Inlägg

Inlägg som -NoH- har skrivit i forumet
Av -NoH-

NAS-serverbygge, behöver synpunkter!

Då var det dags att skaffa en NAS-server till hemmet, hade tänkt bygga ihop den själv. Skullle uppskatta lite synpunkter på de komponenter jag valt.

Prioriteter:

- Utrymme för allmän medielagring (foto/video/musik etc.) 5-10 TB
- Strömsnålt
- Förhållandevis tyst

Har även lite andra frågor utöver vanlig lagring som jag vill reda ut, kan vara delvis motstridiga:

- Är denna setup är lämpad för iSCSI-access? Innebär det någon skillnad i konfiguration gentemot om man låter den gå som en vanlig filserver?
- Skulle denna också duga till att använda som virtualiseringsserver, HyperV etc?
- PXE-boot?

Tacksam för all hjälp!

EDIT: Kom på att det kunde vara bra att länka till min inköpslista. =P

Av -NoH-

Scartadaptrar brukar medfölja som standard, inget att oroa sig för. Om du hade tänkt fortsätta använda scart är det ännu ett skäl till att välja plasma, i mitt tycke hanterar de lågupplösta analoga signaler betydligt bättre än LCD.

Videoformaten vet jag inte riktigt, men då du ändå funderat på att koppla in PS3 och en eventuell mediespelare så borde det ju rimligtvis både bättre och smidigare änvända de istället för att använda TV:n som mediespelare?

Angående jämförande av specifikationer är det tyvärr inte så enkelt. Olika tillverkare utför sina mätningar av värden olika och under andra förhållanden. Då jag prioriterar bildkvalité brukar jag gå till butiken och ta mig tiden att helt enkelt kolla på TV-appareterna jag är intresserad av och låta mina ögon bestämma. Få klart för dig vad du själv vill prioritera. Storlek? Bildkvalité? Antal extra funktioner? Listan kan göras lång, men tänk igenom ett par och bestäm dig sedan.

Nu kanske jag snurrade till det ännu mer, men när det kommer till Ljud och Bild i allmänhet är det bara subjektivitet som har betydelse. Med andra ord, köp den modell som känns bäst för just dig. Lycka till!

Av -NoH-

LG U880 - Plast och åter mer plast av den värsta tänkbara sorten. Värdelösa mediefunktioner (den marknadsfördes som en musikmobil av 3) då den kunde inte låta musikspelaren gå i bakgrunden. Slutade med att skärmen flög av.

Av -NoH-

Kan varmt rekommendera en plasma-tv från Panasonic, sålänge du tänkt använda den som en tv och inte en skärm till en dator. Enligt mig går det inte att få mer bildkvalité för pengarna när det gäller Panasonics plasmasortiment. Nackdelen är väl att plasmor drar mer ström än LED-LCD. När det gäller 3D-funktionalitet skulle jag undvika det, speciellt inom din budgett. Har inte imponerats alls av det jag hittills sett i 3D.

Denna tror jag kan passa dina behov: http://www.hifiklubben.se/produkter/platt-tv/plasma-tv/panaso...

Av -NoH-

Förstår inte varför de valt att ha två modelller med 15:9 skärm och en med 16:9, känns lite som ett steg mot fragmentering ironiiskt nog. I övrigt verkar Windows Phone 8 betydligt mer genomtänkt och integrerat med andra enheter och tjänster. Ser fram emot vad Nokia har att erbjuda framöver.

Av -NoH-

Köpte enA-DATA S510 120 GB för 899 till min laptop, mycket nöjd med det köpet! Förutom snabbheten är den obefintliga ljudnivån det jag uppskattar mest med SSD. Användarupplevelsen är betydligt bättre.

Av -NoH-

Tyst 2,5 tums lagringsdisk

Hej!

Har en Thinkpad T61p som jag nyligen utrustat med en 120 gb SSD. Nu har jag tänkt ersätta DVD-enheten med en lagringsdisk, då jag har en hel del bilder, musik samt film som inte ryms på systemdisken.

Någon som har en rekommendation på någon specifik modell? Kraven jag har är att det ska vara en strömsnål och tyst 5400 varvare, med en kapacitet på runt 500 GB (kan tänka mig 1 TB om det är mer prisvärt). Har en budgett kring 1000 kronor.

Alla förslag uppskattas!

Av -NoH-
Skrivet av Nixzu:

Har äntligen fått tag på en t61p och tänkte pimpa den lite och har några frågor:

1) Är det någon som har provat den inofficiella biosen från 'Middleton' , erfarenheter bra, dåliga ?

Av vad jag läst på andra forum så ska det fungera mycket bra, kommer själv uppgradera nu till helgen.

Skrivet av Nixzu:

2) Läste att visa kör den med 8 GB Ram, något speciellt man ska tänka förutom att det ska vara SO DIMM 200-pin 667 MHz ?

Nej det ska gå bra, så länge du har 64-bits OS givetvis. Tänk dock på att 4gb SO-DIMM DDR2 minnen tyvärr kostar ganska mycket.

Skrivet av Nixzu:

3) Som jag förstår så gör 'Middletons' bios att man kan köra hårddisken på SATA2 istället för SATA1, men inte på UltraBay ?

Nej, om jag förstått det rätt så kör det på ett PATA-gränssnitt vilket gör att överföringshastigheten ligger runt 100mb/s (rätta mig ifall jag har fel).

Skrivet av Nixzu:

4) De flesta SSD'er är ju på SATA3 men priset verkar vara detsamma som för SATA2, kan man köra SATA3 SSD'er ?

Ja det går aldelles utmärkt! Kör själv så med en A-DATA 510-series 120G, dock utan middleton bios:et.

Skrivet av Nixzu:

5) Vilken disk passar bäst till UltraBay sloten, verkar vara onödigt att köra SDD i den ?

Skulle själv satsa på en vanlig 5400-varvare.

Av -NoH-

Efter att jag uppdaterat till version 0.8.2.639.g79d339df fungerar det helt utan problem på Ubuntu 12.04. Tidigare kraschade det med jämna mellanrun och var snudd på oanvändbart, trots att jag använde startscript fixet. Skönt!

Av -NoH-

Helt ok, men inget som jag bryr mig allt för mycket om. Ska bli spännande och se hur W8 surfplattorna kommer att stå sig mot konkurrensen! Av vad som hittills har setts så verkar det som att Apple får ta sig i kragen när det gäller iOS.

Av -NoH-

Nokia Lumia 800

Av -NoH-
Skrivet av PuMaH:

Helt klart ett alternativ, några speciella modeller du tänker på?

Asus Transformer Prime ser rätt lovanade ut, går ju att koppla in ett smidigt tangentbord så att det praktiskt sett blir en laptop dessutom.

Sen kommer Windows 8 att kunna köras på surfplattor, och verkar ha riktigt stor potential. De lär dock inte komma förrens sent 2012, vilket kanske inte är så aktuellt för din del.

Av -NoH-

Efter att ha använt 11.10 någon vecka måste jag faktiskt säga till min förvåning att Unity-gränssnittet har vuxit på mig. Gillade inte det alls i början, var bara segt och allmänt krångligt. Efter lite egna tweaks så flyter allting på mycket bättre, och jag upplever att jag kan arbeta mer effektivt än förut.

Ska bli spännande att se hur utvecklingen fortsätter i de kommande versionerna! Själv hoppas jag på att 12.04 håller löftet om att det ska bli mer strömsnålt, då jag kör det på min laptop.

Av -NoH-

Windows Phone 7 är riktigt underskattat, tror att en tredje stark aktör skulle vara hälsosammare för utvecklingen av smartphonemarknaden.

Av -NoH-

Skulle en surfplatta kunna vara ett alternativ?

Av -NoH-

Fler pixlar i höjdled, vilket gör det skönare/effektivare att använda. Som lite kuriosa ligger 16:10 förhållandet dessutom väldigt nära värdet för det gyllene snittet, om det nu anses vara ett rimligt argument.

Av -NoH-

Intressant, kul att det ryktas om en 16:10 display dessutom! Efter att ha kört med en Dell på cirka 15" med 1920x1200 upplösning ett tag, har jag personligen svårt vid att vänja mig med 16:9 skärmar. Tycker att det är betydligt mer effektivt att jobba med 16:10 formatet.

Av -NoH-

Tack för svar!

Har jämfört båda moderkorten och det verkar inte vara någon skillnad på dem hårdvarumässigt. Tar och slår till på erbjudandet (72$ plus frakt). Känns som att man inte har så mycket att förlora på det i vilket fall som helst.

Av -NoH-

Vad har serienummret för betydelse?

Hej!

Min gamla Acer laptop har slutat fungera förmodligen på grund av ett överhettat moderkort. Bröjade leta efter ett fungerande moderkort på nätet och lyckades hitta ett billigt erbjudande på ebay. Då datorn är ganska gammal har jag ingen lust att slänga upp mer än 2000 kronor, för större summor kan man köpa en ny lika gärna.

Enligt återfösäljaren har moderkortet serienumret MBFR506002 medans mitt har MBFR506005. Vad innebär denna skillnad i serienummrena?

Min tanke är att det kan har med det medföljande operativsystems licensen att göra. Om så är fallet så använder jag med min egna Windows 7 licens, och då borde det väl inte spela någon roll?

Av -NoH-

Du kan kolla om laddaren fungerar genom att använda en voltmeter. Får du inget spänningsutslag så är det högst sannolikt att en/flera kondensatorer har gått sönder. Detta kan man själv lätt åtgärda genom att löda dit nya, vilket inte brukar vara särskillt svårt men kan vara lite pilligt. Dessutom är det betydligt billigare (ett tiotal kronor som dyrast) än att köpa en ny laddare.

Har själv en Acer Ferrari 5000 som råkat ut för exakt samma problem. Den brukade ofta bli hiskeligt varm. Innan den brakade ihop så frös den under bootning av Windows. Det enda som kunde göras var att stänga av den manuellt. Sedan dess har den inte startat och vägrar ladda upp. Högst sannolikt är det en kortslutning som skett på moderkortet (jag kan dock ha fel).