Inlägg

Inlägg som Wladir har skrivit i forumet
Av Wladir

Är någonting överklockat? Är någon form av Automatisk Överklockning aktiverad?

Av Wladir

Vi kan väll skona MuffinManxD och istället konstatera att väldigt många -använder- AMD processorer idag, men det är nog inte lika många som köper en -ny- AMD processor om man är ute efter en toppskikts-kraftfull och energisnål konsumentprocessor?

Eller trampar även jag i klaveret när jag säger så?

Av Wladir
Skrivet av Megacrash:

Man måste sitta på en bra gammal burk om dessa CPU:er ska kallas uppgradering eller har jag missat något?:D

Skrivet av Weuffelhjaern:

Det är inte alla som har nog med pengar att alltid ha det nyaste för hus, familj och hobby. Prioriteringar. Även om det är roligt att ha det "bästa" inom datorer.

Prioriteringar som sagt. De flesta med familj räknar sina hundralappar noggrant varje månad.

Av Wladir
Skrivet av ronnylov:

Visst har jag några intelprocessorer men desto fler från AMD och på något sätt tycker jag det känns roligare med AMD. Varför är det så?

Jag undrar också vart min förkärlek till AMD kommer ifrån. Kanske gillar man helt enkelt "Underdog" aspekten?

Då menar jag inte att jag klankar ner på dem men Intel är ju ett mycket kraftfullare företag vart toppskiktsmodeller stått utan konkurens ett bra tag nu.

Av Wladir

Jag var väldigt kär i Athlon II processorerna, går säkert fortfarande att finna användning för dem i budgetmaskiner tror ni inte?

Av Wladir

Posta gärna en komplett lista på ditt övriga system.

Av Wladir

Ser väldigt fräscht ut!

Det jag undrar är hur du bar dig åt när du färgade DirectCU2 flänsen, och ur det påverkar kylningsförmågan?

Av Wladir
Skrivet av backspace:

Inget jag har provat själv men jag undrar om inte lite lagomt applicerad silikon skulle kunna hålla fast IHS om man nu inte vill ha den lös.

En del av Ivy bridges temperaturproblem härstammar från att silikonet/limmet till IHSen är för tjockt applicerat och lyfter heatspreadern från kärnan. Men en riktigt tunn dutt silikon i var hörn bara så att allting sitter där det ska vore nog läckert!

Skrivet av Nikkop:

Fantastiskt! Hade velat utföra samma men är rädd för att min tumme mitt i näven hade sabbat kärnorna

Vä-häldigt läskig operation med sin beskärda del risker, men känslan av accomplisment är riktigt god om datorn faktiskt suckar till liv igen efteråt! Tänk bara på att använta så tunt knivblad som möjligt, börja i hörnen och arbeta långsamt men kontrollerat. De svarta limresterna kan man arbeta bort med bommulspinnar fuktade i kemiskt ren bensin och något att skrapa och gnugga med, t.ex ett plektrum eller en dremel utrustad med bommulsskiva.

Skrivet av XrOo:

Finns silikon att köpa just för detta.

Skulle du möjligtvis kunna länka till en passande produkt?

Skrivet av ante_ante:

Ser ut att vara någonting mycket liknande fast billigare, vore intressant att se någon jämnförelse mellan de två produkterna!

Av Wladir
Skrivet av punchline82:

Hur fan får man fast den igen sen då ?
"knäpper" den liksom till eller hur bär man sej åt ?

Eftersom man tar bort limmet som håller heatspreaden på plats så är det upp till sockelns egen fastspänningsfunktion att hålla den på plats sedan. Fungerar utmärkt.

Av Wladir

Oj! Imponerande, det är nog första gången någon verkligen räknat på detta mysterium med hårda siffror på ett forum. Jag är pinsamt dålig med siffor men då ser det ju ut att falla på plats ganska tillfredsställande?

Vi får hoppas att Intel lyssnar med ett halvt öra på oss gnälliga entusiaster och gör rätt när de släpper Haswell!

Av Wladir

Jag har inte påstått eller över huvud taget haft för avsikt att mitt lilla enkla före/efter-test skulle vara ett grundligt redovisat och vetenskapligt korrekt bevis för vad som felar med Ivy Bridge, det finns redan många engegerade inlägg och disskusioner om denna modifierings effekt att finna på nätet. Jag själv resonerar helt enkelt att temperaturssänkningen är stor nog för att några få grader hit eller dit i rumstemperatur ska bli mindre viktiga.

Säg för sakens skull att det bara är 10 graders skillnad så är det fortfarande ett onödigt dåligt jobb från Intels sida vare sig det beror på pastan i sig, den tjocka limkanten som eventuellt förminskar kontaktytan mellan kärna och IHS, eller en blandning av både och.

Att pastan mellan IHS och CPU-kylare skulle göra mer än någon eventuell enstaka grads skillnad känns rätt tveksamt för mig eftersom min heatsink även efter modden är mycket svalare än CPUns kärnor. Jag tror lösningen på problemet handlar mest om att öka kontaktytan mellan den lilla kärnan och IHS:en. Det finns helt klart mycket att testa och dokumentera om man vill lägga fram bevis, men för mig tycks modden ha underlättat en flaskhalls som inte borde funnits där från första början.

Av Wladir
Skrivet av pa1983:

Har inte sett nåt test som bevisar att intels byte från ten till termiska pasta är problemet. Vissa visar på liten vinst, andra på igen eller förlust tom. Så hugget som stucket tycker jag men lödning hade väl varit trevligare då det lugnat ner alla nördar.

Oavsett så är stora problemet W/mm² alltså effekt per area enhet på chipet.
Inget nytt fenomen det diskuterades redan för 10-11 år sedan vid OC av athlon processorerna då man redan var uppe i 0.5W/mm² i många fall vid OC. Kisel leder värme rätt kast. Dom flesta vet att koppar leder värme bättre än aluminium och kisel det leder värme sämre än aluminium. Dessutom ska man minnas att komponenterna som fabriseras på waferen som blir chipet är vänt nedåt så värmen måste gå genom chipet som är 0.5-0.6mm tjockt och det kanske låter lite men med så höga effekter per area enhet gör det skillnad. Pastan är avsevärt tunnare än det så även om den inte leder bättre så är den nog minsta problemet.

IVY må vara snål relativt sett men 77W på så litet chip är MYCKET. Så det är enkel mattematik. Blir stor tempratuskillnad helt enkelt oavset om IHS varit lödd eller ej.

Jag sänkte mina temperaturer med i genomsnitt 18.2 grader ( http://www.sweclockers.com/forum/2-kylning-och-overklockning-... ). Om det är stor eller liten skillnad är upp till var och en att avgöra men jag anser att du riktigt inte vet vad du talar om och att du har en dålig ton.

Jag vill tillägga att krympning av kretsarna såklart är en del av värmeproblemet, men på dig låter det som om det vore hela historian. Så är det inte.

Av Wladir

Klantigt av mig - Detta moderkort har en Bios Flashback knapp i bak som man kan använda i nedgraderingssyfte. Det löste dock inte mitt fläktproblem.

Av Wladir

P8z77-I Deluxe - Hur nedgradera bios?

God förmorgon!
I och med uppgradering till senaste Bios för Asus P8Z77-I Deluxe så har kortets fläktstyrning försämrats väsentligt och jag vill väldigt gärna gå tillbaka till en äldre version. Kruxet är bara att Asus EZ-Flash 2 inte tillåter att man nedgraderar. "Varför skulle du vilja göra det?" , säger den ungefär.

Har någon en idé om hur man kan kringgå detta och smälla på en äldre version igen?

Av Wladir
Skrivet av CCWarlock:

Ruggigt bra resultat!

Skrivet av wankeer:

Fantastiska siffror härligt jobbat!

Jag förstår att du var nervös, jag tyckte det bara var jobbigt när jag plockade ur min cpu och rengjorde den när jag bytte kylare. Så att ha bort IHS:en hade jag aldrig haft nerver till

Tack så mycket för feedback! Vad bra att det ser fint ut.

Haha ja, jag tycker faktiskt också att kylarbyte är läskigt nog. Känslan av att sätta en kniv i sin processor och trycka och skära för kung och fosterland, det var en minst sagt bisarr känsla.

Av Wladir
Skrivet av Azured:

Bomull är väl att undvika eftersom fibrer kan fastna i pastan? Jag skulle nog använda en plasttandpetare eller dylikt, istället för att fördela det. Men då vet jag att det får bli manuell fördelning istället för att tillförlita sig på att det fördelas av trycket från IHSen.

Det är sant man får vara försiktig så de inte luddar av sig, men bommullspinne är vad företaget själva rekomenderar. Men testa helt enkelt försiktigt vad som fungerar bäst för dig! Lycka till med modden.

Av Wladir
Skrivet av Azured:

Hur doserade du pastan? Med tanke på att det inte är den konventionella formen kvadrat då en riskorn i mitten brukar räcka.

Jag tror den bästa metoden är att placera ut en mycket liten droppe i taget, arbeta in den med en bommullspinne i ytan och upprepa tills det ligger ett jämnt, glansigt lager.

Av Wladir
Skrivet av Azured:

Jag planerar att göra samma sak med min 3770k, den har en tendens att bli 90+ om jag överklockar minsta lilla samt petar på vid.
Vilken kylpasta bör jag välja tro? Har fått för mig att Arctic Sillver är en dålig idé då det är silverpartiklar i pastan vilket skulle kunna repa kretsen.

Hej! Jag vill nog rekomendera Coolaboratory Liquid Pro mellan kärna och IHS. En lite bökig pasta att ha och göra med då den består till 100% av flytande metall, kan vara svår att dosera och sprida ut i jämnförelse med konventionella pastor, men många får väldigt bra resultat med den.

http://www.liontech.se/PartDetail.aspx?q=p:4610247

Av Wladir

Ivy Bridge IHS MOD resultat

Hej kära Sweclockare!

Jag har nu anslutit mig till Ivy Bridge IHS Mod klubben och detta är mitt resultat. Notera att processorn var något överklockad i testerna.

Till Testerna används IntelBurnTest med Stress Level: Very High

Före:

http://i.imgur.com/CYsA6.png

Efter:

http://i.imgur.com/tG8sU.png

OBS: Notera den höga CPUTIN Max temperaturen. CPUtin blir alldrig så varm utan det är någon form av felläsning eller sensorstrul. Jag tycker det verkar som om Asus dragit till med en fuling i de senaste Biosuppdateringarna och låter fläktkurvan gå efter ungefär det dubbla verkliga värdet, för att på något sätt kompensera för Ivy Bridge temperaturerna. Vad vet jag.

I alla fall.

77 - 61 = 16
80 - 57 = 23
84 - 67 = 17
77 - 61 = 16
92 - 73 = 19

16+23+17+16+19 / 5 = 18.2

Jag måste säga att en temperaturssänking på i genomsnitt 18.2 grader inte känns helt dumt! Någonstans i mitt inre önskade jag nog ännu lägre temperaturer men det kan hända att jag var ovan och klantig med att applicera den något speciella kylpastan Coolaboratory Lioquid PRO.

Det gäller en dator enligt följande utformining:

Chassi: Node 304
Moderkort: ASUS p8z77-I deluxe
Processor: I5 3570K @ 4.5 GHZ 1.25V
RAM: 2x4GB 1600MHZ Corsair Vengeance LP Blue
Processorkylning: Noctua nh-u12p med 2 x Arctic Cooling 120mm PWM fläktar
Grafikkort: Asus GTX 670 DirectCU 2

Kylpasta: Coolaboratory Liquid Pro mellan Processor och IHS och även emellan IHS och CPU-Kylare.

Jag var måttligt (väldigt) nervös under arbetet och hjärtat slog både ett och två extra slag när jag slant till lite då och då med knivbladet, men även en klant som jag kunde tydligen lyckas. När datorn faktist startade så ville jag nästan börja dansa med katten av lycka. Men jag lät bli och firade med en kopp kaffe istället.

Av Wladir

Jag vill tillägga att man bör installera Windows genom en USB 2.0 port för att undvika problem! Windows 7 självt har inget stöd för USB 3.0.

Så om du får ett felmeddelande i stil med "Device driver missing" vid installation, byt till USB 2.0 port innan du slitit av dig allt hår!