Inlägg

Inlägg som anogr har skrivit i forumet
Av anogr

Min tanke är att Skatteverkets pengar får jag absolut inte riskera så de lägger jag på sparkonto. Lön betalar jag ut så fort jag har fått betalt av kunden. Det som jag riskerar är inbetalning till tjänstepension och vinstutdelning. De pengarna ska visserligen betalas ut på relativt kort sikt (inom ett år) men pengarna ska inte användas då, utan de skulle kunna placeras i exakt samma aktiefonder när de ligger på tjänstepensionskontot eller på mitt privata aktiefondskonto.

Av anogr

Hur investera företagets intäkter?

Jag har ett eget aktiebolag och jobbar som IT-konsult. Jag fakturerar en gång i månaden och betalar då ut min lön. Jag måste även betala in moms, arbetsgivaravgifter och skatter till Skatteverket vid givna datum. I slutet på året när jag vet hur bra året gått så betalar jag in tjänstepension, eventuell "julbonus" och när bokslutet är klart så betalar jag ut utdelning och bolagsskatt.

Jag har företagets konton på SEB, men insåg just att de har 0 % ränta på "huvudkontot" vilket fick mig att börja fundera på hur jag bör spara undan företagets pengar under året tills allt är utbetalt.

Ett alternativ är sparkonton. SEB har ett sparkonto med 2 % ränta och man kan få ca 3,8 % ränta om jag låser pengarna i tre månader. SBAB har ett sparkonto med fria uttag som ger 3,5 % ränta.

Ett annat alternativ är kapitalförsäkring. Då kan jag köpa aktiefonder vilket borde vara en bättre investering på längre sikt.

Hur bör jag tänka? Jag funderar på att spara undan pengar som ska till Skatteverket till ett sparkonto på SBAB och det som blir kvar lägger jag i en kapitalförsäkring och köper aktiefonder som jag sedan säljer i slutet på året. Verkar det vettigt?

Av anogr
Skrivet av hakro807:

Har länge ansett att utdelning ska beskattas som lön, dvs enligt en progressiv skatteskala. Den som varje år får några tusenlappar i utdelning betalar då en väldigt låg procent i vinstskatt, den som får ut stora summor kan räkna med en skattenivå i paritet med normala skatten för höginkomsttagare, dvs på marginalen cirka 50 procent. Detta eftersom jag anser att ett företags vinst speglar det skapade mervärde som arbetarna inte fick ut som lön och om de fått ut detta som lön skulle de betalat skatt enligt normala regler, dvs runt 30 procent.

Som egenföretagare vill jag förtydliga att utdelning i den form som kräver lägst skatt (3:12-regler för fåmansbolag) måste beskattas först med 20,8 % bolagsskatt och därefter ytterligare 20%. Dessutom ger inte utdelning någon extra sjuklön eller pension. Till sist vill jag nämna att det finns ett övre maxtak som är halva lönen. Storleken på utdelningen är alltså max 50 % av lönen.

Utdelning är mer förmånligt än att ta ut lön över gränsen för statlig skatt men skillnaden är inte så stor och om den inte fanns skulle jag inte jobba som egenföretagare. Man måste också ta hänsyn med att egenföretagare inte har inkomstgaranti eller samma A-kassa om inkomsterna uteblir.

Jag vill dessutom slå hål på myten om att skattemarginalen för höginkomsttagare är på 50 %. Den är mycket högre då du måste räkna med arbetsgivaravgifterna på 31,42% också. Dessa är ren skatt och inget annat ovanför brytgränsen.

Till sist, du skriver att "ett företags vinst speglar det skapade mervärde som arbetarna inte fick ut som lön". Det är helt fel. Vinst är avkastning på investering och risktagande. Om möjligheten till vinst inte fanns så skulle ingen ta någon risk. Jag och alla andra företagare har investerat privat kapital i företaget. Det skulle ingen göra om man inte fick avkastning.

Av anogr

Skattefrågor eget aktiebolag

Jag har startat ett eget aktiebolag som IT-konsult och snart är första räkneskapsåret slut och jag har börjat fundera på hur jag bör göra för att hålla skatten nere. Det låter kanske själviskt att skatteplanera men jag vill hellre spendera mina pengar på min familj. Allt ska vara lagligt givetvis.

Jag har tagit ut lön som ligger över gränsen för statlig skatt (613 900 kr). Lön därutöver gynnar inte min sjukersättning eller pension. Jag får ta ut max 35% av lönen i tjänstepension och av vinsten så får jag ta ut max 50% av lönen enligt huvudregeln (med 20% skatt). Jag har köpt alla prylar som företaget har behov av.

Men företaget har mer vinst än så (främst tack vare att jag har jobbat så många timmar i år). Vad borde jag göra med de pengarna under antagande att varken jag, min familj eller mitt företag har något omedelbart behov av pengarna under nästa år?

Jag ser några alternativ. Jag kan ta ut högre lön. Nackdelen är att jag måste betala statlig skatt (20%) då, men jag får samtidigt ta ut högre tjänstepension och mer vinstutdelning. Men då slipper jag betala bolagsskatt (20,6%) på lönen och tjänstepensionen.

Eller så kan jag låta pengarna ligga kvar i företaget. Som jag förstår reglerna då måste jag betala 20,6% bolagsskatt men då kan jag sätta in pengarna i en kapitalförsäkring/aktiefonder och betala ut lönen under sämre tider eller under period efter dess att jag har slutat jobba men innan jag börjar ta ut pension.

Eller så kan jag lägga in pengarna i periodiseringsfonder. De har jag dålig koll på men jag har läst att de främst är till för att täcka upp eventuellt dåliga år. Som det ser ut nu så verkar framtiden trygg och även nästa år bör gå bra.

Vilket alternativ verkar smartast?

Av anogr

Jag köpte en LG A1 OLED på 48" på Blocket för 4500 kr utan synliga repor för två månader sedan. Det är en två år gammal budgetmodell. Då kostade den billigaste 48" LG OLED ca 16 000 kr. Idag under Black Week kostar B3 och C3 11 000 kr. Det säljs ingen A3. Jag tyckte att det var ett rimligt pris då.

Av anogr
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Pekskärm is the shit år 2011. Frågan är om de tänker göra skärmen "helt vikbar" så den går att använda som surfplatta? Annars blir det mer som datorerna år 2011, en cool sak datorn hade på laptoppen som man ej använde, lite som 3D funktionen på ens tv från samma tid.

Jag använder mus och tangentbord till min PC när jag jobbar, men använder pekskärmen när jag slösurfar och streamar. Var sak har sin plats.

Av anogr
Skrivet av oggan:

Morgonens, tillika helgens, gubbgnäll går till bilhandlare och deras servicepersonal. Notoriskt otrevliga till den grad att jag undrar om det inte är så att den egenskapen anses vara särskilt meriterande i rekryteringssammanhang? Basil Fawlty framstår ju, i jämförelse, som en guru inom kundcentrerat bemötande. Och detta trots att man följer deras byråkratiska, närmast lägervaktsinspirerade, instruktioner till punkt och pricka. När jag väl håller på kan jag väl passa på att slänga fastighetsmäklare under bussen också (om än att de tenderar att luta mer åt ”sliskslajmhållet” jämfört med Belsebubs kabal vid bilservicedisken).

Trevlig helg gents!

Jag har stött på många säljare genom åren och jobbat på en storbank i några år. Min slutsats är att det är en viss typ av människor som lockas till yrken där man får provision på sålda varor och tjänster. Ju större och ju snabbare koppling mellan arbetet och tjänade pengar, desto värre människor stöter man på - speciellt om offren är generellt okunniga om marknaden. Säljarna kan vara helt okänsliga om köparen behöver produkten/tjänsten eller ens har råd med den.

"Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people"
kan behöva tillägget
"worst minds belong to salesmen"

Av anogr
Skrivet av Pirum:

Jaha, om man inte kan docka in dem till en skärm och få desktop-linux (eller motsvarande, varför inte full Windows?), vad ska man med all prestanda till? OK jag låter som en bakåtsträvare, och den prestanda som finns kommer ju förr eller senare att användas. Antar att det är svårt att ta premiumbetalt utan att erbjuda premiumprestanda visserligen, men allt fler jag känner hoppar inte på värstingmobiler, de kostar för mycket - speciellt när Wifi finns nästan överallt och ett abb på max 200 räcker för de flesta.

Men ok, bättre kamera och GPS är ju något jag kommer att väga tungt när jag nästa gång uppgraderar.

Det går att koppla Android-mobiler till USB-c och få skärm, tangentbord och mus och sedan kan man ansluta till Windows-dator med fjärrskrivbord. Jag använder det inte själv idag men skulle vilja slippa bära med mig jobbdatorn när jag ska in till kontoret.

Av anogr
Skrivet av SirMacke:

Har flyttat allt från Google Drive till OneDrive.
Ladda ner från Google och upp i Onedrive fungerar bra, även om OneDrive har lite att önska på Foto-delen.
Dock vill jag ha kvar Google Drive för säkerhetskopiering av telefonen t.ex.
Har idag 200GB som jag betalar för och vill säga upp.
Det går inte då alla foton ligger kvar.
Tror ni då att man på något sätt kan ta bort allt på samma gång?
I helvete heller, man får sitta och markera flera och ta bort.
Kul med 10.000+ foton..

Det kanske fungerar om du plockar bort ditt betalkort eller ändrar det till något ogiltigt. Borde bli autouppsagt av Google.

Av anogr
Skrivet av Pirum:

Bra tips, men det är svårt att få in farinsockret så finfördelat etc som Kellogs lyckats med. Vill inflika att jag egentligen är anhängare av osockrad müsli (fast gärna med russin, äpplen etc) men ibland vill man ju ha något extra saftigt till frukost eller kvällsmat.

Det jag nog egentligen vill klaga på är att vi har ett allt större utbud i våra butiker, men att de flesta produkterna är så snarlika varandra. Lokala butiken har typ 15 olika yoghurt från 4 leverantörer. 4 naturella, 4 jordgubb, osv, ja, det var inte så mycket att välja på. Likaså är det med "granolor", de går 13 på dussinet, etc. *hötter med näven*

Jag håller med @Dreijer och tycker att du ska blanda själv. Det säljs så mycket halvfabrikat att man glömmer bort att laga mat själv. Jag skulle nog aldrig sockra frukosten med det finns farinsocker som går att strö på tallriken. Men bara köpa lite bär, hacka lite frukt och sedan enbart köpa naturell musli är mycket godare och nyttigare än alla möjliga bärmusli och granolor som finns i butikerna.

Färska bär är ganska dyrt men köp antingen frysta bär eller helst plocka själv eller köp från bärplockare och frys in.

Av anogr

Jag tycker inte att USB 2.0 är så stort problem. 60 Hz skärm är däremot det. Känns verkligen som en budgetmobil och det märks vad man än gör på mobilen. Sedan finns det mycket bra också, men för mig är 60 Hz ett hinder från att köpa iPhone 15. Jag skulle välja antingen Android eller en iPhone 15 Pro om jag skulle köpa mobil idag.

Av anogr
Skrivet av Snorlena:

Under barndomen fick jag alltid höra: Drick dig inte mätt!!
Det sitter väl ganska djupt fortfarande och jag brukar oftast vänta med att dricka tills jag ätit upp.

Idag hör jag tvärtom, drick om du är hungrig så att du inte äter så mycket.

Av anogr

Om jag dricker vatten så dricker jag allt efter maten. Ibland dricker jag läsk och då dricker jag lite i taget.

Av anogr

Tack!

Av anogr

För att förtydliga, Google Chromescast 4k är en egen mediespelare som kör Google TV. Där startar jag alla streamingappar. Jag kommer inte använda TVns appar.

Av anogr
Skrivet av sp1k3n:

Chromecasten kan du koppla in i någon av de andra HDMI-ingångarna, den behöver inte sitta i ARC in-/utgången.

Jag vill kunna styra både TV och soundbar från Chromecastens fjärrkontroll. Då måste den väl sitta i TVns ingång med ARC?

Av anogr

Jag kidnappar tråden med nästan samma frågade då jag inte förstår hur jag ska göra i mitt fall. Jag ska koppla ihop TV (LG OLED48A1) med Google Chromecast 4k och en soundbar (inte köpt än). Alla har exakt en HDMI med stöd för ARC.

Om jag kopplar Google Chromecast till TVn så finns det ingen HDMi ARC kvar för att koppla till soundbaren. Hur gör jag då?

Av anogr

Har bankerna en tjänst för hur mycket man max kan överföra på en dag? Med Swish går det begränsa, men går det med vanliga konton?

För övrigt borde Bank-ID gör tydlig skillnad på identifiering och betalning. Typ stor rubrik och röd ram eller något liknande för betalningar.

Av anogr

Intresset för programmering gör jätteskillnad för hur duktig man blir så du kan säkert lyckas men tänk på att de längsta utbildningarna är fem år så det kommer vara stora hål kunskapsmässigt.

Det finns även andra roller. UX nämndes, men även produktägare och teamcoach där din bakgrund säkert är värdefull.

Av anogr

RH Logic 400 är också en bra stol. Jag köpte föregångaren 2001 och den fungerar hur bra som helst 22 år senare.