Inlägg

Inlägg som dannesthlm har skrivit i forumet
Av dannesthlm
Skrivet av KeyPakt:

Jag fattar inte varför så många ska dra in motståndaren varje gång någon säger något om tillverkare X. Är det så svårt att titta på något objektivt? Om person A tycker att typ 500w förbrukning för en GPU är för mycket och person B inte tycker det så ska alltid B som inte tycker det dra en parallelll till den andra tillverkaren...trots att person A inte sagt något om den andra tillverkaren.

Jag kan säga det här och nu, ja jag tycker att 500w för att driva ett enda kort är på tok för mycket ström oavsett tillverkaren heter nVidia eller AMD. Skulle jag kunna köpa ett kort som drar 500w? Kanske, men jag skulle ändå tycka att förbrukningen är för hög för att vara 2013.

Det beror väl på prestandan? Om den är bra kan det väl var köpvärt, köper ju helre detta än en AMD 7770 t ex, trots att detta drar mer ström...

Av dannesthlm
Skrivet av anon127948:

För helvete folk. Satt ni och sov i skolan eller vad fan är felet? Det är skillnad på temperatur av chipet och hur mycket effekt hela kortet utvecklar. Där är det knappast någon skillnad mellan topkorten då alla är begränsade av 300W specifikationen. Med andra ord så kan ingen av de gå över 300W. Temperaturen på själva chipet spelar roll för att ju högre den är desto större gradient mot omgivningen och desto mindre måste fläkten jobba.

Med andra ord hög temperatur på chipet betyder INTE att kortet utvecklar mer värme än ett annat kort med lägre temperatur på själva chipet!

Ja man kan ju lite enkelt säga att den minsta uppvärmningen av rummet får man UTAN kylare För då måste den klocka ner och drar inte så mycket... eller så pajjar den och då drar den heller inte så mycket. Eller varför inte stoppa på den en "jacka"?

Av dannesthlm
Skrivet av tvelander:

Du borde nog läsa om hans inlägg, och du har INGEN aning vad han har för saker.

berätta för mig varför han skulle vara fanboy.

Lite grejer då:

==
>Renderingstiderna är en enorm förbättring, men fortfarande ett problem i flera spel, t.ex. första stunden i Battlefield 3 och precis lika illa i Far Cry 3, Hitman: >Absolution och Anno 2070 som 7970 GHz
==

Enligt recensionen så är den subjektiva uppfattningen att grafen inte stämmer utan att hela upplevelsen är lika jämn som 780, så han har inte läst recensinonen riktigt där uppenbarligen. Gällde BF3.

Han nämner heller inget om att AMD har bättre renderingstider på vissa titlar enligt recensionen, även om det finns en och annan problemtitel som han däremot nämner.

Sen spekulerar han en massa kring crossfire, dock såg jag inte att recensionen tog upp crossfire över huvud taget så det är ju bara allmänna spekulationer, med högst negativ underton.

Och sedan undrar han varför han ska välja detta framför titan "om man bortser från priserna".
- Varför ska man till att börja med bortse från priserna, de är ju ändå en ganska relevant faktor.
- Den generella prestandanivån i vissa titlar kan ju också vara relevant, då beror det snarast på vilka man spelar. Kanske spelar man gärna vissa spel som fungerar bättre för AMD precis som det kanske kan vara tvärt om.
- De nya konsollerna är ytterligare en anledning. Hur många multiportade speltillverkare kommer lägga ner fokus på att bygga något kring Nvidia-hårdvara om ett år? Framtidens fokus kommer därmed baseras kring att få det att fungera bra till just denna arkitektur eftersom det sitter liknande i konsollerna.

>3 mot 4 GB kommer inte spela roll på flera år
Visst kommer inte vara jätterelevant, men kan väl vara en kul bonus. Det är väl vissa mods till bl a skyrim som tar en del, har för mig att du själv nämnt att Crysis 3 i vissa lägen kan kräva mer. Så ett positivt mervärde måste det väl vara.

Sedan spekulerar han att mantle kommer bli skit. Det lär väl visa sig hur det slår ut, men ett positivt mervärde kan de ju mycket väl bli, och det är ju inte direkt dömt att misslyckas.

Sedan spekuleras det om isåfall hux flux 780 skulle hamna en "tusing" under priset på detta kort. Det är ju bara framtida spekulationer, AMD kanske sänker priset ytterligare samtidigt.

Ja, sen dissas paketet med BF4, eftersom det genom att gå omvägar och köpa spelet i andra länder, via proxy etc (utgår från att han menar det) etc blir mindre prisvärt. Det är väl ändå en orättvis jämförelse, då kan man ju lika gärna säga att det är billigt att pirata det. Ganska uppenbart at det skulle vara om det nu gått.

Sen är det väl lite hela den negativa tonen där man verkligen gräver efter allt som är negativt, istället för att försöka ge en mer neutral bild av det, som t ex sweclokers recension.

Av dannesthlm
Skrivet av Viceroy:

Du är anställd av Nvidia va?

Fanboy-inlägg kommer i alla format... vissa är en mening, andra brer på med flera A4. Förhoppningsvis blev han lite gladare igen när han fått skriva av sig. Tror att det handlar om själva känslan att känna sig hotad, då måste man försöka hitta argument för att rättfärdiga sina åsikter.

Ibland blir det svårt för dem och då kan argumenten kännas ganska ihåliga och ibland rent komiska. Det börjar märkas när folk måste gräva riktigt "djup" för att hitta sina negativa argument.

Av dannesthlm
Skrivet av bobbyem:

Jaha! Som sagt är jag lite av en "mugglare" i den här världen, men då får jag ta en längre kik på W8. Man skall ju helst ha belägg för sina åsikter, men som sagt är det bara "något jag hört". Förstår också att själv utseende-tramset i den senaste utgåvan inte är allt.

Tack för tipset!

*ops nu hittade jag något... http://i.imgur.com/CYRTm.png

Jo, verkar vara lite blandad kompott med olika tester

Här är ett gäng som verkar vara ganska spridda

http://www.digitalversus.com/duels-battle-of-five-star-produc...

Av dannesthlm

Om du trycker på avstängningsknappen i windows då, dvs inte väljer från menyn? Blir det ngn skillnad?

Av dannesthlm
Skrivet av bobbyem:

Alltså det verkar som om jag fattat fel med ram-gränsen, det skall nog gå att stoppa i fyra till.

Alltså, jag vill byta till 64 så att jag kan lägga in programvara som kan ta tillvara mer minne. Vad jag har förstått är W7 bättre än W8 och det är därför som jag väljer det.

Jag tror du har missförstått om du tror att Windows 7 är bättre, åtminstone upplever jag att windows 8 är snabbare på jämförbara datorer och troligen betydligt mer optimerat. Så har du en långsam dator har du större anledning att välja Win 8.

Det som skiljer framför allt mellan versionerna är att startmenyn är ersatt av en skärm istället, du kan isåfall installera en startmeny om du skulle vilja i 8:an.

Av dannesthlm

Jag skulle köra på 4770. Absolut. Värt att köpa 16 GB ram dessutom. Tycker du detta skulle bli för mycket pengar, skippa SSD'n.

Ja med dessa modifikationer känns det väl ok, men jag har inte gått in och detaljstuderat moderkort mm.

Av dannesthlm

Varför uppgraderar du till 64-bitars om din dator har/inte klarar mer än 4 GB minne?
Vill du göra så att den upplevs snabbare och du ändå tänkte byta operativ, installera win 8 istället.

Av dannesthlm
Skrivet av Svchost.exe:

Jag fick lära mig så länge volten matchar så kan amperen vara hur hög som helst.

Laptop vill ha 19.5volt 9amp

Laddare ger 23volt 8amp. Skulle jag nyttja den nej!

Laddare ger 19.0volt 12amp. Skulle jag nyttja den JA!

Laddare ger 18.0volt 31amp. Skulle jag nyttja den? Ja men med övervakning. Det skall inte vara någon fara alls. Men batteriet skulle jag inte ladda med så hög amp.

Detta är vad jag har lärt mig. Det betyder inte att det är rätt. Det är bara vad jag alltid gott efter.

Som tidigare användare konstaterat, eller som man nog kan lita till bygger just detta fall på principen med att det måste finnas en spänningsregulator som kan förse datorn och se till att batteriet laddas med rätt spänning trots att inputspänningen varierar något (inom vissa nivåer).

Skulle det inte finnas någon sådan skulle enbart någon 10/dels volt för högt vara något att absolut inte rekommendera.

Vid enbart batteriladdning kan man däremot ladda med någon 10/dels lägre spänning om man bara ser till laddningen. Batteriet blir dock då inte utnyttjat till max. För hög spänning gör att batteriet slits, dvs åldras snabbare.

Av dannesthlm
Skrivet av MoNkeY-05:

Trist med böjda pins, men om man är försiktig och jobbar långsamt så är det faktiskt inte alls ovanligt att man lyckas ordna till detta!

Böjda pins, lite offtopic då. Fick böjda ping out of the box på en processor från inet. Då dom verkade negativa till ett byte och jag inte orkade skicka tillbaka rasket och vänta på min 5800k lyckades jag faktiskt böja dom i runda slängar 7 pinsen som var böjda rätt med naglarna. Kommer aldrig handla processor på inet igen.

Av dannesthlm
Skrivet av Användare:

Sådär! Nu är grafikkortet hemma. Det skickades tillbaka den 17/9, men försvann i ingenmansland och skickades iväg igen, i förrgår (!)...

Efter en del felsökning undrar jag om det faktiskt kan vara moderkortet som är boven i det här fallet, återkommer till det senare.

Test 1: Jag körde en vända 3D Mark med Tesla R2-PSU:n (i chassit) tillsammans med MSI GTX 770; hörde gnäll och tjut inifrån datorn, men hade svårt att lokalisera om det var från nätaggregat eller grafikkort. I Grid 2 hördes coil whine inifrån datorn och surr i högtalare (surr-frekvens relaterad till ljudet från grafikkortet).

Test 2: Gjorde samma sak igen, men hade PSU:n utanför chassit. Lyssnade på den och hörde en antydan till liknand ljud som från grafikkortet, dock kom det värsta och högsta tjutet från grafikkortet. Hörde även ett frekvent tickande ljud från grafikkortsområdet.

Innan jag går vidare till test 3 ska jag beskriva ett problem som uppstod för ett tag sen och har förvärrats avsevärt, här kommer alltså misstankarna mot moderkortet in:
När jag bytte ut min dåvarande Dell U2421m mot en ny sådan, kopplade jag in den i Dvi-d till Dvi-d.
Av någon anledning hamnade skärmen till och från i "sleep mode", även om man stängde av/satte på hände ingenting. Efter att ha tagit ur/satt i kabeln flertalet gånger och inte fått det att fungera köpte jag en DP-kabel. Det fungerade det bra ett tag (här hade jag grafikkortet).

När grafikkortet var på kontroll kopplade jag monitorn till den integrerade grafikdelen för att se om det var fel på monitorn i fråga eller kortet som var på service. Igen började det strula och bildsignalen försvann allt oftare. Konstigt nog fungerade skärmen ända från bios till Windows i felsäkert läge. Med normalstart hamnade den antingen i "sleep mode" direkt eller efter BIOS. Fick koppla ur/sätta i kabeln flera gånger, låta den hamna i "sleep mode", utan bildkabel. Till slut kom man in till Windows med normalstart.

Sedan hände det här (notera att jag har satt i grafikkortet nu och att det är viktigt att ni kollar på varje klipp, för att se hur det gradvis blir sämre och sämre):

Streck uppstår över skärmen, bilden försvinner ibland.
http://www.youtube.com/watch?v=6tFmHPPJoXQ

Nu blir det värre...

http://www.youtube.com/watch?v=OuHNoI1PZ70

Och ännu värre...
http://www.youtube.com/watch?v=rN6u8U_R3_I

Konstiga prickar uppstår (syns dåligt på film, men tydligt i person)
http://www.youtube.com/watch?v=Q_RHKR706AU

Till slut är bilden helt borta, inget fungerar. När jag kopplar grafikkortet till tv:n med HDMI-kabel finns bild vid normalstart av Windows. När jag kör Grid 2 blir det "scene selection changed" hela tiden och till bilden försvinner igen, konstigt nog finns den kvar i 3D Mark under testerna, "scene selection changed" uppstår bara när testet byts mot ett annat. Hade aldrig problem med sånt här i mitt förra bygge, med GTX 570.

Tillbaka till testandet

Test 3: Testade med en PSU av annat märke/modell (Cooler Master Vanguard V700). Testar även här med 3D Mark och Grid 2. Samma frekvens/missljud/coil whine som uppstår vid grafikkortet fortplantar sig i högtalarna, problemet är fortfarande kvar. Det frekventa tickandet verkar vara "synkat" till hur det låter i högtalarna.

Mina misstankar är att det rör sig om:
- Problemen har sitt ursprung i moderkortet; i och med problem med att coil whine kvarstår (kan förstås vara grafikkortet - själv eller i kombination med moderkort - dock lät inte det "onormalt" enligt CapTech...) samt att bildsignalen konstant har brutits och till slut försvunnit, något fel på strömförsörjning?
- Någon av fläktarna på grafikkortet är trasigt/grafikkortet är inte bra; i och med det frekventa tickandet och coil whine som verkar ljuda där ifrån.

TL;DR: Coil whine/missljud/frekvent tickande kvarstår, trots tillfälligt byte till annat nätaggregat. Bilden började bli konstig och försvinna till och från, för att till slut försvinna helt. Via Dvi-d kom ingen bild alls och via DP hände det som beskrevs innan. HDMI (grafikkort till tv) fungerar sådär.

Ska förstås kontakta CDON, igen, men vad tror ni?

Vet inte om någon har skrivit det längre fram i tråden, men det tickande ljudet härrör förmodligen från grafikkortsfläkten, eller rättare sagt fläktkontrollen till denna. Den är med största sannolikhet PWM-kontrollerad och all sådan utrustning ger i stort sätt ett tickande ljud. Ibland ohörbart eller nedtonad volym och i vissa andra fall väldigt högt.

Skulle det vara väldigt högt skulle det kunna röra sig om en potentiell reklamation, fast i detta fall låter det som något som inte kvalificerar upp till detta.

Det skulle ju kunna finnas andra fläktar i systemet som "tickar" lite också bara det att du inte märkt det förrän nu.

Av dannesthlm
Skrivet av snajk:

Alla laptops har ju någon form av spänningsregulator i sig då de kräver flera olika spänningar och ingen av dem är vad laddaren ger. Sen när skillnaderna är såpass små som de är i detta fall så gör det ingen som helst skillnad.

Möjligt att du har rätt där

Vet bara att med batteriladdare är det petigt. En batteriladdare avsedd för 3.7 volts batterier ska t ex aldrig användas för batterier med 3.6 V. Om du tycker spänningarna jag tar upp verkar konstiga så är mina exempel hämtade från olika typer av standardbatterier byggda på li-ion teknik, har än så länge inte letat sig ut i den svenska detaljhandeln.

Av dannesthlm
Skrivet av Stefan93:

bra tips !

Ja, tyvärr sitter jag med min I5'a och ångrar att jag inte köpte en I7 för 2 år sedan istället. Fler och fler applikationer drar nu nytta av den extra prestandan.

Av dannesthlm
Skrivet av mini-z1994:

min cpu kylare freezer 13 pro sitter med samma fästen som amd's original heh ^^

Har också en customkylare till min AMD-burk som fungerar med originalfästena. Den är dock ingen stor kopparkylare, tror inte att en sån hade fått plats i min TV-burk iaf. Kommer inte ihåg vad den hette, men liknande denna http://www.inet.se/produkt/5321298/arctic-cooling-alpine-64-p... fast för 100W TDP ist för 90.

Av dannesthlm
Skrivet av frizzy10:

Jag har en U14-s med dubbla fläktar. Tror den väger närmare kilot och jag hade då inte velat ha fyra stycken småplats skruvar för att fästa den utan en massiv backplate med 2 kraftiga skruvar känns stabilt. Det går väl att göra enklare fästen men tror inte att det kommer hålla lika bra. Har du några förslag på hur de skulle annars lösa det?

Kanske ett sorts standardfäste som sitter färdigt på moderkortet (utanför processorsockeln, kanske som någon slags ram lr liknande) som just är gjort för dessa kylare. Sedan anpassar sig tillverkarna till detta format.

I den bästa av världar

Av dannesthlm

Varför meckiga kylare?

Ja en liten generell fråga, kanske folk har svar. När man får hem datordelar så finns stockkylaren med som alternativ, eller så köper man bättre kylare.

En sak som skiljer dessa är i allmänhet att stockkylaren ofta är en barnlek att fästa, sätts fast i processorsockeln. Alternativkylaren är det 15 småskruvar och grejer, dessutom ska den ofta fästas genom hål i moderkortet så att man måste in under detta när man fäster eller om man ska byta kylaren.

Är det att vikten på dessa kopparkylare är för stor, vet någon varför det inte går att göra bra kylare som är smidiga att montera?

Av dannesthlm

Har inte gått in på din kundvagn, men lite allmänna tips

1. Hade absolut kört I7 framför I5, dvs hade jag undvikit 4670K.
2. Jag hade absolut väntat en månad med beställning eftersom både Nvidia och AMD har nya grafikkort på gång, Nvidia är dessutom i samband med detta på gång att sänka sina priser generellt

Av dannesthlm
Skrivet av WonderPlatoon:

Du skulle fått bättre hjälp på ett datorforum där det är mest killar om du höll fast vid att du var tjej.

Fast å andra sidan en skog av 1000 skilda saker kanske inte skulle göra det mer tydligt

Av dannesthlm

Skulle personligen inte ha använt en strömadapter/laddare om den specade spänningen är högre än på originaldelen. Ska det vara 19 V så ska det vara just 19 V. Säger däremot datortillverkaren att det ska fungera är det en annan sak (rent allmänt).

Vad jag bl a vet är att batterier slits (inte minst li-ion) om de laddas med för hög spänning, sen vet jag inte om det finns någon spänningsregulator i datorn som hanterar detta.