Inlägg

Inlägg som Ayrin har skrivit i forumet
Av Ayrin
Skrivet av CaVeMaN83:

Klart att det fungerar att ha en 7200rpm disk som all data går ner till, men hade helst haft allt samma.

Alla säger ju att det ska få så mycket snabbare i RAID så har ju funderat på om hastigheten kommer gå upp tillräckligt med 3st RED diskar så att de ändå orkar med.

Jag sitter med en Seagate Expansion extern disk på 5900 varv som utan problem hanterar min 100/100 lina och toppar någonstans på 12MB/s in och 6-7MB/s ut samtidigt. Sätter du 3 RED som skall vara 5200 varv intern i RAID så kommer det fungera utmärkt så länge som du då inte stöter på några andra problem, men hastigheten kommer vara "up-to-scratch". Tillägger att min setup då har min disk via USB3.0.

Av Ayrin

Gick från ADSL ~8-12Mbit/s (gammal abonnemangsform) med runt 20-40ms som ping i de flesta spel och gick över till 4G ~70 ner ~40 upp och hade en stabil ~40ms ping i 2 år.

Sedan har jag gått över till fiber 100/100 de senaste 8 månaderna så jag har inte koll på hur läget med 4G är nu, men det fungerade utmärkt för mig att använda som ända internet källa. Bör tilläggas att jag kom över en abonnemangsform för 4G som skulle begränsas till 100GB i månaden men som aldrig blev det, hade 800GB som medel trafik per månad.

Av Ayrin
Skrivet av Mullvaden83:

Du kanske använder mac skivan? o.O Om det finns 2.

Det är samma skiva för Windows och OS/X.

Av Ayrin
Skrivet av sparriskrigaren:

Hej! Jag är helt ny på allt som har med Mac att göra, och nu har jag tänkt installera Windows 7 vid sidan om OSX på min Macbook Pro (13" retina, senaste). Jag har använt mig av Boot Camp Assistant för att fixa ett bootbart USB-minne och så långt fungerar det. Jag har gjort valet att ladda ner "Windows support software from Apple".

När jag väl kommer in i installationsprogrammet stoppas jag av texten "A required CD/DVD driver is mising" och jag kan inte fortsätta. Jag har googlat mycket på problemet men har inte hittat någon vettig förklaring eller lösning. Somliga påstår att det beror på en korrupt ISO-fil men jag har provat med flera olika ISO-filer med exakt samma resultat.

Det rör sig inte om några skumma piratversioner utan officiella filer, jag har testat både med original-retail och med SP1-versionen, självklart 64-bitars. Jag har även bränt ut en DVD och testat med en extern DVD-läsare men med samma resultat.

Någon som har råkat ut för detta och vet vad jag ska göra?

Här är någon som verkar ha fått det att fungera. http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1392679

Kortfattat, om du har en dator med Windows på (läs "PC") så kan du testa att skapa en DVD vilket verkar göra skillnad. Annars så kan du testa hans andra alternativ, starta installationen, klicka "Cancel" och sedan kryss. Du bör vara tillbaka på "Install Now", flytta då USB stickan till den andra USB porten.

Av Ayrin
Skrivet av emmafosho:

Är en tjej på 19 år från Göteborg.

Spelar LoL för att det är kul, söker nu sköna spelare på West som vill lira normals och ranked.
Har bara spelat 1/10 games efter att season 4 kom ut. Är väl för feg för att köra resten haha..
Va i Bronze II förut.

Skriv i meddelande eller här om ni är sugna på att köra
Just for fun

Om du är intresserad så är jag en Top/ADC main från Alingsås, sitter i Guld 3 för närvarande. Slutade i Silver 2 i förra säsongen, mest pga spelbrist. Är 22.

Summoner Name: Mistress Ayrin

(Givetvis om ni andra är trevliga får ni lägga till mig också )

Av Ayrin
Skrivet av NILLANist:

okej jag fattar inte...

Jag frågar så här, vad är det du vill göra med dina Makro-knappar?
Om du går till Hotkeys menyn i Starcraft 2, kan du använda knapparna direkt där eller känner spelet och systemet inte av det?

Av Ayrin
Skrivet av NILLANist:

jag har en macbook air och har kopplat in QPAD MK-85 Brown och jag undrar om jag kan programmera in macroknappar till tex starcraft 2

QPAD har ingen egen drivrutin som fungerar till OS/X, vilket betyder att du måste använda någon tredjeparts programvara. (Så som Steermouse gör för möss.)
Om det inte är så att du i Starcraft direkt kan tilldela en viss funktion till en av makro-knapparna.

Av Ayrin
Skrivet av ErikBiors:

Hej!
Jag är en 18-årig student som väldigt länge har velat ha en Mac dator. För tillfället har jag en Acer Predator G3610. Tänkte höra med er här på SC hur mycket ni tror jag kan få för den? Kan lämna mer information om så önskas. Undrar även vilken dator man bör köpa och om det går att koppla en vanlig skärm och ett vanligt tangentbord till macen så man kan köpa en bra Mac fast med väldigt lite tum sen bara koppla in den i skärmen?

Som student är det svårt att få pengar, man lever på 1050:- i månaden och JA, jag har sökt helgjobb och även sommarjobb. Det viktigaste med datorn är att den är bra till Photoshop och liknande program!

Mvh!

MBA och MBP har båda video ut via Thunderbolt, MBPr har video ut via antingen Thunderbolt eller HDMI. (För referens så har iMac modellerna bara video ut via Thunderbolt.)

Tangentbord och mus går att plugga in via USB, inga problem där. Tänk dock på att det bara finns 2 USB portar på alla de bärbara modellerna, vilket kan göra att du kanske vill ha en USB-hub.

Baserat på dina krav skulle jag på rak arm säga att alla Apple's bärbara är bra alternativ (om du vill ha en Mac, vilket är anledningen till att du kom hit ) men det är ju inte precis gratis. Billigaste MBA ligger på 8995 (8455 med studentpris).

Av Ayrin
Skrivet av Petterk:

Counter-Strike eller CS 1.6 har funnits för OS X i ett år nu, innan det var det bara senare lir på source. Nu finns väldigt många och Valve själva har satsat stort, många andra kör också Mac-versionen över Steam så länge de är utgivare/publisher av Macversionen, även i fall då ett tredje bolag portat finns spelen ofta till Mac. Titta då i Mac App Store. Så du kan hitta ganska mycket idag, även om det är enklast med en egen spelburk om man kan.

Titta i spelbutikerna vad som finns. Riktiga porteringar av bolagen själva, utan Cider/Wine är bäst. DOSBox är precis som på Windows helt ok för DOS-spel. Age of empires-liren är Microsoft-spel så de finns inte, II hade en PowerPC-port men fungerar inte idag när du inte har Rosetta längre. Men de går att köra med Wine-wrapper om man inte vill köra i virtuell maskin.

Windows i Bootcamp är inga problem i sig, när det gäller spel är prestandan som en vanlig PC. Då du kan dra in senaste drivrutinerna för grafiken vid diskreta kort. I VMWare Fusion eller Parallels är det lite kämpigare då du inte har direkt åtkomst till grafikkortet, men de sköter lättare spel ganska bra. Har du en full Windowslicens eller skaffar är det inga problem att köra många av de äldre eller lättare spel i virtuell maskin utan att behöva lämna OS X, eller köra de som hårdvaran klarar av i bootcamp.

Alla Valvespel finns på OS X nu, se http://store.steampowered.com/sub/29197/

Jag har en gammal skiva liggandes med första Age of Empires som spelade native i OS/X, kan iofs vara Ambrosia eller något annat tredjeparts företag som gjort en port dock. Det kommer jag inte ihåg.

Skrivet av Petterk:

Alla Macar utom Mac Pro och Mac Mini kommer med samma generation och grundförmåga som Iris grafik. iMac 21.5 late 2013 och MacBook Pro retina 15 late 2013 är de enda med Iris Pro, Iris finns på MacBook Pro 13 late 2013, HD5000 på MacBook Air 11/13. Skillnaden mellan HD 5100 och HD 5000 där HD 5100 räknas som Iris är klockfrekvensen, annars är båda GT3-delar. MacBook Pro Retina 15 Late 2013 kan du få med nVidia GT 750M, iMac Late 2013 kan du få med GT 750M (21.5) eller GT 755M med 1GB samt GT 755M med 2GB minne (27). GT 640M (eller GT 650M) hittade du bara på iMac 21.5 Late 2012.

Prestanda för specifika applikationer går alltid att kolla upp, via t.ex. recensioner och benchmarks.

Skall ju i denna lista också poängteras att man kan uppgradera iMacarna till 780m 4GB (27") bland annat. Ger trevliga resultat, runt 760/770.. ish.

Av Ayrin
Skrivet av DjuDju:

Hur bra funkar det på en Macbook air t ex?

Vet inte hur bra CS:GO skulle fungera på en Macbook Air specifikt, men Windows i säg självt fungerar alldeles utmärkt på Mac datorer. För något år sedan var det så illa att det bästa laptoparna att köra Windows på var just Macbook Pro. (Enligt tester, personligen har jag inte första hands testat skillnaden tillräckligt för att ha en informerad åsikt hit eller dit.)

Av Ayrin
Skrivet av dacieed:

Inget cs isåfall blir det väl att köra windows på Mac:en :/

Skrivet av dacieed:

Mac stödjer en del spel, gå in på steam och checka under fliken mac. Vet däremot att cs1.6 inte funkar.

Skrivet av DjuDju:

Okej, men då är frågan om det räcker med Macbook Air eller om jag behöver en Pro? Är det inte laggigt att köra windows på en mac?

Det verkar tråkigt att behöva köra windows på macen. Någon som har testat köra windows på mac och spelat spel utan lagg?

Inte för att spela spel, men jag vill kunna spela någon då och då. Jag vill ha Mac mest för att det jävligt stiligt men också för att testa något nytt. Har haft iphone ända sedan 2009 och på senare år också ipad. Tycker att apple gör intressanta produkter men har aldrig kört med en Mac. Nyfikenhet mest.

Inget cs isåfall blir det väl att köra windows på Mac:en :/

Ahem, http://store.steampowered.com/app/10/?snr=1_7_15__13 Counter-Strike (också känt som CS1.6) finns visst till OS/X, via steam dessutom.

Av Ayrin
Skrivet av DjuDju:

Hallå där,

Som många andra (inbillar jag mig) sneglar jag titt som tätt på andra sidan(Mac) och har först nu blivit väldigtväldigt sugen på att köpa en macbook. Kör PC för tillfället. Jag undrar dock om en del spel jag kör på min nuvarande dator går att spela på en eventuell macbook.

Spel (Steam): CS 1.6, Killingfloor, Age of empires 1 och 2.
Spel(Origin): Battlefield 1942
Spel: Battle for middle earth.

Vilken Macbook + OSX klarar av ovannämnda spel?:)

Alla Steam spelen verkar det finnas OS/X versioner på, det verkar också gå att spela Battle for Middle Earth.. tyvärr via en potentiellt dålig port.
Trots att Origin nu mera finns till OS/X, och i announcement meddelandet att 10th anniversary versionen av BF1942 (som gjorde det nedladdningsbart och gratis via Origin) sades det att BF1942 skulle funka till OS/X, så är det inaktiverat i Origin clienten.

Edit: Som ovanstående säger så skulle du givetvis kunna installera Windows på datorn och dualboota för spel som inte har en native OS/X version.

Av Ayrin
Skrivet av Putte333:

Hej!

Funderar på att köpa en MacBook Pro till min dotter, hon har idag en HP.
Det jag funderar över är säkerheten jämfört med en Windows dator.
Behöver man virus och brandväggs skydd in en Mac dator?
Har idag F-Secure via Telia som jag är nöjd med, kan man ha F-Secure virus skydd i en Mac?
Finns det brandvägg i Mac operativ systemet, som det finns i Windows?
Hur är det med fläktarna i en Mac? Tycker att HP: n blir varm efter ett tag.

Med vänlig hälsning

Putte333

http://www.macoteket.se/Categories/Datorer/MacBook_Pro/Apple_MacBook_Pro_133_Dual-core_i5_25GHz4GB500GBHD_Graphics_4000SD/prd25615951.aspx

Ja, det finns brandvägg i OSX från början.
En del människor tycker om att ha Anti-Virus i OSX, personligen kör jag utan. Men eftersom det verkar som att både du och din dotter är oerfarna när det gäller OSX kanske det kan vara värt. Det ser ut som att F-Secure har en Mac version, vet inte om det från Telia inkluderar Mac versionen dock. Rekommenderar att du hör med Telia om det.
Spelar man blir datorn varm, överlag blir en Macbook Pro inte lika varm som de flesta HP datorerna. Det finns dessutom en säkerhetsåtgärd som släcker datorn om den blir för varm. (Finns i de flesta "Windows" baserade datorerna också, nu för tiden.)

Skulle också rekommendera att du köper från Apples egna store på deras hemsida över att handla från Macoteket. Men det handlar mer om personligen preferens.

Av Ayrin
Skrivet av Matuschek:

Tack för svaret
Jag har inte en laptop. Men jag har haft 2 st och en av dom har jag fått slänga pga den var otroligt seg och dålig, och därför funderar jag på en Mac eftersom det verkar vara mer kvalité. Sen så tycker att det ser väldigt cleant och snyggt ut jämfört med windows! Och så har jag även andra Apple produkter i hemmet som iPhone och iPad.

Vad är det som får er att tycka att Mac är bättre än Windows?

Det är massvis med småsaker, som till exempel funktionen som heter Mission Control (föredetta Exposé och Spaces) vilket en flytta undan fönster och program till separata "skrivbord". Spotlight är världar bättre än Windows 8 sök funktionen. (W7 sök var ganska bra, försöker inte hacka på något bra )
Jag tycker Finder är generellt bättre än Explorer, lite svårt att beskriva dock.. det är nog en väldigt personlig sak.

Sen tror jag det för mig är lite av en vanesak, jag växte upp med Macar och Mac OS miljön. Vilket jag tror bidrar till att jag gärna håller mig kvar i att primärt använda OSX. Jag tror som jag sade i min förra post, kläm och känn på OSX. Passar det så passar det, men det är ju inte för alla. (Vilket inte är en dålig sak, livet hade varit tråkigt om alla var lika) Hårdvarumässigt så är det hög kvalité på Macarna, och touchpaden är antagligen den bästa på marknaden.

Av Ayrin
Skrivet av Matuschek:

Hej jag funderar på och köpa en Macbook pro Retina ''13

Och det jag har undrat länge på nu är.

Varför ska man välja mac istället för windows?

Är det värt och skaffa om jag redan har en hyfsad bra gaming PC?

Det som jag har tänkt och använda den till är och redigera bilder, göra lite musik för skojs skull, sen spela lite som tex, Minecraft, WoW, mm..

Ska man ta 8gig ram istället för 4?

Tacksam för svar!

Om du inte redan har en laptop, så kan det vara värt. OSX har ju annorlunda fönster och filhantering (bland annat) vilket ger en helt annan känsla än när man använder Windows.

Personligen föredrar jag OSX miljön, men använder Windows flitigt också. Har du testat OSX miljön förut? Annars så skulle jag rekommendera att göra det innan ett köp, då det inte passar alla. Media Markt har ju en Apple hörna i sina butiker (tror i alla?) annars finns det MacForum i Göteborgsområdet.

Jag skulle rekommendera 8GB från köp, då du inte kan uppgradera i efterhand. Det är nämligen så att rMBP serien använder DDR3L, vilket kort betyder att RAMet sitter fastlött på moderkortet.

Av Ayrin

Mitt tips är att följa den här guiden, många har tydligen problem att installera W8 på Macar. Skall ha något med att de hanterar EFI olika.

http://thetecherra.com/2012/12/11/tutorial-install-windows-8-...

Av Ayrin
Skrivet av Barren Wuffet:

Det är möjligt att corsair har lyckats fixa deras kompatibilitetsproblem som de haft tidigare men jag har själv haft en hel del problem med deras minnen i min förra iMac late 2009 (eller vad det nu är). Allt från vitskärm, AHT-fel, kernel panics etc, hela spektrumet av fel du kan tänka dig som är minnesrelaterade.

Det gällde alltså corsairs mac-specifika minnen som de själva hävdar ska funka bra. Och visst funkade minnena till en början men efter ett par månander så började problemen och till slut så tvärdog de. Så jag köpte nya likadana minnen i hopp om att jag bara fått defekta minnen första gången men det var samma visa igen efter ett par månader så jag gav upp och köpte crucial-minnen istället på rekommendation från folk som haft samma problem som mig.

Funkade hur bra som helst och de funkar än idag. Men som sagt, det kan mycket väl hända att corsair har fixat sina problem idagsläget eftersom att detta var lite mer än ett år sedan.

Spännande. Den äldsta jag har Corsair minnen i är en Early -09 24", ganska säker på att det inte heller är "Apple-certified" de heller. Vet att 27" som är.. Mid -10 vill jag säga, har "Apple-certified" Corsair minnen (4 moduler) och det har inte heller strulat.
Hade ett problem vid minnes byta från 24" då jag tog de 2 modulerna och stoppade i en bekants 21.5" som är lite nyare, kan kortfattat säga att Kernel Panic och annat fuffens hände redan vid första uppstarten vilket ledde till att minnena hamnade i skåpet bland allt annat.

Av Ayrin
Skrivet av Vernox:

God morgon!
En vän till mig har spillt vatten i sin MacBook Pro mid 2010.
Resultatet blev att tangentbordet sluta fungera och trackpaden fungera att flytta till och från.
Jag har ersatt tangentbordet och det fungerar rätt skapligt, däremot fungerar inte trackpaden fullständigt även om jag ersätter den med en fullt fungerande trackpad. (tagit trackpad+kabel från min egen MBP mid 2010l)
Det fungerar att klicka men det går inte att flytta pekaren överhuvud taget.

Har även flyttat över hårddisken i min egen MBP och vice versa för att felsöka, det som uppstår är:
Funktionsknapparna på tangentbordet fungerar till 100% med min egen HDD (Maverick) inkopplad.
Funktionsknapparna på tangentbordet har ställt om sig och gör inte riktigt vad dom ska göra när original HDD (Snow Leopard) är inkopplad.
I båda fallen vill inte muspekaren röra sig, enbart höger och vänsterklick fungerar.

Någon som har en idé? Är det värt att installera om OSX?

Att installera om OSX kan lösa tangentbordsproblemet som är. (eftersom det inte verkar vara något problem från din disk?) Kan tyvärr också vara så att disken har gått sönder och då behövs en ny.
Trackpaden misstänker jag är slut, antagligen så är det anslutningen till moderkortet eller något sådant som blivit kortslutet och då har väl banorna smält. (inte 100% att det är det som har hänt, men antagligen något åt det hållet) Finns det möjlighet att testa med en USB/Bluetooth mus? Kan vara så att det är ända alternativet om datorn skall fortsätta användas.

Av Ayrin
Skrivet av chirurgen:

det är en -09

http://www.inet.se/produkt/5305734/corsair-4gb-1x4gb-ddr3-so-...
eller
http://www.inet.se/produkt/5305735/corsair-8gb-2x4gb-ddr3-so-...

Det är samma minnen, men två-packet är 3 kronor billigare.

Vill du hitta andra minnen så är det SODIMM DDR3 som gäller, 1066MHz är snabbaste som datorn klarar och 8GB är maximal total minnesmängd.

Av Ayrin
Skrivet av chirurgen:

tja! ska köpa nya minnen till morsans macbook kan jag köpa vanliga pc3 minnen eller måste det vara speciella minnen?
tack för svar
mvh Chirurgen

Hade passat bättre i Apple Mac forumdelen.

Vilken årsmodell är det på den?