Inlägg

Inlägg som Akaiko har skrivit i forumet
Av Akaiko
Skrivet av halojoy:

Det ska inte vara några stora problem med att köra mATX.
Ett av de få ljuddämpade mATX chassina är:
https://www.inet.se/produkt/6900464/fractal-design-define-min...
Och det är ett mycket bra chassi.

Har du tittat på någon processor själv?

Jag skulle rekommendera Intel socket 1151 processor.
Den här blir nog bra:
https://www.inet.se/produkt/5300178/intel-core-i5-7600k-3-8-g...

Chassi + CPU + Moderkort + RAM bör klara din budget på 8.000kr

Tackar för svaret!

Yes har kollat runt lite själv på all grejer och det är väl det där chassit jag siktat in mig på också.

Har dock bestämt för att gå på lite mer cores då jag multitaskar en hel del med olika spel igång samtidigt som går i bakgrunden och även ha möjlighet att streama när jag använder datorn fullt ut så står väl mellan Rizen och motsvarande intel som ligger strax under 4 000 kr. Dessutom vill jag gärna ha möjlighet att uppgradera processorn inom några år (om så behövs) utan att skaffa nytt Moba, känns som att 1151:an är på väg ut?

Av Akaiko

Köpråd moderkort, Cpu, Ram och chassi!

God morgon på er.

Har under flera år övervägt att uppgradera datorn men har hittills inte kunnat göra en prisvärd uppgradering från min klockade 2500k men iom att saker har börjat strula lite och att jag känner att den inte riktigt håller måttet så är det väl mer eller mindre dags.

Söker alltså ny processor och iom det nytt moderkort och ram. Chassit är jag lite sugen på att byta för att få ner till ett mATX för att kunna få med den sig lite lättare. Har just nu ett Fractal R3 med bortklippt hdd bur för att grafikkortet inte fick plats så skulle vara trevligt att ha det lite finare invändigt oavsett.

Hur mycket tappar man gällande kylning om man går ner på mATX storlek? Om det påverkar tillräckligt mycket så stannar jag utan några problem kvar på atx. Chassit ska gärna vara väldigt ljuddämpande.

Har ett nyligen inköpt supernova g3 750W och sitter på mitt Sapphire tri-x 390x som jag köpte förra året så de får vara kvar.

Någon som har några tips? Hur ser det ut med amd vs intel just nu när rizen har kommit ut?

Datorn används nästan enbart till spel men vill också kunna vara så framtidssäker som möjligt utan att gå på en alldeles för hög prislapp.

Budget ligger på runt 8k, inte helt satt i sten.

PS: efter som att jag sitter på ett Fake Windows som funkar fint och ogärna strular med det igen så har jag lite funderingar på hur det funkar att rensa hela hårddisken utan att formatera den så att man har kvar Windows när man byter moderkort? Blir det strul med bios och grejer som ligger kvar eller bör det funka?

Tack på förhand!

Ursäkta om texten ser kaos ut. Skriver på mobilen så fråga gärna om ni vill ha något förtydligat.

Av Akaiko
Skrivet av MultiMan:

Förklara vad du menar med "perif"-kabeln. Vet inte vad du menar.

Rent generellt rekommenderar jag total isärplockning och granskning av allt som kan kortsluta moderkortet: distanser, lösa oisolerade kablar eller kontakter som råkar ligga emot en lödpunkt, fästet till CPU-kylaren, alla USB-kontakter med förstoringsglas eller helst mäta med mulitmeter osv mm. Sedan sätta ihop igen mycket noga.

Hjälper inte det är det antingen extern utrustning (mus/tangentbord osv) som drar för mycket/är felaktiga (brott i kablar internt oftast) eller defekt moderkort (felaktiga lödningar främst). Lista alla USB-tillbehör och hur många mA de drar var och en och hur de är inkopplade. Eller defekt moderkort (felaktiga lödningar främst).

Antar att den som är märkt perif är förkortning för peripherals. Antar att det är kring grejer som power lampan osv?

Yes for mäta lite. Har ingen riktigt koll på hur volten ska se ut i usb uttagen osv.

Det är inga defekta saker inkopplade iom son jag skrev att jag provat med att dra ut allting och problemet kvarstår.

Verkar ju inte heller riktigt vara något jätte problem då den går att starta efter det där händer varje gång och den rullar alltid på utan problem så jag känner inte för att lägga allt för mycket energi på det då jag planerar att köpa nya grejer inom en snar framtid.

Har svårt att tro att det skulle vara några lödningar också iom att det började hända efter att jag bytte nätagg. Får väl helt enkelt trippel kolla alla kablar igen så att de sitter ordentligt.

Tack för tipsen!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Akaiko

Fick samma fel imorse igen! Ingen som har någon aning?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Akaiko

Här har vi en liten fin bild jag fixade, hoppas ingen är färgblind

https://gyazo.com/49bc743e7ea561cb0895a2099c6cf596

Kände på alla kablar och allting sitter bra, kikade in i alla USB uttag och de såg också fina ut.

Varit försiktig och haft på mig ESD-armband så fort jag pillat i datorn och den funkar ju bra förövrigt, blir alltid att den får fnatt en gång sen går den att starta och kör på som vanligt.

Där jag markerat med lila pil så satt "modulen" eller vad man ska kalla det där alla USB uttag osv. Den hade hoppat ur litegrann i underkant så jag tryckte till den och sen startade datorn fint, ska se om den går igång igen som den ska imorgonbitti. Har jag tur så var de det.

Det jag var lite osäker på när jag kopplade in agget var PERIF kabeln, som ni ser så har jag både en hona och en hane ifrån moderkortet och med förra nätagget så var det hane från agget > hona på MB, nu fanns det endast med hona från agget så kopplade in den i hanen på MB, kan ju inte ha någon betydelse? De ser ju bara ut att vara byglade.

Som sagt så har jag svårt att tro att jag har gjort något fel, är ju inte direkt raketforskning att byta nätagg och som elektriker har jag hyfsad koll på elektroniken.

Av Akaiko
Skrivet av MultiMan:

Kontrollera alla uttag för skador, det räcker inte att bara dra ur om någon/några pinnar är krökta och kortsluter.

Lägg gärna upp några bilder på bygget, kanske vi kan hitta något annat monteringsfel om ovanstående inte hjälper.

Fixar några bilder efter jobbet!

Skrivet av JamesBanana:

Vad är det för nätagg du bytte till?

Ett EVGA Supernova G3 750W

Av Akaiko

"USB Device Over Currect (?) efter byte av nätagg

God morgon gott folk bytte för ett par veckor sen mitt nätagg och har nu fått lite problem.

Ibland när jag startar datorn så ballar den ur litegrann. Power lampan blinkar ca 10 gånger och sen dör datorn, efter ungefär 2 sekunder så "bootar" den upp till detta: https://gyazo.com/1fda8864509ba63b1267cff68cebcad9

Detta händer alltid när jag inte har haft datorn igång på några timmar, efter den har visat den skärmen så kan jag helt sonika starta datorn precis som vanligt utan att den ger något fel.

Jag kan inte hitta att jag har kopplat något fel alls, alla USB uttag verkar funka finfint.

Någon som har en aning om vad man kan göra? Har provat att ta ut alla saker som är inkopplade till USB men hjälpte inte.

Av Akaiko

Bestämde mig för att lösa det genom att köpa ett g3 istället för att vara på säkra sidan!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Akaiko
Skrivet av bärplockaren:

Ta en titt här
* Supports PSU's with a depth of maximum circa 170mm, when using bottom 120/140mm fan location. When not using the bottom 120/140mm fan location, the case supports also longer PSU's, typically 200-220mm.

Jo precis jag läste det. Läste samtidigt i olika reviews där de lista upp specs som sa att 180 fick plats. Det i kombination med deras "cirka" gjorde mig fundersam. Därför jag tänkte kolla om någon hade några egna erfarenheter.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Akaiko

Fractal design R3, får ett 180mm PSU plats?

Tänkte införskaffa mig en evga g2 750 watt och det verkar inte vara helt säkert på om ett 180mm djupt nätagg får plats i mitt chassi.

Någon som har koll?

Av Akaiko
Skrivet av Legit Lax:

Hoppas du lärt dig en läxa och inte snålar på nätdelen denna gång

*psss evga g2 och corsair RMx är bra skit*

Trodde inte att jag snålade på det när jag köpte den ja det blir nog en g2 750 tror jag!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Akaiko

Tackar för svaren! Känner att jag ska börja med att köpa ett agg då. Tänkte som en skrev dra på ett 750 så att man är safe för framtida saker också.

Klocka CPUn lite mer är något jag gjorde förut. Hade de. På 4.2 men tyckte att tempsen blev aningen för höga. Den ligger väl runt 73c max när jag spelar krävande saker så kanske vågar punga upp den lite mer igen då. Men ja, se om nätagg hjälper först och främst!

Tack för alla snabba svar och skönt att många tror likadant!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Akaiko
Skrivet av HolyFather:

Låter spontant som en mjukvarugrej - alternativt CPUklockningen, men jag antar du testat basklocka med samma grejer igång. Har svårt att tänka mig att 600W inte räcker, och det räcker ännu bättre i framtiden.

Nya AMD-grafikkort kommer snart, och en i7 vill du ha för ooptimerade spel med komplex/dynamisk geometri som Early Access eller open world-spel. Annars känns det som det mesta skulle hänga med fint med din rigg...

Så det känns som det är upp till dig egentligen. Jag säger lös streaminggrejen, sen... kanske invänta nåt favvespel som inte flyter. Annars, nätagget är inte din fiende iaf tror jag.

Grafikkort köpte jag ju förra året så det behöver jag inge nytt. Har inte heller några prestanda besvär så i7 kommer det nog inte bli. Prestandamässigt så funkar ju allt bra men jag köper ju hellre nytt innan något går sönder, förutsatt att det är prisvärt då.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Akaiko
Skrivet av HolyFather:

Låter spontant som en mjukvarugrej - alternativt CPUklockningen, men jag antar du testat basklocka med samma grejer igång. Har svårt att tänka mig att 600W inte räcker, och det räcker ännu bättre i framtiden.

Nya AMD-grafikkort kommer snart, och en i7 vill du ha för ooptimerade spel med komplex/dynamisk geometri som Early Access eller open world-spel. Annars känns det som det mesta skulle hänga med fint med din rigg...

Så det känns som det är upp till dig egentligen. Jag säger lös streaminggrejen, sen... kanske invänta nåt favvespel som inte flyter. Annars, nätagget är inte din fiende iaf tror jag.

Yea har provat att basklocka och det händer ibland iallafall. Är ju konstigt då det aldrig dog under stresstest. Tänkte rent spontant att iom att den bara för och startar upp och inte ger något felmeddelande så släppte jag att det kunde ha med mjukvara att göra. Är heller inga fel på några temps.

Rekommenderat på grafikkortet är ju 750 w men de tar väl i så in i helvete och räknar med något jävla Kina agg när de beräknar det. Tänkte att det 6 år gammalt bronze 600w ändå kunde vara boven då men jag kanske är ute och cyklar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Akaiko

Har ju såklart stresstestat datorn med diverse program efter klockandet och det har funkat finfint.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Akaiko

Svarar på alla samtidigt.

Har inte med säkerhet konstaterat att det är nätaggregat men känns som det mest troliga och som sagt i tråden så är det lite klent för mitt grafikkort samt har några år på nacken så jag känner väl att det är ett värt köp även om det visar sig att det inte löser problemet. Vet inte riktigt hur jag ska undersöka mer.

Kontakterna till grafikkortet ser bra ut och är i ordentligt.

Det som händer är att datorn helt enkelt startar om sig. Händer inte jätteofta men ibland. Alltid när jag kör något väldigt krävande samtidigt som jag har igång något annat. Ingrn Blue-screen eller något. Den bara rakt av startar om sig.

Det händer även väldigt väldigt sällan att datorn helt fryser och jag får ett VÄLDIGT högt "robot-metal gnissel" I headsetet när det händer. Misstänker att det är klockningen men det är så väldigt sällan så orkar inte hålla på att felsöka det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Akaiko

Värt att uppgradera? (i5 2500k)

Hallå hallå.

Sitter nu här med mitt bygge från 2010 och funderar på om det börjar bli dags (värt) att uppgradera burken.

Sitter på:

Moderkort: Sabertooth P67 rev 3
PSU: Corsair 600W bronze
Grafikkort: Sapphire Radeon 390x (Köpt i fjol, eller ja, sommaren 2015)
RAM: 2x 4gb, 1600 mhz DDR3
CPU: i5 2500k clockad till 3.8Ghz
120 GB samsung 840 SSD
1 TB lagrings hårddisk.

Har haft lite problem med att datorn dör när jag tex har igång en stream samtidigt som jag spelar något krävande och jag antar att det är pga mitt dåliga nätagg och att grafikkortet vill ha mer kräm helt enkelt. min CPU har varit klockad senaste 1,5 året. Kommer det hålla länge till?

Kommer det bli värt att uppgradera i år? I så fall till vad? Kanske bara ska investera i ett nytt nätagg och köpa till ytterligare 8gb ram?

Använder datorn nästan enbart till spel och det är inte så att jag har problem med att köra några av de spelen jag spelar utan har mer fundering på om det börjar bli prisvärt att investera i några nya delar.

Tack så mycket för svar!

Av Akaiko

Tack för svaren! Ändrade om lite i vagnen, missade helt att det bara var 1 ramsticka, det var inte meningen. Såg heller inte att kylare inte ingick så drog två flugor i en smäll och tog en inte "k" cpu för att inte byta chipset och få med kylare för en billigare peng, klocka är knappast någonting de som ska ha den kommer hålla på med.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/9527549/

Av Akaiko

Nybygge, speldator till bekant, vad tror ni?

God morgon!

Har plockat ihop denna till en bekant som vill ha ny dator.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/9527520/

Lite synpunkter vore väldigt trevligt, gärna om det finns något smidigt ställe att spara lite pengar på. Den ska som sagt endast användas till gaming.

Vagn efter synpunkter: https://www.inet.se/kundvagn/visa/9527549/

Av Akaiko
Skrivet av Nudel:

Jag uppgraderade pappa för ca 1 år sedan. Då blev det han en i5 NUC, 500GB SSD och en USB bluray. Han är helnöjd. Den används främst till netflix, betala räkningar svara på mail osv.

I fixed it!