Inlägg

Inlägg som ChriG har skrivit i forumet
Av ChriG
Skrivet av Nandai:

Hej allihopa, tänkte be om lite råd inför hörlursköp.

Jag har tänkt köpa ett par hörlurar för att använda med min Galaxy S3, min Macbook Pro och min Windowsburk, den sistnämnda utan "riktigt" ljudkort. Jag kommer främst använda lurarna till mobilen och den bärbara datorn, jag lyssnar på musik och ljudböcker i mobilen, musik, film och serier i den bärbara, windowsbukren används i princip uteslutande till spel.

Det jag är ute efter är lurar som är någorlunda kompakta, inte släpper in för mycket ljud från omgivningen och heller inte förpestar omgivningen med min musik Jag är inte ute efter några in-ear lurar.

Jag har tittat på två lurar som ligger så högt budgetmässigt som jag är beredd att sträcka mig, runt 1800 riksdaler

Första är B&W P3 http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1289761

Andra är Sennheiser HD25-1 II http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=179726

Jag skulle gärna se några mindre dyra alternativ

Sen har jag även funderat på att köpa mig en hörlursförstärkare, men det verkar vara ett veritabelt getingbo av modeller, denna vill jag använda till både bärbara och stationära datorn.

Här har jag kollat på denna, HRT Headstreamer http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=973511

Tacksam för all hjälp jag kan få

En modell som anses vara prisvärd om du gillar bastryck är Audio Technica ATH-M50

Ingen neutral "Hifi-lur" på något sätt, men kul att lyssna på om man lyssnar på pop/rap/d&b osv.

Headstreamer tror jag på! Har en Music Streamer II+ (ren DAC) från samma företag och den låter galet bra

/ ChriG

Av ChriG

Antar att du har testat att fasvända baslådan? Och även att dela den lite högre, med tanke på att du har rätt små frontar/center?

Mvh
ChriG

Av ChriG

Tror inte att det görs så många "seriösa" lurar om inte är in-ear (med den läskiga gummiproppen).

Skall vara någon form av "sport-lur" - som t.ex. denna http://www.webhallen.com/se-sv/hemelektronik/147716-sennheise...

Av ChriG

Z-906 är ett väldigt prisvärt system, men med 50% på Yamaha-systemet så framstår det ju som ett rent kap

/ ChriG

Av ChriG
Skrivet av mathias23200:

Kan man ha fötterna på basslådan ?

Som fotstöd menar du? Jo det går nog bra

BTW: http://www.bassen.se/

Av ChriG

Hur ser din setup ut idag?

Har du i första hand tänkt att lyssna i lurar, lr vill du ha så bra signal som möjligt att mata en stärkare med? Och i så fall, digital eller analog signal?

/ ChriG

Av ChriG
Skrivet av mudde:

När man i HIFI-sammanhang pratar om förstärkare är det inte bara kretsen som man syftar på.

Förstärkare och effektförstärkare är olika saker. Förstärkare är en kombinerad för- och effektförstärkare.
Skillnaden mellan förstärkare och reciever är enbart att recievern innehåller radiodel.
Sen att många recievers har digitala ingångar och flera kanaler har bara att göra med vad som efterfrågas på marknaden. Flera förstärkare har inbyggd DAC och digitalingångar och för ca 15 år sen eller mer var stereorecievers mycket vanligare än de är idag.

Håller med. När man säger förstärkare så menar man vanligtvis en integrerad förstärkare (försteg & slutsteg i samma låda). Annars brukar man säga slutsteg eller effektförstärkare om det är det man menar. Vissa säger förstärkare om hembiorecievers också.

Ang. inbyggd DAC/DA-omvandlare så är det väl mer eller mindre standard på hembiorecievers och finns tydligen även i en del integrerade 2-kanalare.

Jag är dock av uppfattningen att man fortfarande får mer ljud för pengarna om man köper en separat DAC, iaf om man har tänkt att lyssna på musik genom datorn.

/ ChriG

Av ChriG

Genexxa = JWS = så billiga komponenter att motsvarande knappt finns att uppbringa ens hos Hifi-kit trots digert sortiment.

De låter inte bra, men kan fortfarande vara prisvärda, beroende på vad man är ute efter.

Det går förmodligen att spela j-vligt högt med dom även med en rätt liten förstärkare om man inte har några direkta hifi-ambitioner

Om du får dem billigt och är ute efter ett par rena partyhögtalare där man sällan ens är i samma rum som högtalarna så skulle jag slå till

/ ChriG

Av ChriG

Håller med mrqaffe, skulle aldrig köpa ett par nya högtalare i den prisklassen.

Folk är i allmänhet väldigt rädda om sina högtalare för 50k:- (som du sedan köper för halva priset några år senare) så det finns ingen anledning att köpa nytt för skickets skull.

Teknikutvecklingen på högtalarfronten är i princip obefintlig i dagsläget (iaf när det gäller passiva högtalare), så det är bättre att låta någon annan ta första värdeminskningssmällen och få verklig valuta för pengarna ^^

/ ChriG

Av ChriG
Skrivet av anjora:

syfted med sacd var att förhindra piratkoåiering, vad jag har förstått är sacd sämre än cd tekniskt, detta kompenserar musikmaffian med att göra en cd version olyssningsbar genom loudness komprimeringen.

Jag kan köpa det med piratkopieringen, men jag antar att det även spelar in att SACD har mycket högre lagringskapacitet än CD?
Mer information kräver ju som bekant större utrymme

Håller f.ö. med om att det nästan är svårt att hitta musik idag som inte är så "förstörd" att den låter bättre via Spotify i en mobiltelefon än i en seriösare anläggning

Man får försöka att kompensera genom att hitta utrustning som låter bra med "allt" och inte är allt för analytisk och avslöjande.

/ ChriG

Av ChriG
Skrivet av mrqaffe:

Du ska kolla om du kan omkanta elementen först, sedan kan du fundera på omkoning, omkoning behöver du bara göra om talspolen är skadad.

Undrar om man inte brukar kalla det omkoning (även om det är lite fel) när man byter kanten?

Är inte 100, men har aldrig hört talas om att nån nånsin har bytt hela konen med talspole å allt, säljs nog inga såna reservdelar misstänker jag

I det här fallet är det så klart bara kanten som skall bytas, har talspolen gått (inget ljud alls i elementet) så är det inköp av nytt element som gäller.

/ ChriG

Av ChriG
Skrivet av Triffid:

Det är mer eller mindre bevisat att det inte finns en hörbar skillnad mellan 16 och 24bit.

Använd http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=Foobar2000:Comp... och se om du faktiskt kan pricka rätt, att höra skillnad vid icke-blindtest säger inget.

Om du ser till att få tag på BRA remastrade filer i 24/96 (t.ex. från MFSL) och verkligen testar att först ställa in så att du skickar 16/44,1 till DACen och efter det 24/96 och fortfarande säger att du inte hör någon skillnad så beror det förmodligen på att din DAC inte hanterar 24/96-ljud.

Hade en kompis över tidigare ikväll (han köpte ett par lurar av mig som jag inte använder) och jag nämnde att vissa hävdar att man inte hör någon skillnad mellan CD-ljud och högupplöst ljud, varför vi provlyssnade ett par låtar från Beatles Sgt. Pepper-platta (remastrad av just MFSL).

Det är så otroligt stor skillnad så att det inte överhuvudtaget finns något utrymme alls att tala om placebo-effekt etc.!

En annan tanke; varför existerar överhuvudtaget format som SACD m.m. om man ändå inte hör någon skillnad...?

/ ChriG

Av ChriG

Du kan höra med killen som driver http://www.carlssonplanet.com, vet att han iaf tidigare har tagit på sig bl.a. omkantning. Skulle tro att han gör det billigare än Hifi-kit med tanke på att han brukade sälja omkantade Carlsson-basar för 350:-/st

Ska vara om han inte vill göra det om det inte gäller Carlsson-högtalare

/ ChriG

Edit 1: Killen bor dock i Sthlm så det blir till att skicka i så fall..
Edit 2: Personligen skulle jag ha försökt själv, finns rätt billiga satser att köpa på nätet, sen är det bara att Googla fram en instruktion alt. lura någon händig kompis/släkting om du absolut inte vill försöka själv

Av ChriG

Tycker att BT3030 låter helt ok för att vara en portabel lösning.
Kort batteritid vet jag inte, laddar mitt ett par ggr per vecka och både pratar och lyssnar på musik genom det varje arbetsdag. Går att ladda via en dator med en vanlig USB-kabel.

Skall förvisso sägas att jag mest lyssnar på det med ett par Jays-lurar i hjälmen när jag kör MC..

Nu när jag tänker efter så kör jag mest IE8 direkt i telefonen, så glöm vad jag sa om IE8 och BT3030, förvirrad..

Men med Jays-lurarna tycker jag att det låter rätt bra, även om fartvinden brusar och har sig en del.

Vidhåller att jag tycker att det är helt ok kvalitet för att vara en portabel lösning, dessutom rätt billig.

/ ChriG

Edit: Det är ju så billigt nu så köp ett ex och prova vet jag, om du inte gillar det kan du alltid ge bort det i födelsedagspresent till någon eller liknande

Av ChriG
Skrivet av brimstone:

Jag har en del musik i 24 bit och det mesta låter mycket bra, men det hade nog låtit precis lika bra om jag hade konverterat till 16 bit. I riktiga lyssningstest har det visat sig i princip omöjligt att kunna detektera någon skillnad mellan 16 och 24 bit för uppspelning.

Om musik låter bra eller inte har mest att göra med produktion och mastering, distributionsformatet har ofta väldigt underordnad betydelse. Bitreducerande format med hög kvalité är en väldigt liten kompromiss jämfört med CD-kvalité och vinsterna med att gå högre än CD-kvalité är väldigt små. Om spotify premium låter dåligt så har det troligtvis andra orsaker än vorbis-kodningen.

Jag talar om att växla mellan att skicka hög/lågupplöst signal mot DACen med samma FLAC-filer (som givetvis är 24/96).

Det är så otroligt stor skillnad (nu talar vi BRA remastrade skivor av t.ex. MFSL) att hör man ingen skillnad mellan 24/96 och 16/44,1 där så kanske det är dags att lägga ner hifi-nördandet, skaffa en iPod Touch och ett par Koss Porta Pro och känna sig nöjd med det ;P

Sen bygger det så klart på att DACen hanterar mer än 16/44,1 också och inte bara skalar ner det ^^

/ ChriG

Av ChriG
Skrivet av Kent:

TS:s krav om BRA bas då?

Allting är ju relativt, man får ju ingen Sunfire-bas för 2k ^^

Min erfarenhet är att det går att få både mycket bas och med bra kvalitet (för pengarna) ur 906. Handlar som alltid om rätt placering osv.

/ ChriG

Skickades från m.sweclockers.com

Av ChriG

Hehe, ber om ursäkt i så fall

Det du behöver är;

1. En signalkälla. Kan vara en dator med ljudkort, en CD, en DVD osv.
2. En förstärkare (stereo).

Svårare än så är det inte

/ ChriG

Av ChriG

Borde inte vara några problem att hitta nya skumkanter för 10", är dock lite mek att få dit de nya.

I värsta falll får du låta någon firma göra jobbet.

Det är i allmänhet bättre att byta skumkant på orginalelementet än att byta mot något annat, om du inte hittar extakt samma element billigare än vad det kostar att byta kanterna..

Om man bara sätter i något annat 10"-element så kommer det förmodligen fungera sämre i lådan i.o.m. att den är anpassad efter det elementet som sitter där orginal.

/ ChriG

Av ChriG

Haha! Troll?

Av ChriG
Skrivet av fizzdan:

Men får man noice cancelling då? Det är det jag gillar med mm-550 ... som har detta om jag inre fattat helt fel....

Skickades från m.sweclockers.com

Så länge man kör med bra isolerande InEar så behövs det inte. Kan man inte leva med InEar så får man väl kolla på nåt alternativ som MM-550, de har ju dock fått väldigt varierade omdömen..

Ett par bra InEar ska dock ge ungefär samma upplevelse som ett par bra slutna för portabelt bruk, med skillnaden att de är lättare och smidigare att stuva undan när det behövs.

Kan rekommendera Sennheiser IE8, de har en väldigt luftig och bred presentation av ljudbilden för att vara InEar och har dessutom en justering så att man kan ställa upp basnivån direkt på luren via ett reglage om man är lagd åt det hållet
(hifi-nördar som jag håller den dock nära botten och tycker att det är mycket bas ändå ^^)

/ ChriG