Bra DAC förbättrar 320kbps mp3?

Permalänk
Medlem

Bra DAC förbättrar 320kbps mp3?

Hejsan hejsan!

Nu när jag på senare tid har blivit mer och mer intresserad av HiFi har jag också kommit på ett litet problem.
Det är nämligen så att jag sällan köper fysiska exemplar av mina skivor, vilket gör att den mesta (99% kanske?) ligger i mp3-format. Om jag ändå vill ha riktigt högupplöst och detaljerat ljud, skulle en riktigt bra DAC kunna väga upp för förlust i bitrate?

Har läst på forum där riktigt ljudintresserade hämtar den mesta musiken från Spotify, vilket i mina öron låter som en dålig idé när man sitter på väldigt
välljudande och i vissa fall otroligt dyr utrustning. Jag kan ändå inte låta bli att hoppas att detta styrker vad jag hoppas. Och jag hoppas ju att jag slipper köpa all musik igen i flac-format eller rippa den i den samme..

Skriv gärna någon tanke, inser att det inte finns något tydligt svar utan ofta handlar om personlig preferens. Men ändå

Permalänk
Medlem

MAn kan aldrig återfå förlorad data, jag har väl inte HiFi produkter om man skall hårddra det, men med den musik jag lyssnar på. Så hör jag stor skillnad på FLAC och MP3 på högsta kvalitet, särskilt stråkar och klassiska/akustiska stycken är känsliga.

Spotify fattar jag inte att folk säger att det är bra kvalitet, men har man öron med mycket vax i så kanske? Det du kan göra för att minska att man hör att det fattas rymd, är att pilla på EQ inställningarna. Men då har man ju redan förlorat klangen i hur musiken igentligen skall låta. Även om många hävdar att det låter bättre. Öron är personliga och det är inget som går att jämnföra mellan personer.

Det jag skrivit ovan är mina personliga åsikter, tolka de som du vill.

Visa signatur

System:\Dator\Spel>2600k¤5ghz_-_32Gb_-_MSI_3070.exe
System:\Dator\Lab>RaspberryPi_4_-_8Gb.com

Permalänk

Jag skulle mer vilja påstå desto bättre prylar du har desto sämre kommer du uppleva MP3or eftersom du kommer höra hur mycket som saknas efter komprimeringen.

Visa signatur

Core i5-6600K, 2x8GB Vengeance LPX 2666MHz, Z170 Pro gaming, MSI 760GTX

Permalänk
Medlem

Håller med Tim_Beluga hellt och hållet, har under lång lång tid gjort jämförelser mellan mina på senare tid rippade skivor, som jag rippar till FLAC och skivor rippade i en tid när jag inte visste bättre till mp3. Anledning att jag gjort dessa jämförelser är för att se om det är värt att ett album tar ~300mb istället för ~50mb.

Och med tiden har sakerna jag använt för lyssning blivit bättre och bättre. I början var det ett billigt koss headset för 150kr och ett billigt Logitech 2.1 datorhögtalare paket. På den här tiden var det inte mycket snack om saken, svårt att märka någon direkt skillnad mellan en FLAC och mp3 fil. Sedan vart det upp till ett Xonar ST med ett par AKG K240 och en uppsättning Rokit RP5 studio monitorer, det var nu jag insåg vilken skillnad det kunde vara mellan FLAC och mp3 och jag lyssnar nästan aldrig på mp3 längre om jag inte måste.

Spotify har jag ett konto på, men har inte varit inloggad på väldigt länge då jag verkligen inte gillar kvaliten, den musiken jag vill ha har jag på skiva och även inlagd på datorn i FLAC.

Har man fin utrustning med en bra DAC och bra högtalare och/eller hörlurar tycker jag att man ska ha en bra källa och spotify/mp3 är inte det. "Kedjan är inte starkare än den svagaste länken", vilket är källan, som inte håller lika hög kvalité som de andra länkarna.

Även här är det mina personliga tankar om det.

Visa signatur

Tofu bud

Permalänk
Avstängd

Mina erfarenheter säger att det är oftast inspelningarna (samt mixning och mastring) som är för dåliga så 320kb/s och 1411 okomprimerat inte är där den stora skillnaden ligger.

Därför så får en utmärkt DAC som Benchmark DAC1 även mp3 att låta bättre. Kräver förstås att högtalarna/rummet och förstärkare är tillräckligt bra också. På billigare högtalare som Dynavoice M65 så märktes inte DAC:en men den märks enkelt med t.ex. Ino Audio piP.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem

Utan att veta vilken dac du har just nu så är det svårt att säga så mycket.

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tim_Beluga:

Jag skulle mer vilja påstå desto bättre prylar du har desto sämre kommer du uppleva MP3or eftersom du kommer höra hur mycket som saknas efter komprimeringen.

Sant. Det är därför man ibland säger att dåliga inspelningar låter "skitdåligt" på riktigt bra högtalare. Sanningen är att det inte låter dåligt, bara relativt dåligt. En dåligt inspelad låt på ett par högtalare för 300kkr låter fortfarande bättre än samma låt på ett logitech system för 2kkr. Skillnaden är att övre gränsen för hur bra det kan låta är otroligt mycket högre på dom dyrare högtalarna vilket gör att man uppfattar det som att det låter riktigt dåligt.

OnT: En bra DAC är aldrig dumt att ha, men försök få din musik i FLAC i framtiden.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Avstängd

finns lossless streaming http://www.qobuz.com/ sen krävs det också att låten är bra mastrad och inspelad. cd formatet är tyvärr väldigt hårt drappat av loudness war http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ jag brukar därför hålla mig till format såsom dvd-adio och vinyl där det inte förekommers alls på samma sätt.

när man har hört ett bra mastrad låt i flac så vill man inte gå tillbaka till spotify, man behöver inte ha speceillt dyra högtalare för att höra skillnad. har jämfört flac mot mp3 med min telefon och det visade sig att flac på telefonen lät sämre än ogg g100 via datorn men att mp3 inte gick att lyssna på över huvud taget. har läst flera gånger om recievrar som påstås ge nytt liv i mp3 filer, detta är ingenting jag personligen tror på.

Permalänk
Rekordmedlem

En bra dac är alltid bra, oavsett vad man spelar för format, och ljudliga skillnaden mellan bra gjorda mp3 filer och flac är minimal, däremot föredrar jag flac pga att man kan efterbehandla en sådan fil på bättre sätt än med mp3, mp3 är ett "sistaformat" som inte ska manipuleras på nått sätt, utan bara spelas upp som det är.

De som tycker att det är stor skillnad på 320kbit/s mp3 och flac rent ljudligt har troligen aldrig jämfört formaten på ett "placeboreducerande" sätt, abx test via foobar är rätt lärorikt, skillnaderna när man lyssnar på musik är oerhört små om de ens går att detektera.

Däremot om dacen förbättrar mp3an så är det inte en ren dac, dspfunktioner brukar knappast innebära bättre ljud och tex en crystalizer ger inte högre fidelitet.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ctrl:

Spotify fattar jag inte att folk säger att det är bra kvalitet, men har man öron med mycket vax i så kanske?

Ska man "dra på" så hör man rätt snart att det låter dåligt, men slölyssnande på lägre volymer tycker jag funkar utmärkt! Håller dock med dig om att vissa saker, såsom gitarrer, stråkar osv låter bättre i FLAC. Men tar man ett par random låtar i MP3-320 v FLAC så är det mycket, mycket svårt att pricka. Om man skulle göra ett "blindtest".

Permalänk
Medlem

Tackar för svar! Mycket intressant läsning.

Permalänk

Spotify har lite oförtjänt dåligt rykte. Tidigare under 2011 var Max bitrate 160 men nu finns faktiskt ett snäpp högre att välja om man sitter på en pc/Mac. Mobilversionen är fortfarande cappad till 160 men de inbyggda ljudkretsarna där gör sannolikt inte någon högre ström rättvis.

Permalänk
Skrivet av Kalium:

Sant. Det är därför man ibland säger att dåliga inspelningar låter "skitdåligt" på riktigt bra högtalare. Sanningen är att det inte låter dåligt, bara relativt dåligt. En dåligt inspelad låt på ett par högtalare för 300kkr låter fortfarande bättre än samma låt på ett logitech system för 2kkr. Skillnaden är att övre gränsen för hur bra det kan låta är otroligt mycket högre på dom dyrare högtalarna vilket gör att man uppfattar det som att det låter riktigt dåligt.

Ja och nej. Jag har ett par högtalare som ger en ganska bra (rak) återgivning, och även om "dålig" musik låter bättre än på sämre högtalare, så medför det även att vissa oönskade effekter framträder extremt mycket mer. Mestadels är det komprimeringseffekter, men även rena produktionsmissar.

Visa signatur

Dator:
*Censurerad av jantelagen*

Permalänk
Medlem

När jag för ett antal år sedan flyttade musiklyssningen från moderkortets integrerade ljudkort till en Cambridge DacMagic upplevde jag att den största skillnaden i ljudkvalitet var i spotify. Flac lät självklart även det betydligt bättre än innan, men den största skillnaden var med komprimerade filer. Om jag inte minns helt fel har det med diverse filter i dacen att göra.

Numera lyssnar jag betydligt mer på Spotify än förlustfri musik pga. att det helt enkelt är smidigare så. Någon enorm skillnad i ljudkvalitet är inget jag märker av ändå.

Visa signatur

Stationärt: i7 3770k, Gigabyte GTX 780 WF, 4x8GB XMS3, MSI Z77A-GD65, Samsung 830 + 840, FD Newton 650W, FD Define R2
Bärbart: MacBook Pro 13" Tidigt 2011, Core i5, 8GB DDR3, OCZ Vertex 3 LT 240GB
Hemmaserver: HP Microserver N54L, 4GB ECC, Debian

Permalänk
Medlem

320 kb/s är oftast ok om man inte sitter på väldigt dyra saker (+10.000 kr)

En separat DAC, eller ett dedikerat ljudkort, gör underverk mot den på moderkortet även för enkla mp3 filer.

Sedan är FLAC såklart bäst, men ganska meningslöst om man spelar det från moderkortet till ett par sunkiga datorhögtalare.

Permalänk
Medlem

Min erfarenhet är att en seriös DAC förbättrar ljudet generellt.

Skaffade själv nyligen en HRT Music Streamer II+ (2011) som är en extern DAC med ett nypris i Sv på 3500:- (kartellbildning hos HiFi-firmorna!) och skillnaden är enorm mot mitt förra ljudkort (ett Asus för ca 1500:-), till och med Spotify (Premium med HQ aktiverat) låter "bra"!

Det är dock fortfarande väldigt stor skillnad mellan Spotify och en bra rippad FLAC.

Har inte så mycket MP3, men trots att jag har lagt en bit över 10k:- på DAC/hörlursstärkare/lurar så kan jag inte säga att det är någon enorm skillnad mellan en bra 320 MP3 och motsvarande i FLAC. Har inte gjort så många jämförelser, men vissa 320 MP3 kan låta riktigt bra.

Däremot är steget från en FLAC i CD-kvalitet (16 bitar, 44,1khz) upp till en FLAC med t.ex. 24 bitar och 96khz väldigt stort ^^
Lite svårt att hitta den typen av högupplöst musik bara..

Det sämsta man kan göra är att köpa ett par dyra/analytiska hörlurar/högtalare och spela upp musiken via tveksam elektronik, det kan låta riktigt illa..

T.ex. så låter ljudet ur mitt integrerade ljudkort i datorn mycket bättre med mina Sennheiser PX-100 II för ca 400:- än med mina Sennheiser IE8 för 2500:-.

/ ChriG

Permalänk
Skrivet av ChriG:

Däremot är steget från en FLAC i CD-kvalitet (16 bitar, 44,1khz) upp till en FLAC med t.ex. 24 bitar och 96khz väldigt stort ^^
Lite svårt att hitta den typen av högupplöst musik bara..

Jag har en del musik i 24 bit och det mesta låter mycket bra, men det hade nog låtit precis lika bra om jag hade konverterat till 16 bit. I riktiga lyssningstest har det visat sig i princip omöjligt att kunna detektera någon skillnad mellan 16 och 24 bit för uppspelning.

Om musik låter bra eller inte har mest att göra med produktion och mastering, distributionsformatet har ofta väldigt underordnad betydelse. Bitreducerande format med hög kvalité är en väldigt liten kompromiss jämfört med CD-kvalité och vinsterna med att gå högre än CD-kvalité är väldigt små. Om spotify premium låter dåligt så har det troligtvis andra orsaker än vorbis-kodningen.

Permalänk
Rekordmedlem

Spotify har 2 andra inställningar som kan påverka ljudkvaliten bortsett från högre bitrates, som jag förutsätter är ikryssad vid premiumbruk, för annars blir det inte bättre bitrates. hårdvaruacceleration och normaliseringen. normaliseringen ska vara av och accelerering ?? testa, det är systemberoende.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Jag tvivlar starkt på att det blir någon skillnad, annat än den klassiskt psykosomatiska, om du nu inte råkar ha en riktigt rutten brusgenerator till DAC i dagsläget förstås.

Det enda en DAC ska göra är att så exakt som möjligt generera analog från digital signal - om den ändrar på signalen så gör den fel. Det är ingen equalizer och den ska inte göra något annat voodoomumbojumbo heller. MP3 kommer inte att bli bättre med en bättre DAC, utan kanske bara mer detaljerad i sin uselhet.

Då jag blev less på att ha diskret ljudkort i chassit (pga störnings- och luftflödesmässiga skäl) så köpte jag en HRT Music Streamer II (2011). Enda skillnaden mellan den och det simpla X-Fi XtremeGamer jag hade innan är att HRT:n har betydligt högre utsignalnivå. Använder mina AKG K240 Studio för att jämföra, och jag personligen kan inte höra att HRT:n skulle ha bättre ljudkvalité på något som helst sätt.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Skrivet av mrqaffe:

Spotify har 2 andra inställningar som kan påverka ljudkvaliten bortsett från högre bitrates, som jag förutsätter är ikryssad vid premiumbruk, för annars blir det inte bättre bitrates. hårdvaruacceleration och normaliseringen. normaliseringen ska vara av och accelerering ?? testa, det är systemberoende.
http://forumbilder.se/images/e39201283429P5d6e.jpg

Hm. Aldrig funderat på normaliseringen förut, men är det verkligen en regelrätt normalisering?
Den heter ju "same volume for all tracks", så den borde väl inte göra mer än att modifiera huvudvolymen för en hel låt?

Eller boostar den låtar med hög dynamik såpass mycket att toppar blir avklippta?

Visa signatur

Dator:
*Censurerad av jantelagen*

Permalänk
Rekordmedlem

Jag tror inte den har kompressorfunktion, men den kan göra så att nivån sänks i dacen och ge en bitreduktion, spotify är inte så klara med detaljerna kring funktionerna, men den manipulerar signalen hörbart ibland, den är bekväm att ha igång som partyfunktion, men stäng av det vid finlyssning.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av brimstone:

Jag har en del musik i 24 bit och det mesta låter mycket bra, men det hade nog låtit precis lika bra om jag hade konverterat till 16 bit. I riktiga lyssningstest har det visat sig i princip omöjligt att kunna detektera någon skillnad mellan 16 och 24 bit för uppspelning.

Om musik låter bra eller inte har mest att göra med produktion och mastering, distributionsformatet har ofta väldigt underordnad betydelse. Bitreducerande format med hög kvalité är en väldigt liten kompromiss jämfört med CD-kvalité och vinsterna med att gå högre än CD-kvalité är väldigt små. Om spotify premium låter dåligt så har det troligtvis andra orsaker än vorbis-kodningen.

Jag talar om att växla mellan att skicka hög/lågupplöst signal mot DACen med samma FLAC-filer (som givetvis är 24/96).

Det är så otroligt stor skillnad (nu talar vi BRA remastrade skivor av t.ex. MFSL) att hör man ingen skillnad mellan 24/96 och 16/44,1 där så kanske det är dags att lägga ner hifi-nördandet, skaffa en iPod Touch och ett par Koss Porta Pro och känna sig nöjd med det ;P

Sen bygger det så klart på att DACen hanterar mer än 16/44,1 också och inte bara skalar ner det ^^

/ ChriG

Permalänk
Medlem
Skrivet av ChriG:

Jag talar om att växla mellan att skicka hög/lågupplöst signal mot DACen med samma FLAC-filer (som givetvis är 24/96).

Det är så otroligt stor skillnad (nu talar vi BRA remastrade skivor av t.ex. MFSL) att hör man ingen skillnad mellan 24/96 och 16/44,1 där så kanske det är dags att lägga ner hifi-nördandet, skaffa en iPod Touch och ett par Koss Porta Pro och känna sig nöjd med det ;P

Sen bygger det så klart på att DACen hanterar mer än 16/44,1 också och inte bara skalar ner det ^^

/ ChriG

Det är mer eller mindre bevisat att det inte finns en hörbar skillnad mellan 16 och 24bit.

Använd http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=Foobar2000:Comp... och se om du faktiskt kan pricka rätt, att höra skillnad vid icke-blindtest säger inget.

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Proffsmobbare

Nu har jag inte lusläst alla inläggen i tråden, så detta har säkert redan tagits upp, men;

Bitraten är mer eller mindre meningslös om grundmaterialet är dåligt mastrat (vilket det är i säkert 9/10 fall).

Ta en titt i vår tråd om Loudness War här på SweClockers.

Har du redan förlorat dynamiken i låten så spelar det ingen direkt roll om det är 320 eller 8000 kbps, signalen är förvrängt långt innan dess ändå.

Permalänk
Medlem

Jag hör då ingen märkbar skillnad mellan 16/24-bit. Men det kanske är för att jag alltid ställer mig högst kritisk till sådana påståenden tills jag hör med egna öron. Om man tror på vad alla andra säger, att 24-bit låter otroligt mycket bättre än 16-bit, så finns det risk att placebo slår in och man inbillar sig höra en skillnad.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kalium:

Jag hör då ingen märkbar skillnad mellan 16/24-bit. Men det kanske är för att jag alltid ställer mig högst kritisk till sådana påståenden tills jag hör med egna öron. Om man tror på vad alla andra säger, att 24-bit låter otroligt mycket bättre än 16-bit, så finns det risk att placebo slår in och man inbillar sig höra en skillnad.

skulle tro att det är masteringen som gör skillnaden, det är ytterst liten del av låtarna där den slutliga producten ens håller i närheten av cd kvalité, det är möjligt att detta är ett undantag http://www.linnrecords.com/recording-the-new-organ-of-the-phi... skall blindtesta senare med mitt nuvarande system. däremot så kan man höra skillnad på olika samplingrate om högtalarnas diskant är tillräckligt bra, tvivlar på att det är hörbar skillnad mellan 24/192 och 16/96 men däremot så kan man i vissa fall höra skillnad mellan 16/44.1 och 16/96.

angående mp3/ogg så är min uppfattning att detta kommer ta bort merparten av det lilla välljud som överlevde loudness komprimeringen. det finns en viss övertro vad en bra encoder kan ådstakomma, ingen encoder i värden kan komprimera ner en bra flac till 240kbps utan märkbar försämring av ljudet. visst vore det mycket smidigare om spotify free/open/unlimited höll måttet ljudmässigt men tyvärr är det inte så av flera skäl.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Triffid:

Det är mer eller mindre bevisat att det inte finns en hörbar skillnad mellan 16 och 24bit.

Använd http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=Foobar2000:Comp... och se om du faktiskt kan pricka rätt, att höra skillnad vid icke-blindtest säger inget.

Om du ser till att få tag på BRA remastrade filer i 24/96 (t.ex. från MFSL) och verkligen testar att först ställa in så att du skickar 16/44,1 till DACen och efter det 24/96 och fortfarande säger att du inte hör någon skillnad så beror det förmodligen på att din DAC inte hanterar 24/96-ljud.

Hade en kompis över tidigare ikväll (han köpte ett par lurar av mig som jag inte använder) och jag nämnde att vissa hävdar att man inte hör någon skillnad mellan CD-ljud och högupplöst ljud, varför vi provlyssnade ett par låtar från Beatles Sgt. Pepper-platta (remastrad av just MFSL).

Det är så otroligt stor skillnad så att det inte överhuvudtaget finns något utrymme alls att tala om placebo-effekt etc.!

En annan tanke; varför existerar överhuvudtaget format som SACD m.m. om man ändå inte hör någon skillnad...?

/ ChriG

Permalänk
Avstängd

mp3 är i grunden ett dåligt format, har personligen testat andra med väldigt bägränsad utrustning och oavsätt högtalare och dac så har de klarat att skilja mellan lame V0 och flac, musiken i fråga var tveksamt mastrad(ingen dynamik alls). sen är inte hög bitrate någon som helst garanti för bra ljud.

Skrivet av ChriG:

Om du ser till att få tag på BRA remastrade filer i 24/96 (t.ex. från MFSL) och verkligen testar att först ställa in så att du skickar 16/44,1 till DACen och efter det 24/96 och fortfarande säger att du inte hör någon skillnad så beror det förmodligen på att din DAC inte hanterar 24/96-ljud.

Hade en kompis över tidigare ikväll (han köpte ett par lurar av mig som jag inte använder) och jag nämnde att vissa hävdar att man inte hör någon skillnad mellan CD-ljud och högupplöst ljud, varför vi provlyssnade ett par låtar från Beatles Sgt. Pepper-platta (remastrad av just MFSL).

Det är så otroligt stor skillnad så att det inte överhuvudtaget finns något utrymme alls att tala om placebo-effekt etc.!

En annan tanke; varför existerar överhuvudtaget format som SACD m.m. om man ändå inte hör någon skillnad...?

/ ChriG

syfted med sacd var att förhindra piratkoåiering, vad jag har förstått är sacd sämre än cd tekniskt, detta kompenserar musikmaffian med att göra en cd version olyssningsbar genom loudness komprimeringen. märkte personligen otroligt stor skillnad mellan 24/192 och 24/48 med orgelmusik från linn records(foobars slumpfunktion är användbar för att blindtesta), man bör dock se till att på egan hand konvertera filen då mastringen mellan olika format i princip aldrig är samma. är iallafall väldigt trött på folk som bestämt hävdar att man inte kan höra skillnad mellan olika sampling rates under några omständigheter(andra forum än swec).

Permalänk
Medlem
Skrivet av anjora:

är iallafall väldigt trött på folk som bestämt hävdar att man inte kan höra skillnad mellan olika sampling rates under några omständigheter(andra forum än swec).

Det är min uppfattning, jag hör ingen skillnad.
Men vill du förse mig med musikmaterial där jag kan höra skillnad så får du gärna göra det så får vi se ifall jag ändrar åsikt

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Medlem
Skrivet av anjora:

syfted med sacd var att förhindra piratkoåiering, vad jag har förstått är sacd sämre än cd tekniskt, detta kompenserar musikmaffian med att göra en cd version olyssningsbar genom loudness komprimeringen.

Jag kan köpa det med piratkopieringen, men jag antar att det även spelar in att SACD har mycket högre lagringskapacitet än CD?
Mer information kräver ju som bekant större utrymme

Håller f.ö. med om att det nästan är svårt att hitta musik idag som inte är så "förstörd" att den låter bättre via Spotify i en mobiltelefon än i en seriösare anläggning

Man får försöka att kompensera genom att hitta utrustning som låter bra med "allt" och inte är allt för analytisk och avslöjande.

/ ChriG