Inlägg

Inlägg som bud_bundy har skrivit i forumet
Av bud_bundy
Skrivet av Murer:

Vad är den upplysta världen? För inte kan det ju vara USA och europa där det nu är obehagligt stort. Att det inte skulle växa mer har jag svårt att tro, då man hyffsat ofta möter folk som "fått upp ögonen" och börjat frossa av den alternativmedicinska "godheten". Som alla vet så är big pharma bara ute efter dina pengar, vilket big alternative pharma verkligen inte är.

Och angående din konspiration så håller jag med. Någon som har koll på hur mycket valfritt stort företag inom ämnet omsätter? Jag tror inte bara att det är lätta pengar, utan också väldigt stora pengar.

Tomas_88: Håller med. Okej för att de lurar på folk placebopiller mot sömnlöshet och liknande. Men när företag hävdar att deras "läkemedel" skulle kunna bota långt värre sjukdomar har det hela verkligen gått för långt.

Den upplysta delen av världen är inte geografisk indelad. Min poäng var dock att homeopati är här så omtalad så att det är svårt att marknadsföra en produkt med detta namnet, däremot kan de sälja annan skit eller sälja produkten med ett annat namn.
Amerikaner i allmänhet anser jag inte tillhöra några upplysta personer som använder sunt förnuft. (en stor del av dessa tror ju t.ex. på Noaks ark)

Sedan angående konspiration, så menar jag såklart inte att de stora läkebolagen som Astra Zeneca m.m höll på med sådant, men jag antog nog fel med att läkebolag gjorde detta.
Iaf så krävs det att man inte är fullkomligt korkad för att kunna tillverka homeopatimedicin i stor skala, men detta är i.o.f.s. ett vanligt tankefel många gör.
Bara för att något är svårt, så betyder det inte att en fullkomlig idiot kan göra det. Jag misstänker dock att många på ledet inom processen är fullkomligt medvetna om vad det är för skit, men de tiger för de vill tjäna pengar/behålla jobbet. -Min gissning är dock inte falsifierbar, jag kunde lika väl gissa att någon i kedjan var nazzist och den som påstår att jag har fel, har bevisbördan.
Men är det rimligt att anta att dessa företag har lyckas fått tag på så många teknisk kunnande "idioter"? Eller är homoepatimedicen inte så komplicerad att tillverka?
Visst bara späda ut, men i praktiken är det inte så enkelt att få en jämn koncentration.

*edit*
En lärare till mig förklarade för klassen hur en god arbetare (ingenjör) skulle vara. Om arbetsgivaren säger hoppa, så ska man enbart fråga hur högt ska jag hoppa?
Alltså man skiter fullständigt i vad man tillverkar, bara följer specifikation och arbetsgivaren får det som den vill ha. Om det sedan är en kvacksalveri-medicin producerande maskin är skitsamma.

-Ja jag känner till Nasas problem med att arbetare ej vågade säga emot chefer och bara höll med, vilket ej var lyckat. Om 9 personer tycker en lösning är bra, 1 person funderar på om denna lösning kanske är dum/farlig, så är det stor risk att denna person tiger för att slippa framstå som en idiot. (troligen samma sak inom "homoepatimedicin", ifrågasätt inget om man vill ha jobbet kvar)

Nå om arbetarna är "skrupelfria", så räcker det att ha gott om pengar, alternativt vara bra på bondfångeri, så är det enkelt att få annars "intelligenta personer" att göra dumheter.

Av bud_bundy

Arbeta, arbeta och arbeta, ska iväg nu och göra 10h obetald övertid igen.. Jag börjar bli trött på arbeta.

Nå jag var och handlade lite igår, köpte COD:BO och tyckte den i princip var som COD2, såg ingen större skillnad, visst lite bättre grafik men det mesta var samma. (det har gått några år sedan jag körde 2an, så mitt minne är sådär)
Iaf så bakom mig i kassan när jag skulle handla mat stod det en tjej och den första varan hon lämnade fram var en bok som hette typ "Vrålkåt men ändå oskuldsfull" och så stod hon där bakom mig och såg väldigt oskuldsfull ut.. hehe
Nå detta får mig att tänka på hur de sociala normerna har förändras, det var inte många år sedan en kvinna inte kunde köpa en bok med denna titel, idag är det snarare tvärtemot, kvinnor kan köpa sex relaterade saker (nu var det knappast en porrbok utan en roman), men vi män kan inte göra det utan kvinnligt sällskap för då är vi ett pervo.
Jag själv tycker de mesta sociala normer hör till det förslutna, att folk ska klä sig på vissa sätt m.m. Så tjejen får en tumme upp av mig!

Av bud_bundy

*konspirationsvarning*
Jag tror att många läkemedelsbolag som säljer skiten är fult medvetna om att det är en bluff, men det är enkla pengar att tjäna så att de beter sig likadant som andra. Att söka upp James Randi ger bara mer negativ publicitet och mindre försäljning, så varför skulle de?
Angående homeopati så gissar jag inte att den växer så mycket mer i den "upplysta delen av världen" och det finns en marknad för annan bluffmediciner istället.

Av bud_bundy

Tv-apparater och utrustning bara sjunker i pris och aktörerna blir tvungna att hitta på ny teknik om de inte bara vill konkurrera i pris, lite samma är det med filmer, att det har produceras så extremt många så det bara blir ett gäspande i betyg om de ej kommer med något nytt. Jag vet inte hur många filmer som jag idag har suttit framför och tänkt aha, filmen börjar som Typ A, då kommer säkerligen Typ D, E att hända i mitten eller kanske drar de till med ett G? Sedan slutet blir såklart ett B, men de kan göra filmen till thriller där det oväntade slutet Q inträffar. (*Gäsp och jag stänger av filmen utan att bry mig om slutet*)
Så nytt blod behövs i filmerna och inte bara samma sak hela tiden, där just 3D kan ge lite variation.

Jag har testat 3d på bio för 15år sedan då var det bra, i stan så hade (Samsung tror jag) en 3d tv med glasögon som man fick pröva och jag tyckte funktionen var värdelös, då den fungerade så dåligt.

Nå jag är inte emot att de försöker implementera 3d effekter och det kan ju någon gång bli riktigt bra. Dock är det inget som jag tänker skaffa. Men det blir väl som med pong, att det implementerades i dyrare tvapaprater och folk ibland använd denna.
Inte att hela tiden använda 3d funktionen. Btw spel i 3d är något som borde förbjudas

Av bud_bundy

Det är väldigt enkelt att skaffa en anonym proxy idag, så be blocket spåra en person kan man nog glömma. Och när brottet bara är misstanke till förberedelse till ett lågprioriterat brott, så skulle inte polisen bry sig om personen inte ens dolde sitt ip.(Isp skulle hellre inte lämna ut personuppgifter)

Dock tycker folk är dumma om de tror att en bild på en Iphone bevisar något, det enda detta bevisar är att personen har tillgång till en Iphone eller känner någon som har, eller som i detta fall använda en okänds persons Iphone som hjälp.
Men denna metod öppnar för lite säkrare bevisning, på äldre telefoner kunde man enkelt få fram ett id-nummer(vet ej hur det är på iphone) och får man denna av en försäljare, så skulle säkerligen köparen känna sig tryggare, då den tror att den nämnda telefonen (teoretisk) skulle kunna gå att spåra upp. Men med detta knep, så pekar telefonen på en oskyldig.

Jag själv handlar inte dyrare saker på blocket utan att fysisk möta personen , då jag ser det för riskabelt.

Av bud_bundy
Skrivet av fille3002:

om gränsen går vid 1990 så är det ju ingen fara med åldern eftersom det är flera år efter födelsedatumet. Var kan man få tag på skivorna då? Igen, gratis.

Bibliotek, släktforskarförbund, släktforskare m.m
Sveriges befolkning 1990 släpptes i slutet av januari, så det är inte många personer inklusive bibliotek som redan har fått den.
*edit*
Tog bort trams.

Men som sagt, även om mycket information går att hämta om personer så bör man begränsa sig till vad som kan vara intressant att veta. Till t.ex. var personen idag bor (telefonkatalog), ekonomi etc, vem personens närmaste släkt ä,r skivorna jag nämnde, resten är oftast praktisk ointressant.

Av bud_bundy
Skrivet av fille3002:

utbildning står på facebook, så det klassas väl som självmant
resten är ofrivilligt via t.ex. eniro och google (maps)

tack för tipsen synd bara att man inte vet om någon förälders namn och att personen jag testar på är rätt så ung :/
kanske kan lägga till facebook.com/directory eftersom det är en extremt offentlig del av facebook. (användarlista, välsorterad)

ok, alltså född efter 1990? (nu har jag inte sveriges befolkning skivorna framför mig, men jag antar att man registrerades samtidigt som ens födelseår)

Annars går det som sagt få fram en hel del information, frågan är dock vad som är meningsfull information?
Köpekontrakt för fastigheter finns t.ex. lantmäteriet, varför man nu skulle vilja kolla in någons denna till ingen nytta? Taxeringsvärdet m.m stod där om jag minns rätt, vilket är superlätt att få fram om man har behörighet. Bara klicka på fastigheten på kartan och få fram alla dokument som berör denna. (det kräver dock att man har behörighet, skulle man ha riktig behörighet så skulle man dessutom kunna ändra gränser lägga till och ta ifrån servitut m.m)
Före 1990 kunde man på personnumret se var någon var född, detta har borttagits (nu slumpade siffror). Det var de 2första siffrorna bland de 4 sista som avgjorde detta. Men när det finns så mycket bättre informationskällor om personer för denna tid, så är detta en meningslös information.

Av bud_bundy

De sakerna du nämnde har du hittat dessa i någon myndighetsregister eller har du hittat dessa att personen självmant kände sig för att dela med sig dessa till omgivningen?
Tar vi utbildning så tror jag inte det för vanliga utbildningar finns något register, däremot kan man verifiera om någon har en viss utbildning.

Nå mitt tips på information är cdn sveriges befolkning 1990 som nyss har släpps, då får du information om personens familj 1990 och kan med diverse släktforskarknep leta upp hela dennas släkt (t.ex. använda sveriges befolkning 1980 & 1970 och äldre). Annars så finns taxeringskalendern i typ varenda bibliotek, där man kan se hur inkomst samt rent kapital som någon har.(enbart folk med över en viss nivå) På lantmäteriet kan man få en hel del information om personers fastigheter, om de sedan får lämna ut eller ej är jag inte så insatt i. (bara att informationen är enkel att få)
Annars finns tidningsarkiv där man kan hitta information, dock är de flesta av dessa inte sökbara. (jag själv har artiklar om när f.d. polares förfäder har gjort saker alltifrån pedofili till mord, (roligt att veta vad för personer som de brås ifrån))
*edit*
Om man vill kolla på saker lite längre bakom tiden(runt 1900) finns det några knep med offentliga saker, men jag misstänker få vill gå så långt tillbaka. (dessutom är det lite av en yrkeshemlighet att kunna gräva fram "allt" om personer om man så vill ha)
Att läsa husförhörslängder är dock allmänt känt knep, på genline finns mycket skoj men krävs dyrt medlemskap. (som jag har via arbetet)

Av bud_bundy
Skrivet av mrc:

Jag har faktiskt gått från att vara militant motståndare för public service till att vara förespråkare. På senare år har TV4 allt mer börjat efterlikna resten av skräpkanalerna TV3, 5an, 6an och så vidare. Förut producerade de i alla fall något av värde, nu är det bara smörja rakt igenom.

De producerar och sänder sånt som ger mest tittare och inkomster (hur nu denna återkoppling fungerar för tv4)

Iaf så har det blivit allt lättare mer åren att förmedla information till en stor skara personer, det behöver inte nödvändigtvis vara via luftburna tvsändningar utan det kan lika väl vara här som på youtube.
När en sådan stor skara av befolkningen har möjlighet att förmedla information, så ser jag ingen poäng med att ha en statlig myndighet som ska sända samma sorts information. (t.ex. tv serier) Likaså om nischade ämnen, finns det folk med intresse för det så kommer de sprida det.
Däremot är det bra med att staten gör vissa undersökningar, förmedlar nyheter etc.

Så om ens smak är udda och man inte gillar det de vanliga tv-kanalerna sänder så är det bara att gilla läget. För min del tycker jag också det är skit som går på tvn och därmed har ingen tv, svt har några intressanta dokumentärer som jag glor på via webben. Att betala någon fantasisumma för att få göra detta så kan det kvitta, men nu när det är gratis så gör jag det. -Går att jämföra med metro, ingen tidning som jag skulle köpa, men detta hindrar mig inte att läsa den när den är gratis.

Av bud_bundy

Vi bör ha något statligt sätt att sprida information på, vilken teknik som ska användas bör såklart anpassas efter vilken teknik som då bäst lämpar sig för detta ändamål. Denna statliga informationskanal ska dock inte missbrukas till att sända "smörja", där smörja är detsamma som ej för samhället viktig information.

Detta översatt till tv-sändningar betyder att det inte är fel att public service har en tv kanal, som sänder nyheter etc. Självklart ska inga rena filmer gå där, men samhällsgranska program kan få gå. För att dryga ut sändningstiden, så kör med mycket repriser. Dessutom ska såklart arkiven öppnas så att folk kan få ta del av denna.

Tvavgiften ska då såklart läggas på skatten, sedan kan staten om de så vill även ha två kanaler, där den andra kostar pengar för de som vill se denna. Varför nu staten ska bedriva affärsverksamhet, men det kanske finns politisk intresse att indoktrinera barn och befolkningen åt ett viss håll. (t.ex. humanism)

Av bud_bundy
Skrivet av Allexz:

2. som redan sagt i tråden, men fan vill piratkopia sketna konsolportningar, om piratkopieringen minskar är det för att 90% av dagens spel är rent skit.

Amen.

Annars tycker jag inte konsolspel är fel på en konsol.

Det finns många faktorer som kan påverka piratkopieringen och jag tror att olika tjänster m.m som nämns i artikeln är ett vinnande koncept. Jag tycker att detta borde regleras på egen hand, alltså de aktörer som gör produkter som konsumenterna efterfrågar kommer vinna på det.
Väljer aktörer att göra produkter där konsumenter inte nödvändigtvis ser någon mening med att betala för sig, så kan detta straffa sig, speciellt om priset är högt.

Så om det bara är fri konkurrens inom spelbranschen så kommer allt ordna sig åt sig själv, speciellt då det finns så många olika aktörer.

Av bud_bundy
Skrivet av anon810:

Lite nyfiken: varför skulle anledningen att du jobbar extra ha med "inkompetens" att göra. Det låter som att du nedvärderar dig själv

Jag var en gröngöling på området då jag började och det har gått slött framåt. Dock till stor del p.g.a. komplikationer med utvecklingsmiljön som vi inte förespådde. Utvecklingsmiljön är inte alls konstruerad för det ändamål som jag håller på med, och jag har inte sett någon annan på internet som gör mer avancerad programvara där för det som jag håller på med. -Orsaken till detta är att det finns ingen annan som är korkad nog att missbruka utvecklingsmiljön så. (det finns dock några fördelar med denna utvecklingsmiljö för framtida behov) En anekdot, det är t.ex. fullt möjligt att koda en visionsystem för industrirobotar i excel (m.h.a. bl.a. ado.net), men det ska till en riktig idiot för att göra det. (nu är mina projekt inte lika extra, (visionsystem har jag dock kodat i c++)
Iaf så går mina projekt för sakta fram och det enda vettiga är att kompensera detta med en jädra massa gratis övertid. -Jag är dessutom intresserad av bra referenser till nästa arbete.

Av bud_bundy

Problemet är att folk i allmänhet inte vill ha datorn som den var ny, utan de vill att den ska fungera lika felfritt som då, men all skit som de har lagt in ska finnas kvar. Och vad "denna" skit är som de vill ha kvar eller inte vet de själva inte om, men är man någorlunda datorkunnig så har man ett sjätte sinne och vet detta.
Detsamma gäller att leta upp originalskivor för program etc, är man någorlunda haj på datorer så kan man lukta sig fram var i källaren som vederbörande har slängt dessa.

Folk som behöver ha med sin datorutrustning kommer "alltid" att behövas och datorer blir bara mer integrerat i hemmet och folk ställer större krav.
Ta en sådan sak som skrivare, förr så var dessa bara att plugga i parallellporten/usb och installera den, idag så vill många ha nätverksrivare som ska utdelas i nätverket så att t.o.m. grannen kan använda den om den så behöver och behörighet tillåts.
Det behöver inte vara så svårt om det bara är att följa steg för steg guiden, men ofta så krånglar det och då krävs det lite mer kompetens. ( Bara utdela skrivare i windows suger)
Och detsamma gäller allt annat inom datorteknik..

Så jag tycker man kan göra en bil-anekdot.
Kan man ta betalt för att hjälpa folk med bilen? Självklart, hur mycket betalt som är rimligt att ta beror på mängden arbete. Detsamma gäller datorer.

Av bud_bundy
Skrivet av Ilja:

Den Svenska Avundsjukan (TM)

Visst man borde alltid byta ut ordet diskriminerad mot avundsjuk, då de båda har exakt samma betydelse. (dumt med två ord som betyder samma sak)
Men i detta fall handlar det även om ens skattepengar går till att ekonomisk särbehandla folk efter deras ursprung, det är inte att vara avundsjuk om man är kritisk till detta.

*edit*
Det finns orsaker när staten kan bekosta körkort åt folk.
Arbetsförmedlingen gör det, nej rätt hudfärg, härkomst, religion eller liknande är inget argument för att någon ska få detta.
Har en person ett körkort ifrån ett annat land, så är det kanske inte märkvärdigt att göra ett nytt giltigt i sverige. Även här arbetsförmedlingens sak, detsamma gäller truckkort m.m.

*edit2*
Argumentet avundsjuk går att använda emot all kritik kring felaktigt använda skattepengar. Hade en viss kommun delat ut körkort till sina arbetslösa, så skulle man kunna använda det. Men när det handlar om att gå efter folks ursprung, så tycker jag att avundsjuk är lite felaktig. (även om nu ordet är ett synonym för ordet diskriminerad)

Säg att en kommun skulle ge alla långtidsarbetslösa grabbar bilkörkort gratis från skattebetalarnas kassa, hur bra skulle då ordet avundsjuk passa på kvinnor och andra (inkl män) som opponerar sig?

Av bud_bundy
Skrivet av Sentenced:

Flyktngar får säkert i vissa fall extra hjälp i skolan för att lära sig att läsa svenska språket. Infödda svenskar får inte samma möjlighet trots att flera säkert har läsproblem i tidig ålder. Det är för att de allra flesta svenskar absolut inte kommer ha några som helst större problem att kunna lära sig att läsa. Det finns tusentals olika slags integrationsprojekt som alla har samma mål och det är knappast så att man får "extra" pengar till integrationskassan för ett litet mindre projekt att skaffa körkort för dessa fåtal flyktingar. Det tas alla från samma kassa vars uppgift är att underlätta integrationen oh minska risken för bidragsberoende.

Grundskoleutbildning ska anpassas efter elevers behov, om en elev är behov av mer hjälp så kan vi ge denna detta. Att neka någon extrahjälp som någon annan elev på skolan får, med motivering att eleven har fel ursprung tycker jag inte är lite sjukt.
Utan det enda man ska gå efter är elevens behov, nämner en lärare ord som etnisk tillhörighet, religion, hudfärg etc som motiv, så bör vederbörande med omedelbar verkan avgå.
-Hade detta varit i ett annat land, så skulle allt elevens pappa besöka skolan om de nekade denna hjälp som andra fick, med motiveringen att den tillhör ursprungsbefolkningen.

Om skolor ska ta hänsyn till familjeförhållanden kan man diskutera, kurator och liknande bör för elevens bästa ha kännedom om detta.

Angående olika kassor så håller jag själv på med ett EU projekt, där vi hade lättare att få pengar ju fler invandrare som vi hade med i gruppen och fler invandrare som skulle använda slutprodukten. Så jag känner allt till att dessa integrationskassor finns lite varstans.
Nej våran produkt har inget med integration att göra, bara det att det var ekonomisk vinnande att rikta den lite ditåt. (eller göra den bättre för) Sedan såklart även få med kvinnor etc. Undra hur stor del av alla EU-projekt som "omriktas" emot det tänkta målet, bara för att man lättare får pengar då?

Av bud_bundy
Skrivet av arganis:

Hur ser du på att staten vill kvotera in kvinnor till chefspositioner och utbildningar (tekniska utbildningar där män är överrepresenterade)? Kvinnor har dessutom lättare att få 'starta eget bidrag', är inte allt detta också särbehandling?

Självklart är jag emot är jag emot all positiv diskriminering och ren fascism som ofta hör dit till.
Så staten ska behandla folk lika. Det enda undantaget jag kan komma på är att vi kan ha en sjukvården som gör skillnad på folk beroende på deras kroppar. (har en sjukdom eller ej, har vissa könsorgan eller ej, det sista ska enbart avgörande för saker som berör den nämnda)
-Man hör ju i skvallerblaskan Aftonbladet, att män har kortare vårdtid för allting. (litar inte alls på det)
Iaf allt som inte har "med könsorganet att göra ska resultera i lika mycket vård. (såklart anpassad efter kropp)

Skrivet av celerity:

De resurser som samhället lagt ner på oss ger en svensk större möjlighet att skaffa körkort än en flykting. Så enkelt är det.

Hmm, förstår inte hur du menar. Dock håller jag med om större möjlighet till arbete.
Att en svensk individ däremot har större möjlighet att på egen hand bekosta körkort än en ensam flykting på flykt är inte konstigt, men då handlar det snarare om de resurser som den svenska individens familj har.

Skrivet av celerity:

Av den anledningen prioriteras inte en grupp vars sysselsättning redan är 80%.

Ordet prioritera tycker jag är helt fel, då det är just detta man gör. Och jag är för att man ska prioritera utsatta personer att komma in på arbetsmarknaden. Dock ska inga faktorer som jag nämnde i min förra inlägg ha någon betydelse. (kön, etniskt ursprung, religion etc)
Så om arbetsförmedlingen upptäcker en person utanför arbetsmarknaden och de tror att ett körkort skulle kunna hjälpa denna, så ska de kunna göra detta, men ingen hänsyn får tas till de nämnda faktorerna. (kön, etniskt ursprung, religion etc)

Skrivet av arganis:

Underligt nog verkar du hålla med om att körkortssubventioner KAN hjälpa invandrare in på arbetsmarknaden, men motsätter dig förslaget av rent ideologiska skäl. Den positiva särbehandling du talar om är minimal eftersom det handlar om en mycket liten grupp.

Det är knappast underligt, jag tror att statliga bekostade utbildningar åt alla kan hjälpa dem in i arbetsmarknaden.

Angående ideologiska skäl, så visst, jag ser detta beteende som ett landsförräderi. Många i sverige har det dåligt ekonomisk ställt, ungdomar går utan arbete och har inte råd med körkort. Då väljer vi att ta in flyktingar och sedan ge vissa av dem körkort som många av "våra barn" av ekonomiska orsaker saknar.
Jag ser en liknelse på häckningsparasitism (t.ex. höken, i vårat fall så får en del av våra barn gå utan körkort, medan vi bekostar andras)
Däremot är jag inte så kritisk till att ge alla individer körkort, alltså behandla folk lika.
*edit*
Man kan misstolka ordvalet häckningsparasitism, jag är inte emot att behandla "andras barn" som ens egna. Men särbehandlar man "andras barn" och ger dem saker som körkort som kanske våra saknar, ja då har man enligt mig gått för långt och man borde grunna på vad man håller på med.
-Att ge alla personer utanför arbetsmarknaden körkort, så fine. (då självklart inkluderat nytillkomna flyktingar)

Skrivet av arganis:

Risken är att dålig integration leder till långtidsarbetslöshet, ökad brottslighet, massiva bidrag och sjukkostnader. Är det alternativet mer attraktivt?

Jag är för att personer utanför arbetsmarknaden ska få hjälp för att komma in, det kan vara mycket som ett körkort. Det jag motsäger mig är att ett kriterium ska vara personens ursprung.
Samma argument som du använde kan man använda på utsatta svenska barn och motivera att de också ska få körkort betalt. Om man gör detta, ja då är man konsekvent och behandlar folk lika oavsett ursprung.

Skrivet av Sentenced:

En flykting får mer pengar än en infödd svensk i form av integrationsbidrag. Det är till för att flyktingen ska kunna komma ikapp den infödde personen på arbetsmarknaden. För att man anser att denna har en nackdel på arbetsmarknaden jämfört med den infödde. Sedan varierar formen av det här bidraget, det kan handla om att personen får gå en kurs i svenska språket, att denne får låna t.ex. utrustning av kommunen osv osv. Att denna integrationspeng i just det här fallet används till körkort är väl inte så värst konstigt egentligen. Bara för att man satsar pengar på flyktingar innebär inte att man för rättvisans skull även skall göra det med alla infödda. Själva poängen är ju att nå upp till en mer jämlik möjlighet på arbetsmarknaden.

Det är ju verkligen inte så att man har nog med pengar att kunna satsa allt på att skaffa körkort till flyktingar utan här gäller det ett begränsat projekt som man anser kan göra nytta.

*** EDIT ***

Säkerligen spenderar någon kommun pengar på att t.ex. ge nyanlända flyktingar en rundtur i de viktigaste platserna i området. Det kostar säkerligen nån miljon i slutändan men det innebär självklart inte att det är orättvist mot de infödda som inte får sagda rundtur.

Livet är orättvist, jag gillar inte mening "mer jämlik möjlighet på arbetsmarknaden." då denna kan tolkas som riktig hård socialism.
Däremot ska utsatta personer ha hjälp att bli konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden, detta skulle mycket väl kunna vara körkort, det jag motsäger mig är dock att de ska behandla folk olika efter ursprung.

Sedan kan vi såklart ge folk med brister inom olika saker mer hjälp inom detta, såsom svenska för dem som är dåliga på detta m.m. Men någon krav på ursprung ska inte finnas för att få detta.

Skrivet av Sentenced:

Eh va? Med din logik så är logik väldigt konstigt. Jag har inte sagt något sådant. Jag sa att infödda personer har fördelar över just anlända flyktingar på en arbetsmarknad de känner till och med ett språk de behärskar osv osv. Därav behöver flyktingar i större utsträckning än infödda svenskar hjälp att komma ut på arbetsmarknaden för de konkurrerar inte med samma villkor. Vad är det i det du inte förstår?

Och?
Det är inte vårat ansvar att se till så att alla konkurrerar på lika villkor, däremot finns det en ekonomisk vinning i att se till så att så många som möjligt kommer ut i arbetsmarknaden.
Så man skulle mycket väl kunna bekosta körkort för flyktingar om inhemska hade samma möjlighet. Skulle jag ha denna möjlighet, så skulle jag ha sparat mina körkortspengar till annat. (jag misstänker att jag inte är ensam) Eller staten kan för den delen kompensera mig med ett motorcykelkörkort i efterhand.

*edit*

Angående körkort gratis för alla. Så tycker jag det inte är dumt om privata skolor även hjälper barn att övningsköra läsa på teori m.m. Nu menar jag såklart inte att höja anslagen till skolorna för detta, utan att det borde gå att lösa på ett billigt sätt. (körkortskolor tar ju rejält påslag, de har väl stora utgifter också)

Av bud_bundy
Skrivet av celerity:

Det är en investering. Om investeringen är lyckad går samhället med vinst.

Det är lättare för svenskar att få jobb. Syftet med körkortssubventioner är inte att minska klyftorna utan att hjälpa en grupp in på arbetsmarknaden.

http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/integration/tufft-for-...

Jag ifrågasätter inte att invandrare har svårt att få arbete, investering i detta fall är t.ex. svenska lektioner. Sedan så kan man ge folk generella utbildningar, men folk ska ej särbehandlas efter. härkomst, då det finns väldigt många andra i liknande sits som också vill ha körkort.

Skrivet av celerity:

Flyktingar må få gratis körkort, men du och jag har fått gratis utbildning och sjukvård under hela vår livstid. Bara kostnaden för sjukvården är uppskattningsvis 20 000 kr per capita. Det är en massa pengar på en 18-åring. Körkortsutbildning är jämförelsevis ingen stor kostnad. Det handlar dessutom om flyktingar som kommer till Sverige utan någonting alls.

Detta blir en filosofisk frågeställning, men vad är gratis?
Mina föräldrar har betalat in en väldigt massa skatt för att bl.a. täcka (bidra) till mina kostnader för samhället, hade de inte behövt göra detta, så hade de kunnat ge mig mycket annat som en bättre dator när jag var liten.
Så mina föräldrar som valde att skapa mig har allt fått betalat statens utgifter för mig, vilket har påverkat min ekonomi. Det skulle gå att argumentera om att barn från fäder som betalade in mindre skatt skulle få mindre och vice versa, jag tycker dock detta är fel inom länder, även om liknande kan förekomma i andra föreningar etc.

Men vad har denna kostnad att göra med att staten/kommun/er särbehandlar folk efter ursprung, och ger etniskt utvalda personer saker/fördelar som andra saknar?
Argumentet att vi har fått av staten är fel, då det snarare handlar om att fått av våra fäder. (om vi ska se oss som "parasiter")

Så våra fäder har bekostat oss en väldigt massa såsom sjukvård, skola etc och då när vi blir 18år, så ska (oftast) våra fäder själv bekosta vårat körkört och dessutom lägga betala skatteresurser till några andra nytillkomna . -Med en motivering att de av våra fäder inte fick någon utbildning och sjukvård betald i sin ungdom.
(vad jag förstod gällde detta erbjudandet nytillkomna invandrare, varvid de inte har haft fäder som har betalat skatt)

Det är en helt annan sak att argumentera för svenska lektioner, då "alla" svenskar redan kan detta och det ofta är nödvändigt för att komma in på arbetsmarknaden. Men körkort, så ska man allt få bekosta körkort till alla medborgare om man nu förespråkar detta.

Nu är min argumentation inte att vi ska särbehandla folk efter huruvida de själva eller deras fäder har betalat skatt, det är en straw man om man påstår det. Det jag snarare ville belysa var att jag tycker det är fel av påstå att vi svenskar har fått så mycket av samhället, så att nytillkomna invandrare borde få andra saker som vi alla inte har som "kompensation". (åtminstone använder kompensation som ett argument för något)

Det jag förespråkar är att staten fullkomligt ska skita i vad någon har för "bakgrund" när de "behandlar folk". Med bakgrund så menar jag religion, härkomst, sexuell läggning, könstillhörighet, politisk tillhörighet etc. Detta är fullkomligt irrelevanta faktorer som avgör när staten ska bekosta något eller inte.

*edit*

Om man förespråkar gratis körkort till invandrare eller liknande , så tycker jag man först borde förespråka gratis körkort för alla. Då är det ganska enkelt att argumentera för att invandrare också ska få sitt körkort betalt.

Av bud_bundy
Skrivet av celerity:

"Ekonomisk särbehandling"... det kommer alltid krävas extra resurser för att främja integrationen.

Extra insatser ska dock inte vara lika med att ge flyktingar saker gratis som många i landet av ekonomiska orsaker saknar. Annars krävs det såklart extra resurser.

Skrivet av celerity:

Körkortssubventionering ska ses som en investering - ett försök att hjälpa flyktingar in på arbetsmarknaden. Jag säger inte att det nödvändigtvis kommer fungera, men i bästa fall kommer de själva finansiera körkortet när de börjat jobba.

Om en person t.ex. har jobbat som taxichaufför i sitt hemland, så finns det en mening med att arbetsförmedlingen kan bekosta så att vederbörande får ett giltigt svensk. Där kan jag hålla med.

Men annars det finns många arbetslösa svenskar som inte har körkort och desto fler skulle skita i att ta det på egen hand om arbetsförmedlingen betalade det åt dem.
Någon annan än arbetsförmedlingen kan såklart inte betala en arbetsåtgärd (skulle väl vara försäkringskassan, fackförbund etc)

Skrivet av celerity:

Själv känner jag mig inte direkt diskriminerad av att flyktingar, som anlänt tomhänta från krigsdrabbade länder, får körkortssubventioner.

Nu vet jag inte din sits, men skulle du vara en arbetslös 18åring utan körkort, så skulle du nog känna dig mer diskriminerad.
Men väldigt många känner lust att deras skattepengar på detta sätt går till att särbehandla folk efter ursprung. (eller hudfärg som vänsternissar brukar använda, för det är mer slagkraftigt och återspeglar rasism)

Skrivet av celerity:

Faktum är att jag hellre ser en investering på 20 000 kr så att de tar sig in på arbetsmarknaden, än att de lever på bidrag för 200 000 kr de kommande åren.

Jag är också för storsatsningar, alltså bättre och göra vettiga åtgärder som kostar en hel del pengar, än "värdelösa" som på lång sikt kostar mycket. -Nu är dock staten generellt bra på en lösning som både är dyr och dålig, men det är en annan sak. (jag syftar inte på denna)

Om arbetsförmedlingen ska bekosta bilkörkort till arbetslösa eller ej kan man diskutera, men om de börjar och behandla folk olika p.g.a. härkomst så ska man säga ifrån.

Av bud_bundy
Skrivet av Dava:

Eller så läser man in teorin själv och tränar med sina föräldrar och kör upp privat. Så har jag och mina syskon gjort. Det blir billigast, men fortfarande inte gratis.

Ett bra råd som gäller alla. Teoridelen har de t.o.m. nu gjort så enkel så att det bara finns ett alternativ som är rätt och de andra entydiga fel, så den ska inte vara något problem.
Värre är det med att alla inte har tillgång till att kunna övningsköra med någon som är bra på detta. Men det är ju ofta dumt att börjar från noll på en körskola.

Skrivet av Dava:

Det är väl bra att de låter invandrarna få körkort så att de kan ta något jobb..

Jag tror du har missförstått frågeställningen i tråden. Tråden handlar om att sverige ekonomisk särbehandlar en viss grupp individer och ger de bidrag som andra inte får. Det finns gott om ungdomar i sverige som inte har råd att ta körkort, så varför ska staten/kommuner då särbehandla och bekosta enbart visas för att de har rätt härkomst?
Argumenium ignoratio elenchi är knappast inte bra, d.v.s. argument som inte har ett skit med just detta att göra, men som kanske ändå är sanna.
Argumentet hade haft en giltighet om "alla" i sverige hade haft körtkort (ingått i skolan) och folk som blev av med sitt, då fick bekosta det nya på egen hand.
Då skulle man kunna använda argumentet att just invandrare borde få sitt körkort bekostat, precis som resten av befolkningen fick. (om befolkningen sedan klarade av det inom rimlig eller ej skulle vara deras eget problem)

Skrivet av Dava:

Ni som gnäller, gnäll inte här, gnäll på era föräldrar!

Argumentum ad hominem (personangrepp, antydan till att vi är några småungar som bara är avundsjuka) och argumenium ignoratio elenchi (fullkomligt irrelevant för diskussionen huruvida våra föräldrar vill övningsköra med oss eller inte).

Skrivet av Dava:

Det som dessutom borde diskuteras är varför inte gymnasieskolorna längre får hjälpa till med teoriundervisningen. Anledningen till att det förbjöds var för att det sas att små trafikskolor slogs ut pga. den orättvisa konkurrensen...

Det kan man göra och det har mer med marknadsekonomi att göra. Ja tycker privata skolor borde få spendera sina pengar som de vill (utan att begå "riktiga" lagbrott). Men detta är en annan diskussion än den aktuella, varför kommuner väljer att särbehandla folk efter ursprung och ge vissa bidrag som inte andra får.

Nå angående händelsen så tycker jag att politikerna ska avgå samt betala tillbaka kostnaderna för deras "förskingring" ur sin egen ficka plus ränta.

*edit*
Det enda vore om en arbetslös person satt med en unik kompetens, så borde arbetsförmedlingen kunna hjälpa denna med en enkel & billig utbildning om denna saknar detta. (längre så får vederbörande ta studielån) Ett kriterium ska självklart inte vara vilket härkomst någon har, utan alla ska behandlas lika.

Av bud_bundy

Jag skulle slå till direkt, speciellt när den som säljer bor på samma lilla ort (byhålla) som en och dessutom har samma förnamn (Jokke) , risken att då blir lurad är minimal.

Annars suger kortet, ingen märkbar skillnad är det. Vilket väl är orsaken till att den andra i Vinslöv säljer sitt kort.

Ett tips är annars om man hittar ett fynd så tig, skapar man trådar så finns risken att fler bjuder på det fynd som man hittade. Man kan däremot skapa en tråd utan att länka till det aktuella fyndet och fråga hur mycket denna sak är värd.