Inlägg

Inlägg som r3ks har skrivit i forumet
Av r3ks

Tack för alla snabba svar!

Japp, det var ett skrivfel. 4.73A skulle det vara för universalen, dvs maximal output är 0.01A lägre än vad datorn vill ha (eller åtminstone vad original-laddaren har som angivet output).

Bara för att vara på den säkra sidan: Är det säkrare att ladda datorn när den är avslagen? Då borde väl ingen ström gå igenom den, utan enbart till batteriet? Och hur pass känsligt brukar batteriet vara?

Av r3ks

Spelar en skillnad på 0.01A för en AC/DC-adapter någon roll?

AC/DC-adaptern till min Asus har gått sönder. Dock har jag en gammal "universal-laddare" som jag köpte till min förra laptop när dess laddare också gick sönder en gång i tiden. Bägge har samma typ av plug och spänningen 19V. Dock står det på universalladdaren att maximalt output är 3.73A, medan Asus-laddaren har ett output på 4.74A.

Hur känsliga är datorer eller batterier för sådant? Riskerar jag att paja nåt om jag försöker aldda min Asus med universaladaptern?

Av r3ks

Vilka komponenter bör jag leta efter?

Hej!

Nu är det dags att skaffa ny laptop. Budgeten ligger på (ca) 7000, men jag är inte säker på vad jag bör leta efter. Det den kommer användas främst till är spel, surf/film/musik/office (ofta samtidigt), programmering (stundvis lite tyngre beräkningar i Matlab för de som känner till det), samt en del foto/video-redigering.
Några krav är att den ska vara portabel (helst kring 2.5kg eller mindre och skärmstorlek på 14-16"), ha minst en USB3-port och god batteritid (vill kunna jobba med den eller spela låg-prestanda spel ett par timmar utan sladd). Allt detta kan jag lätt knappa in i prisjakt, men jag saknar några pusselbitar:

Grafikkort
Jag vill kunna spela en del kommande spel, tänker främst på Mass Effect 3, Skyrim och Diablo 3 (vilket av dem lär vara det mest krävande btw?). Inställningarna behöver inte vara särskilt höga, men det ska inte hacka. Hur pass bra grafikkort behöver man då? Några förslag?

Processor
Sandy bridge hör man ju fina saker om, så funderar på en i5 dual-core. Har dock även sneglat lite på en i7 quad-core eftersom jag tenderar att ha många saker igång samtidigt, men de är rätt dyra. Märker man stor skillnad mellan dem i vanliga fall, eller är det ganska försumbart om man inte sätter riktigt hård press på datorn, typ tunga beräkningar/bildredigering (för vid spel ska väl i5 räcka gott och väl för de flesta grafikkort som jag förstått det)?

Ljudnivå
Jag stör mig relativt lätt på datoroljud och vill ha en så tyst dator som möjligt. Den behöver inte vara helt ljudlös, men tyst.
Låt gå för att den kanske väsnas lite mer om man sätter stor press på den, men den ska vara tyst om man inte gör mer än kollar på film eller lyssnar på musik samtidigt som man surfar och använder office typ. Hur vet man om en dator är tyst? Är vissa särskilda märken särskilt tysta, eller ska man titta mer på fläktar? Finns det nån bra sida för jämförelser?

Hårddisk
Undrar även hur stor inverkan hårddisken har på snabbheten. Blir datorn (märkbart) snabbare med 7200RPM än 5200RPM, eller är det bara vid filöverföring mellan hårddiskar eller till USB-minnen som man märker sånt?

Vore jättetacksam för svar!

Av r3ks

Jag har också funderat på den här. Jag tyckte den lät ganska schysst, men å andra sidan är jag inte så insatt. Hur pass dåligt är grafikkortet? Jag vill kunna spela spel på den, bland annat SC2 (och även gärna Diablo3 senare), även om grafikinställningarna inte behöver vara de högsta. Det är helt uteslutet eller?