Inlägg

Inlägg som Kr^PacMan har skrivit i forumet
Av Kr^PacMan

Om du har en router som stödjer Gigabit Ethernet (1 Gbit/s) så är det ju den länkhastigheten som bestämmer bandbredden, inte att bryggan "skickar mycket data". Har Huawein 10 Gbit RJ45-portar ut, eller kör den fiberportar (SFP+)?

Låter som mycket BS i mina öron, det bör inte vara några problem att köra din Asus-router, men du kanske inte kan förvänta dig 1 Gbit/s bandbredd rakt av via Bredbandskollen direkt, dels kommer din router begränsa, sedan är det ju relativt svårt att utnyttja så pass mycket bandbredd genrellt. Bra seedade torrents är ett av de bättre bandbreddstesten tycker jag, så länge du har en router som orkar hantera sessionerna.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Homdax:

Har precis käftat med en Xiaomi försäljare om att den attans sensor jag köpte kräver en hubb och det stod inte i produktbeskrivningen. Samt att den skall inte köras på ifjån utan på Android .

Hur mycket data samlar egentligen Xiaomi på sig via sina system...Aqara och Mi och Fit och Home?

Utgå alltid ifrån att enheterna alltid samlar på sig all data de kan och delar med sig av den till vem som helst. Är det dessutom WiFi-anslutna enheter samlar de nog också gärna in data från nätverket.

Personligen kör jag alltid alla IoT-enheter på ett separat nätverk och begränsar alltid nätåtkomst om möjligt.

Av Kr^PacMan

Fick precis hem en sådan switch, samt Zyxels egna SFP+ nätverkskort. Kan skriva här när jag testat det. Som uppgraderingspaket till 10 gigabit är det iaf väldigt prisvärt.

Av Kr^PacMan

Folk kommer rekommendera UniFi men det finns betydligt mer prisvärda alternativ för hemmabruk.

Exempel; Zyxel GS1008: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5134114

Omanagerad switch med 60W PoE-budget.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Mordekai:

Så inga svar på det jag frågar efter, bara att jag tagit i från tårna?

Det stämmer iofs, klart overkill. Kör allt på en burk virtualiserat idag och jah har en del skumma fel som jag förstått beror på att AD ligger på samma som övriga. Disk/nätprestanda behöver ligga i närheten av lokalt lagrade filer, filerna är av databastyp och måste ligga på servern (Autodesk Revit). Gällande RAM är det en oerhört liten del av kostnaden, på CPU-sidan hade jag definitivt kunnat gå ner. Gällande kärnor så ser jag på lasten idag att jag har mycket få trådar aktiva samtidigt men dessa tar ändå irriterande lång tid att exekvera. En stored procedure kör mig veterligen bara en tråd.

Som sagt, var hittar ni dessa billiga servrar som har 10Gb/s nätverksprestanda? Vi är få användare men våra projekt är mycket tidskrävande och dyra. Vi kör inte lokal exchange men loggar mycket automatiskt till SQL, bla mail.

Kan vara värt att kika på Asus bareboneservrar och sedan komplettera med det du behöver. Dock är det ju svårt att hitta ett 4U-chassi med inbyggt moderkort för en lågvoltad Xeon. Har du kikat något på AMD Epyc?

Av Kr^PacMan

Vet inte om min google-fu inte fungerar idag, men hittar inte så värst mycket info om hårdvaran. Dock ser det inte ut som x86-hårdvara vilket gör det svårt att få in pfsense. Finns ett gäng andra x86-burkar från Clavister som fungerar med pfsense dock.

Av Kr^PacMan

HPE Proliant DL385 Gen10 byts mot rack-NAS

Hej,

Jag inser att jag har tagit vatten över huvudet med min nya virtualiseringsserver. För cirka 6 månander sedan köpte jag en HPE Proliant DL385 Gen10 med AMD Epyc-processor för att labba med virtualisering - men inser att jag inte har tiden som behövs.

Produktkod: P00206-425

Specs:
CPU: 1x AMD Epyc 7251 8 kärnor/16 trådar (2.1 / 2.9 GHz)
RAM: 16 GB DDR4 ECC REG (1x16 GB)
Lagring: Mediabay med 8x SFF 2.5" (samt två interna m.2)
Kontrollerkort: HPE Smart Array P408i-a
Nätagg: 1x500W 80+ Platinum

Jag tänkte höra om det är någon som sitter på en modern Rack-NAS från Qnap eller Synology som kan tänka sig ett byte? Jag är även intresserad av ett byte + pengar om du har en lite mindre rack-nas. Kravet är att den är rackmonterad och modern.

Exempel:
Synology RackStation RS1219+, RackStation RS819
QNAP TS-431XeU, TS-1232XU-RP

Servern finns på Ingarö 30 minuter öster om Stockholm. Bytet måste ske mellan fyra ögon då servern är inget jag vill skicka.

Läs hela annonsen här

Av Kr^PacMan
Skrivet av plunn:

Jo... jag kan inte förstå hur man kan titta på en MitroTik? Jag går själv vilse i deras licensdjungel men det kanske är ganska lätt? Eller?

Alla switchar levereras ju med en standardlicens. Om man inte behöver extremt specifika funktioner räcker den medföljande licensen utmärkt vad jag har sett.

Av Kr^PacMan

Kika på MikroTik. Du får en grymt konfigurerbar switch som har bättre prestanda än Ubiquiti och bättre portstöd för ett mindre pris. Finns ingen mening att köpa en Ubiquiti-switch utan PoE så länge du inte vill ha en "grön låda" i UniFi-kontrollern - inte värt en tusing i min bok iaf.

Av Kr^PacMan
Skrivet av ajn:

Det blev en powerwalker 750 för mig, följde med racköron som skrivits ovan. Hängde dock ner en del i bakkant så ställde den på att par skenor som följde med racket.

Skickades från m.sweclockers.com

Kan tipsa om dessa nedan, de stabiliserar tunga saker som bara sitter med racköron:

https://www.dustinhome.se/product/5010587987/l-stodskenor-for...

Om du kommer på ett sätt att modda enheten så att den alltid visar konverteringen i displayen får du gärna skrika till

Av Kr^PacMan

Det går utmärkt att hänga upp dem med de medföljande racköronen. Denna är en PowerWalker VI 500 R1U.

https://i.imgur.com/1DtHnOT.jpg

Av Kr^PacMan

Jag har en Proliant DL385 Gen10 med Epyc, dock första generationen och "bara" 16 cores. Men det är underbara maskiner för virtualisering.

Av Kr^PacMan

Snabbtest: Aruba Instant On

Jag jobbar med nätverk men får relativt sällan jobba "hands on" med produkterna. I dagarna damp det ner ett paket från Aruba med en av de nya accesspunkterna i Instant On-accesspunkterna. Aruba är främst känt för sina robusta (och dyra) accesspunkter för exempelvis sporthallar eller andra verksamheter där det krävs en ordentlig site survey innan och där dyra konsulter räknar på antal AP:s och övrig nätverksinfrastruktur. Men marknaden för prosumers och små företag exploderar just nu då det i princip alltid krävs ett WiFi, oavsett om det är 20 CAD-ritare eller en enkel betaldosa som ska nå Internet - marknaden där spelare som Ubiquiti går riktigt bra. Om man läser mellan raderna är Instant On accesspunkter som är riktade till de som egentligen har tänkt att köpa Ubiquiti, dock med några små ändringar.

Aruba har med Instant On skippat alla typer av licenser för att använda accesspunkterna vilket bara är positivt i detta segment; de har också släppt en hyfsat genomtänkt lineup som inte består av 170 olika modeller utan endast 5 - tack och lov för det. Priserna är också humana och tittar man bara på specarna på produkterna är Instant On till och med lite mer prisvärt - om man bortser från designen som är relativt alldaglig.

Modellen jag har fått hem heter 11d och är en 802.11ac-accesspunkt med 2x2-antennkonfiguration. Modellen är anpassad för väggfäste och man kan tänka sig att denna accesspunkt är tänkt att sitta i hotell, caféer och liknande miljöer. AP:n kan strömföras via den medföljande strömadaptern eller via standard 48V PoE (802.11af/at). Den kommer med ett bordsfäste som jag har svårt att se att många kommer använda, men även ett väggfäste vilket är det fästet som jag skulle installera i de allra flesta fall. Behöver man koppla vidare PoE till en annan enhet via AP:n har den en PoE-ut på port 3 vilket kan vara smidigt i vissa situationer.

https://i.imgur.com/Gx1vRGY.jpg

Installationen ska vara rätt straight-forward enligt Aruba och konfigurationen sköts av Instant On-appen. Jag laddade ner appen på min telefon (Android) och satte in accesspunkten i mitt stora midspan (en 24-portars PoE-injektor kan man förklara det på ett enkelt sätt) i serverrummet och körde igång.

https://i.imgur.com/YnCNIlO.jpg

En riktigt störig detalj är att man måste aktiva Location för att komma vidare i installtionsprocessen. Varför ska Aruba få veta vart jag fysiskt befinner mig för att hitta en AP på nätverket? Hur som helst är det ju bara att aktivera och stänga av senare. Man börjar med att skapa ett konto hos Aruba och sedan skapar man en "site" liknande som man gör i UniFi. Sedan lägger man till en enhet och antingen söker appen upp AP:n själv, eller så kan man scanna serienummer eller QR-kod. Känns svårt att misslyckas här. Den initiala konfigurationen av AP:n består bara av WiFi-lösenord, sedan kommer man in i själva appen. Min DHCP-server ville bråka lite under installationen och visade inte DHCP-leasen av någon anledning, men bara genom att surfa till accesspunktens IP så får man en bra statussida med vilket läge acccesspunkten är i, firmware och så vidare. All konfiguration sker dock via appen eller om man så önskar i molnet.

Konfiguration:
Min initiala reaktion på appen är att den var rätt basic, men när man börjar gräva lite så inser man att den faktiskt har en hel del matnyttigt. Startsidan talar bara om statusen på accesspunkterna, hur många enheter som är online och den aktuella överföringshastigheten. Men går man in på Applications-delen i appen så kan man rätt detaljerat se vad som passerar AP:n. Data delas upp i kategorier som webbtrafik, sociala nätverk, gaming, streaming eller e-post och man får en diagram som visar hur stor varje del i. Under Network Details kan man göra mer inställningar som WiFi-lösenord, site-namn och bandbreddsbegränsningar. AP:n stödjer WPA3 samt RADIUS - båda vilka jag gillar starkt. I Network Details-delen av appen kan man också ställa in VLAN eller sätta schema; schemadelen är dock relativt grunläggande. Testade även att sätta upp en gästportal vilket var väldigt smidigt, man kan designa sin portalsida eller låta användarna authensera mot Facebook.

https://i.imgur.com/f5VfOnj.jpg

Prestanda:
Utan ordentliga verktyg är det svårt att på ett vetenskapligt sätt mäta trådlös prestanda. Jag lyckades få cirka 110/110 via ett vanligt "Speed test" via mobilen och där är tyvärr inte acccesspunkten den begränsande faktorn utan min Internetlina. Labbade lite med ett gammalt robust test som nyligen uppdaterats: iperf. Körde version 3 och där fick jag lite mer detaljerade resultat. Det är dock svårt att inte bli skeptisk på resultaten. Jag labbade med olika ramstorlekar för TCP-paket och lyckades komma upp i cirka 90 Mbit/s med Aruban. Körde jag samma test mot min Ubiquiti AP AC Pro fick jag endast runt 42 Mbit/s - men det är svårt att säga vad som gör att prestandan blir så pass mycket sämre när accessspunkterna fysiskt är nära varandra. AP AC Pro har ju ett par år på nacken och Aruban har säkerligen lite snyggare antenndesign samt 802.11ac Wave 2 med MU-MIMO. Det skulle vara intressant att sätta upp ett mer vetenskapligt test men tiden räcker inte till just nu i alla fall.

För er som var nyfikna på min iperf-sträng såg den ut som följande:

iperf3.exe -c 192.168.0.x -f M -p 55000

Slutsats:
Jag tycker Aruba har gjort ett gediget jobb med att få fram en vettig AP-lineup (som även funkar med deras switchar) och installationen känns väldigt trygg. Dock blir jag fruktansvärt irriterad på att appen vill veta min fysiska position för att kunna hitta den nya AP:n. Att managera accesspunkterna via appen känns smidigt och speciellt gästportal och liknande är väldigt utvecklat men ändå på en enkel nivå för att passa lite vem som helst. Det känns att Aruba har designat Instant On för att vem som helst ska kunna sätta upp det. Det har dock lite nackdelar på konfigureringssidan där t.ex. Ubiquiti/Mikrotik har betydigt fler inställningar för de olika radiodelarna. En stor fördel är att varje accesspunkt är sin egna "kontroller" och där inställningarna och statistiken aggregeras i appen. Det är perfekt att slippa sätta upp en kontroller för ett litet nät.

Fördelar:
- Enkel installation
- Smidig managering i appen
- Billiga
- Till synes vettig prestanda (ovetenskapligt testat)
- WPA3-stöd

Nackdelar:
- Appen vill veta vart jag befinner mig
- Begränsade inställningar för bla radiodelen i appen

Info:
Modell jag testade: R3J26A (11d finns i 2 versioner, en utan strömadapter och en med)
Om det är någon som har frågor - shoot! Vet inte hur länge jag får behålla AP:n dock.

Av Kr^PacMan

@fragwolf: Ser att du köpt den "gamla" modellen, du har inte kikat på den nya USW-modellen som kom bara för ett par veckor sedan?

Länk: https://www.dustin.se/product/5011158930/unifi-usw-16-switch-...

Har dock lägre PoE-budget, men lite andra coola features.

Av Kr^PacMan

Om du ändå ska köpa en Cloud Key (behövs inte i normala fall) så skulle jag spontant satsa på generation 2. Det finns ett gäng fel med generation 1 som vid det här laget är rätt väldokumenterade.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Dinkefing:

Vilken svårighetsgrad?

Testade först på normal och sedan ökade jag ett steg - mitt ego måste få sitt också

Av Kr^PacMan

Spelade precis igenom WarCraft 3-serien - så sjukt att det hållt så pass bra. Var riktigt roligt!

Max Payne kan nog vara roligt att spela igenom igen. Första Unreal-spelet kan nog vara roligt också.

Av Kr^PacMan

Riktigt fin! Nu väntar man bara på att det ska dyka upp lite begagnade ex på Ebay..

Av Kr^PacMan
Skrivet av Zoyadog:

Bara att lägga till! För vissa verkar det gå att skicka direkt. Men det är bara att skicka en vänförfrågan

Skickade också en vänförfrågan på battle.net nu, heter "Galweg" där.

Av Kr^PacMan
Skrivet av hamlonab:

Jag vill hålla mig ifrån Mesh och repeater och extender och vad allt nu heter och köra router med kabel till några AP.

Suger dock rejält om man inte kan nå unifi som man bör kunna göra med AP, alltså med IP.

Så fort det skall till med appar eller massa extra grejer blir det bara jobbigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Hela Ubiquitis produktlinje bygger på att du hanterar dem centralt. Du kan visserligen komma åt enskilda AP:ar via IP och göra grundläggande inställningar, men det är ju i kontrollern du kan få en översikt över radiospektrumet, planera dina kanaler och aktivera mer avancerade funktioner. Mitt tips är - installera en kontroller på en dator du kommer ha kvar ett tag, eller köp en Cloud Key. Fördelen med Ubiquiti är att man "glömmer bort" dem för att de fungerar så bra, så det gäller bara att du sätter upp dem korrekt första gången i princip.