Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding
Skrivet av blunden:

Nu stämmer det ju förvisso att de faktiskt är snåla, även om de inte är korkade. Vad jag kan se på specifikationslistan för Mediateks senaste TV-SoC så är ethernet inte inkluderat. Därmed bör valet av krets handla om vad de kan köpa billigt i stora volymer, inte om något behov av nya kretsuppsättningar.

Japp. Tror det är någonstans för 2021 är 200+ miljoner TV-apparater globalt där Samsung och LG står för hälften. Så säg att Samsung ska bygga 50 miljoner TV-apparater och det kostar att addera och ändra på PCB:erna. Har ingen aning om vad det kostar dem med ett gigabit-chip. Men vet att på som chef på den här nivå där dessa beslut fattas, så vinner man inga bonusar och gör inga karriärsprång på att öka kostnaderna. Särskilt som enda motivationen är goodwill mot ett litet gäng PC-fnattar som streamar fultankad film via Kodi men också är lite för bekväma för att arbeta sig runt problemet.

Av Laxpudding

Ungefär så som @edson skriver. C-serien har inget i bildkvalitet som är över A80J och A80J är inte så markant bättre heller. De skillnader som finns i spelläget är inte så mycket att C-serien är tydligt bättre, utan mest erbjuder gamer-flörtande funktioner för spelande där Sony:s spelläge är Sony som vanligt fast med lägre latens.

Av Laxpudding
Skrivet av Lejon83:

Mån och mån, jag tycker att jag gjort ett bra jävla köp, snarare ett kap på en tv som har en bra bild och lite till. Inte så att jag sitter här och försöker få andra att köpa en sån, upp till var och en. Som jag skrev förut så handlar det om att ha en android tv som har en bra bild och i detta fallet så har den det.

Mitt tips till dig som är ny på forumet är att istället för att försöka köra över och tillrättavisa alla med hur jävla bra köp du gör, ta tiden med att istället sprida en genuin glädje. Berätta för de som är nyfikna hur du använder din PUS9006 för att fortsätta vara nöjd.

Av Laxpudding
Skrivet av Lejon83:

Fast du har inte haft en Pus9006 antar jag? Bilden är extremt bra.

Jag har arbetat med PUS9006 och utbildat personer i att kalibrera på just en PUS9006. Det är bra TV som i teknisk kvalitet befinner sig där precis smack i mittenklass. Bättre än det stora utbudet av basmodeller på de flesta punkter. Men också sämre än ett fortfarande vidlyftigt utbud av apparater vilka är markant bättre. Särskilt när det kommer till HDR och kontrastförhållande, till exempel Philips OLED-modeller.

Det du beskriver med "extremt bra" är annars klassisk "buyers bias" eller post-purchase rationalization. Frågan du ska ställa dig själv är varför du är så väldigt mån om att inför omvärlden försvara vilka himla bra val du har gjort?

Ja, du retoriskt då. Då behöver inte svara i tråden eftersom diskussionerna handlar om TV-apparater. Inte om köparnas personlighetsdrag.

Av Laxpudding

Försäkringar mot barn som kastar saker tror jag inte butikerna är helt med på att sälja. Brukar vara mer avtal kring tekniska problem. Det är nog snarare din reguljära drulle/allriskförsäkring som täcker de flygande leksakerna.

Av Laxpudding

Köpa något enkelt och billigare till den dag det slutar flyga maracas kors och tvärs genom rummet?

Annars är frågan om vad det var för TV innan? Påfallande ofta är den gamla TV:n en rätt ljusklen sak med kasst reflexfilter som tydligen fungerande ändå.

Av Laxpudding

Handlar om krav, situation och användning. En Q90T har helt andra förutsättningar till bildkvalitet är Philips "The One". Men det förutsätter att man använder i TV:n situation och med det källmaterialet som låter de förutsättningarna komma fram.

Man kan använda båda apparaterna på ett sådant sätt att den skillnaden sällan eller aldrig blir uppenbar. Mest handlar det om att en del användare är så pass kravlösa att de aldrig lägger märke till de skillnader som andra direkt kan peka ut.

Detta är en del av den där nöjdhetsparadoxen som förbryllat så många så länge. Likt att toppklassmodeller möts av kritik och användare som har synpunkter och bara är 3-av-5-nöjda. Trots att de köpt den objektivt kanske bästa TV:n på jorden har de krav och förväntan bort vad som faktiskt existerar. Medan andra plockar hem betydligt enklare TV-apparater, kör dem i kartongläge och är alldeles 5-av-5-helnöjda.

Säger förstås ingenting om kvalitetsskillnaden mellan TV-apparaterna. Men väldigt mycket om hur människor fungerar.

Av Laxpudding
Skrivet av Lejon83:

Så med andra ord ska man köra med Optimal auto gaming, eller vad säger du?

Ifall du tänkt köra xbox på den anslutningen så är det det rimliga valet eftersom den inställningen verkar krävas för att VRR ska fungera.

Av Laxpudding

Syftet brukar vara att man vill strömma fultankad film via transcoding genom Kodi etc. Då kan man nå 100+ Mbit för 4K-filmer. Vilket man kan nå genom välplanerad Wifi, även om det förstås alltid har bristande tillförlitlighet.

Eller strömma via separat box/htpc etc. som har gigabit Ethernet. HDMI till TV:n.

Men vissa vill lösa detta via TV:n istället.

Ifall TS bara vill ha högre hastighet utan detta specifika 100+ Mbit-krav på just transcoding så är det såklart att gå över ån efter vatten man inte behöver.

Annars, roligt med tre svar på Swec som ifrågasätter just varför man vill ha 100+ Mbit på Ethernet. Brukar annars alldeles tvärtom med mumlanden om att TV-tillverkarna är snåla och korkade för att de inte ser behovet. När jag förklarar att kommersiella tjänster för streaming sällan är mer än 20–25 mbit i värsta fall och att tillverkarna inte riktigt ser transkodning-användarklicken som betydande för att ta fram nya kretsuppsättningar till 150 miljoner nya TV-apparater, då är jag budbäraren som bli tjärad och fjädrad.

Av Laxpudding

Med "best bicture settings" brukar det betyda att en stor del av den extra processningen, brusfilter, interpolering och allmänna så kallade enhancers inte fungerar eftersom själv poängen med låglatenslägen är att minska all denna extra bildprocessning som tar tid.

Alltså bara ett sätt att beskriva att spelläget stänger av allt jox man inte behöver i spelläget, vilket ur tillverkarens synpunkt är "Perfect picture jada-jada"-funktionerna man ändå inte vill använda i spelläget eftersom de går emot syftet med ett spelläge till att börja med. Bara att Philips bygger sin reklam på hur deras P5-kretsar skapar den perfekta bilden. Då blir det du läser en liten friskrivning från att man stänger av allt genom att prioritera spelfunktioner.

Med andra ord: allt är precis som väntat.

Av Laxpudding

Har inga förslag, men tänker att du kan få bättre gensvar och fler att läsa tråden – inklusive de som kanske redan har en lösning.

Ifall du ändrar rubriken till något mer beskrivande och läslockande. "Problem med usb Samsung tv" låter mer som att tråden är en av alla tusen "...äuasch, ännu en som istället borde ringa kundservice eller reklamera TV:n för att deras USB-portar krånglar..." än att det finns en rätt så intressant och teknisk diskussion bakom.

Och du har ju inte problem med USB:n till att börja med. Du letar efter ett sätt att förbättra din TV. De diskussionerna är alltid roligare att läsa även om man själv inte söker svaren.

"Letar efter Gigabit Ethernet-dongel till min TV"
"Hur får jag snabbare nätverk på min TV?"

..och så vidare

Av Laxpudding

Oklart vad den inställningen gör exakt. Man måste bli detektiv.

Är "optimal" och "optimal auto" knuten till eARC/ljud-inställningarna? I sådana fall kan förklaringen vara att "optimal" förutsätter en fast signalfrekvens, då ljud och bild skickas tillsammans över HDMI i datapaket. Med VRR kommer frekvenserna variera hela tiden och då kanske Philipsens kretsar inte längre klarar av att hålla mer komplexa ljudformat över eARC. "optimal auto" torde i sådana fall stänga av VRR och ta bort VRR från EDID så att Xboxen rödmarkerar VRR.

Av Laxpudding
Skrivet av SirMacke:

Tanken var att slippa externa enheter, men ska testa med strömlöst/nollställa.

Och detta du och så många andra upplever är exakt och precis nackdelen med den strategin.

Försöker inte omvända dig utan skriver mer generellt för alla som läser tråden. Har varit några dussin liknande frågor senaste månaderna om problem på sitt specifika exemplar. Disney+ verkar ha en del växtvärk.

Väljer man att köra Smart-systemet i TV:n hänger tillförlitligheten på den enskilda TV-tillverkaren och den hårdvara de en gång valde för massproduktion. I TV:n är smartfunktionerna endast är en av väldigt många funktioner vilka måste till för att en TV ska bli en TV.

Sony AG9:n är från 2019 (står sig än idag i toppklass i fråga om bildkvalitet) vilket innebär att mediachip är från 2018 och alltså fem år gammal. Med åren minskar TV-tillverkarnas vilja och förmåga att hålla tekniken ajour och reda ut buggar, inklusive hur de kommunicerar med app-makarna/tjänsteleverantörerna om att lösa buggar – om det ens är möjligt. Där går prioriteten till 2022-modellerna först, 2021-modellerna i andra hand och så vidare.

Tjänsten/appen i sin tur måste prioritera hårdvaruplattformar när de buggfixar och då får en fem år gammal teknikplattform med kanske bråkdelar av procent i användarbasen naturligtvis en lägre prioritet.

AppleTV, Chromecast, Nvidia Shield med flera är byggda för en enda sak och att göra det den ska så bra som möjligt. Stor spridning, stor användarbas och de är alltid aktuella. Överst på priolistan. Där fixas problemen först och oftast innan app/tjänst genomför ändringar. Högst rimligt sitter utvecklarna på just AppleTV, Chromecast och Nvidia Shield när de faktiskt testar sina ändringar i koden.

Men då måste man också acceptera en extra pryl.

Av Laxpudding
Skrivet av SirMacke:

Nästa är att nolla Tvn, någon som känner igen problemet?

Ja, detta är väldigt vanligt. Har inget specifikt med just din TV att göra och det finns ingen "tryck-på-den-knappen"-lösning, utan det är helt typiskt krångel som kommer av den specifika tjänsten/appen i kombination med alla hundratals (om inte tusentals) hårdvaruplattformar som förväntas köra denna tjänst/app.

En strömlös natt följt som första försök, följt av en återställning av TV:n kan vara lösningen. Men även då händer det att krånglet fortsätter då just den hårdvaran man har i sin TV ligger längre ned på prioritetslistan över tjänstens/appens lista med buggfixar.

En del löser problemen mer långsiktigt genom att välja en plattform som är stor och betydande så att den hamnar överst på prioritetslistan när hårdvarutillverkaren och tjänsteleverantören tillsammans försöker lösa de problem som kommer. Till exempel AppleTV eller Chromecast. I den mån dessa måste nollas slipper man också nolla hela TV:n.

Av Laxpudding

Ju äldre Philips, desto mer godtycklig och kokobäng är den i färgerna. Moderna Philips är mer subtila och mer genomtänka så att man slipper morotsansikten och att det ser ut som att någon har tänt eld på Dolly Partons peruk. Båda kommer vara annorlunda mot vad du har. Den nya Philipsen kommer dock vara mer som du är van med.

Av Laxpudding
Skrivet av Jzäta:

Handlar det om signalen in i butiken?

Japp.

Av Laxpudding

Sony XD70 är inget särskilt och en basklass de inte längre håller. Sony höll även deras enklaste modeller på vettiga nivåer i fråga om färgkorrekthet. Självklart är det en 60 Hz-panel på Sonyn. Finns inga 50 Hz-paneler.

Philipsen är modernare och roligare med 120 Hz-panel och 4K/120 om du ska spela spel.

Mycket handlar om vad du är van med sedan tidigare. Har du haft en vettig Sony innan kan XD70 vara en fortsättning för minimal kostnad.

Av Laxpudding
Skrivet av Xenedras:

Har nu testat båda lägena en längre tid. Kör jag fram spelskärmen på tv’n när jag kör monitorläge så ändras hz med mina fps. Betyder inte det att vrr faktiskt fungerar även i det läget? För helt ärligt märker jag ingen skillnad i lägena mer än att monitorläge har bättre färger.

Att FPS och Hz ändras med varandra betyder att VRR är igång. Detta är inte samma sak som att VRR faktiskt fungerar problemfritt. Däremot kanske Monitor-läget fungerar bättre nu – snarare än i höstas när jag testade på den då purfärska 807:an. TV-tillverkarna är rätt måna om att fixa fel åtminstone första tiden efter lansering. Eller att spelet du jämför ger en viss respons där krånglande VRR inte är lika tydligt. Eller att du helt enkelt ännu inte observerat de problem som kanske finns kvar.

Av Laxpudding

Observant där @nu1mlock – jag är så van med beskrivningar av krånglande hårdvara att jag automatiskt svarar därefter när det i själva verket kan vara ett normalt beteende.

Och ja, 2016-modellerna är inte alltid klockrena med hur HDR fungerar. Eller ens tydliga, annat än att inställningar ändras, när man kör HDR. HDR under Windows är ytterligare ett lager av oklarheter som man behöver lista ut hur det fungerar i kombination med övriga prylar likt TV:n, men också mjukvaran man använder.

Av Laxpudding
Skrivet av Cihanito:

Känner du till någon bra kabel som jag kan köpa i Sverige?

Vänd dig till en ÅF som pratar rätt språk och beskriver kabeln som DP8K-certifierad snarare än att enbart babbla versionsnummer och repetera vad som står i specen. Tyvärr är DP:s certifieringen inte lika långtgående och verifierbar som med HDMI Ultra High Speed, utan man får lita till tillverkarnas och butikernas löften.

Möjligt att det blir lika bra – jag hoppas det i alla fall – certifieringsnivå på DP-kablar när DP40 och DP80-specifikationen realiseras.

Den jag använder själv är den DP8K-kabel jag köpte för den här artikeln för flera år sedan: https://www.sweclockers.com/artikel/27577-teknikstund-valj-ra... och det är en vanlig Deltaco för ≈150 kr som nog går att köpa i de flesta butiker.