Inlägg

Inlägg som guran33 har skrivit i forumet
Av guran33

8000 Hz polling rate är ingen nyhet, är bara att Razer är duktiga på att marknadsföra.

Har testats med flera möss däribland klassikern WMO 1.1.

Mer info: overcklock.net.

Av guran33

Tar hellre Asus 165-Hzare isf. Litar inte på när man behöver överklocka, finns inga garantier för 200 Hz och garantin lär ryka. Designen skriker lite för mycket gamer för min smak också.

Av guran33

Nu börjar det komma upp i intressanta siffror! Att gå ifrån 120 till 144 verkar inte vara någon större förbättring. 45 Hz extra låter dock inte dumt (plus diverse tekniker för att sänka latenserna ännu mer).

8000 kr är inte riktigt vad jag är beredd att betala för en skärm dock.

Av guran33

Jag är intresserad att ha en handkontroll som kan styra det mesta (Kodi och spel) till min HTPC vid TVn. Det här är absolut ett väldigt spännande alternativ ifall bara Kodi kommer att stödja den fullt ut vilket säkert är fallet så fort RetroPlayer-branchet till Kodi är färdigt.

Den är mycket intressant då man skulle kunna styra mer PC-specifika spel med större precision samt att man skulle kunna peka runt med en muspekare på skärmen.

Dock väntar jag på en ordentlig recension först och att mjukvaran ska hänga med lite i utvecklingnen.

Av guran33
Skrivet av mrqaffe:

En 2 zons hembioreceiver kan vara nått att titta på om du vill kunna driva dem helt oberoende av varandra och vill ha inbyggsd dac, annars klarar ett försteg av att driva 2 saker samtidigt och du kan bara stänga av strömmen till det du inte vill höra, ett försteg kan ju även driva hörlurarar och det finn försteg med mycket bra hörlursdelar men allt handlar om budgeten.

Det är ju just budgeten annar så finns det alternativ! En surroundförstärkare blir lite mycket och endast försteg för en rimlig slant med alla funktioner jag vill ha verkar inte vara lätt. Har tänkt mig rätt så litet och enkelt så att det får plats på skrivbordet utan att se helt överdimensionerat ut.

Skrivet av REPTiL3:

https://www.hifiklubben.se/stereo/receiver/denon-dra-f109/

Plus ett par hifihögtalare skulle jag kört på, vad har du för budget?

Det där verkar väldigt lovande! Rätt så kraftfullt slutsteg i den också, borde kunna hitta några sjyssta passiva högtalare till den.

Budgeten är väl lite flytande.. Hade väl tänkt att komma undan med runt 5000 för allt men om jag måste höja summan för att bli nöjd själv så får det bli så. Satte väl ca. 1500 för varje komponent jag tänkt mig från början men om det är 2500 jag behöver betala för en sjysst förstärkare så får det vara så, slipper ju köpa en extern hörlursförstärkare i det här fallet så man kan lägga resten på ett par trevliga passiva högtalare istället!

Av guran33

Problemet är att jag inte hittar något bra försteg för ändamålet. Vill helt enkelt ha ett försteg som är kopplat med en digital utgång (USB / S/PDIF) ifrån datorn där man skulle kunna switcha emellan de aktiva högtalarna och hörlursförstärkaren men det verkar inte vara möjligt om man inte ska gå upp väldigt mycket i pris. Därför jag undrade ifall det hade fungerat med en stereoförstärkare innan de aktiva högtalarna, men jag hör ju själv att det inte låter som en vacker lösning.
Som sagt så handlar allt om hur mycket pengar man är villig att lägga på det och jag hade väl räknat med några tusenlappar men priset går väldigt snabbt upp om man vill lösa saker snyggt och enkelt inom hi-fi verkar det som.

Det lutar väl mest åt att det blir en "fullösning" med en USB-hörlursförstärkare och några aktiva högtalare.

Skulle kunna placera en större subwoofer på golvet men det hade sett konstigare ut med de stora högtalarna med 8-tums-element på skrivbordet. Aja får kolla vidare imorgon, det här var verkligen hur mycket som helst att sätta sig in i.

Tack ska du ha för hjälpen i vilket fall!

Av guran33

Ah det är bra att veta! Då borde ett 2.0-system vara tillräckligt om man bara hittar rätt högtalare. De verkar dock bli lite för stora med 8-tums-element.

Jag undrar dock fortfarande ifall man kan köra med aktiva högtalare och en stereoförstärkare (försteg och slutsteg) utan att det blir något knas. Någon som vet? Annars verkar alternativen bli väldigt limiterade.

Av guran33
Skrivet av oatp1b1:

@guran33: I aktiva högtalare sitter det ett slutsteg, så det är i princip en fysisk volymkontroll du får via ett separat försteg. På de allra flesta aktiva högtalare finns det sub-port såvitt jag vet.

Ex: https://www.hifiklubben.se/globalassets/product-images/argon/...

Verkar vara sparsamt med sub-port på studiomonitorer men det är kanske inte vad jag ska sikta efter heller..

Tanken var att jag ville ha väldigt ofärgat ljud men jag gillar bas så på pappret så tyckte jag att studiomonitorer med en subwoofer lät bra men det är väl inte riktigt tanken med studiomonitorer att man ska lägga till en subwoofer verkar det som.

Jag vill gärna skippa den analoga outputen jag har ifrån datorn, hade gärna velat köra det digitalt (USB / S/PDIF) till en extern förstärkare. Så jag hade tänkt att ett stereoförsteg vore något så att jag bara kan koppla från datorn (USB / S/PDIF) > försteg > aktiva högtalare + subwoofer och så hade jag kunnat lösa ett enklare slutsteg till mina hörlurar kopplat ifrån försteget också. Detta verkar dock inte vara möjligt? Inget steroeförsteg på prisjakt verkar ha en digital input att erbjuda om man inte ska betala sjukt mycket pengar.

Annars är det en stereoförstärkare jag ska skaffa då men det känns konstigt om jag ska köra med aktiva högtalare och en förstärkare innan det?

Är det aktiva pa-högtalare som inte är anpassade för studiobruk som är den "vanligaste" sortens högtalare om man inte ska köra studiomonitorer isf?

Av guran33
Skrivet av Rouge of Darkness:

skaffa en hörlursförstärkare bara till lurarna?
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?m=s230722653&o=produkt_pr...

borde väl gå att koppla en aktiv sub till subporten på dit ljudkort och monitorerna i höger/vänster porten och sen ställ kortet till 2.1 läge?

Ah hörlursförstärkare hade absolut räckt till bara hörlurarna men jag vill helst inte använda mitt integrerade ljudkort alls. Hade hoppats på USB eller S/PDIF till högtalarna också.

Skrivet av oatp1b1:

Köp annars något som fungerar som försteg till de aktiva högtalarna, DAC samt hörlurssteg. Finns inte jättemycket att välja på i lägre prisklasser, men jag tror att ASUS har en variant samt Audio-GD för under 3000 spänn. Subwoofer kopplar du direkt in i de aktiva högtalarna.

edit:

ASUS: https://www.referenceaudio.se/produkter/visa/ljud/horlurar/ho...
Audio-GD: http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneamp/NFB112014/NFB112014E...

Ah så det är egentligen ett försteg jag borde prioritera? Det förstärker inte signalen alls utan är bara input/output? Och så kör jag aktiva studiomonitorer till det för att slippa köpa separat slutsteg (som förstärker signalen)? Vad är det jag ska leta efter på högtalarna för att kunna koppla en subwoofer dock? Verkar inte finnas mycket output-kontaker på dem.

Av guran33

Förstärkare och högtalare

Tjenare! Just nu använder jag endast AKG K 271-hörlurar kopplade direkt till ljudkortet inbyggt på moderkortet och tanken var att både få ett par högtalare (2.0 eller 2.1) samt att förbättra ljudet med en förstärkare till hörlurarna. So far, so good..

Det är bara en djungel allt det här och jag vet inte vart jag ska börja att kolla eller hur jag ska få ihop allt.

Hade tänkt mig studiomonitorer men vill inte ha för mesig bas heller. Går det att ansluta en subwoofer till aktiva studiomonitorer på något sätt? Har inte sett några med utgång för det.. Eller ska jag skippa studiomonitorer?

Sedan kollade jag på förstärkare (helst ansluten med USB) vilket man såklart skulle vilja koppla allt till (högtalare och hörlurar) så att det blir enkelt att använda men varför ska jag ha en förstärkare ifall studiomonitorerna redan är aktiva? Finns även alla möjliga sorters förstärkare.. Antar att det är en stereoförstärkare som är intressant?

Tacksam för svar! Vill bara veta lite basics vad jag ska börja kolla efter och vad som fungerar ihop eller om man kunde få någon slags rekommendationer för just nu har jag bara en tanke men på hur jag vill ha det är alldeles för mycket att sätta sig in i och jag vet inte vart jag ska börja kolla.

Av guran33

Det här blir bara mer avancerat desto längre det fortsätter.. Är ju inte supersugen på att ha en massa sladdar i taket, hade hoppats att det skulle gå att lösa med en sladd emellan varje lampa vilket hade varit snyggast men då är det helt enkelt seriekopplat som jag var inne på ifrån början och det blir inte bra rent ljusstyrke-mässigt och jobbigt ifall en lampa dör? Antar att jag kan gömma sladdarna någorlunda då det är en gardin som går precis bakom dem dock..

Distansen du länkade är väl den cleanaste lösningen om jag förstått hur den fungerar rätt. Man sätter den bara i taket där el-uttaget för lampan är i vanliga fall för att få lite mer utrymme att meka in alla tre sladdar (om jag kör med tre lampor)?

Försöker greppa hur det ska gå till rent praktiskt men jag tror att jag förstår ungefär hur slutresultatet hade sett ut. Helt enkelt tre separata sladdar som går ut ifrån el-uttaget i taket med en lampa i varje sladd?

Tack så mycket för svaret Igelkott!

Av guran33
Skrivet av Igelkott:

Om du har lampsocklar, lampsladd och lampkontakt så ska det inte kunna bli väldigt fel nej. Men du kan ju ta en bild på vad du försöker göra så kan du få fler tips. Och också fler gör-det-inte-själv-tips.

http://i.imgur.com/JkhmVTU.png

Tänk dig att allt är uppsatt i taket.

Har tänkt att köpa socklar och sladdar för att sedan sätta ihop allt. Ser inte för avancerat ut på pappret och vad jag läst i tråden så verkar det inte som att det ska vara några problem rent el/propp-mässigt att bara sätt ihop allt och köra. Det är väl mest ur ett säkerhetsperspektiv och det att jag inte vet exakt hur jag ska koppla alla sladdar, vill ju inte att det ska ta eld i skiten eller något, det vore ju ett failure.

Av guran33

Haha mycket respons vilket säkert var bra då det verkar som att jag blir avrådd att göra det själv. Trodde att det skulle vara enklare än så, är ju tjocka enkla sladdar.

Parallellkopplat får det bli då om de lärda säger det! Är det fortfarande så pass mycket som kan gå fel menar ni? Får väl se ifall jag kan hitta någon som kan skarva ihop allt åt mig på rätt sätt isf.

Av guran33

Ellära och lampor

Verkar som att det här forumet är så nära topicen jag kommer!

Det är så här att jag skulle vilja seriekoppla 3-5 lampor (30-40W) ifrån ett takuttag för taklampor (en viktig sak att nämna?).. Det är inga konstigheter att göra det eller? Inga proppar kommer att gå osv? Har inga direkta kunskaper om el så tänkte det var bäst att fråga runt lite innan jag gav mig in på det, blir inget lödande, bara sätta ihop allt med sockerbitar..

Tack!

Av guran33
Skrivet av dannesthlm:

Har K400 och det jag saknar är definitivt belysning. Men det verkar inte komma nu heller då.

Förstår inte vad problemet är.. Om du vill ha ett bakgrundsbelyst tangentbord så finns det redan alternativ men det kostar uppenbarligen mer pengar. Det här tangentbordet är inte bakgrundsbelyst för att hålla nere priset. Bakgrundsbelysning är fancy fast det är bättre att lära sig att skriva på ett tangentbord ordentligt istället.

Hoppas att det här kan vara något då det inte verkar helt lätt att hitta ett bra trådlöst tangentbord med touchpad och bra räckvidd.

Av guran33

Intressant att det kommer lite fler modeller att välja på i det här segmentet. Var inte lätt att hitta en låg kylare som passade mitt senaste HTPC-bygge. Hittade till slut Scythe Big Shuriken 2 som fungerade fint..

Både den här och Be Quiet! verkar vara intressanta alternativ till kompakta och relativt kraftfulla byggen.

Av guran33
Skrivet av snajk:

S/PDIF om du vill använda ditt interna ljudkort och USB om du vill använda ett USB-ljudkort, det gör ingen skillnad mer än skillnaden i kvalitet mellan ljudkorten.

Jag hade tänkt att använda S/PDIF-utgången jag har inbyggd på moderkortet isf. Menar du att det är bättre kvalite om man skaffar ett USB-ljudkort och sedan kopplar till den externa förstärkaren?

Skrivet av snajk:

Vet ej. Signalen skickas inte obehandlad med S/PDIF och med USB så blir den ju behandlad i USB-ljudkortet, är det inbyggt i förstärkaren så får ju den ljudet obehandlat.

Bara det är så gott som obehandlat till och med den externa förstärkaren vore det väl optimalt. Jag gillar dock att använda "Loudness Equalization" ibland..

Skrivet av snajk:

Nej, passiva högtalare och aktiv sub är det normala för exempelvis hembioanläggningar och liknande. Passiva subbar är väldigt ovanligt.

Skrivet av snajk:

En högtalarkontakt, men det är sällan förstärkare har högnivåutgångar för subben.

Ok, jag tror att jag börjar förstå något. Jag har sett förstärkare som har en RCA-utgång på baksidan (t.ex. denna), antar att de inte driver en subwoofer utan bara är till för att skicka ljudet så får den aktiva subwoofern sedan förstärka det själv?

Det pratas en del om att ljudet blir "färgat" men jag antar att en subwoofer inte har så många frekvenser att färga ändå (tänkte att det blir konstigt om man har olika högtalare och olika förstärkare i varje)..

Skrivet av snajk:

Kontakterna gör ingen skillnad egentligen, det viktiga är att de får bra kontakt och inte riskerar att ramla ur. Beroende på vad du har för anslutningar på förstärkaren så passar olika kontakter bättre eller sämre. Billigare förstärkare har exempelvis ofta klämlist-kontakter och de fungerar bäst utan plugg med bara lite avskalning på kabeln. Skruvkontakter passar bra med ren kabel men ännu bättre med banankontakter.

Ok, ska kolla efter banan-kontakt då om det är bäst. Det optimala är väl såklart att ha samma kontakt i båda ändar dock så att det blir enklare att köpa kablar.

Skrivet av Kalium:

Grejen om du köper en stereoförstärkare idag med hörlursutgång så är det oftast ingen separat hörlursförstärkare inbyggd i stereoförstärkaren utan det enda du får är en volymkontroll typ. Satsa på aktiva studiomonitorer och sedan skaffar du en O2+ODAC. När du använder hörlurarna så har du dom inkopplade, när du vill lyssna på högtalarna så kopplar du in dom. På så sätt får du skitbra hörlursförstärkare och skitbra DAC till både högtalare och hörlurar.

Ja det var lite trisst att höra, isf är det lika bra jag kör på aktiva studiomonitorer. Antar att de också har RCA-utgång för subwoofers?

Min tanke var ifrån början att ha en extern förstärkare där man enkelt kunde switcha emellan högtalare och hörlurar som man ville. Din lösning låter som att man får hålla på och fippla med kontakter och kablar emellan varje byte?

Tack för svaren!

Av guran33

Sex frågor om högtalare, subwoofers och förstärkare

Jag har tänkt att införskaffa mig lite trevligare ljud till datorn i form av två högtalare och möjligtvis en subwoofer.

Än så länge har jag kommit fram till att jag antagligen ska ha passiva studiomonitorer en passiv subwoofer (eller är det en konstig ide i kombination med studiomonitorer?) och en förstärkare då jag även är ute efter att förstärka mina hörlurar när jag vill använda dem. Om man har en förstärkare så borde man enkelt kunna switcha mellan högtalare och hörlurar tänker jag.

Mina frågor:

  1. USB eller S/PDIF?

  2. Kommer något (mjukvara främst antar jag) att krångla (eller fungera annorlunda) när man använder USB eller S/PDIF? Kommer det att vara precis lika straight forward som att sätta hörlurarna i 3,5 mm tele-jacket på moderkortet? Inga spel som kommer att krångla t.ex.?

  3. Vad händer ifall man aktiverar "Loudness Equalization" i Windows? Hade det fungerat alls? Tänker att signalen skickas som rätt så "raw" (bit perfect) ifrån datorn med USB och S/PDIF och effekter i Windows ignoreras?

  4. Skulle det bli konstigt om man körde passiva studiomonitorer (kopplade till förstärkaren) och en aktiv subwoofer?

  5. En passiv subwoofer till förstärkare, vad använder den för kontakt?

  6. Det verkar finnas massor olika kontakter (banan, kläm, skruv..) till högtalare.. Det går att blanda dem hur man vill som jag förstått (om man har banan i ena och skruv i andra änden på sladden)? Kanske behöver löda och hålla på då? Adaptrar?

Tacksam för svar!

Av guran33

Jag har aldrig varit ett stort fan av D-Link innan detta, hade väldigt mycket problem med 2 modeller av deras routrar under tidigt 2000-tal.. De har säkert bättre routrar ute idag men varför ta risken igen när det finns så mycket bättre routrar som t.ex. Asus. Mycket bra hårdvara och standard-firmwaret fungerar bra (dock använde jag det inte någon längre tid själv men det kändes iaf stabilt vilket D-Linkarna inte kunde skryta med) och det går givetvis att installera tredjeparts-firmware (t.ex. Tomato) som användare knåpat ihop vilket såklart inte är en nackdel. Tredjeparts-firmwaret borde inte (man kan aldrig vara 100 dock om man inte kollat all kod och förstått den själv) innehålla några bakdörrar.

Av guran33

Har haft ett Filco Majestouch 2 tenkeyless (utan numpad) i några år (ca 3) nu och jag är och har varit otroligt nöjd med det. Älskar hur kvalitativt det känns, det väger mycket och inget som knakar eller gör att det känns billigt. Väldigt avskalad och oldschool design vilket jag personligen verkligen uppskattar.

Kan verkligen rekommendera tenkeyless (om man inte är helt beroende av att använda numpaden) då tangentbordet blir kortare och man därför kan ha det mer i mitten av skärmen (bättre när man skriver för man behöver inte vrida sig lika mycket) samtidigt som man kan placera musen närmare. Det har faktiskt gjort skillnad rent ergonomiskt då jag ofta hade värk i axeln innan.

Jag har till och med råkat hälla ett glas mjölk i tangentbordet och det överlevde! Vissa tangenter var lite trögare under en period men idag så ger alla tangenter samma feedback igen. Inget jag rekommenderar att prova dock, var troligen en del tur inblandad.

Texten på tangenterna är inte alls nersliten än. Ser ingen skillnad på den tryckta texten på tangenter jag knappt använt (Pause t.ex.) med tangenter som jag använt väldigt frekvent som WASD. De mer använda tangenterna är dock blanka till skillnad från de som jag knappt petat på men texten sitter fortfarande jättebra.

Dock har jag aldrig ägt ett tangentbord med mekaniska brytare innan så jag har inte något att jämföra med kan bara säga att jag är väldigt nöjd med det själv.