Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

IPS glow är en slags hinna som kryper in över bilden i vinklar och beroende på paneltyp och filter varierar den i karaktär och tydlighet. Ofta gul eller neutral vit och varierar stort mellan olika panelmodeller. Vad som utmärker IPS glow är att hinnan kryper in över bilden även om man visar en svart bild i ett svart rum. Ljusheten hos hinnan står i proportion till ljusstyrkan vilket är hur man skiljer dem från ljus som studsar i reflexfiltret. Glow-effekten kommer från skärmens lysdioder och syns bara när skärmen är på.

IPS glow är ganska mycket ett icke-problem eftersom de vinklar som krävs för att hinna ska börja bli synlig är vinklar där teknik som VA och TN istället har en ännu tydligare försämring med starkt förändrade färger, sämre kontrast och förändrad EOTF/Gamma. Få LCD:er behåller hög kvalitet i vinkel men av alla problem som kommer i en vinkel torde IPS glow höra till de mildaste.

Här är ett exempel på IPS glow från ett gammalt skärmtest:

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/38313?l=eyJyZXNvdXJjZSI...

IPS glow förväxlas ofta i diskussioner med ojämn icke-uniform belysning och back-light-bleeding, BLB. Det som TS har startar trådar om innan.

Alla konsumentskärmar har någon form av ojämn belysning som med LCD:er ofta manifesterar sig i kanterna. Detta går att bygga bort men brukar då addera till priset, kanske så mycket som en nolla. Eftersom gamers ofta är rätt priskänsliga tenderar det därför inte vara särskilt hög uniformitet på spelskärmar. De flesta skärmar är därför ojämna över ytan.

Alla LCD-skärmar visar upp ojämnheter om man kör dem i högsta ljusstyrkan och fotar av dem med mobiltelefonen. TN och VA-paneler kan i de hänseendena vara annorlunda eller rent av värre beroende på hur just den panelen beter sig i fråga om polariserat ljus i kombination med kamerans brännvidd och exponering.

Detta beteende att fota av skärmar under felaktiga förhållanden och diskutera bilder som i grunden är artefakter från kamerans automatiska exponering har pågått i många år nu. Skärmar ser inte ut sådär i verkligheten. När man har en avvikelse som syns under normala förhållanden, ja, då kan man börja diskutera problemet och liknande bilder kan påvisa att det är ett faktiskt problem med exempelvis en blödning eller ljusare hörn.

https://cdn.sweclockers.com/forum/bild/24369?l=eyJyZXNvdXJjZSI6I...

Så mitt svar till TS är som innan: vill man ha en skärm som återger svart perfekt och även perfekt när man fotar med mobiltelefonen i fel situation, då siktar man på OLED eller en LCD med en FALD.

Av Laxpudding
Skrivet av Elfving88:

Jag har nvidia rtx 3060. Bör man skaffa gsync skärm? Eller funkar era Freesync skärmar lika bra?

Ja och nej, det är tekniskt sak samma så länge du använder Displayport men verkligheten beror på skärmmodellen i fråga.

G-Sync-certifierad = Nvidia har godkänt att skärmen fungerar optimalt med nvidias kort.

En skärm som är AMD Freesync-certifierad eller bara refereras som "Freesync" utan att vara AMD-certifierad kan mycket väl fungera lika bra. Men detta varierar med produkten och då blir det viktigare att få funktionen bekräftad genom att läsa exempelvis tester.

Av Laxpudding
Skrivet av Fikaknugz:

Tack för bra info🙂. Kan tillägga att skärmen startades om/blev svart i några sekunder ca 3-4 gånger igår också.

Också det klassiskt för en dålig kabel. Signalen kommer och går.

Av Laxpudding

Nya spelskärmar är alltid "1 ms" och det har ingen betydelse för det är påhittade siffror.

Men ja, deduktion är lösningen. Dåliga kablar är en förekommande orsak och där det oftast ingen bild alls som är resultatet. Störningar kan uppstå i "limbo" om kabeln precis orkar överföra signalen så att bitfel uppstår. Att byta kabel är också det enklaste före/efter-testet, särskilt om man har en ny kabel liggandes.

Även glapp i kontakterna som kommer av att sladdarna hänger i kontakten är också förekommande. Så även att kabeln inte är exakt inne hela vägen. Glappa kontakter är också lätt att felsöka genom att röra på kontakten och se ifall det påverkar bilden.

Ytterligare ett snabbt och enkelt test är att köra lägre frekvens och därmed lägre bandbredd för signalen, likt 60 Hz istället för 144 Hz. Om felet kvarstår är det sällan kabeln utan då återstår att se om det är skärmen eller grafikkortet.

Ifall det är skärmen som har problem kommer skärmens egna menyer att påverkas också. Gröna streck över skärmens egna menyer är ett tydligt tecken på att de senare stegen i skärmen är problemet. Panelen, anslutningen till panelens kretsar eller skärmkretsarna själva. Har man inte menyerna exakt där felen inträffar kan man ofta flytta menyn. En del skärmar har också inbyggd testbild. Om menyn lägger sig över de gröna strecken och över inbyggd testbild är det tecken på att felet uppstår tidigare i kedjan.

Detta är "gratis" tester. Djupare felsökning kräver att man flyttar på skärmen till en annan dator eller tvärtom, tar annan dator till skärmen.

Av Laxpudding

En 34-tummare med 3440x1440 kräver 2,5 ggr så hög bandbredd på signalen jämfört med en Full HD-skärm. Körde den gamla skärmen enbart 60 Hz och den nya 144 Hz är skillnaden i bandbredd faktor x6.

Då kan den gamla kabeln, som kanske är från hedenhös, vara otillräcklig. Så använd den kabel som följer med då dessa brukar vara dimensionerade för vad skärmen behöver.

Av Laxpudding

@ViddeVV: Ifall jag köper en Snickers för 20 kronor på Pressbyrån, är den då godare än en Snickers för 12 kronor på Willys?

Ögonblickspriser i olika butiker har inget samband med teknisk prestanda. Det är därför jag gör guiden precis som den är.

Av Laxpudding

One Connect-boxen är ofta missförstådd och jag tror många luras av att den är en box och hoppas den ska klara mer än vad den är tänkt att göra. HDMI ut finns inte på någon TV så din frågeställning är universell för alla TV-apparater. Du kommer aldrig få TV-bilden eller Samsungens smart-system att visas på projektorn. Samsung one connect förändrar inte den frågeställning på något sätt.

Vad One Connect gör är att den lägger elektronik, anslutningar och strömförsörjningen som normalt sitter på baksidan av TV:n i en egen box. Detta underlättar för snyggare installationer och ger mer plats åt exempelvis högtalare. Fast syftet med boxen är inte mer än just detta med installationen. Allt som normalt sitter på baksidan är istället i en egen låda man enkelt gömma undan. Någon extra teknisk funktionalitet är det inte.

För att få bild från en källa till två displayer, likt en TV och en projektor, och har behov av sådant som TV-bilden och något smart-system får man tänka externt. Likt en extern digitalbox och system likt AppleTV och Nvidia Shield.

Den allra vanligaste lösningen för den situationen är en kapabel hemmabioförstärkare eftersom det ofta finns ett sammanfallande behov med att man också har ett ljudsystem man vill använda till både TV och projektor. Då behöver man en förstärkarmodell som har två HDMI ut och så kopplat man alla källor man vill dela mellan både projektor och TV via förstärkaren.

Har man inte ljudbehovet behöver man en separat HDMI-switch med två utgångar som beskrivet. Det vill säga att det ska vara både switch (flera ingångar) och splitter (flera utgångar) på samma gång. Dessa kan också kallas Matrix-switchar. Då landar man i ett mer osäkert territorium av prylar som först kan verka lösa problemet men som kanske inte gör det. Finns många sådana produkter och det är en typiskt ebay/Amazon-kategori med efterföljande djungel av samma-lika-men-annorlunda.

Det är många parametrar man måste ha koll på likt att dessa modeller ofta är begränsade till 18 Gbps med 4K/60 som max och inte kan fungera med sådant som exempelvis VRR eller liknande. Vilket förstås kan vara sak samma beroende på vilka prylar man nu ska koppla in. Vill man ha 4K/120 från dator är det mer komplext. Är det bara filmtittande och streaming kommer man kanske undan på enklare prylar.

Av Laxpudding

"Bäst" blir det när vi talar om en modell likt LG OLED C3 i 42-tum som nog är den mest bekräftade spel-TV-apparaterna precis i rätt storlek. Den är också en populär som bildskärm till datorn. Men då minst det dubbla över din budget.

Bland de TV-modellerna för 5000 kronor är allting satt på nivån av enklast möjliga för lägsta möjliga pris. Ingen är "bäst".

Dual Line Gate hos TCL:n handlar om att panelen kan kör dubbla frekvensen i halva vertikala upplösningen vilket i praktiken blir 4K/60 och 1080p/120. Nu är det få PS5-spel som använder 120 Hz, men det kan vara en intressant finess. Jag har dock inte hört något av någon som faktiskt använder funktionen.

Av Laxpudding

Finns en specifik tråd här om värderingar med några grundläggande idéer: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1611180-vad-ar-min-beg...

Generellt är projektorer och dukar mer svårsålt, efterfrågan är inte lika hög och en slutkörd lampa är en dold kostnad/besvär etc. Med 3000 kronor är du en bra bit under halva nypriset vilket är "rimligt" om du vill få allt sålt lite snabbare. Om du siktar på det faktiska halva priset av motsvarande ny produkt kan det vara många flera tusenlappar men svårare att få det sålt.

Av Laxpudding
Skrivet av gamleaggan:

Tack för svar. Förhoppningsvis sista frågan nu..

Beställde en https://www.netonnet.se/art/tv/22-45tum/philips-43pus854812/1.... Har inte öppnat den ännu då sonen inte fyller år förrän om en månad. Börjat inse att kassan börjat tryta lite och blir fundersam på om jag ska lämna tillbaka den och plocka upp en https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe... istället.

Handen på hjärtat, hur mycket tror du skiljer? Går prisskillnaden på 2 000 kronor att motivera?

Det är troligtvis nästan likadan hårdvara, båda lär byggas av TCL där TCL:s egen P631 bygger på något äldre teknik och är från 2022. Med Philips får Philips-finesser som Ambiight men också sådant som Dual Line Gate för att kunna köra 1080p/120 på panelen, något som den äldre TCL-modellen saknar.

Av Laxpudding

Det finns inte mycket som är anpassat för PS5:n i den storleken ifall du tänkt dig utnyttja det PS5 är bra på, dvs 4K/60-domänen och då med HDR.

Du kan finna ett fåtal 4K-bildskärmar på 40–43 tum och 32 tum som kan närma sig en budget vad nu "väldigt begränsat" innebär. Typiskt kostar 40–43-tummarna från 6–7 kkr och uppåt, 32:or från 4–6 kkr och uppåt. Dessa kommer då fungera bra ihop med en dator i framtiden.

TV-apparater i storleken under 40–43 tum är som regel gammal panelteknik och ofta full HD och även i 1366x768 i en del fall. Dessa kan fortfarande vara rätt billiga, särskilt om man går på bottenskrapsutbudet. Men de är inte så värst roliga någonstans. Du kan i alla fall finna en enkel 4K-TV i storleken 43 tum för runt 4–5 kkr beroende på vad du köper. Dessa kan däremot ha varierande framgång som datorskärm i framtiden.

Av Laxpudding
Skrivet av P!ngv!N:

Hej

Skulle behöva lite input på en ny skärm då jag inte är helt hundra på vad som är bäst för mig

Spelar nästan inga fps spel längre utan det är Sniper Elite, Assasins Creed och Ghost of Tsushima som jag tycker om och vill då ha en skärm som passar för spelupplevelse dvs bildkvalite

Dels har jag vart inne på spåret av 34" QD-oled 1440p

https://www.proshop.se/Skaerm/34-Dell-Alienware-AW3423DWF-344...

Men så har jag även kollat på denna som var 4k men IPS

https://www.proshop.se/Skaerm/32-Corsair-Xeneon-32UHD144-A-38...

Budgeten är 11.000 och strikt

Men jag vet inte om 1440 qd oled är "bättre" än 4k IPS

Har ett 7900xtx samt 7800X3d och 32gb ram

4K trumfar över 1440p på alla sätt. Förutom priset, utbudet och möjligheterna till de högre frekvenserna. Det sista är nog inte din prioritet och du har en ganska realistisk budget för att kunna pricka in många av skärmarna, i alla fall 4K/144+ IPS-utbudet.

OLED vs. IPS är en diskussion med många sidor vilket i sin tur också hänger på dina personliga önskemål och erfarenheter från förr. Alla kommer medvetet eller omedvetet att jämföra med den befintliga skärmen. Kommer man från en trött TN-panel från 10-talet kan båda alternativen te sig som enorma förbättringar. Den som redan har en duglig IPS blir mer sällan lika imponerad av en ny 4K-IPS. Samma och lika fast fler pixlar. Ifall den nya IPS-skärmen har en bra FALD kan den imponera mer.

I grunden kommer OLED stå för den märkbart bättre upplevelsen i fråga om bildkvalitet tack vare möjligheten till att bygga bilden mot svart. En IPS med en bra FALD kommer i sin tur också kunna komma i närheten i fråga om kvalitet men inte riktigt på samma nivå.

Av Laxpudding
Skrivet av mezzo_:

Nej, det är inte löst. Eftersom Nvidias kontrollpanel inte vet vad som är max Hz så tvingar den inte 120Hz nu när jag testade Killing Floor t ex. CS2 funkar för att man kan använda -freq i launch options. Det kanske finns ett liknande kommando i Killing Floor men det lämnar GTA V och alla andra spel.

Hur kan jag tvinga fram 120Hz i alla upplösningar i alla spel?

Enkla svaret är att ha tålamod och köra skärmen via DP när du väl får kabeln. Då bör allting fungera som väntat. Det finns det en anledning till att den där generationen gamla skärmar slumpas bort för hundralappar.

Av Laxpudding
Skrivet av Eismannen:

Oj sorry, mb166c är den jag spanat på, den har enbart usb-C. Den skärmen tvingar mig att använda speciallösningar, det var därför jag kom på dessa tankar. Men sen insåg jag att även andra liknande skärmar kanske kunde användas med den där speciallösningen så får man det snyggt och städat med en enda tunn kabel.

Men du fick mig att inse att jag helt enkelt bör sikta in mig på en skärm som har en separat hdmi kontakt för bild och en usb-c för ström. Då blir det två sladdar, mellan datorn och skärmen, hdmi+usb-c, men det fungerar i alla fall..
Kanske jag kan bara bunta ihop två 0,5 m kablar med en kabelstrumpa så det blir som en enda, snyggt och prydligt... Så får det vara bra sen...
Tack för svaren

Tänkte just föreslå MB166C då den verkar vara en mer spelbar skärm.

Enklast är ofta att ordna ett grafikkort med USB-C och jag tror du uppnår det du vill. En enda sladd, en enda by-the-book-signal. Så fort man slänger på extra omvandlare och speciallösningar är det alltid något extra som kan krångla.

Av Laxpudding

@Eismannen: Du kanske har övertänkt problemet i sådana fall om du inte ska köra en PS5? Eller siktar på fel saker? Ofta när man frågar efter ovanliga specialsladdar är man inne på ett sidospår.

Vad jag läsa ut av den skärmen... https://www.asus.com/se/displays-desktops/monitors/zenscreen/...

...kör den allt via USB3.2 via mini-kontakt (ej USB-C) och inget annat finns i anslutningsväg. Detta blir då en 1366x768/60 Hz-skärm som du ansluter direkt till en dators vanliga USB3.2-port. Därmed är skärmen troligtvis sitt eget grafikkort och du kan inte använda den för spel eftersom allt går förbi GPU:n.

Du behöver något i skärmväg som ansluter direkt till USB-C, Displayport eller HDMI till speldatorns GPU.

Av Laxpudding

@Eismannen: Du kommer inte kunna driva den skärmen via enbart USB-C eftersom en portabel skärm rimligen kräver långt mer effekt än vad en vanilj-USB kan förmedla. En vanlig USB har en nivå som räcker för sådant möss, tangentbord och kanske en hårddisk. I detta fall går nog allt till att driva kretsen i omvandlaren.

Du lär behlva lösa skärmens strömförsörjning separat om du vill ha bild från en PS5. Skulle kanske fungera direkt med USB-C-från en laptop, men även då lär det finns gränsen någonstans vad som fungerar.

Av Laxpudding
Skrivet av Orkajobba:

Hej,

Vi har en projektor på mitt jobb som visar upp en loopande film som rullar under dagarna. Filmen ligger på ett USB-minne insatt i en mediespelare som i sin tur är kopplad till en projektor modellen Epson elpmb62. Detta har fungerat utan problem men under gårdagen ville filmen plötsligt inte starta längre och det står istället "Not supported" under HDMI 1 där mediespelaren är inkopplad. Enligt Epsons egen support kan man göra lite ändringer i inställningarna vilket jag pröva utan resultat. Jag har även prövat att resetta inställningarna utan framgång. Vad kan detta bero på?

Ifall det är en lång sladd dragen till projektorn kan det vara så att sladden inte längre orkar med signalen som projektorn föredrar. Detta kan man testa deduktivt med exempelvis en laptop där man kan testa vilka upplösningar som kommer igenom och vilka som inte kommer igenom till projektorn. Sambanden är rätt enkelt och ju högre upplösning man kör, desto mer bandbredd krävs och någonstans orkar en dålig kabel bara en viss bandbredd. Så man kanske får igenom 1024x768 men inte 1920x1080. Då är det kabeln som är dålig.

Man kan också flytta mediaspelaren till en annan skärm och se om den då fungerar med samma signal för att utesluta fel på den. Oftast är det de långa HDMI-kablarna som slits och slutar fungera. Även radiomiljön kan störa ut dåligt skärmade kablar.

Om det är en lång kabel som är dragen löser man det problemet idag med AOC-kablar, alltså aktiva optiska kablar. Förslagsvis de som bär en Ultra High Speed-certifiering. Passiva vanliga kablar slutar fungera förr eller senare och ska idag undvikas i långa längder om man är ute efter tillförlitlighet.

Av Laxpudding

De är i princip aldrig dubbelriktade. Och 99 procent av allt du finner i butik är byggt för enkelriktningen USB-C ut-från-datorn till HDMI i skärm/TV/etc.

För att en "sladd" ska fungera så som bilden visar där en PS5 kan driva en skärm från HDMI UT till en skärm med USB-C-INgång måste det ske en konvertering av signalen. Det måste alltså sitta kretsar för detta ändamål i "sladden" vilket gör det till en omvandlare. USB-ut från PS5:n används förmodligen enbart för att strömförsörja dessa kretsar. Det är inte säkert USB-data överförs, men det kanske detaljerad info om produkten kan svara på.

Notera att denna lösningen är hyfsat överflödig. Den behövs bara när det av någon anledning saknas en möjlighet att dra en helt normal HDMI-sladd till skärmen. Om du är ute efter att bygga en portabel lösning, sikta då på en skärm som har en helt vanlig HDMI-ingång. Annars har du byggt en lösning som från början är olämplig för en PS5.

Av Laxpudding

Skärmar behöver inte drivrutiner, utan det som är "drivrutiner" är oftast bara någon form av metadata och kanske en färgprofil, samt i en del fall någon form program för att göra enkla ändringar i skärmen via Windows snarare än via skärmens ofta rätt bökiga menyer.

All information som krävs för att köra skärmen finns i skärmens kretsar/EDID och överförs genom vad som i praktiken är en serieportsanslutning. Det som gör en viss upplösning tillgänglig är en uppsättning signaltimingparametrar vilka i grunden följer en matematisk formel som beskriver signalen. Ibland kan "drivrutiner" innehålla extra metadata om extra timings då tillverkarna ofta missar att lägga in helt rätt information i kretsarna.

För att få spelen att acceptera en custom resolution kan man behöva gå bortom Nvidia CP och ned på djupet i Windows-bildskärmsinställningarna och under avancerad-fliken välja den tillagda custom resolution-frekvensen. Då hamnar den signaltimingen i Windows register och då brukar spelen bli mer vänliga med att kunna välja den upplösningen.

Andra tricket man kan till är att köra spelen i borderless window-läge eftersom då ändras inte signalen från det man kör i windows. Så fort man kör fullskärm försöker spelen oftast med den signaltiming som skärmen meddelar via EDID och då missar de eventuellt det som man åstadkommer med en custom resolution.

Av Laxpudding
Skrivet av medbor:

Någon som vet vad det kostar att byta panel på en LG 55CX? Hittade en trasig i elskroten

Vad jag fått fram från folk som frågat liknande från reparationsfirmor brukar en panel som reservdel kosta runt 70 procent av modellens nypris. Det var nog runt 20-22.000 kronor nypris för 55CX när den kom 2020. På det kommer kostnaderna för själva arbetet. Kan ju förstås vara mindre men lika ofta kostar det ännu mer.

Säger sig självt att det väldigt sällan lönar sig eftersom reparationen av en äldre TV med trasig panel i slutändan kostar lika mycket eller blir dyrare än att köpa vad den nyare modellen idag kostar på rea. 55C3 går väl loss på 15-16000 idag och dippar ännu lägre i reor.

Därav detta med att trasig panel = TV:n så gott som alltid rökt. Tunregeln är att det är alltid dyrare att reparera än att köpa nytt om det är panelen som är trasig.

Enda undantagen jag märkt av från den regeln är en del yrkesskärmar. Då ligger mer av tillverkningskostnaden i andra delar. En skärm avsedd för videoproduktion kan ha mycket mer hårdvara runt om och även sådant som klimatsystem och då kanske panelen utgör mindre än hälften av hårdvarukostnaden bakom. Då kan ett panelbyte fortfarande löna sig jämfört med nyköp.

Men konsumentprylar – så gott som aldrig.