Inlägg

Inlägg som Esrakuf har skrivit i forumet
Av Esrakuf
Skrivet av trickysaer:

Jo, men slå på vsync givetvis så ser du ju.

Mja, detta kunde jag ju tänkt på.. Jag testade och det var mycket riktigt fortfarande 60hz.

Av Esrakuf
Skrivet av trickysaer:

Alla spel stödjer ju inte högre refresh rates heller. Har inte spelat något av dessa så har ingen koll, men slå på typ fraps eller något liknande så ser du ju vad för fps du får

De spelen som jag listar får jag långt över 100 fps i (inte så ofta i Dayz) så bildrutor har jag så att det räcker. Sedan är det bara att visa dem som är det kluriga.

Av Esrakuf
Skrivet av iBigs:

Är det så att du har "Adaptive Vsync" påslaget i nvidia-drivarna?

Nä det är avslaget!

Av Esrakuf
Skrivet av moxzii:

Höger klicka på DayZ>properties>set launch options>klart.

Japp! Då gjorde jag rätt. Jag har dock vissa misstankar om att det ej går i 96hz iallafall. Huvudmenyn går definitivt i 60hz men i spelet är det svårare att avgöra då själva bildfrekvensen inte är stadig.

Av Esrakuf
Skrivet av tvelander:

DayZ i command options, sätt -freq 96

Jag är inte helt säker på var command options befinner sig, jag testade skriva -freq 96 på launch parameters i steam. Detta verkade inte fungera.

Av Esrakuf

Vissa spel vägrar över 60hz refresh rate

Hej!

Som titeln lyder så har jag problem med att få till en bra uppdateringsfrekvens i en del spel. Jag skulle vilja ha uppdateringsfrekvensen till 96hz men det finns ej att välja i inställningar. Jag har testat att redigera ini-filer, ändra "Preferred refresh rate" till highest available i nvidia inspector och att köra spelen i windowed mode. Inget av detta har effekt, inte ens när jag tvingar uppdateringsfrekvensen i ini-filen. Tänkte bara kolla om det är någon som har samma problem eller någon som har löst det och har idéer om vad som kan krångla. Skål!

Specs: Qnix qx2710, 780ti SLI

Några exempel på program som bråkar:

Dayz (standalone)
F1 2013
Shift: Unleashed 2
Kerbal Space Program
Terraria

Av Esrakuf
Skrivet av Frux:

Jag fick samma problem för några dagar sedan. Laddningssymbolen såg ut att blinka i 0.5 FPS och spelet laddade aldrig klart. Fick tipset att stänga av Afterburner och då funkade BF4 direkt. Så i mitt fall måste det ha varit uppdateringen till Afterburner server som jag installerade i veckan som var felet.

Prova stänga av alla tredjepartsprogram för grafikkort som Afterburner, Fraps osv.

Jamen man tackar! Nu fungerar det fint. Jag behövde inte stänga av Afterburner, Jag stängde bara av "Application detection level" i Riva Tuner statistics server (ikonen bredvid Afterburner). På det sättet kan man ju fortfarande använda sina användardefinierade fläktkurvor om man nu håller på med sådant!

Av Esrakuf
Skrivet av olfertfriberg:

Är det sant? EA..- vilket jävla skämt..
Jag använder mig av 14.4. Hade 14.3 men uppdaterade för att se om det var problemet.

Jaha! Då är chansen att problemet ligger någon annanstans än i drivrutinerna. Jag använder 340.43 och det är ju inte ens AMD.

Av Esrakuf
Skrivet av olfertfriberg:

Hej Swec.

Har otroliga problem med BF4. Det fungerade perfekt för någon vecka sedan. Men nu plötsligt från ingenstans, kan jag inte komma in på varken multiplayer eller singleplayer. Fpsen i loadingscreen ligger på 0-7fps.

Har uppdaterat grafikkortets drivrutiner och provat olika servrar.

Intressant, har samma fel.. Vilka drivrutiner använder du?

Av Esrakuf

Det blev ordentligt fint med denna modden installerad! Det enda man skulle kunna tona ner (enligt mig) är DOF. Helt plötsligt känns det som om Aiden dragit på sig 3:e gradens brytningsfel.

Av Esrakuf
Skrivet av Laxpudding:

Gamma mäter man samtidigt (per definition/automatik/naturligt samband) som man mäter gråskala eftersom gamma är det fysiska ljusutbytet av luminans från signalnivå när vi går från svart till vitt. Luminansen Y är R+G+B. Vet man vad 100% signalnivå (dvs fullt vitt) ger för luminansnivå (tex 100 cd/m²) är det därför lätt att räkna ut att med en potensfunktion på 2.2 ska vi vid 50% signalnivå ha Y=0,2176 av luminansen hos vitt. Då är det lätt att peka ut avvikelserna genom gråskalan när det är för mycket och för litet ljusutbyte.

Jag använder Calman för alla mätningar och där kan man skräddarsy hur man vill åskådliggöra mätningar och informationen. Graferna som jag länkar till ovan är det hur det avviker från standard, i detta fall D65 enligt Rec.709 och-2.2-gamma. Grafen för vitbalans och grafen för gamma är alltså samma mätning men där man åskådliggör det på olika sätt.

Du behöver ingen ny mätare utan den du har hör till de moderna och bättre för sin prisklass, särskilt när det kommer till att mäta luminansnivåer.

Usch vad pengar det kostade, får väl fundera om det är värt att kalibrera en sådan skärm som jag har med ett sådant program. Dessutom tror jag att det är bäst för mig att läsa på rätt mycket om just detta ämne. Får försöka att hitta någonstans där man kan lära sig från grunden.

Av Esrakuf
Skrivet av Laxpudding:

Posterisering ger ofta färgade band i en gråramp, men kan också vara neutrala och endast ge tydliga steg mellan nyanser.

100 cd/m² är troligtvis helt rätt nivå ifall du upplever ditt rum som halvmörkt.

Skulle gissa att du behöver köra den skärmen och det exemplaret med en målgamma på 2.0. Att Dispcal (jag kan inte programmet) visar ett gammavärde på 2.24 är antagligen endast ett snittvärde den räknar fram. Man behöver en mätning för hur gamma skiftar genom hela gråskalan och man behöver se en gråskalemätning som presenterar i absoluta nivåer, inte relativa nivåer som många program gör.

Man behöver alltså mätningar som är ungefär som de jag använder här.

Eller behöver och behöver. Det ger i alla fall svar på hur skärmens gamma egentligen är och för stora fel är svåra att korrigera genom grafikkortet utan man risker problem med att det klipper nivåer, posterisering och liknande. Nu är skärmen som den är och det får du leva med.

Behöver jag något annat än en colorimeter för att mäta gamma på rätt sätt? Vad använder du för mjukvara i recensionen? Jag tittade igenom och hittade inget namn. Du har rätt i att det antagligen är en snittgamma programmet räknar ut. Tror till och med att det står "approximate gamma" eller något liknande. Finns det hemsidor som beskriver hur man mäter gamma på rätt sätt? Jag har tittat efter hemsidor men än så länge så har jag bara hittat opålitliga "ungefärmetoder".

Av Esrakuf
Skrivet av Laxpudding:

Gamma beskriver den elektro-optiska transferfunktionen, hur signalnivå omvandlas till fysikaliskt ljusnivå/luminans.

Ändrar du till en gamma 2.0 får du en flackare tonkurva så att vad som i signalen är exempelvis 10% mörkgrått återges med en högre luminansnivå jämfört med 2.2-gamma. Det vill säga det blir lättare att urskilja nyanser nära svart och bilden framstår överlag som ljusare. Detta påverkar också färgåtergivningen. Ansiktstoner blir till exempel mörkare eller ljusare baserat på tonkurvan.

Nu är 2.0 inte så fasligt udda jämfört med 2.2, det är inga kossor på taket direkt. Största risken är att du med en 2.0-gamma får en något uppljusad bild och det du producerar på din skärm kommer att se mörkare ut på en korrekt inställd skärm.

Att du inte ser alla nyanser nära svart med 2.2-gamma kan bero på en rad orsaker:

- För ljust i rummet, hänger ihop med nedan
- För mörkt inställd display, hänger ihop med ovan
- programvaran gör fel
- skärmen har redan klippta signalnivåer nära svart
- skärmen har från början en så pass felaktig gamma att bilden inte låter sig gammakorrigeras på det här sättet
- du kanske har en preset på skärmen som ger större avvikelser, ju mer som grafikkortet måste kompensera för desto större risk för att det blir fel
- du är så van med en uppljusad tonkurva, att det "känns fel" när du får se en 2.2-gamma på din skärm.

När man profilerar, "kalibrerar" en skärm med mjukvara måste man stämma av med en gråramp för hur mycket posterisering man tillför. Skärmen är alltså helt oförändrad i sitt ljus. Det är endast grafikkortet och dess 8 bitar per kanal som kan kompensera för skärmens fel. Det kan vara så att det inte längre räcker till. Därför måste du ta till en strategi där du mäter upp skärmens olika presets och väljer det läge som ger minst fel. Sedan kör man kalibreringen av grafikkortet.

Tack så mycket för ett utförligt svar! Jag har tittat lite på punkterna du skrev och har funderat.

- Jag tror inte att det är för ljust i rummet, det är lite halvdunkelt här inne. Sedan beror det ju på hur ljust det ska vara för att vara för ljust.
- Min ljusstyrka ligger på 100 cd/m² vilket är rätt lågt jämfört med 120. Jag testade att höja ljusstyrkan för att komma åt mitt problem med detaljer som försvinner i mörker men det var till liten nytta. Jag hart dessutom svårt att ha en högre ljusstyrka då det lätt blir irriterande för ögonen. (Kan kanske bero på PWM också)
- Det finns ju en risk att programvaran gjort fel, har du någon programvara du kan rekommendera för att kontrollmäta?
- På länken du skickade kunde jag urskilja alla fyrkanter (gamma 2.0), den allra mörkaste fick jag stirra på ett tag för att kunna ursklija. På gamma 2.2 kunde jag ej urskilja 2 och 1.
- Jag gjorde en testmätning i Dispcal när monitorn var okalibrerad och fick en färgtemperatur på 6260K med en ful gulton, gammavärde på 2.24 samt en kontrast på 1033:1.
- Tyvärr har jag inte tillgång till en OSD på denna skärmen (QNIX q2710) och har därför inga presets att välja mellan. Profilering är alltså mitt enda medel.
- Visst kan det vara så att jag blivit van vid lägre gamma men jag tycker ändå att jag ska kunna urskilja detaljer även fast jag är ovan vid 2.2.

Jag kan urskilja mycket lite posterisering men den finns där oavsett om skärmen är kalibrerad eller inte. Är posterisering och color banding synonymer? Skärmen i sig är ju inte så väldigt premium men det var den enda med PLS-panel, låg input lag och hög uppdateringsfrekvens som fanns.

Det verkar för tillfället som att jag får hålla tillgodo med en lägre gamma även fastän detta producerar vissa sidoeffekter. Jag skulle ju kunna kontrollmäta i en annan mjukvara för att vara säker att jag får rätt värden iallafall.

Jag tackar än en gång för ditt utförliga svar! Skål!

Av Esrakuf
Skrivet av Casgar:

Gamman bör, enligt mig, anpassas efter ljusförhållandena där du använder skärmen. Att detaljer försvinner på mörka scener med en gamma på 2.2 tror jag beror på att du inte har möjlighet att ställa in skärmen med dess egna inställningar. Optimala inställningar går därför inte att uppnå eftersom du inte har möjlighet att rätta till felet från grunden, endast försöka kompensera bort dem via grafikkortet. Ditt bästa alternativ är nog därför att köra med en gamma på 2.0, alternativt inte göra någon mjukvarukalibrering alls.

Sidnotis: Mjukvarukalibrering = Profilering

Okej, då förstår jag! Då blir det att köra med gamma på 2.0 eftersom att en profilering är nödvändig. Utan profilering är skärmen alldeles för gul, med profilering stämmer iallafall färgtemperaturen. Jag undrar ändå om en gamma på 2.0 inverkar negativt på hur färgerna visas eller om det avgörs av färgtemperaturen. Påverkar gamman direkt färgtemperaturen? Känner mig lite perplex! Tack för svaret iallafall!

Av Esrakuf

Funderingar angående gamma

Hej!

Jag skaffade mig en i1 Display pro för ett tag sedan då jag tyckte att det var dags att få ordning på min skärm. Jag använder Dispcal/Argyll 1.63 för kalibrering. Jag har läst på så mycket jag kan om själva kalibreringen men det är vissa saker som jag inte riktigt greppar. Jag har förstått att en gamma på 2.2 är standard, iallafall på vanliga konsumentskärmar. När jag kalibrerade min skärm till 2.2 så tyckte jag att det blev för mörkt och att detaljer i mörka bilder försvann. Jag gjorde då så att jag satte ett preset på gamma 2.0 i Dispcal och kalibrerade sedan efter detta. Då kändes det bättre. Jag bör också nämna att jag gjorde testmätningar av gamman i Dispcal och värdena jag får matchar mina presets. Min fundering och fråga är om detta skapar avvikelser i färgprecision eller om det uppstår andra problem när man sätter gamman på andra värden än 2.2.

EDIT: Jag har en Qnix 2710 utan OSD så det jag skriver om är alltså mjukvarukalibrering.

/Linus

Av Esrakuf

Testa att ladda ner Nvidia Inspector och sök sedan på "Msi Kombustor" vid "Profiles". Scrolla sedan ner till "SLI". Under den kategorin bör du hitta "Number of gpus to use on SLI rendering mode". Sätt den på "SLI_gpu_count_two" och så borde det fungera sedan!

Skål!

Av Esrakuf

Du kommer inte kunna få över 60 fps i större städer, det är mycket svårt för tillfället. Tyvärr får du leva med de drops som blir tills spelet har blivit mer optimerat.
Du kan dock gå in i config-filerna och pilla runt med object details och dylikt, det kan ge en rätt rejäl boost. Sedan kan du också stänga av AA och sänka Objects så långt som går. Det är det som verkar ge mest fps. Titta på länken också, där finns en liten guide på vad man kan ändra i config-filerna.

http://www.dayztv.com/standalone/dayz-performance-guide-crash...

Av Esrakuf

Moderkort: Rampage IV Extreme
Grafik: 780Ti sli
Minnen: Corsair Vengeance 1600 Low Profile
Biosversion: 4804
Hårddiskar: Samsung PRO 512GB, 2x OCZ Vertex 4 256GB, Western Digital Green 1TB
Processor: 3930k

Jag testar att återuppliva denna tråden! Jag har liknande problem som TS hade fast för mig så är det cold boot som inte fungerar som det ska. Det började igår efter att jag hade formaterat datorn. Det som händer är att första gången jag cold bootar så vägrar moderkortet posta och jag blir tvungen att stänga av på knappen. När jag sedan startar den igen får jag bild och ett "overclocking failed!"-meddelande men efter det så fungerar allt som det ska. Det går alltså inte att starta datorn varannan gång.

Saker jag har försökt att lösa problemet med:

1. Uppdatera BIOS
2. Ta ur alla hårddiskar
3. Resetta CMOS
4. Tagit ur ett grafikkort i taget
5. Kört med 2 minnen istället för 4
6. Tagit ur batteriet ur moderkortet
7. Kopplat ur all kringsutrustning
8. Låtit datorn vara strömlös över natt

När jag resettar bios så går det att coldboota men så fort jag klockar upp processorn till 4,2ghz ,med samma settings som har fungerat utmärkt i flera månader, så startar den inte på första försöket. Nu kommer det underliga.. Förut switchade jag till det andra "bioschippet" som har ett äldre bios. Då kunde jag cold boota utan problem med de settings som jag har haft förut men så fort jag uppdaterade det till den senaste versionen så började samma sak att hända där. Det enda sättet att boota korrekt nu är att klocka ner processorn till 4ghz eller lägre. Det skumma är att datorn vägrar coldboota även om jag sätter en volt på 1.36v när jag kör 4.2ghz. Det spelar ingen roll, över 4ghz så vill den inte.

Jag har funderat över vad jag kan ha gjort som skulle kunna ha orsakat detta. Det enda jag kan komma på är att jag kopplade ur alla hårddiskar förutom en av dem när datorn var på. Detta var efter jag hade formaterat diskarna i windowsinstallationsmenyn. Det var alltså ingen som helst aktivitet på diskarna vid tillfället.

Jag har sökt efter svar men inte lyckats hitta något och jag börjar bli en gnutta irriterad på att allting beter sig så skumt. Om det är någon som har några förslag så hade det varit fint!

/Linus

Av Esrakuf
Skrivet av Emil.St:

Kör du med Vsync? Gör väl så att din kort är lågt klockade och sedan när det kommer en stor load så hinner de inte klocka upp sig för att prestera tillräckligt.
Du kan även aktivera "maximal prestanda" i Nvidiakontrollpanelen för energi alternativen vilket bör göra att dina kort håller en relativt högre klocka än vad de antagligen gör atm.

Jag kör ej med Vsync, jag har testat att sätta maximal prestanda men det blir samma. Mina kort klockar upp sig max vid anpassat läge också.

Av Esrakuf
Skrivet av EyeNEye:

Hur mäter du % dina kort presterar? Mäter du genom att tabba ut ur spelet, så sänker korten sin prestanda. Så fort du går in igen, så ökar de.

Skrivet av EyeNEye:

Drivrutiner? Senaste? BETA-drivisar?

1. Jag mäter med Afterburner, uttabbad. Kollar på användningshistoriken

2. Drivrutin 335.23!