Inlägg

Inlägg som JKM har skrivit i forumet
Av JKM

Datorn används primärt till redigering av bild och video, så jag sätter i dom och kikar hur det ter sig. Tack för snabba svar!

Av JKM

Bör jag utöka i DDR4 på detta moderkort?

Jag har idag ett ASUS PRIME B450-PLUS med två stycken DDR4 á 2x8GB.

Enligt manualen ska moderkortet klara upp till 64GB och till min fråga: märker man någon markant skillnad om man även sätter in 2x4? Samtliga minneskort är från Corsair och på 2666Mhz.

Av JKM

Sidofråga: jag kan via Mina Sidor hos Com Hem inaktivera eller aktivera både 2,4GHz eller 5GHz. Min router stödjer bådadera. Är det att rekommendera att stänga av 2,4 så att den alltid går mot 5? Eller säkrare att ha båda aktiverade?

Av JKM
Skrivet av Gustav-P:

Det du hänger upp dig på att du får olika mätresultat när du testar ut mot internet.
Om du har, vilket det verkar, intenet via kabel-tv:n (3 hål i väggen) så är det så att ditt modem och alla andra modem i fastigheten (åtminstånde samma loop av tv-kabel) delar på frekvens utrymmet i kabeln.
Det är inte som när du har ett RJ-45 uttag i lägenheten där endast du använder (hela) kabeln / frekvensutrymmet till switchen.

Det jag vill säga är att om andra samtidigt som du gör dina hastighets test mot internet också laddar ner något stort just då så påverkas dina värden negativt.
Ifs så finns samma förhållande i ett vanligt nätverk men vad jag läst av andra så verkar detta påverka mer i kabel-tv-internet (du kan läsa mer om standarden här https://en.wikipedia.org/wiki/DOCSIS)

Jag har tre hål i väggen-uttag. Den mittersta kabeln går in i routern och sen har jag från LAN-uttaget dragit en nätverkskabel in i PS4/Dator.

Av JKM
Skrivet av mrqaffe:

Det är otroligt osannolikt att såna skillnader beror på kabelns längd eller kabeln överhuvudtaget.

Vad kan det bero på isf?

Av JKM

Sidofråga: jag kan via Mina Sidor hos Com Hem inaktivera eller aktivera både 2,4GHz eller 5GHz. Min router stödjer bådadera. Är det att rekommendera att stänga av 2,4 så att den alltid går mot 5? Eller säkrare att ha båda aktiverade?

Av JKM
Skrivet av nu1mlock:

Gör aldrig hastighetsmätningar med PS4. Jag har aldrig kommit upp i närheten av mina 270Mbit med PS4.

Det enda du i praktiken kan bry dig om gällande test med PS4 är ifall den har internetåtkomst eller inte. Allt annat är irrelevant. Playstations nätverk är bland det sämsta jag har varit med om när det gäller både spelade, nerladdning och butiksshoppande.

Är det så? Kanske det man snöar in sig på. Däremot finns många videos där man tipsas om att lägga in olika DNS för att få snabbare internet, men har inte direkt märkt skillnad på dessa.

Sen däremot och egentligen mest så handlar det om att hastigheten skiftar när jag testar den via dator, vilket jag finner märkligt. Ska vara så pass stabilt med kabel tänker jag att den inte ska kunna visa 50 i test 1 och 160 i test 2.

Av JKM

Jag har denna router från Com Hem.

Kan absolut vara fel på både sladd och router, men båda två är nya och har inte varit problem med det innan.

Jag förstår också att man inte kan använda ”testa anslutning” via PS4 för att fastställa hur bra/snabbt internet är. Däremot noterar jag att det båda via det testet och hos Bredbandskollen via PC kommer ut blandade resultat med bara någon minuts mellanrum. Tycker bara att det är konstigt, men kanske inte heller säger så mycket om internets egentliga kapacitet.

Av JKM
Skrivet av mrqaffe:

Och om du mätert med den långa kabeln i datorn så får du ?
Förresten vad är det ps4an mäter mot för server/system ?

Med kabel i dator ca 200. Men ibland 40-50.

Via PS4 oftast 40-50, ibland 150.

Förut när datorn var i samma rum som routern via kortare kabel så fick jag ut ca 180-190 på PS4. Iaf enligt deras egna test.

PS4:an mäter väl mot egna servrar och automatiska DNS. Har även testat andra DNS, men blir ingen direkt skillnad.

Av JKM
Skrivet av mrqaffe:

Och du mäter via kabeln och inte wifi, har du stängt av wifi eller på annat sätt blokerat det så du är säker på att att du kopplar upp via kabel ?

Det är via kabel endast. På PS4:an väljer man om man ansluter via kabel eller Wifi, men kan absolut se över inställningar för routern - men har aldrig behövt göra innan nämligen. Inte haft problemet förut.

Av JKM
Skrivet av Petterk:

Hastigheten är inte så intressant så vida du inte kör homeplug eller trådlösa bryggor, kabel kommer du alltid få full hastighet med så länge kabeln inte är helt skadad och du länkar 100 eller 10 Mbit/s.

Nu är ju problemet att jag kör via kabel och ej får ut ens i närheten av fullt efter att jag drog en längre kabel till ett annat rum. Så därav blir det ju intressant. Dessutom är kabeln inköpt igår.

Av JKM
Skrivet av Petterk:

Vad har den med din bredbandshastighet att göra? PS4:an maxar runt 250 Mbit/s trotts 1 Gigabit/s-kort och är inte ett tillförlitligt sätt att mäta. Koppla datorn så kan du mäta mot både internet och i ditt lan.

Via dator kommer jag upp i 204,21mbit ner och 11,68mbit upp. Svarstid på 7,93ms.

Något är seriöst fel. Har nu haft sladden i några minuter via dator. Körde nytt test, då fastnar sidan totalt, anslutningen bryts, sen får jag 3,56? Vad fan pågår?

Nu någon minut senare är jag uppe på 187,49?

Av JKM
Skrivet av Petterk:

Det går inte att testa hastigheten med PS4, därav min tidigare kommentar.

Varför finns då möjlighet att ”testa anslutning”?

Av JKM
Skrivet av huttala:

Koppla in samma kabel i datorn istället.
Funkar inte det testa annan port på routern.

Låter som routern inte orkar med, skulle ärligt talat inte bli förvånad med tanke på att det är den inbyggda comhemroutern du kör med.

Har haft exakt samma port innan och exakt samma router. Däremot var det innan en kabel på 2m, nu är den ca 25-30, vilket antagligen påverkar. Men så mycket?

Av JKM

Nu brinner det för mig snart.

Valde att köra på kabel men har inte ännu satt den via väggen, utan det går just nu en sladd från router i vardagsrummet in till hemmakontoret 15m bort.

När jag via PS4 testar anslutningen så är det först 130mbit. Har totalt 200. Gör jag samma test sekunden senare så visar den 40? En gång till? 39? Sen några minuter senare är den på ca 140 igen.

Har aldrig tidigare ens brytt mig att ställa in DNS eller liknande, utan har - när PS4 var ikopplad via kabel i vardagsrummet - fått ut ungefär 180-190. Ska väl inte vara en skillnad om jag sitter några rum bort eftersom det är via kabel?

Även om jag testar olika DNS så blir det ingen skillnad.

Vad är det som pågår?! Börjar undra ifall rummet är dödsdömt.

Av JKM
Skrivet av Petterk:

Det jag trodde du menade, därför jag skrev att du kan stänga av WiFi på homeplug-förlängaren, läs manualen.

Aha! Nu har jag dock redan lämnat tillbaka och köpt kabel, men hade såklart varit intressant att testa. Nåväl.

Av JKM
Skrivet av No_Jah:

Jag tycker du ska undvika kanaler med dubbelhäftande tejp, bättre att skruva fast dem, och lättare att återställa borrhålen än sönsertrasad färg/tapet om du senare vill ta bort kanalerna.

Handlar ju om att 90% av väggarna där den ska sitta är i betong. Får borra ihjäl mig.

Av JKM

Hur får jag upp en kabelkanal på väggarna utan att det blir tusen färgsläpp?

Av JKM
Skrivet av ZalZeRoz:

Antingen det eller så fäster du en kabel som går längs golvlist, det är ju inte speciellt ofta som man faktiskt tittar ned mer än när man städar.
Läste att du har ComHem idag, om det är koax uttag i lägenheten idag och inte vanligt nätverksuttag så kommer dom dra nytt. Det var iaf vad dom(Telia) gjorde här i huset.

Det är koax. Ska få fiber via Telia sen.

Av JKM
Skrivet av ZalZeRoz:

Okej, kommer dom även dra nätverk in till lägenheterna i samband med det eller kommer dom använda befintlig infrastruktur? Om installera nytt kan du ju be dem dra in nätverksuttag till varje rum? Kostar säkert en slant extra men lätt värt kan jag tycka om man inte känner sig säker på att göra det själv.

Tror att man använder befintlig struktur, men inte insatt. Och lär dessutom dröja. Söker en lösning som jag kan nyttja kommande dagarna. Trött på att köpa olika saker och sen funkar inget. Får väl dra en sladd som ligger längsmed golvet varje gång man ska spela....