Inlägg

Inlägg som Mowge har skrivit i forumet
Av Mowge

Har XLS 215 med ett CXA-10, är jävligt nöjd! Lyssnar på 100% metall så tror du kommer bli nöjd med dem

Av Mowge
Skrivet av mrqaffe:

350 w stycket eller totalt?

Oops! Styck ska det vara!

Av Mowge

Funderar också på UPS och vettisjutton vad jag ska välja. Har 2st servrar i garaget som jag vill skydda lite bättre. De drar ungefär 350W max (99% av tiden runt 150W) per server.

Skulle någon kunna rekommendera en särskild modell som som skulle fungera bra och hålla bägge maskinerna igång i cirkus 5min så man har tid att stänga ner dem kontrollerat?

Ursäkta att jag snor tråden lite!

Av Mowge

Satans va gött! Älskade ettan, mycket väljgort och enligt mig det bästa racingspelet för pc

Av Mowge

Det är en nätverksswitch du letar efter. Finns knappast passiv sådan tyvärr :<

Av Mowge

Värst vad alla var negativa här då :< själv tycker jag det är kul att få extra innehåll, både dlc och moddar.

Synd bara att man sitter ute i en båt i två veckor till ....

Av Mowge
Skrivet av kamel:

På grafikkortet finns det bara 4 minidisplay ports, kan man ha då minidisplayport till displayport kabel till skärmen?

Svar ja!

Av Mowge

Videon verkar inte vilja gå igång :<

Av Mowge
Skrivet av flyawaynille:

I7 har ju triple channel. Alltså att man har 3x2gb minne. Har i alla fall varit så förut med I7. Om det är så har ts satt stickorna rätt. (verkar som att Sandy bridge inte har Triple channel minne. Om detta är fallet så tycker jag att ts ska byta till 2x4 gb minne.)

Jag skulle säga byt ut gpu om du spelar.

i7 2600K har dual channel.

http://ark.intel.com/products/52214/

Av Mowge
Skrivet av TobX:

Tackar.
Skickade ett mail. Får se vad dom säger. Verkar ju som sagt vara några stycken som har exakt dom här problemen, så man undrar ju om dom kommer att skicka ut en ny revision av detta snart

Posta gärna här hur det går sen

Av Mowge
Skrivet av TobX:

Fått något svar?
Jag har liknande problem. Mina ljus flimrar av och till, byter jag ljusläge så blir det bättre, men det kommer tillbaka efter nån timme.

Verkar inte vara ensam, fick skicka tillbaka mitt första för att det dog helt och hållet. Efter 3 dagar!

Hör av dig till qpad! Dom svarar snabbt och har skitbra kundtjänst c:

http://www.corporate.qpad.se/modules/liaise/?form_id=5

Av Mowge
Skrivet av saddam:

Uppgradera din gaming PC istället. Och köp en hårddisk vagga, och då kan du installera ESXi på en separat hårddisk och leka med. Du kommer fort att tröttna på att leka med en server, de är fan astråkiga. De har ingen grafik eller nånting, de bara sitter där och kör en databas. Hur jävla kul är det att läsa/skriva massa data? Inte vidare.

Gör nåt coolt istället! Bygg ett kluster, kör lite tunga beräkningar, installera en databas i en VM, och koppla upp dig lite, etc. Det räcker med 16GB, det är fan overkill. För 10 år sen hade en fet server 4GB RAM, och det räckte att göra allt möjligt.

Tro mig, du kommer ångra dig när du sitter med en fet server utan grafik eller nåt coolt alls. Vad ska man med en fet cpu och mycket RAM, om inga server program använder grafikkortet alls? Det enda som kommer hända är att du loggar in på servern med SSH, och ser lite rader text. Spännande, va? Nej.

Gör nåt coolt istället. Typ, lite fraktalberäkningar i ett kluster, eller nåt. Du skapar ett kluster rent virtuellt, så slipper du köpa massa datorer. Skapa 10 VM med 1GB RAM styck, sen kör du lite beräkningar på dem, om du installerar någon Linuxdist. Beräkna lite fraktaler eller nåt sånt. Nåt grafiskt så man kan se något kul, istället för bara några siffror.

Att beräkna Pi=3.14 med 1 miljard decimaler, hur kul är det? Du ser lite text, thats it. När du beräknat Pi så vad ska du göra sen? Beräkna det igen? Beräkna "e"? Sånt är fan astråkigt.

Gaming PC är mycket roligare och med en separat ESXi disk tjänar dig bättre.

Ursäkta tonen, men din kompis låter noobig. Lyssna inte på honom. Chocka honom, bygg ett kluster med tunga beräkningar. Eller programmera nåt. Eller folda i kluster. Då får du lära dig ESXi och kluster. Kolla in Beowulf(?) Det är en Linux dist för att beräkna saker.

Eller sätt upp Maya kluster, eller nåt. Men sitt inte och beräkna Pi med 1 miljard decimaler, så jävla kul är det inte. Din kompis ska inte lura i dig att det är kul. Och att köra server grejer, är precis lika kul som att beräkna Pi.

Kan väll göra precis det du säger med den servern jag tänkt köpa? Ett virtuellt kluster alltså Som sagt förstår jag hur du resonerar, och jag respekterar och tar till mig av dina åsikter.

Men jag står fortfarande fast vid att det är ca 10k som ska spenderas på detta projekt. Om det sedan är roligt eller ej är väll en annan femma.

Ang. att uppgradera min spelrigg/surfdator/arbetsstation etc. så vet jag inte riktigt vad det skulle vara? Sitter ju med ganska fina grejer i dagsläget. Uppgradera från 3930K till en 3960X kanske? Men kan vi skippa speldator snacket i fortsättningen? Jag är nöjd med den burken för tillfället.

Måste tacka för din ide om ett virtuellt kluster. Finns säkert lite tid över till att pilla med det också

Av Mowge
Skrivet av Maxudd:

Hej, min steelseries sensei "laggar upp" ibland, jag kan alltså typ inte röra den på 2 sekunder, GROVT jobbigt när man spelar.

En till sak som jag har märkt också att det är ingen laser som lyser på undersidan vid sensoren. Ni som har en sensei kan ju säga om det ska lysa eller inte.?

Hade tänkt att lämna in den till siba idag som jag köpte den vid.

Annars så älskar jag musen! :@

Ang. sensorn så lyser iaf inte min och den funkar perfa

Av Mowge
Skrivet av saddam:

Det låter som att din kompis är en riktig amatör, när man hur han resonerar. "Vi ska ha värsta feta prylarna ba, ashäftigt ba, jag vet inte vad vi ska använda de till, men det är ashäftigt".

Seriöst. Vad ska ni göra med prylarna? Om du någon gång jobbar på ett företag så kommer du få en begränsad budget för att lösa en uppgift. Allt kretsar kring uppgiften. Sen köper man prylar. Det är oseriöst och du lär dig inget, genom att göra tvärtom.

"Vi ska köpa kläder för 20.000kr var. Klänningar, kjolar, skjortor, kostymer, damskor, allting. Vi tänker inte prova något och vet inte vad vi ska ha kläderna till, huvudsaken är att vi spenderar 20.000kr var. Min kompis vet massor". Det låter helt j-vla pantat.

Om du bara ska lattja lite med virtualisering och vill köra en proffslösning så är det VMware ESXi som gäller. Den är gratis upp till 32GB RAM. Nöj dig med 8 eller 16GB, och starta upp några virtuella maskiner med 1-2GB RAM vardera. Sen kopplar du ihop dem och leker lite. Det räcker fan. Man får ju magsår när man hör hur din noobiga kompis resonerar.

Du behöver inte server prylar för detta. Spendera dina pengar på en gaming PC istället. Annars, Efter 1 år kommer du sitta med en fet server, som du absolut inte har någon som helst användning av eller vet vad man kan använda den till. Men en gaming PC har du alltid användning av, även efter 1 år.

Det bästa vore om din noobiga amatör kompis köpte en serverPC, och sen att du fick koppla upp dig mot den på något sätt. Sen efter ett år när du tröttnat, så slipper du ha spenderat 20.000kr på något du inte vet hur man använder.

Skärp dig fan. Köp en gaming PC med 16GB RAM och sen köper du en sån här:
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=589974
Då kan du ha en hårddisk med ESXi och labba med. När du tröttnat på den efter ett år, så stoppar du in en annan hårddisk med Windows så kan du spela feta spel. Det har du mycket roligare med.

Vad ska du med Enterprise servrar till? Du vet ju inte hur man använder den, eller till vad man använder den. Knappast du kommer köra Oracles databas på den. Du låter bara som att du vill lira med de stora grabbarna, men vet inte vad de gör. Jag själv lirar med de riktigt stora grabbarna, men har absolut ingen användning av att köra stora Oracle databaser hemma. Det räcker med VirtualBox och 8-16GB RAM på min PC för att göra hyfsade saker.

Om du ska köra många virtuella maskiner så behöver du en SSD disk.

Jag har min budget. Den ligger på 10.000kr och det är exakt så mycket jag tänker lägga oavsett vad någon tycker om det. Speldator har jag redan så jag förstår inte meningen med att köpa en till?

Hela tanken med projektet är ju att jag ska lära mig använda en server, så att jag inte kan någonting idag är väll självklart?

Jag förstår lite hur du resonerar, men nu ligger det till så att jag har 10k att spela med.

SSD'er har jag 2st hemma som ligger och väntar

Av Mowge
Skrivet av Kooffe:

Återkom gärna med vad ni gjort med servrarna, detta låter spännande.

Det ska jag se till att göra

Skrivet av PowerNet:

Det finns begagnade servrar/rackservers med 16GB minne, quad-core, 2x 147GB SAS 15k rpm diskar för runt 6000 kr + frakt.
Kolla på ebay så finns det en hel uppsjö.

Som övriga redan sagt, även om du ger en virtuell maskin 4GB minne som max, så dedikeras inte den 4GB minnena direkt, utan dem reserveras/delas även med andra maskiner.

Så även om du har 6 maskiner med 4GB minne tilldelat till varje maskin så kan du ändå klara dig på t.ex. 16GB fysiskt minne i hosten, då minnet delas mellan dem virtuella maskinerna, då dem virtuella maskinerna sällan/inte så ofta maxar och använder allt minne själv.

Jo, det har du antagligen rätt i. Hade jag inte planerat behålla den så länge och bara ha den och genomföra projektet på så hade jag självklart tänkt lite annorlunda. Jag kanske inte har varit så tydlig med att uttrycka detta men servern ska behållas ett par år efter projektet är avslutat och jag vill gärna slippa känna mig hindrad att göra det jag vill för att min maskin inte orkar med.

Men nu har vi faktiskt bestämt oss vad vi kommer köpa.

Om någon undrar: https://www.servershop24.de/en/server/hp/se-series/hp-prolian...

Stort tack till simonw som tipsade om sidan

Av Mowge
Skrivet av Robiiins93:

Ser ingen som helst anledning till att ni ska köra med 64 GB ram, det räcker med 16/32GB helt klart. Sen kanske ni kan överklocka processorn lite, dock måste det vara stabilt till 100 eftersom det är en server.

Anledningen till att din kompis säger att det tar mycket RAM att virtualisera är att man kanske dedikerar t.ex. 4GB RAM till varje maskin, dock kommer inte dessa 4GB användas konstant och kanske inte ens peeka så högt.
Därför räcker 16/32 GB.

Lycka till med projektet och kom ihåg att det är hur ni använder hårdvaran som bedöms (som någon i tråden skrev ).

Efter att ha läst allt som ni skrivit här så kommer jag nog sikta lägre gällande minnet. Är ju inte värre än att man får köpa lite extra om det skulle behövas.

Tackar! Precis, men vi planerar att köpa något som vi kommer ha nytta av även i framtiden. Därav den ganska höga budgeten.

Av Mowge
Skrivet av vacant:

Att ha servrar på två olika fysiska platser kan vara roligt att labba med, vpn, domän, replikering, backup offsite osv.

Precis

Av Mowge
Skrivet av simonw:

Jo, men fortfarande så kan jag inte förstå vad det är ni skall köra i detta skolprojekt som kräver 32GB+. Hur många virtuella maskiner hade ni tänkt köra och vad?

Det känns som att ni börjar lite i helt fel ända av projektet. Det hade varit bra mycket bättre om ni gjorde klart förstudien först för att veta vad ni kommer köra på maskinen och vad som behövs för att driva det hela. Att trycka in 64GB RAM och sedan köra igång 8 virtuella maskiner och ge varje burk 8GB RAM är ju väldigt onödigt. Menar, vad ska ni köra för tunga applikationer som kräver så mycket? Att dra igång en liten linuxdist som kör ftpbackup med 8GB RAM känns ju liksom inte helt optimalt.

Så ett tips är att lägga hela inköpet på is ett tag. Sätt er och fundera ut vad det är ni vill åstadkomma med projektet, vad ni vill köra för tjänster och vad som behövs för att driva det hela och återkom hit med mer konkret information vad ni vill göra. Visserligen handlar tråden om för/nackdelar gällande ECC men ändå

Har handlat lite småsaker därifrån, dock aldrig en hel maskin. Bra kontakt och snabb frakt.

Jag förstår vad du menar. Jag själv vet inte exakt vad jag vill/ska göra men min vän verkar väldigt säker på vad han kommer göra och vad han behöver. Vi kommer inte att köpa något inom en snar framtid, det är i alla fall säkert.

Ska nog be en mod byta namn på tråden, vill gärna fortsätta ha era åsikter!

Av Mowge
Skrivet av Sagofiguren:

I vårat datacenter fasar vi ut HyperV för att öka upp våran VmWare miljö med ESX, ESXi maskiner istället. ESXi är stabilt och bra samt gratis. Licenser är inte gratis hos MS tyvärr, och det är väl bra om ni sparar in några kronor på mjukvaran?

Nej licenser kommer vi nog inte köpa. Någon gång under året så ska iallafall ja ge mig på VmWare var det tänkt

Skrivet av simonw:

Vad kommer ni att köra för något som kräver så pass stora mängder RAM på en liten quadcore? Har lite svårt att föreställa mig vad ni i ett skolprojekt kommer dra igång på en 4 kärnig maskin som behöver så pass mycket. Berätta gärna mer.

Dock tycker jag det låter väldigt onödigt att lägga så mycket pengar på "onödigheter". Varför skall ni t.ex. ha en varsin maskin?

Jag hade köpt en begagnad HP ProLiant DL* med dubbla Xenon Quads. Blir lite roligare skolprojekt på det viset?

T.ex. en HP ProLiant DL360 G5 med 24 GB ECC "RAM Upgrade". Under 8000kr inkl. frakt.

Enligt min käre vän så kommer RAM'et ta slut väldigt fort. Jag är som sagt väldigt okunning, men när jag räknar lite på det så kan jag se att han antagligen har en poöng. Jag bestämmde mig dock imorse att ta det lite lungt och börja med 16/32GB.

Anledningen till att vi vil ha varsin är att vi helt enkelt vill det och få möjlighet att göra saker som vi inte skulle kunna göra med en burk.

Tack! ska visa sidan för honom. Har du några erfarenheter av att handla där?

Skrivet av vacant:

Frågan är väl vad ni har tänkt köra på för lagringslösning? Om ni drar igång tex fyra vms på en sleten 7200-varvare kan ni ha 58 i7:or och det kommer inte spela någon roll. Minne är bra att ha med 64GB har jag svårt att se att ni kommer ha nytta av, så länge ni inte planerat att ha typ åtta stycken Exchange-servrar eller liknande.

Dessutom, vore det inte roligare att köra en virtualiseringsplattform som ni INTE redan har erfarenhet av? Typ ESXi som är grymt och väldigt vanligt.

SSD ska vi köra. Sen i framtiden en extern lagringskabinett för backups osv.

Jag kan ingen plattform särskilt bra, så för mig är det saksamma. Men jag kommer definitivt testa lite olika plattformar

Av Mowge

Bor du i närheten av linköping kan jag hjälpa dig att flasha moderplankan. Skicka pm isf