Inlägg

Inlägg som Hellbeard har skrivit i forumet
Av Hellbeard
Skrivet av panpo98:

De flesta struntsaker/kablar som du tror inte spelar roll som tex tangentbord, mus, USB kablar, SATA kablar mm eller porten de kopplats till är ökända för att orsak olika allvarliga fel som helt död dator, frysningar, ingen bild, olika start fel mm tills de kopplats ur.

Vad har du för OS på diskett som du ens skulle vilja starta en ny dator med?
Säker på att du inte blandat ihop hårddisken med diskettstationen?

Koppla in en hårddisk och en DVD (eller USB minne) som du installerar om tex Windows med på hårddsken.

Jag har sett flera glömma att hårddiskar, DVD och diskettstationer behöver 2 st kablar. En från moderkortet och en från nätagget.

Hur menar du med det första? Här har ju allt funkat innan och att kunna ha ett PS2-tangentbord ikopplat är väl en ganska basic funktionalitet. Mindre så med USB, men det har väl (vad jag förstått) blivit bättre på senare år. Nu startar den även med PS2-tangetbordet igen efter ett par vändor med USB-tangentbordet ikopplatt.

Jag ska installera Windows på hårddisken men jag behöver ett par drivrutiner som hämtas från diskett under installationen och vill veta att enheten är ikopplad och fungerar innan jag börjar med det. Antalet OS som går att boota från diskett är ju extremt begränsat men jag kan tänka mig att dubbelkolla med till exempel KolibriOS om det inte finns något bättre alternativ för att se om enheten funkar. Och ja, jag har både ström och data till enheterna.

Av Hellbeard

Grävde fram ett USB-tangentbord och testade med det, funkar perfekt. Det här är ju bara för skumt. Fortfarande ingen diskettstation som bootalternativ dock, även om alla kablar sitter riktigt och LEDn blinkar när jag startar.

Av Hellbeard

Datorn startar inte med tangentbord i

Byggde en ny dator under veckan som startade och kom in i BIOS utan problem. Har ännu inte lagt något OS på den. Jag har en diskettstation i den men kunde inte hitta den som ett boot-alternativ, så jag tänkte att någon kabel inte satt i riktigt. Efter att ha tryckt lite på dem startade inte datorn alls. Jag antog att jag kommit åt någon kabel för strömförsörjningen, tog ut nätaggregatet, kopplade ur alla sladdar från chassiknappar till moderkortet och gjorde om allt. När allt var klart startade datorn när jag tryckte på strömknappen och jag trodde jag var nöjd. Kopplade in tangetbord, skärm och mus och tryckte på knappen igen. Nada, inte ett knyst från datorn, inga fläktar, inga LEDs, ingenting. Jag testade med olika saker ikopplade och datorn startar varje gång, med rätt BIOS-splashscreen, men så fort tangentbordet kopplas i är det tvärstopp. Jag står ganska handfallen här. Tangetbordet är fö. kopplat i PS2-porten och moderkortet ett ASRock H67M-GE om det är av intresse.

Av Hellbeard

Att 750 TI inte behöver separat ström är definitivt en av anledningarna att jag väljer det kortet (utöver bra pris/prestanda). Är det något särskilt som gör att du väljer nätagg i 700-800-kronorsklassen (XFX undantaget)? Jag kan definitivt lägga ut de pengarna om det är värt det, men det är ju 300-400 kr mer än Corsairen som verkar ganska poppis.

Av Hellbeard

Jag kan inte säga att jag blivit sådär enormt mycket klokare på att läsa förklaringarna om nätaggregat. Jag har räknat fram total strömförbrukning (strax över 300 W) och sett att det finns sladdar till alla sakerna som behöver ström. Behöver jag egentligen tänka på mer? Det är ju inte så att jag bygger någon värstingdator...

i5 3550K
Gigabyte GTX 750 TI
1x 7200 SATA
1x DVD/RW SATA
ASRock H67 Moderkort
Diskettstation
8-16 GB RAM (DDR3)

Ingenting kommer att överklockas och jag kommer spela på den, inte använda den som server eller något. Kanske dela media till Xboxen och liknande men inget mer. Jag har tittat på Corsair CX430M men är det att ta i? Verkar inte vara för lite baserat på vad folk skriver...

Av Hellbeard
Skrivet av Dimman:

Jo precis så var det till en början, främst med Athlon XP processorerna. In mot Athlon 64 så blev det officiellt att det inte längre var en direkt jämförelse mot P4'an.

Till trådskaparen; Jag ser inte varför det skulle vara svårare att ta in Athlon 64 3000+ jämfört med ex.vis Core i7 4770? Den första är inte 3GHz och den senare är inte 4.77GHz.

Varför skulle det vara "bökigare" med mATX än ATX som förstaprojekt? Skillnaden är kort och gott att kortet är mindre och har färre expansionsmöjligheter.

För P4 Prescott; skaffa en annan kylare, typ CoolerMaster Hyper 212 EVO är grymt prisvärd. Kyler kanon (den är stor), den är tyst och den kostar inte mycket. Intels stockkylare på Prescott går varmt och låter som en tröska.

Du har så klart helt rätt och det är också därför jag aldrig riktigt tagit mig tid att lära mig Intels nya riktmärken om prestanda i namnet. Jag slutade också känna mig riktigt involverad när GeForce-korten kröp över 9000-sträcket och inte heller det var likadant. Nu har jag bara köpt en dator sedan allt detta började (2012) och kunde nog spenderat de pengarna lite bättre, så då gäller det att samla på sig mer kunskap - både framåt och bakåt. Bakåt för det egna nöjets skull, framåt för nyttan.

Mitt resonemang var att det kunde vara trångt att sätta dit komponenter på ett uATX-moderkort för en nybörjare, men den fruktan kanske är helt ogrundad. Bara man har samma möjligheter att kyla på samma nivå är det säkert ett alternativ då, jag har inga behov av att trycka dit en massa expansionskort med parallellportar och annat kul i just den här datorn.

Tackar för kylartipset, lär lägga en order i början på veckan. Nu när det inte är dagsfärska varor är det skönt att få hem dem - diskettstationen var ett enkelt beslut så den är redan levererad och klar...

Av Hellbeard
Skrivet av Dimman:

Vågar man börja spekulera om miniminivån isåfall?

Ja den är mer än noll i alla fall Om nu någon bestämt vill slå på AMD-trumman är det såklart fritt fram, men hela deras upplägg är helt främmande för mig. Ser jag en processor som heter Athlon 64 3800+ borde den i mitt huvud vara 3.8 GHz men så är det ju inte. Och hur är det med DDR2/3-supporten på AMD-fronten?

Av Hellbeard
Skrivet av Anitramane:

Bygg inte en p4. Den kommer att explodera.

Äsch, jag hade min P4 i nästan ett årtionde innan den gav upp. Och jag har alltid haft Intel-processorer i mina datorer så att välja något annat känns rätt främmande.

Jag var precis inne och tittade på en supportlista för processorer till ett Gigabyte-moderkort och såg att jag helt glömt av att Cedar Mill är nyare (och drar mindre ström) än Prescott. Enkärnig har jag satt som absolut max för hur bra det får bli, och på Intelfronten borde det väl ta stopp här?

Av Hellbeard
Skrivet av mrqaffe:

775 som RETRO ? Glöm det.
423 är definitivt udda och möjligen retro idag, men gränsfall, 478 nja, inte än.
Lågpresterande spelmaskin för moderna spel verkar vara det du vill plocka ihop, men definitivt inte en retrodator.

Högpresterande för 2000-2007 om du nu bestämt vill sätta en etikett på det. Om det är retro eller ej är för mig inte så viktigt, det viktiga är att slutresultatet blir bra...

Av Hellbeard
Skrivet av muppens:

Detta är INTE retro. Nvidia geforce 99800 och 8800 är samma chip. CPUkylning, kör eftermarknads så är du safe. Intel stock fungerar dock.

Visst är det gränsfall, men eftersom det är ett 32-bitarssystem när 64-bit nu är så gott som standard kan jag tycka det kvalar in (med nöd och näppe). Att 9- och 8-serien är närbesläktade vet jag, men är det så illa att jag helt kan strunta i allt som inte är 88- eller 98-kort?

Av Hellbeard

Bygger Pentium 4-dator - hjälp

Jag hade länge en väldigt bra Pentium 4-dator jag nu fått lite sug att återskapa någorlunda. Då jag hittills bara köpt datorer har jag dock lite frågor som behöver besvaras. Alla delar i bygget planeras att köpas nya eller så gott som nya för att få en så ny och fräsch maskin som möjligt. Jag bryr mig inte alls om ifall det råkar bli lite dyrt eller saknar någon större poäng. Till mina funderingar:

Processorn kommer att vara en P4 Prescott på 3.6 GHz, socket LGA 775. Ska jag tänka på något särskilt när jag letar moderkort? Min minneslista hittills är:
- Stöd för processorn (obvious)
- ATX (microATX verkar bökigt att ge sig på som första projekt?)
- Stöd för DDR2 (har hittat DDR2-667 hittills, borde jag leta efter högre frekvenser?)
- PCIEx16-slot (finns inga AGP-kort som är tillräckligt vassa) (1 eller 2 slots? Hur användarvänligt är SLI?)

Att överklocka processorn kommer inte att vara intressant i det här fallet. Är det tacksamt om tillverkaren har kvar drivrutiner på sin hemsida? ASUS verkar vara ett föredömligt fall men vad vinner jag som vanlig gamer på att uppdatera BIOS och dylikt?

Grafikkort blir ett GeForce i 8- eller 9-serien.
- Var går gränsen där 9 är bättre än 8? Anar att 8800 är bättre än 9500? Väljer helst 9800 men vad bör vara andraalternativ?

RAM-minne bör inte vara några problem. 2GB DDR2 verkar rimligt sett till begränsningarna i WinXP 32-bit.

Hårddisk
- Givetvis måste port finnas på moderkortet, men om det är från -07 måste väl SATA vara standard?
- Endast spel kommer att ligga på den så storleken är inte hela världen (ca 160GB+)
- Då är det viktigare att den är tyst och snabb. Tips?

Chassi och kylning
- Finns det några lådor att rekommendera? Prescott verkar vara en väldigt varm processor.
- Officiellt rekommenderade Intel TAC/CAG 1.1 med 1x 120mm intake fan fram med tub till processorn, en exhaust bak, ett nät på sidan att ansluta processorfläkten till och ytterligare ett sidovent. Hur stort genomslag hade detta? Hur försäkrar jag mig om att bygget håller sig kallt?
- Plats för 3,5"-station och ZIP-station

PSU
- Vad att tänka på förutom att köpa bekanta märken?
- Satsar förmodligen på 600W
- Leta efter särskilda kontakter? Vet inte vad som kräver egen ström men kan tänka mig:
+ Optisk enhet (DVD-läsare)
+ Grafikkort
+ 3.5" diskettstation
+ ZIP-station (vill iaf ha möjlighet att sätta i senare, om inte moderkortet begränsar mig till antingen detta eller 3.5"-aren?)
+ Hårddisk? PSU-biten har varit väldigt svår för mig att greppa som saknar praktisk erfarenhet.

Annars vet jag inte om nåt saknas? Kommer att köra WinXP 32-bit SP3 på den, så DX 9.0c får jag på köpet. Alla tips och råd på vad jag glömt välkomnas.

Av Hellbeard

XP hänger sig (tillfälligt)

Jag grävde nyligen fram en äldre dator anno 2005 som stått oanvänd ett tag (ca 1 år sedan aktivt användande, 3 månader helt avstängd) för att köra lite äldre spel. Datorn är en Windows XP-maskin från Dell som jag direkt gjorde systemåterställning på och sedan uppdaterade i de fall där det var möjligt. Nu kör jag på Service Pack 3 och Nvidia GeForce R304-drivers vilket är det sista mitt gamla 6800-kort stödjer. Problemet jag nu har är att datorn, som borde vara ny och fräsch efter omställningarna, tenderar att låsa sig 5-10 sekunder när jag navigerar runt i vanliga Windows-miljöer eller spelar spel. Efter låsningen (som kommer med en rejäl CPU-spike) rullar sedan allt på som vanligt igen utan felmeddelanden. När jag sedan gått ur spelen har jag flera gånger fått en nästan fullständig låsning av Windows: jag kan inte köra ut CD-skivan, och när jag försöker öppna Den Här Datorn står ficklampan bara och snurrar och söker utan att hitta något över huvud taget i mappen. Väljer jag att stänga av datorn kommer den till nedbootningsskärmen men stannar kvar där utan att slutföra avstängningen. Under denna tid går det fint att öppna upp task managern och CPU:n används då bara några få procent. Jag har försökt söka igenom datorn med sfc /scannow men efter sökningen slocknar progress baren utan att säga något.

Jag har sökt runt på nätet som en galning men alla engelskspråkiga sidor är ju helt värdelösa och fulla med folk som säger "Reinstall Windows" och "update drivers". Jag har återställt datorn till fabriksspecifikationen 4-5 gånger nu och uppdaterat allt både manuellt utan internetuppkoppling genom att flytta över fil för fil med USB-sticka och med automatiska uppdateringar över internet, men samma problem dyker hela tiden upp. Någon installationsskiva fick jag aldrig med datorn utan det ligger säkert en liten partition den alltid återställer till. Är detta något ni känner igen och minns att ni trilskats med förr?

Av Hellbeard

Jag vill passa på att ge ett stort plus för den service jag fick gällande min garanti. Det var helt och hållet jag som försatt mig i problemet men fick det löst i alla fall. Stort tack!

Av Hellbeard

Jag ställer min fråga igen, tråden i Windows-forumet har ännu inte gett resultat. Om jag tar bort backup-partitionen datorn kom med, kan jag då fortfarande göra en helåterställning så att datorn blir som fabriksny? Det är inte många filer jag vill göra backup på och det fixar jag på egen hand.

Av Hellbeard

Datorn är en MSI GE70 (laptop) och det är alltså en partition för säkerhetskopia som körs varje söndag. Inställningarna kring detta kan man förstås ändra på. Men det jag vill försäkra mig om är att det alltid kommer att återställa datorn till fabriksny trots att jag tar bort denna partition.

Av Hellbeard

Win7 utan backup?

Jag har precis gått från Windows XP till Windows 7 och börjar märkar hur mycket utrymme backup-partitionen tar. Jag tycker lite att autorecovery är för rookies, vill jag backa upp något lägger jag det på ett separat usb-minne (annars är det bara skönt att få en nystart när det skiter sig). Kommer funktionen att ställa om datorn till fabriksny finnas kvar om jag tar bort backupen? Också, finns det någon bra guide till hur man tömmer och tar bort partitionen, och lägger den till resten av hårddisken? 273 gb jag gärna skulle vilja kunna använda...

Av Hellbeard
Skrivet av Meantek:

Jag kan göra ett försök att ta det med supportteamet. Kan du PM:a mig datorns serienummer (gärna med en bild på numret och garantiförlängningen) samt eventuella koder på pappret?

Jag har skickat PM:et nu. Som jag skrev får jag skicka bilderna på mail. Tackar så mycket för hjälpen.

Jag också har en annan fråga som kanske inte har så mycket med MSI att göra, men i alla fall: datorn kom förinställd med Windows 7 och en Recovery-partition på 273 gb. Den är nu i princip full. Jag som tagit steget från Windows XP och en 80gb HD tycker detta låter absurt mycket. Filer jag vill vara säker på att ha kvar backar jag upp på ett USB-minne själv (det är inte många, och de är ganska små). Helst av allt skulle jag vilja ta bort hela partitionen och inte backa upp alls, men jag vill först försäkra mig om att jag kan göra en "nollställning" av systemet och få den som den kom från MSI när den var ny. Kan jag göra det utan recovery-partitionen?

Av Hellbeard

Jag köpte en MSI GE70 i början på juni från Net On Net och valde till ett års extra garanti. Nu märkte jag att jag tyvärr glömt registrera detta på MSI:s hemsida inom de 30 dagarna det står att man måste göra det inom. Finns det något sätt för mig att fixa detta eller är det kört?

Av Hellbeard

Hej! Jag har försökt få tag på en MSI GE70 0NC-010NE utan framgång. Då jag bor i Kalmar är den enda riktiga återförsäljaren jag erbjuds Net On Net men där är den slut. Laptopen går inte heller att beställa online och verkar bara finnas i lager i Borås vad gäller Net On Net-butiker. Online hade jag kunnat tänka mig Inet eller Komplett men jag hittar inte den på någon av de sidorna. På Net On Net sa de att det ligger en order på ett större parti sedan den 25/5 (har jag för mig) men de har fortfarande inget leveransdatum vare sig för online eller butik. När jag ringde till Net On Nets support kunde de inte säga om leveransen skulle komma nu i veckan, nästa månad eller nånsin. Så har ni någon mer information om när de skickas? Skulle vilja kunna svänga förbi och plocka upp laptopen så snart som möjligt.