MHz DDR3
SSD: Samsung SSD 850 EVO 250GB
SSD: Samsung SSD 850 EVO 500GB

Har ett preliminärt bygge som ser ut som följande:

https://komponentkoll.se/bild/vnsGV.png

Något jag missat/saknar?
Behövs en CPU-fläkt?
Kommentera gärna era tips och erfarenheter.

Allt gott!

Själv skulle jag nog kört på ett billigare moderkort b450 för ca 1100kr + och ram minnen under 1000 lappen på 3200mhz så där har du ca 2300kr mer att röra dig med. Här ser du hur lite skillnad det är på minnerna gör enligt Techpowerup https://www.techpowerup.com/review/amd-zen-2-memory-performan...

Jag vet inte hur mycket du kommer jobba med video rendering men i spel så är det väldigt liten skillnad på 3600 samt 3700x enligt Gamers Nexus

Har inte kollat skillnaderna när det kommer till video rendering dock kan nog skilja en aning där.
Skulle satsat på ett saftigt grafikkort som drar upp prestandan rejält och skära ner på de andra mindra viktiga.
Vill du byta ut 3600 till 3700x så hamnar du på ca ~13900kr.

https://komponentkoll.se/bild/IRIDd.png

Av harmonica22
Skrivet av PigPillow:

Många hundralappar små, gör ofta stort hål i plånboken. Som man brukar säga (?), men nu kanske jag tar det hålet
Jag kör nog på cpu-kylaren i min lista (100:- +). Funderar också på att köra på Corsair RM750x V2 750W (100:- + jmf med 650W).
Det är ju bara 100:- extra och det finns väl ingen nackdel med att köra ett överdimensionerat nätagg?

Däremot lutar jag nog mot att köra på intels SSD i min lista. Jämför egenskaperna mot den du valt på prisjakt och det enda den verkar vara sämre på är livslängd. Men att fylla den till max 400 ggr om kommer nog ta längre tid än vad jag kommer ha den, så det gör nog inget :S

Nytt med M2-formfaktorn för mig dock! Nåt man behöver tänka på där?

Har ett Fractal Design Arc Mini just nu, och C-modellen har ju t.om. mindre volym än Minin :S
Blir rädd att det ska va lite tight, då Arc Minin bara klarade att ha ett Micro ATX.
S-modellen å andra sidan känns lite stor, så jag kanske håller mig kvar vid Corsairen bara för att få lite omväxling.

Ok, vad verkar strula..? Och på vilket sätt?

Själv tycker jag det är värt att lägga lite extra för att få peace of mind om inte annat Nej det finns inga nackdelar med att köra på en PSU med högre watt förutom prislappen.
Gamernexus test vega 56 + i7 7700K (som är mer strömhungrig än 3600) hamnar på 332watt.

https://i.imgur.com/2rMCidL.png

Precis som Mordekai nämner så har en del folk med den brädan haft strul med nya 3000 serien.

Av harmonica22
Skrivet av roxkz:

Hela Vega56 systemet inkl allt drog som högst ~360W innan förlusterna från nätagget, så säg 340W efter. Jag brukar säga att en konsekvent maxlast som landar runt 50-60% är rätt lagomt då effektiviteten brukar vara hög där samt att lasten inte borde ge fläkten frispel. Din dator kommer inte dra mer, så du ligger fint till. Även 450W är 'bara' ~80% av 550W och ~70% av ett 650W.

Du behöver inte oroa dig, och ja.. de försöker friskriva sig från att folk kör skitagg som inte klarar specarna eller har underspecade 12V rails, samt att de inte vet om du kör 10 HDDs och en överklockad dual socket Xeon som äter 400W själv.

Själv är jag säker efter att ha fått svar /benchmarks på hur ''mycket'' det egentligen drar.
Det tas i väldigt mycket i köpråds tråden också har jag märkt folk som föreslår PSU på upp emot 750watt för bara ett grafikkort + cpu som kräver runt 300watt.

Av harmonica22
Skrivet av PigPillow:

Ok, fanns en hel del att kolla igenom där :S
Jag vet ju att det är minne och inte CPU jag ska kolla, men hur vet jag vilken av följande listor jag bör leta i?:

  • Memory by A-Series

  • Memory by RX-1X00

  • Memory by RX-2X00G/GE

  • Memory by RX-2X00

  • Memory by RX-3X00G

  • Memory by RX-3X00

Ah, nice. Men där står det att båda klarar 2 666 MHz som standard och 3 466 MHz OC, vilket jag antar står för överklockat. Jag är inte jättesugen på att hålla på med klockning (extra felkällor för en som inte är superinsatt). Stämmer det att man behöver klocka? Och vad är det isåfall man klockar? (Har alltid tänkt att det mest gäller processorer) Och slutligen, hur svårt är det om jag väl får för mig att det är värt det?

Kanske vågar hålla kvar vid Vega 56 då. Hittade dock en reddit-tråd där det är typ 50/50 att dom klagar på "coil whine". Inte hört talas om det förut. Handlar det om måndagsexemplar eller vad är det som avgör ifall man får "coil whine" eller inte?

Ja, den kylaren kändes lite överpris. Jag funderar dock på den här istället för den du föreslog:
https://www.inet.se/produkt/6308873/be-quiet-pure-rock

EDIT:
Så min nuvarande lista ser ut så här: https://komponentkoll.se/bygg/KtNXU/
Har med båda SSD:erna i listan för att jag inte har funderat över för-/nackdelarna mellan dem än.
Är det märkbar skillnad mellan dem för en "hobbyanvändare" som jag tror ni?

EDIT 2:
Ok, jag fastnade lite för chassit i nuvarande listan (Corsair Carbide 275R TG) för att det kändes stilrent och snyggt. Läste dock i någon annan tråd att glassidor kan släppa ut mer ljud (vilket känns rimligt). Om ni skulle ge mig ett tips på ett tystare chassi i samma prisklass, vad skulle ni tipsa om då? Det får såklart gärna fortfarande vara stilrent.

Du ska leta i Memory by RX-3X00 det betyder minnen för 3000serien och du kör med en 3600. Nu hinner inte dem gå igenom alla möjliga minnen så minnet behöver inte alls vara med i listan för att det ska funka.

Du kan klocka cpu gpu och minnen vad jag vet. Du vinner lite i prestanda på det själv orkar jag inte göra det på nyköpt dator då jag aldrig gjort det tidigare och prestandan är ändå så bra på en nyköpt dator. Kanske om man orkar någon gång i framtiden

Det var något inuti grafikkortet som börjar vibrera under high load som ger ljud ifrån sig tror det handlar om ett elektromagnetiskt fält.

Själv skulle jag inte gått över 250kr för en tyst cpu kylare i din prisklass (eftersom det finns) och det ska vara tyst och bra. Undantaget skulle vara om jag köpt en dyrare processor tex 3700x eller 3900x och ville klocka.

970 evo är nog bättre men jag tycker för lite utrymme för det priset själv körde jag på en 860 evo 500gb.

Fractical är ett bra och omtyckt märke ljudisolerade chassin och lätta att bygg i så det skulle jag kört på Fractical Design C eller S men det du valde är nog också bra.

Detta är min beställning, ska hämtas idag

https://komponentkoll.se/bild/FMGKo.png

Av harmonica22

Glada nyheter B450 Tomahawk non-beta V19 BIOS released för 4timmar sedan

För 4timmar sedan släpptes non beta bios för MSI b450 Tomahawk. Förhoppningsvis fixar detta problemen för er som har moderkoret. Posta gärna om denna versionen löser problemen för er. Själv väntar jag ivrigt på att min MSI B450-A Pro ska dyka upp i listan.
https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/comments/cecrs5/b450_toma...

Av harmonica22
Skrivet av Spicebeast:

Du kan ju själv kolla sånt på Youtube. Finns en snubbe där som gör tester med PSU hur mycket som egentligen krävs. Som sagt tidigare, om man inte kopplar in 5-10 hårddiskar och en massa annat bös så räcker 650W gott och väl för allting som man kör. Dagens komponenter är såpass strömsnåla att man inte behöver överdriva med PSU:n.

Klistar in vad en tidigare talare sa till mig:
Samsung 960 EVO NVME drar t ex. upp till 6W.
Samsung 860 EVO drar upp till 4W.
Seagate Barracuda HDD upp till 8W beroende på modell och storlek.

Så även om du har 10 hårddiskar så drar dem i runda drag runt ~ 80watt

Av harmonica22
Skrivet av Chricke46:

Samsung 960 EVO NVME drar t ex. upp till 6W.
Samsung 860 EVO drar upp till 4W.
Seagate Barracuda HDD upp till 8W beroende på modell och storlek.
Standard fläkt 0.2 till 3W, t ex. Noctua NF-A12 @ max 1.68W eller Noctua NF-F12 @ 0.6W
USB 2.0 har max rated 2.5W (Tangenbord, mus, etc...)
USB 3.1 har max rated 4.5W
8GB DDR4 RAM sticka ca 3W

Finns säkert mer saker du kan räkna med, men när man mäter för CPU vid väggen så får man automagiskt med SSD, Ram, Moderkort och andra små prylar som du måste koppla in. Endast de som mäter med en multimeter direkt på strömtillförseln till CPUn kan få mer exakta värden. Därav mitt tillägg på 5 till 15W när jag gjorde min beräkning. (Sweclockers har säkert minst en SSD och två USB inkopplade, en vanlig användare har oftast 3 fläktar och en till HDD utöver detta.)

Riktigt bra info tackar för det nu vet man hur det ligger till 🙂 Vet inte om jag är nojjig eller inte men med vega 56 som kan hoppa upp till 450watt ibland så känner jag att just med det grafikkortet känns 550watt lite för ”nära” och för att lugna mitt sinne hellre hoppar till 650watt. Sen att PSU inte kommer nära sin övre gräns räknar jag väl med i bakhuvudet sen att ha 100watt mer för framtida byggen är nog den slutliga dealbreaken.

Skickades från m.sweclockers.com

Av harmonica22
Skrivet av Marrehh:

Jag flashade modekortet i chassit, i med distansskruvarna o skruva dit modekortet men antar man kan lägga det på kartongen också.

Skickades från m.sweclockers.com

Det låter vettigast att göra när jag tänker efter minns bara hur jävla knepigt det var sist jag byggde en dator att sätta på cpu kylaren när moderkortet var installerat i chassit redan. Hur varmt blir moderkortet egentligen? Ha det på kartongen ser inte bra ut om man kör med nätagget inkopplat asså. Funderar på att flasha bios utan cpu eller något installerat därför jag undrar om det är safe.

Av harmonica22
Skrivet av Mordekai:

Två saker, ett Vega är värdelöst ur ett energiperspektiv och därmed ljudnivåperspektiv, det andra är att eftersom du redan har både ssd och hdd skulle jag satsa på en mindre snabbare ssd för os. Dessutom räcker nätaggregat utmärkt.
Lista från Komponentkoll

CPU: AMD Ryzen 5 3600 (2 349 kr hos Komplett)
Grafikkort: ASUS GeForce GTX 1660 Ti 6GB Phoenix OC (2 990 kr hos NetOnNet)
Chassi: Corsair Carbide Series 275R Tempered Glass (799 kr hos NetOnNet)
Moderkort: MSI B450 TOMAHAWK (1 289 kr hos Komplett)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) (969 kr hos Komplett)
SSD: Samsung 970 EVO series SSD 250GB M.2 (MZ-V7E250BW) (890 kr hos Webhallen)
PSU: Corsair RM550x V2 550W (890 kr hos Komplett)
Summa: 10 176 kr

Måste man köra AMD hela vägen;
Lista från Komponentkoll

CPU: AMD Ryzen 5 3600 (2 349 kr hos Komplett)
Grafikkort: Powercolor Radeon RX 5700 8GB (4 090 kr hos Inet)
Chassi: Corsair Carbide Series 275R Tempered Glass (799 kr hos NetOnNet)
Moderkort: MSI B450 TOMAHAWK (1 289 kr hos Komplett)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) (969 kr hos Komplett)
SSD: Samsung 970 EVO series SSD 250GB M.2 (MZ-V7E250BW) (890 kr hos Webhallen)
PSU: Corsair RM550x V2 550W (890 kr hos Komplett)
Summa: 11 276 kr

Vega 56 är ju förvisso billigt för sin prestanda men det drar sjukt mycket och låter illa.

Det var någon som gjorde en beräkning på vega 56 hur mycket extra det drar om man spelade varje dag 4timmar om dagen i ett år tror det var ca 20kr extra om året kaffepengar med andra ord för mycket prestanda på köpet. Sen har det en bra backplate visst och ska vara tyst om man läser på folks recensioner. Men får vänta och se tills den kommit själv för att göra en bedömning. Såg du lade in en nocutla kylare för ca 800kr på ett 3600 system vet inte hur du tänkte där verkar som bortkastade pengar på en 3600 som suger när det kommer till klockning. Är det bara ljudnivån han vill sänka kan han komma undan mycket billigare med kylare i 250kr klassen.

Skickades från m.sweclockers.com