Inlägg

Inlägg som Dimetikon har skrivit i forumet
Av Dimetikon

2000 + frakt

Av Dimetikon
Skrivet av Stefflo:

Jo, håller med dig. Fler och fler installerar AC i sina hus och behovet blir än mer större när man bygger varje hus med så stora glaspartier som det bara går.
Jag är faktiskt en av dessa som gjort det, jag satte in en luft/luft värmepump i vardagsrummet och i samma veva satte jag upp en lika dan men bara för AC i sovrummet.
Vårt hus har inte några enorma glaspartier men problemet är att de flesta rummen har fönster mot syd sydöst och suger in all värme. På andra sidan korridoren på norrsidan är det badrum, toaletter och garderober med minimala fönster. Svårt att få in tillräckligt med kyla på sommaren från skuggsidan alltså.

Så det blev en AC och kan då ha 20 grader i sovrummet även vid varma sommardagar.

Nackdelen med att installera AC i sverige är att husen är i regel konstruerade för att hålla samma eller högre temperatur inne än ute, vänder du den balansen alltså svalare inne än ute, du få väldigt hög relativ fuktighet i skiktet bakom ångspärren, alltså i husets stomme, i extremfall kan till och med kondens uppstå mot ångspärren och i "gynsamma" förhållanden, vilket det blir när det är både varmt och hög RF kan påväxter ske redan efter 5 dagar. Så att köra med full AC i en månad om det skulle va 30 grader ute är inte att rekommendera.
Fenomenet är värre på nybyggda hus än äldre tack vare att det är i regel mycket tätare.

Av Dimetikon
Skrivet av kotz:

Varför ska vi ha en e-krona?
Jag handlar redan på nätet. Det räcker väl?

Handlar inte dett mer om att bankerna ska slippa clearingen sins emellan samt att riksbanken får mer kontroll över marknaden?

Av Dimetikon
Skrivet av Triffid:

Ibland undrar jag varför så många verkar anse att ett 'coronaliv' är värt så mycket mer att rädda än liv i vanliga fall. Är det bara rädsla och panik som ligger bakom? för att lägga samma mängd pengar och resurser på att rädda liv utanför pandemitid verkar ju inte alls intressant. Att mängder av folk dör av förebyggbara sjukdomar och åkommor varje år verkar inte röra upp samma känslor och rop på åtgärder.

Skall bli intressant att se hur det blir i framtiden men cynikern i mig säger att så fort corona är avblåst i media kommer vi återgå till normalfallet där folk är mer intresserade av skattesänkningar än att satsa på folkhälsan.

Det kallas politik, de styrande partierna är nu livrädda för att visa hur de under alla år har skalat ner sjukvård/välfärden för att kunna sänka skatter och tjäna pengar åt sig och sina egna. Valtider snart också så lär bli mer åtgärder inom kort för att behaga den grupp människor de tror kommer gynna dom i valet.

Ta obanstående med en viss nypa salt men det är en starkt bidragande faktor

Av Dimetikon
Skrivet av Noyart:

Vart drar man gränsen? När blir man en gamer? Förr skulle jag ha hållit med, men nu förtiden låter det lite föråldrat eller som en tvingad etikett. Finns ju AAA spel på mobilen nu.. pubg, cod osv om det är det man vill gå efter...

Tycker vi drar gränsen vid PC, allt annat är hobby🙂

Av Dimetikon
Skrivet av EntropyQ3:

Tror du att barn somnar vid 19.00 och sover till morgonen? 😂
Nej. Dessutom är det i de luckorna man behöver göra allt annat som inte är barnrelaterat. Det är i princip omöjligt att fatta hur mycket det kräver att ha barn, om folk gjorde det skulle det bli betydligt färre barn gjorda. 🙂 Att ha barn innebär att man kan älska utan förbehåll. Det är fantastiskt. Men det kostar på andra plan - tid, frihet, pengar, listan är lååång. Att skaffa barn innebär för de flesta att man behöver byta livsstil, om man inte är beredd att göra det är det nog klokast att helt enkelt låta bli.
Att utgå från att mamman fixar det är inte nödvändigtvis ett framgångsrecept för familjen.

Kunde jag klämma in lite spelande då och då? Jodå. Men vare sig när barnen var små eller nu blir det mer än några timmar i veckan, och jag skulle aldrig hävda att det är särskilt vettigt nerlagd tid, det är i praktiken alltid något viktigare som blir försummat.

Har själv två barn 3 och 4, somnar 18.30-19.00 utan problem, sen städas/plockas huset fram till 19.30-20.00 vissa dagar är det nått program som tittas på, vissa dagar lite jobb som behöver göras, vissa dagar träning men sen finns dom kvällarna som man kan spela lite.

Har börjat förlägga teänimgen mer och mer till innan man lämnar barnen på dagis så blir ännu mer tid på kvällarna till sånt man vill göra, såg till att totaörenovera huset innan barnen kom så det knallar och går av sig själv några år till iallafall.

Blir inte så mycket spelande för min del längre då jag hellre åker till golfbanan eller nått annat jag vill göra när barnen sover

Planerar man sin tid så finns ganska mycket fritid att hämta. Bara för att du lever på ett sätt behöver inte alla ha det så:)

Av Dimetikon
Skrivet av EntropyQ3:

Nej. Om du har blivit pappa nyss, ägna dig åt din nya familj istället.
Det är otroligt mycket mer meningsfullt än Assassins Creed 27, eller Battlefield 6, eller..
Du håller en ny människa i dina armar. Att jaga pixlar för förströelse kan vänta.

Sen kan de ju möjligen va så att barnet/barnen sommnar någonstanns runt 19 och man vill ladda upp med nått meningslöst inför nästa dag med bus och skoj?

Av Dimetikon
Skrivet av Hinkan:

Vad jag mest funderar på är om de kan ta ut avgift utan avtal. De sa han ska "kolla". Jag kan rengöra den där pricken själv på 10 sekunder, men de behöll processorn, så kan de ta ut avgift för rengörning även om jag då nekar återköp?

Är mest det jag funderar på, för de informera inget om det, och skrev inte under något.

Varför rengjorde du den inte innan du pkte in med den då?

Av Dimetikon
Skrivet av SockerfriKetchup:

Tänk när hela världens pengar är 100% digitalt och du har 0 kontroll över din inkomst.. En dag, bankerna säger ''nopp, stopp!'' sitter du där med dina insparade miljoner på ditt digitala konto som du inte får röra pga banken/rna säger så.

Du har inga pengar på banken, du har en fodring gentemot banken. Så absolut kan banken välja att göra så men då går staten in och tar över dina fodringar mot banken genom den statliga insättninhsgaratin på upp till belopp om 1 050 000 kr

Av Dimetikon
Skrivet av marcusOCZ:

Vi är inne i en väldans ond spiral där ökande arbetslöshet, stillastående löner samt generell prisuppgång på allt vi behöver varje dag är huvudfokus.
I många länder är prisuppgången mycket högre än löningsökningarna, och således får vi mindr pengar att handla med. Detta försämrar ju köpkraften ganska rejält.

I stort sett definitionen av skenande inflation🙂

Skulme gissa att man bör ha haft/få ca 10-12% löneökning under åren 2020-2021 för att inte ha fått en reell lönesänkning.
Antar att det är en del av varöfr till exempel CSN har höjd maxtaket för tillläggslånet med ca 1000 kr/månad..

Av Dimetikon

Kalla det komponentbrist eller vad man vill, tror alla höjningar av priser på diverse varor som skett på senare tid är en direkt följd av alla j*vla stimulanspaket som trycks in i ekonomin världen över under 2020 för att hålla ekonomin flytande, det kär komma en rejäl inflationsökning kommande åren som inte skådats på länge.
Ett tecken på detta är ju att till exempeln börsen stiger under en global kris.... samma sak med bostadspriserna.

Ska bli spännande och se hur riksbanken kommer agrea för att hålla infltionen på 2% när dom nu helt måate ställa om från att försöka trycka upp den istället måate kväva detta monster som är i antågande.

Kanske lite dystert inlägg men det är ju iallafall snart fredag🙂

Av Dimetikon

180 cod cw, har 3000 serie grafikkort

Av Dimetikon
Skrivet av archie:

Nej då det dykt upp fler saker på den och jag har ställt av bilen och kör en annan nu så tänker jag att jag ska driva igenom detta.

Lycka till, tips inför framtida bilköp kan ju vara att satsa på något nyare om du vill att allt ska va i nyskick, alla bilar med mer än 3-5 år har småsaker som krånglar

Av Dimetikon

Har du inte släppt detta än?

Av Dimetikon
Skrivet av CFSsss:

Tack alla på SweClockers som uppmanar och belönar spelutvecklare att släppa early access som färdiga spel till fullpris. Tack.

Ja det är din åsikt, själv har kag kört ca 50h, nån liten bugg här och där men absolut inget som förstör (några svävande föremål, nån bil som var nersjunken i marken tex) men för övrigt så är spelet bra j**la mycket bättre än det mesta jag spelat och staden känns levande på nått vis.
Sen att spelet vann årets spel tycket jag visar på att vi lever i en tid där den som gnäller mest hörs mest och att folk lätt hoppar på gnälltåget när det väl dragit igång bara för att känna någon slags tillhörighet..

Av Dimetikon
Skrivet av pine-orange:

Okej jag ställer min fråga på ett annat sätt.
Vi antar att flyget är fullbokat och alla sitter kvar på sina platser under hela flygningen.
Risken att bli sjuk är troligtvis större om:
A) Ingen har mask på sig.
B) Alla har mask på sig men tar av masken när de ska äta/dricka.
C) Det finns ingen skillnad.

Vilket svarsalternativ väljer du?

Ja tycker nog att risken minskar om man väljer att inte resa alls jämfört om man har mask eller inte

Har man valt att sätta sig på ett flygplan i dessa tider så bevisar det enbart en enda sak....

Av Dimetikon
Skrivet av pine-orange:

Viruset försvinner inte, men den funktionen kan masken inte uppfylla ändå. Det väsentliga i sammanhanget är ju att du har på dig masken större delen av tiden. För då kommer du sprida/få i dig färre partiklar än utan mask. Du minskar därmed troligtvis din risk att bli sjuk och/eller göra någon annan sjuk i alla fall.

Om den inte fyller funktionen så tycker jag att man har rätt att ifrågasätta användandet överhuvudtaget

Av Dimetikon
Skrivet av Mindfighter:

Syftet med publikums användning av munskydd är att minska antalet viruspartiklar de sprider runt sig. Har de munskydd 90% av tiden och inte 10% av tiden så har antalet spridda partiklar ändå minskat med X% (av nu hur många % som stoppas av munskyddet, för de stoppar förstås inte 100%. För det behöver vi skyddmask 90 korrekt hanterad, vilket aldrig kommer hända för publikum). Därför jag personligen inte använder munskydd idag, för jag är medveten om att skyddet av mig själv är minimalt, effekten blir först om majoriteten använder det (vi skyddar varandra).

...så spelar mindre roll om de gör rätt eller fel så länge de täcker mun/nästa så stor del som möjligt av tiden när de är i närheten av andra människor.

Absolut, det finns en viss ökning av risken för smitta för de som inte kan hantera munskyddet hyfsat korrekt, de _ökar_ sin risk att bli smittade. Men jag vill ändå tro att majoriteten klarar av att hantera det hyfsat rätt, nu har det ju redan börjat dyka upp instruktionsvideos på kvällstidningarna t.ex., så det ska bli mer rätt än fel i hanteringen.

Förståe hur du resonerar och tänker, det respekterar jag, men håller tyvärr inte med dig och har inte tillräckligt med ork/energi att lägga på att diskutera tyvärr.

Ha en trevlig kväll

Av Dimetikon
Skrivet av pine-orange:

Det är väl rimligt att du får ta av dig masken när du ska äta eller dricka? I det stora hela flyger det runt färre viruspartiklar än utan mask tänker jag? Hur tolkar du det?

De flesta som jag har sett verkar använda masken rätt, procentuellt skulle jag gissa på 20-30% som gör det fel men det är bara en gissning som jag inte har särskilt mycket belägg för.

Hela syftet med masken försvinner om du tar av dig den i den miljön du vill skydda dig emot, är ju inte så arr viruset plötsligt försvinner för att det är dags för mat.....

Om du tror att bara 20-30% gör fel så vet du inte hur säker hantering av munskydd fungerar

Av Dimetikon
Skrivet av Mindfighter:

Jo, har sett ett och annat, men notera att jag skrev Rekommendera, inte Tvinga, självklart ska folk ha rätt att inte ha det om de känner att det hotar deras frihet och mänskliga rättigheter!

Uppenbarligen har FHM landat i att det har någon form av effekt för inte skulle de införa något de tror har noll effekt, då skulle de istället peka på alla undersökningar som bevisar att det är effektlöst.

Ja alternativt att behaga såna som du som vill att dom ska införa rekomendationerna😉 har blivit väldigt politiserat just frågan om munskydd, media har ju drivit för ett införande av munskydd sedan i mars...