Vinklar, reflexer och ljus

Acer XR341CK är med sin IPS-panel väldigt typisk för just IPS-paneler. Det vill säga att i vinklar behåller den färger, tonkurva och ljusstyrka i väldigt hög utsträckning. Däremot tappar den i svärta som blir ljusare och blåare. Detta yttrar sig främst i de undre hörnen där den blå svärtan kryper in ju närmare skärmen du flyttar dig. Fast så länge du sitter på en armlängds (cirka 50 cm) avstånd märks inte detta särskilt mycket.

Acer_XR341CK_reflex_1.jpg
Acer_XR341CK_reflex_2.jpg

Den lätt välvda formen kan här hjälpa till att rikta om panelen så att kortsidorna inte kommer för snävt i vinkel. 34 tum 21:9 är 87 centimeter på diagonalen. Annars tänker man inte så mycket på den välvda formen då den är mild. Rejält böjda skärmar kan spöka till det för hjärnan med att konkava linjer och former men hos XR341CK blir det mest en liten detalj.

Lätt välvd kan vara en fördel

Med så pass stor bredd på skärmen är det lätt att uppfatta att ett eller fler av hörnen är lite ljusare än de andra När vi kontrollerar detta visar det sig vara precis på gränsen för ett normalt skrivbord där du sitter ungefär en halv meter från skärmen. Är inte kroppshållningen exakt rätt hamnar man i en svag vinkel och man får effekten av att en hörnet blir ljusare.

Kliver du utanför skärmens kanter blir den uppljusade svärtan väldigt tydlig och detta kallas ofta för ”IPS Glow” men begreppet används löst för att beskriva lite olika saker. Alla paneler förändras på något sätt i vinkel och vad som stör är mest en fråga om vad man är van med sedan tidigare.

Acer_XR341CK_glow.jpg

Går du till extrema vinklar bryter sig en gul hinna in över panelen.

Acer XR341CK har i alla fall väldigt lite av det som är ”IPS Glow” av den värre sorten. En gul hinna som kryper in över bilden i vinklar och då även i ett mörkt rum. Vi kan få fram en del av detta i extrema vinklar som ingen med sunt förnuft använder ihop med en skärm i hopp om bra bild.

Som skärm betraktat är det en jämngod färgåtergivning och god uniformitet. Vi tappar lite ljus mot kanterna till med det är allt som går att peka ut som ett synligt problem. Rätt placerad och rätt inställd är Acer XR341CK kapabel till pålitlig färgåtergivning.

Då är det betydligt större svårigheter med reflexfiltret som kan beskrivas som halvmatt. Vi kan inte spegla detaljer men får synliga konturer runt objekt som speglas. Filtret är inte bra på att hantera sekundära reflexer från exempelvis vita väggar omgivning. Detta kan få skärmen att verka lite lätt disig i en upplyst miljö.

Acer_XR341CK_reflex_ljust_rum.jpg
Acer_XR341CK_reflex_matt.jpg

Vi var inte helt nöjda med hur det fungerade på redaktionens kontor med lampor tända och dagsljus in genom fönstret. Svärtan påverkas ganska tydligt av detta som får en brunorange hinna över sig. Hinnan är omgivningsljuset som har en betydlig varmare färgtemperatur, 2 700 Kelvin, jämfört med skärmens ljus som ligger kring 6 500 Kelvin beroende på hur väl korrigerad den är.

Mot denna hinna ser man konturerna från sitt eget huvud mot reflexerna från den vita väggen bakom. Skärmen presterar betydligt bättre i mörker och med dämpad belysning. Där finns inget av den hinna eller grynighet som drabbar många helt matta skärmar.

Ljusstyrka med risk för spoltjut

Panelen mäter ett kontrastförhållande på 1 100:1 och detta sjunker endast en gnutta när vi justerar skärmen för mer korrekt färgåtergivning. Regleringen av lysdioder sker utan PWM, pulsbreddmodulering och är därför flimmerfritt.

Brightness

Ljusstyrka

100

340 cd/m2

80

285 cd/m2

51

200 cd/m2

37

160 cd/m2

24

120 cd/m2

11

80 cd/m2

0

43 cd/m2

När vi sänker ljusstyrkan börjar skärmen ofta – men inte alltid – ge ifrån sig ett biljud, ett svagt tjutande. Frekvensen på ljudet varierar med nivån på Brightness-reglaget. Det börjar som ett surrande med reglaget kring 50 och ökar i frekvens för att kring 20-25 bli till ett tjutande. Ju lägre ljusstyrka, desto högre frekvens på tjutet

Acer_XR341CK_reflex_3.jpg

De här ljuden hörs i ett tyst rum och kan leta sig igenom surret från ett arbetande grafikkort. Framför allt lär det störa ifall du tänker dig lugna kvällsessioner framför skärmen.

Fast vi upptäckte också att skärmen kan vara helt tyst även med sänkt belysning. Lösningen? Kör i 60 Hz. Kör du 75 Hz tjuter den med sänkt belysning. Kör du i 30 Hz tjuter det också med sänkt belysning.

Men det ska sägas att det inte var helt konsekvent när skärmen ville tjuta eller inte. Hur som helst. Vi konstaterar att detta är ett problem. När skärmen tjöt blev tyst i de fall vi växlade till 60 Hz. Men det gick också dagar där vi kunde köra reglaget på låga värden utan minsta pip.