Inlägg

Inlägg som anogr har skrivit i forumet
Av anogr

Angående cykellyse så ser jag två alternativ - svag belysning för belysta vägar med syfte att synas av andra och stark belysning om man cyklar i helt mörker. Jag vågar säga att majoriteten av alla cyklister förstår inte att lyset ska lysa neråt så att man inte bländar mötande cyklister.

Av anogr

Den pryl som jag har skänkt mest glädje var en Amiga 500 som jag köpte ca 1988. Den drog igång mitt intresse för datorer på allvar och fick mig att välja yrke som programmerare.

Innan dess hade jag en Commodore 64 som nog skulle hamna på andra plats. Av mer moderna prylar så var köpet av en Ipad gen 2 bäst.

Av anogr

Villapriser vs. bostadsrättspriser?

Varför är priserna på bostadsrätter så höga om man jämför med villapriser? Om man jämför priset och månadskostnaden för en villa och en bostadsrätt och jämför per kvadratmeter så känns priserna för bostadsrätter väldigt höga.

Jag förstår inte varför. Med en villa så ingår parkering, egen tvättstuga, förråd, uteplats mm med begränsad insyn från grannar. Köper man en elbil så är det enkelt att installera en laddare.

Med en bostadsrätt så måste man följa föreningens regler, man kan inte spela musik eller se film på hög volym, man riskerar att ha grannar som stör och som SVT rapporterar om idag så finns risken för bedragare i styrelsen som kan tvinga hela föreningen i konkurs så att man förlorar hela sin insats.

Ofta är villaområden dessutom betydligt lugnare än bostadsrättsområden.

För mig är en villa värd väldigt mycket mer än en bostadsrätt men när man kollar på prisutvecklingen så ökar ofta bostadsrätter mer i pris. Prisskillnaden kan vara lite svårt att jämföra då villor och bostadsrätter ofta ligger i olika områden men bostadsrätter känns väldigt dyra.

Av anogr

Att dricksa eller inte

Nu har jag ätit ute och sett hur restaurangernas betalterminaler försöker få en att dricksa. För länge sedan gick det inte dricksa med betalkort, sedan fick man ange totalbelopp medan nu finns det några knappar för olika procentsatser. Alternativet "Ingen dricks" finns inte men man kan klicka på "Fortsätt" istället.

Jag är emot dricksandet av två anledningar. Dels för att restaurangerna borde vara ansvariga att betala lön till servitörerna, och dels för att jag vill behandla alla lika och det känns orimligt att börja ge dricks till alla yrkesgrupper, speciellt nu när vi inte längre använder kontanter. Att terminalerna inte har alternativet "Ingen dricks" tycker jag är fult och gör mig extra tveksam att stödja systemet.

Men jag känner mig obekväm att inte ge dricks när servitören eller ens vänner vid bordet tittar på. Så obekväm att jag inte lockas av att gå ut och äta på samma sätt som förut, faktiskt.

Vad tycker ni om detta? Brukar ni dricksa? Vill vi gå åt samma hålla och skapa en drickskultur som i USA?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av anogr

Generellt är det bra att byta jobb som utvecklare för att få mer erfarenhet. Olika företag kan se helt olika på IT-utveckling.

När det gäller lönen så kolla upp vad som är en marknadsmässig lön och lägg dig inte under den. De stora lönelyften får man när man byter jobb så du måste ligga över snittet när du byter för att inte hamna för långt efter om något år.

När det gäller teknikval så blir ditt CV bättre om du arbetat med många olika tekniker. Rekryterare och chefer förstår sällan att en person som jobbat med en enda teknik får djupare kunskap än en person som jobbat med många olika tekniker.

När det gäller företaget så försök göra en bedömning hur väl de behandlar sina anställda. Finns kollektivavtal? Tjänstepension? Förväntar de sig obetalt övertidsarbete ofta?

Första veckorna kan vara lite tyngre men våga ställa frågor när du är ny så kommer du snabbt in i arbetet.

Av anogr

Vad debitersr ni för timpenning?

Precis som tråden "Vad har ni för lön?" så vore det intressant att höra vad ni som arbetar som konsulter debiterar per timme. Ange alltid exkl. moms. Jag har fått intrycket att timpenningen kan variera stort för liknande uppdrag.

Det är intressant att höra vad ni gör, vilken erfarenhet ni har, bransch, längd på uppdraget, heltid/deltid, på plats, distans eller hybrid, och ort.

Gärna även hur ni är anställda. Med fast lön, med eller utan bonus, eller om ni får exempelvis 80% av intäkterna eller om ni kör eget bolag.

Det kan också vara intressant om uppdraget faller under ett ramavtal eller om priset har förhandlats fram för just det uppdraget.

Jag kan börja. Jag har arbetat 24 år som utvecklare och IT-arkitekt och haft 1000 kr/timme på mitt senaste uppdrag som lösningsarkitekt. Heltid, hybrid utanför Stockholm inom telekom på kontrakt som legat på 3-6 månader men som förlängts några gånger. När jag fick uppdraget så hade jag fast lön på 68k utan bonus och dåliga förmåner men jag har slutat och kör eget istället idag.

Just nu verkar det svårt att hitta uppdrag. Många konsulter som sitter på bänken.

Av anogr

De blir sjukt dyra. 13,5" Surface Laptop 6 med 32 GB RAM och 1 TB SSD kostar $2399. Det kan jämföras med 14" Zenbook OLED som kostar $1299. Samma processor, ungefär lika stor skärm, men Asus har OLED men Windows 11 Home.

Av anogr
Skrivet av talonmas:

Skulle ändå rekommendera att ge Mac en ny chans. Underbar för utveckling. Du får helt enkelt inte en kraftfull och samtidigt tyst dator med Intel för tillfället.

Personligen gillar jag annars Lenovos X1 carbon-serie när det kommer till bärbart.

Jag har använt Mac så jag vet vad jag får. Den stora anledningen att jag undviker Mac är att jag använder snabbtangenter hela tiden och de sitter i ryggmärgen. Det är svårt att hoppa mellan Windows och Mac och behöva börja tänka på vilka snabbtangenter jag ska använda.

Av anogr

Jag gick in på Dells hemsida för bärbara datorer och började filtrera - Windows 11 Pro, 32 GB minne 1 TB SSD och max 14" skärm (jag vill som jag nämnde ha en lätt dator då jag sällan använder den inbyggda skärmen). De säljer en sådan dator, en Dell Precision för 43 000 kr - och då är det förra årets processor. Känns sjukt dyrt.

HP hade tre sådana datorer för 25-26k. Kändes mer rimligt även om de också har en äldre processor och en tråkig 60 Hz lcd-skärm som bara har 1920x1200 pixlar. Men 3 år på-plats-hjälp är bra.

Men jag undrar om inte Asus Zenbook vore det bästa valet. Modern ultra 9 processor + högupplöst OLED-skärm för 20,5k. Det jag oroar mig för är kvaliteten och hur lång tid det tar att laga om den går sönder. Det kanske går fortare att köpa en ny och sätta upp utvecklingsmiljön igen än att vänta en arbetsdag för att HP support ska laga den.

Av anogr

Bärbar jobbdator för programmering

Jag är egenföretagande konsult och planerar att köpa en ny bärbar dator för utveckling. Jag trivs inte med Mac så Macbook går bort. Jag är inte jätteförtjust i Windows heller men brukar använda WSL. Jag behöver Windows 11 Pro så att datorn går att ansluta till kundernas nätverk.

Jag använder oftast extern skärm, mus och tangentbord så de inbyggda är inte jätteviktiga men jag lär se lite filmer på kvällstid på den inbyggda skärmen så OLED vore trevligt men inget måste. Jag vill att datorn ska vara tyst, ha minst 32 GB minne och minst 1 TB SSD. Den får gärna vara lätt då jag cyklar med datorn i ryggsäcken. Kvalitet är viktigt då jag inte vill att datorn går sönder och det dröjer två veckor att få den lagad.

Vilka märken/modeller borde jag kolla på? Sweclockers recenserade just Asus Zenbook 14 OLED och den finns med Intel Ultra 9 och Windows 11 Pro. Finns det andra märken som har mer lämpliga datorer? Jag undviker kinesiska företag så Lenovo går bort.

Av anogr
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Helt ärligt så är jag sugen på att köpa en Macbook Air M3 15" som underhållningslaptop för film, youtube plus lite annat. Jag gillar inte att min existerande ej är tyst samt att laptopen för detta ändamål är över 10år gammal.
Vi pratar då ca 25 000kr för en Macbook för ändamålet, steget upp till 16" Macbook Pro är ca 37 000kr.

Det blir för mycket, bra tanke, men för dyrt för mig. Frågan är dock om Macbook Air är tystare än pro? I filmdatorn ovanför vill man ha en knäpptyst dator, men kanske kan man styra fläkten på pron så den blir tyst.

Jag själv köper nog en mac mini M3 när den släpps, då kan jag fjärrstyra denna och ha tillgång till en mac överallt. Och vi pratar nog om 10 000kr, inte 25 000kr som för Macbook air, eller 37 000kr för Macbook Pro.

För film passar OLED-skärm bättre, speciellt om du sitter i ett mörkt rum. Jag köpte en billig Windows-laptop för 7k för tre år sedan med en OLED touchpanel. Jag drog ner prestandan till tyst läge för att slippa höra fläkten. Jag använder den till streaming, slösurf, mejl och Word. Aldrig märkt av att prestandan är dålig. Touch använder jag inte så ofta men tillräckligt ofta för att jag känner att jag valde rätt.

Till min arbetsdator gör jag helt andra val. Då ska det inte vara touch och då ska prestandan vara mycket bättre.

Av anogr
Skrivet av Llorona:

Android har ju länge haft bäst prestanda/komponenter på många delar av telefonerna.

Konstigt de inte satsat på snabbare inladdning av appar och allt sånt. Är ju det, batteritid och skarp skärm som vanliga användare tycker är "prestanda"

De jobbar med det också.

https://swedroid.se/senaste-art-erbjuder-upp-till-30-procent-...

Av anogr
Skrivet av Programmeraren:

Man kan fortfarande läsa dagligen om hur äldre personer lurats logga in med bankid och på så sätt gett tillgång till sina bankkonton som tömts av bedragare. Det jag inte förstår är hur det fortfarande är möjligt?

Det att man måste skanna en QR-kod med den mobil som används för att verifiera ett bankid med PIN-kod eller fingeravtryck är ju ett smart och elegant sätt att göra det omöjligt att logga in någon annan än sig själv. Så hur är det då möjligt att bedrägerierna med bankid fortsätter så mycket? För vad jag vet är det få banker som tillåter inloggning utan bankid numera. Vad är det jag inte har förstått? 😊

Jag såg förresten något för en tid sedan om att möjligheten att använda bankid utan QR-kod kommer upphöra nu i vår. Vad jag vet är det få som inte redan implementerat det och jag förstår inte varför det varit möjligt att vänta med det så här länge. Det borde gjorts omöjligt att använda bankid utan QR-kod för längesen! Men frågan är som sagt vad som gör bedrägerierna möjliga fortfarande?

Personligen tycker jag att det är för liten skillnad mellan identifiering och signering. Det är för enkelt att använda BankID och det borde skickas SMS och liknande för 2FA - "Är du säker att du vill överföra 100.000 kr till x? Du kan inte få tillbaka pengarna om du trycker OK". Bankerna bör hålla på tveksamma transaktioner i 3 dagar och kräva nytt OK från kunden.

När det gäller QR-kod så läste jag i somras om bedrägerier över videosamtal där de fick skanna QR-koden i videon.

Av anogr
Skrivet av SueCia:

[...] Dessutom hade restaurangen börjat med ofoget att ge en terminalen och säga "ange totala summan och sen slår du pinkoden"... Drickskulturen har kommit till våra småortsrestauranger till slut..
Tycker egentligen inte prisökningen är det värsta, utan förväntan på dricks, oerhört osmakligt...

Jag tycker också att det är en tråkig utveckling med drickskulturen. Det är jobbigt när personalen tittar på när man väljer att inte dricksa. Jag drar mig lite för att gå ut och äta pga det så jag undrar om inte restaurangerna förlorar på det.

Av anogr

Med tanke på att 95 % av alla iPhones mm tillverkas i Kina så blir man lite orolig.

https://www.gizmochina.com/2023/10/23/china-produce-95-of-app...

Av anogr

Well, jag skrev att datumen är påhittade just för att du inte ska ta dem ordagrant. Jag förstår att det tar några dagar för försäljning av fonder. Och det tar ännu fler dagar att genomföra ett bokslut så att jag kan betala ut vinsten. Och 31 december kan vara en helgdag. Osv.

När det gäller skattepengar/vinstpengar så skrev jag i mitt första inlägg att pengar till skatt och lön läggs på ett sparkonto. Det är vinstpengarna, julbonus och tjänstepensionen som jag övervägde att lägga i kapitalförsäkring.

Men tack för dina svar.

Av anogr
Skrivet av DavidtheDoom:

Under kort tid så kan man likställa fondsparande som en högriskinvestering och således som gambling.

Jag vill inte hamna i en pseudodiskussion om definitionen av gambling, men däremot kan jag ifrågasätta om fondsparandet ska anses vara kortsiktigt. Om jag köper en fond i en kapitalförsäkring 1 juli, säljer den 31 december, betalar ut pengarna som vinstutdelning 1 januari och direkt köper samma fond igen och behåller i fem år. Då har jag haft samma fond i 5,5 år - en dag. Första halvåret med företaget som ägare och därefter mig personligen som ägare. Datumen är förstås påhittade men ni förstår tanken bakom.

Av anogr
Skrivet av Nouveau:

Optimerar du löneväxling? Om du når upp till de beloppen.

Bygga portfölj kan du göra förutsatt att du har grundkunskaper, gambla inte med företagets pengar. Men om du förstår all the basics med kort/långräntefonder, blandfonder, aktier etc. kan du självklart investera företagets pengar.

Jag tänker spontant att du kan förfina din process kring hela företagandet. T.ex. om du vet att du har fler kunder en viss tid på året; fördelningen mellan små/stora jobb och tiden som går emellan; etc.

Att löpande under året vara mentalt inne i att du driver business, mer än att du bara "jobbar i ditt företag" så att säga. Rika Tillsammans har gjort några poddar av mer avancerad karaktär kring hur du kan optimera som företagare.

Jag har det enkelt, jag har en kund som jag fakturerar en gång i månaden så det är inte så mycket som kan förändras. Nu har jag börjat flytta alla företagets pengar till ett sparkonto som ger bättre ränta.

Angående kapitalförsäkring, jag har sökt på Internet, jag har ställt frågan i det här forumet och jag har kontaktat både SEB och Avanza. Alla anser att det är en långsiktig sparform, men om man bortser från att aktiefonder kan tappa värde kortsiktigt så är det ingen som har kunnat motivera något annat skäl varför kapitalförsäkring inte kan användas kortsiktigt. Men som jag tolkar skattereglerna för kapitalförsäkring så är det mest gynnsamt att sätta in pengar i januari och i juli och att ta ut dem i december. Så jag väntar tills juli och sätter in ett lagom stort belopp då.

Jag ser inte fondsparande som gambling utan som investering. Visst kan det gå ner men det är mer troligt att det går upp. Gambling är tvärtom.

Av anogr
Skrivet av AllMessedUp:

Haft medarbetarsamtal nyligen där alla punkter var enligt eller över förväntan.
Därefter hade vi ännu ett samtal där man får prata lite och tjata om att få högre lön.

Det konstiga var att jag på detta möte blev placerad precis "under förväntan", dvs helt annorlunda om vad som sades på medarbetarsamtalet.

Får inte ihop det i min hjärna, fick ingen förklaring heller varför. Och inget som har påpekats förr. Väldigt ologiskt.
Kändes bara som att man ville få mig att inse att jag kommer få långt mindre lönehöjning än vad jag sade att jag tyckte jag var värd / ville ha. Typ "Förvänta dig ingen lönehöjning"...

Tråkigt, trivs med jobbet men man blev fan ett frågetecken efter detta.

Jag känner igen det där. Jag har haft olika jobb hos några svenska storföretag och upplevt många konstiga utvecklingssamtal och lönesamtal. I stort sett spelar inte arbetsinsatsen någon roll alls, lönelyftet är samma för alla ändå. Jag har bytt jobb flera gånger av just den anledningen. Exempelvis att arbeta proaktivt för stabila IT-system uppmärksammas inte alls. Däremot har jag hört många få beröm för att de löst incidenter som aldrig borde hänt från början.

Små företag är bättre arbetsgivare men det kan variera stort med vem som är chef. Att köra eget är på sätt och vis bäst.

Av anogr
Skrivet av gurkburk92:

Friskis & svettis är ett jävla skitgym.

Är I Katrineholm för en utbildning & dom har samarbete med Friskis rakt över gatan, så man får kort i 2v för 175kr.

Men herregud vilket skitgym det är. "Viktdelen" är sjukt liten. Hantlar går bara till 40kg. Skivstänger & atrapper för axelpress med skivtvång eller knäböj osv 4st mitt i rummet så man får fäktas ifall någon kör där bland annat..

Ovanpå det var min första dag här igår som att trampa in på en fritidsgård.. Kids delux..

Jag har inte besökt F&S i Katrineholm men F&S är en förening som är inriktad mot "vanliga" människor. Jag tycker det är ganska skönt att slippa stönande muskelbyggare som släpper vikterna i golvet så man får tinnitus.