Inlägg

Inlägg som SimplyEvert har skrivit i forumet
Av SimplyEvert
Skrivet av Laxpudding:

Ifall bakgrundsbelsyningen gett upp kan man fortfarande se bilden genom att lysa med en ficklampa mot panelen. Ljuset från lampan letar sig i panelen och reflekteras mot den bakre reflektorn och man kan då se exempelvis menyer och gränssnitt svagt. Enklast i ett mörkt rum som beskrivet.

Då vet man i alla fall att det är belysningen som gått sönder. Att fixa eller laga detta är dock fortfarande en öppen fråga.

Ser ingenting speciellt när jag lyser med en ficklampa.

Av SimplyEvert
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Det skulle ju vara maximal otur, men sånt kan hända. Tips innan du ger upp är att inte bara kolla strömkontakten utan också signalkablarnas anslutningar (inklusive att lossa din chromecast och om möjligt testa den i en annan port.)

Ser inte hur det skulle kunna vara uttaget till Chromecasten som är problemet. Hade det varit den som felade borde jag fortfarande kunna få fram inställningsmenyerna på TVn. Men jag har testat att flytta Chromecasten och även att koppla ur den helt men ingen skillnad.

Av SimplyEvert

TVn startar men visar ingen bild

Hej, satt och kollade på TV via Chromecast när bilden helt plötsligt försvann. Ljudet fortsatte att spelas upp och skärmen var fortfarande på då man såg att den lyste även om den bara visade svart. Händer heller ingenting om man försöker få fram input menyer eller inställningsmeny. Har testat att dra ur strömmen och låta den va under en natt men det är fortsatt samma problem. TVn startar och jag kan fortfarande casta till den men det blir bara ljud och bildskärmen visar bara en svart bild. Om man trycker med fingret mot skärmen så lyser det upp vitt så skärmen är definitivt på.

Någon idé vad som kan orsaka detta beteende och är det något som går att laga? Sen undrar jag också vad som kan ha framkallat det. Den gav upp samma kväll som vi flyttat till en ny lägenhet och under flytten så bars den några meter i lätt regn utan någonting över den, kan det vara orsaken?

Av SimplyEvert
Skrivet av kronwalled:

Personligen tycker jag det låter vettigare att jaga rätt på en 3770k, smälla på en överklock, och spara 7k kr.

Den datorn jag har nu börjar gå lite på knäna då den random dör ibland så byter hellre ut lite mer grejer när jag ändå håller på. Ligger också ganska nära 8 GB i minnesanvändning ibland så vill gärna öka kapaciteten där också och känns inte värt att köpa gamla ram minnen.

Av SimplyEvert

Dags att uppgradera dator

Tja, det har blivit dags att uppgradera min gamla trotjänare Intel i5 2500K som jag haft i 6,5 år. Har även moderkort, PSU och ram-minnen som är lika gamla så det är de delarna jag tänkt uppgradera. Följande komponenter tänker jag behålla:

Fractal Design Define R5 chassi
1 TB hårddisk
2 st 250 GB SSD
Noctua NH-U12s CPU kylare
ASUS Strix GeForce GTX 970 4GB (lär uppgradera detta om 1-2 år)

Använder mest datorn till att spela och då mest spel som inte kräver så mycket så som Dota 2 och CS:GO, men vill ändå va hyffsad framtidssäkrad för nyare mer krävande spel. Utöver det så kollar jag en del på streams och kör lite programmering i Unity så IDE + Unity + kolla på stream är väl det mest krävande jag använder datorn till i dagsläget.

Har efter lite efterforskningar satt ihop följande paket:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/11561674/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/11561674/

Va lite sugen på att köra på AMD Ryzen 7 2700X men då jag förmodligen kommer överklocka och min nuvarande Noctua CPU kylare passar till Intel Core i7 8700K men inte till Ryzen vad jag förstår så sparar jag in lite på att inte behöva köpa en ny kylare. Ser de valen jag har gjort rimliga ut eller borde jag satsa på något annat om jag vill hålla mig runt 8000 kr i budget?

Av SimplyEvert
Skrivet av RealPower:

Varför ska du köpa nytt? En 2500k med en liten klock funkar fint.

För att min dator hänger sig konstant om jag kör med OC sedan några dagar tillbaka. Och jag tänkte att detta kanske va en indikation på att processorn börjar bli dålig och det är dags att byta. Men det kanske är smartare att köra på med samma ett tag till. Blir så jäkla köpsugen när man sitter och kollar runt på olika komponenter bara

Av SimplyEvert
Skrivet av qaaka:

beror på hur högt du ska klocka. välj bara ett vanligt moderkort med SLI stöd om du ska hålla dig lågt. du behöver inget beast mobo. dom som köper high-end brädor är dom som vet varför dom gör det (och folk med överdrivet mycket pengar kanske).
börja med 8gb och köp 8 till om det behövs.. varför ska du "slå på stort med 16" ifall du inte behöver 16?
nu har jag inte provat ddr4 men ingenting verkar långsamt på mina 1600 DDR3 även om jag ska tabba upp tunga spel.. men jag kan inte säga att det inte är värt det, för jag vet inte.. jag hade nog inte känt behovet i alla fall.

Har inte tänkt överklocka några överdrivna mängder. Någonstans mellan 4.0 och 4.5 GHz skulle jag gissa på. Men sammanfattningsvis så ser delarna jag kollat på vettiga ut eller? (Skilde knappt något i pris mellan DDR3 och DDR4 minnen heller)

Av SimplyEvert

Dags att uppgradera lite delar

Tja, börjar bli dags att köpa ny CPU då min gamla inte längre går att köra överklockad stabilt och eftersom jag sitter på en 2500K i dagsläget så måste jag även ha nytt moderkort. Och om jag ändå är i farten tänkte jag att det va lika bra att uppgradera RAM minnen och nätagg.

Köpte för ett år sedan ett GeForce GTX 970 4GB och dator används mest till att spela spel som Dota 2 och CS GO. Vill dock även kunna köra nya spel på höga inställningar.

De delar som behövs är alltså moderkort, cpu, ram och nätagg. Har kollat runt lite några dagar men är lite osäker på ett par punkter.

CPU: Har främst kollat på intels i5 6600K 3.5GZ, då jag inte tror att i7 är något jag behöver.

Moderkort: Väldigt osäker här. Vill helst inte lägga allt för mycket på moderkortet om det inte finns en bra anledning till det och har hittat det här som verkar ganska vettigt: https://www.netonnet.se/art/komponenter/moderkort/intelsocket...

RAM: Inte det viktigaste valet direkt i en dator men funderar på om jag ska nöja mig med 8GB eller om jag ska slå på stort och slänga in 16GB då det ändå är ganska billigt. Sen funderar jag också på hur stor prestandaskillnad det blir mellan 2133MHz och 2400MHz

Nätagg: Har 600W i mitt nuvarande, men kabeldragningen med det är ett helvete så därför vill jag ha ett nytt, modulärt. Osäker på hur mycket ström som kommer gå åt och om jag ska köra på 600W igen eller gå upp till 750W. Sen undrar jag också om man bör köra på 80+ gold eller om brons räcker gott nog.

Skulle jag ha gå helt på egen hand skulle det förmodligen landa på något liknande (samt ovan länkat moderkort):

http://www.inet.se/kundvagn/bild/9169712/2016-02-21

Tar gärna emot input på de frågor jag redan ställt samt om förslag på andra delar i samma prisklass eller dyrare delar som skulle ge en klar uppgradering.

Av SimplyEvert
Skrivet av Endohmassato:

@SimplyEvert:

Om du inte har gjort några viktiga inställningar, testa att köra på "default settings" på moderkortet. Annars är det att ställa om frekvensen på processorn

Testade detta och nu verkar det faktiskt fungera. Har haft igång datorn i flera timmar utan problem. Antar att det börjar bli dags att byta ut gamla trotjänaren 2500K

Av SimplyEvert
Skrivet av Endohmassato:

@SimplyEvert:

Har du testat att starta datorn med stockfrekvens för processorn?

Nej, men jag kan testa det. Måste man ställa tillbaka alla ändringar i BIOS manuellt för att åstadkomma detta?

Skickades från m.sweclockers.com

Av SimplyEvert

Dator fryser olika lång tid efter boot

Tja, detta problemet uppstod först i tisdags kväll då jag skulle stänga av datorn och den hängde sig när den installerade uppdateringar (Windows 10). Tänkte inte mer på det då utan dödade bara strömmen och gick och la mig. Sen igår när jag försökte starta den så kunde jag inte använda varken mus eller tangentbord när jag kom in i Windows. Provade att starta om och då hängde den sig under tiden den försökte boota Windows. Startade om igen och kunde då använda datorn i några minuter innan allt hängde sig igen. Försökte att göra en systemåterställning, men då hänger sig allt under återställningen istället.

Idag har jag testat att boota Windows 7 från en gammal hdd för att se om felet låg i att mitt Windows blivit korrupt eller liknande men fick samma symptom. Första gången hängde sig allt direkt när Windows startat och andra gången hängde det sig under bootningen av Windows.

Bootade upp från min primära hdd igen och den här gången kunde jag använda datorn i 15-20 min innan allt frös igen. För att få lite mer information hade jag igång en live stream och bilden fryser och ljudet försvinner. Kan som sagt inte röra musen eller använda tangentbordet. Det händer heller ingenting med lamporna på tangentbordet om jag trycker på num lock eller caps lock. Kan också tillägga att jag kan dra ur hdmi-sladden till skärmen och stoppa tillbaka den igen och då får jag upp bilden igen. Har även öppnat chassit och kollat så att cpu fläkt och chassi fläktar går som de ska.

SPECS:

Operativsystem: Microsoft Windows 10
Processor: Intel Core i5 2500K överklockad till 4.3 ghz (varit stabilt sen det gjordes för 9 månader sen)
Processorkylare: Noctua NH-U12S
Moderkort: MK Gigabyte P67A-D3-B3
Minne: 2 x Corsair 4GB (KIT) DDR3 [INET] 1600MHz/1.5V/XMS3
Grafikkort: ASUS GeForce GTX 970 STRIX
Hårddisk: Samsung SSD 850 EVO 250GB
Nätaggregat: PSU Fractal Design 650W Tesla/650W/80+

Alla komponenter förutom Grafikkort och SSD(köpta för ett år sedan) är cirka 4 år gamla. Misstänker själv att det är något hårdvarurelaterat fel eftersom problemet uppstår i 2 olika installationer av Windows på två olika diskar men osäker på vad. Tycker att om någon komponent kraschar borde jag få blåskärm eller liknande. Är tacksam för all hjälp jag kan få

Av SimplyEvert
Skrivet av Tomika:

QPI voltage och System Agent behöver ju dock inte ökas om du inte ska överklocka processorn ganska så häftigt. Dessa kan du låta stå på AUTO.
CPU PLL skulle du däremot kunna sänka en aning till 1.780. Lägre går också, men då får man pröva stabiliteten successivt.

Ok, gjorde bara som det stod i guiden. 4.5 GHZ va målet.

Av SimplyEvert
Skrivet av Superlight:

Läs manualen. Där hittar du var inställningar ligger..
http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-p67a...

CPU-vcore ligger under "MB Intelligent Tweaker(M.I.T)"

Det enda jag hittar under M.I.T är vad den är på för tillfället. Ingen inställning för att ändra den

Av SimplyEvert

Misslyckad överklockning av i5 2500K på Gigabyte moderkort

Hej, försökte för en liten stund sedan genomföra mitt livs första överklockning. Då jag är en total nybörjare i detta ämne valde jag att försöka följa den här guiden: http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2011/01/07/how-to-overc....

Allt verkade gå bra tills jag kom till punkten att sätta CPU VCore till 1.3V. Jag har nämligen inget alternativ i mitt BIOS som heter VCore

http://i.imgur.com/HBcGf6U.jpg

Mitt moderkort är av modellen Gigabyte P67A-D3-B3 vilket inte är exakt samma som i guiden men likt nog tyckte jag innan jag drog igång. Eftersom det alternativ som va mest likt va Dynamic Vcore så försökte jag sätta det till +0.78 eftersom det i stort sett va skillnaden mellan den nuvarande volten och 1.3 som det stod i guiden att det skulle va. Då kunde jag dock inte starta datorn längre och fick återställa BIOS genom att dra ut CMOS batteriet

Så min egentliga fråga är om inställningen för VCore har ett annat namn eller finns på ett annat ställe i mitt BIOS. Eller om någon har en bättre guide att följa som bättre stämmer överens med mitt BIOS. Jag är medveten om att det finns mer generella guider för i5 2500K som inte är beroende av vilket moderkort man har, men dock säger alla att man ska ändra värdet för Vcore, vilket jag som sagt inte hittar

Av SimplyEvert
Skrivet av AntiChrist:

Här har du ett okej pris på Asus-kortet: https://www.komplett.se/asus-geforce-black-gtx-970-4gb/834147

...och här har du en eventuell kylare: https://www.komplett.se/cooler-master-hyper-212-evo-cpu-kler/...

*Behåll 8GB ram, du behöver inte mer för spel i nuläget
*Vad har du för nätagg? Om du har ett av kvalité kan du säkerligen behålla det också.

Jag har ett med 650W 80+, dock ej gold. Men ja, jag funderar på att behålla det och då egentligen bara köpa nytt grafikkort + cpu-kylare

Av SimplyEvert
Skrivet av riger:

Se detta GTA V test: http://www.sweclockers.com/artikel/20336-snabbtest-grafik-och...

Så du borde satsa på ett GTX 970 eller 290X

en i5 2500k hänger med bra, köp en kylare och klocka processorn. Den du valt ovan blir bra

Okej, tack för tipsen. Har forskat lite mer och verkar som att det inte är värt att uppgradera processorn iaf. Och lutar åt ett Asus Geforce GTX 970 STRIX också. Ska försöka mig på att överklocka min nuvarande cpu. Aldrig gjort det förut men antar att det finns guides som man kan följa

Av SimplyEvert

Uppgradera dator för att klara GTA V

Tja, trodde min nuvarande dator skulle klara av GTA V hyffsat men efter att ha dragit ner alla inställningar till normal och ändå inte komma över 25 fps inser jag att jag behöver uppgradera lite grejer. Jag har ingen jättekoll på vad man bör ha för grejer, men jag slängde ihop en kundvagn på inet som jag tänkte att jag kanske kunde få lite kritik på.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7896809/2015-04-14

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/7896809/2015-04-14

Jag köpte nyss ett Fractal Design Define R5-chassi och några hårddiskar så där klarar jag mig. En sak som jag är lite fundersam över är processorn. Sitter för tillfället på en Intel Core i5 2500K 3.6 GHZ. Jag som inte kan så mycket kollar på siffrorna för GHZ och ser att min nuvarande har ett högre värde än den jag länkade med i kundvagnen. Klarar jag mig med den jag har eller skulle det göra mycket att uppgradera?

Läste också nånstans att det grafikkortet kunde låna 2 GB från RAM-minnet i datorn och alltså använda sig av 4GB istället för 2. Så då tänkte jag att jag skulle uppgradera från mina nuvarande 8GB till 16. Sitter för tillfället på dessa: https://www.inet.se/produkt/5308685/corsair-8gb-2x4096mb-cl9-.... Funkar det att sätta i 8GB till av en liknande modell, typ dessa: https://www.inet.se/produkt/5315229/corsair-8gb-2x4gb-cl9-160..., eller ska alla helst va likadana?

Sen undrar jag också lite över kylning. Har de två fläktar som hängde med chassit, men kommer man behöva köpa nån mer?

Budgeten är inte helt satt i sten heller. Om man kan lägga på några hundralappar någonstans och få en markant prestandaökning är jag öppen för förslag. Sen så är anledningen till uppgraderingen som sagt också för att kunna köra GTA V på lite högre inställningar med bättre FPS. Behöver inte kunna maxa allting och ligga på 60 fps men lite bättre kvalitet vore inte fel.

Av SimplyEvert
Skrivet av niclasc:

Självklart och det skrev han också:
"koppla in alla hårddiskar i datorn, bortsett från te.x ström till alla utom SSD."

Dock så skrev den som jag citerade "så kan det dock vara bra att bara ha SSDn igång". Därav min fundering

Av SimplyEvert
Skrivet av perost:

Så länge som diskarna inte har ström så spelar det ingen roll om de är inkopplade till moderkortet eller inte. När du installerar Windows så kan det dock vara bra att bara ha SSDn igång, eftersom Windows kan vara lite lurigt gällande var saker installeras. Sen är det bara att koppla in alla diskar, och ställa in i BIOS vilken disk som ska vara först i boot-ordningen om datorn bootar från fel disk.

Måste man inte ha SSD:n igång om man ska installera windows på den?

Av SimplyEvert
Skrivet av Segas:

För att undvika eventuella problem (om du nu väljer att ha Windows kvar på din gamla hårddisk), är att koppla in alla hårddiskar i datorn, bortsett från te.x ström till alla utom SSD.

Installera Windows som vanligt, stäng av datorn när du är klar. Koppla in ström till resterande hårddiskar och starta datorn igen.
Flytta över vad du vill behålla från den föregående Windows-hårddisken och formatera i sedvanlig ordning därefter.

Rätta mig gärna om jag har förstått dig fel så ska jag utveckla mina påståenden närmare.

Tror du förstått mig helt rätt. Lite nyfiken bara, varför ska man ha alla hårddiskar inkopplade utan ström samtidigt som man installerar windows på SSD:n?