Inlägg

Inlägg som dorian1 har skrivit i forumet
Av dorian1
Skrivet av Fenrisulvfan:

RoboCop: Rogue City

Du måste skoja

Av dorian1

Lyfter denna tråd igen! Vad tycker ni om spelet och hur många här har klarat det? Det har rullat superfint för mig som jag nämnt tidigare. Otroligt snyggt och vackert spel (imponerad av grafiken) samt fint flyt i runt 90-100 fps med allt maxat. Har precis klarat spelet och tyckte det var ruskigt bra! Så himla dynamiskt och häftigt och liknar ingen annan titel jag spelat. Känns faktiskt tomt nu när det är över...

Av dorian1

Är det någon som testat denna? Sällan någon som skriver...sitter själv kvar på 537.42 eftersom den är stabil och funkar bra. Det enda man läser om alla drivers efter är att de medför problem och är ostabila så många hänger kvar på 537-versionerna. Man läser det på reddit osv men finns det någon här som kan delge erfarenheter eller åsikter?

Av dorian1

Är det någon som testat denna? Sällan någon som skriver...sitter själv kvar på 537.42 eftersom den är stabil och funkar bra. Det enda man läser om alla drivers efter är att de medför problem och är ostabila så många hänger kvar på 537-versionerna. Man läser det på reddit osv men finns det någon här som kan delge erfarenheter eller åsikter?

Av dorian1
Skrivet av Zwaaaap:

Finns det något test där grafikkort jämförs mellan olika tillverkare med avseende och ljudnivå?

Det finns det ett flertal om du googlar eller kollar youtube videos. Men kollade här på Sweclockers test av 4070 och 4070 ti och det är ingen skillnad i ljudnivå. De brukar ju mäta den i sina recensioner. Men mellan olika tillverkare finns inte här. De korten som har dual-bios är ju att föredra i så fall som ASUS t.ex där du har ett "tyst" läge. Gigabyte brukar låta mer för de har en väldigt aggressiv fläktkurva på korten.

Av dorian1
Skrivet av Zwaaaap:

Okej, och TUF korten är mycket bättre?

Spelar i 1440p men tänker att det kanske är bra att köp ett graffikkort som klarar 4K om man vill byta skärm.

TUF-korten är både mycket mer välbyggda samt tystare. Det är bra kvalitet på dem. De har även Dual-bios funktion och har för mig att Ventus korten har backplate av plast.

Men har du råd så kör på 4080. Det är ju kraftfullare och ska du spela i 4K så är det mer lämpat för framtiden även om 4070 ti klarar 4K bra. För endast 1440p så är 4080 overkill. Då presterat 4070 Ti grymt bra.

Av dorian1
Skrivet av Zwaaaap:

Är det samma dBA för 4070 som 4070 Ti?

Det kan du kolla i Swec test men aningen högre på Ti kanske men marginellt i så fall. Det är fortfarande ett väldigt tyst kort.

Av dorian1

4080 FTW!!

Av dorian1

Låt mig ge dig mitt perspektiv på detta Jag själv har just TUF 4070 Ti OC och är grymt nöjd med det! Hade också 3070 innan och det är stor skillnad mellan dem! Detta är ett underbart kort för 1440p. Går väldigt tyst och svalt och presterar grymt bra! Kör också Alan Wake 2 nu med alla inställningar på max inklusive RT osv tillsammans med DLSS och framegen och allt flyter fint i runt 80-90 fps med grym grafik. I alla andra spel har jag alltid typ 100+ fps. Det kortet kommer räcka länge i 1440p oavsett.

Det nya superkortet är ju inte säkert att det får exakt allt du skrev. Det är en läcka men vi får se. Det kommer inte ge en jättestor skillnad i prestanda eftersom VRAM inte kommer märkas någon skillnad än så länge och inget som förbättrar prestandan. Sen om minnesbussen är större så kommer inte heller det märkas förutom lite om du kör i 4K och allt maxat. 3080 har bredare minnesbuss än 4070 ti men presterar en del sämre. Sedan så kommer inte kortet i januari utan det är då de ska presentera det så det lär hamna i butiker några månader senare. Så du kanske får vänta till mars förmodligen eller så.

Jag hade kört på kortet du köpt eftersom du fick det till bra pris + Alan Wake och om du känner att du vill ha mer kräm några månader in i nästa år så antingen köpa det nya Super kortet då eller ett lätt beggat 4080 som är bättre än det om du säkert får då för en bättre slant.

Av dorian1

Det finns videos på youtube där de jämför både. Det stämmer inte att XTX klår 4080 i ren prestanda. Finns en ny riktigt bra video på youtube där de jämför. De presterar väldigt likvärdigt i de flesta spel. 4080 lite bättre i många. Bara i Warzone som XTX klämmer ur fler fps av nån anledning. Jag skulle tagit 4080 alla dagar i veckan.

Det är ett riktigt bra kort! Presterar bättre eller likvärdigt som XTX, slår du på RT och DLSS osv så har inte AMD nåt att sätta emot. Det är stabilare med drivrutiner, svalare, strömsnålare. Även bättre för videoredigering om man vill hålla på med det. Det enda är att AMD har överdrivet mer RAM men det är inget problem. 16 GB räcker gott å väl! Är det bara 1400 kr emellan så kör på 4080 skulle jag säga!

Av dorian1
Skrivet av BrorSnor:

Tack så mycket för svar!
Det var lite så jag tänkte, att om några år kanske uppgradera resten av komponenterna också och då vid det tillfället köra ett nytt matchande grafikkort. Ett begagnat 3070/3070 Ti eller 3080 känns lite lockande för tillfället. Får hålla koll på begagnat marknaden och se om det dyker upp nåt.

Nemas

Ja precis! Beggat 3070ti eller 3080 är nog bästa valet! Lycka till

Av dorian1

Dyrt för ett ventus när det gäller 4070 ti. Har sett TUF-korten för exakt det priset för några veckor sedan. Beror på om du spelar i 1440p eller 4K? Spelar du i 4K så är 4080 ett bättre alternativ pga kraften samt högra VRAM men för 1440p så är 4070ti grymt. Då skulle jag säga att spar de 3000 kr till nåt annat istället.
Det funkar bra med 5600x

Av dorian1

Jag skulle köpt ett beggat 3080 eller ett billigt 4070. Starkare än så blir det nog lite flaskhals. Du kommer nog få flaskhals i vissa titlar även med dessa kort. Ett 3070 kanske kan vara vettigt. Köp ett starkare när det väl är dags att uppgradera andra komponenter. DLSS får du med 3000-serien också men 4000-serien har nyaste versionen av DLSS så lite förbättrad.

Av dorian1

"7900 XT i linje med RTX 4080" Det påståendet är väl helt fel? 7900 XTX är väl ungefär som 4080? 7900 XT kan väl jämföras mot 4070 Ti ungefär.

Av dorian1

Håller med ovanstående! Du har ju rätt bra grejjer så absolut 1440p. Hur viktigt är det med bildkvalitet/färger för dig? En IPS ger ju mkt finare och färgrik bildåtergivning. Kör själv 27" i 1440p IPS panel med 165hz och G-Sync. Tycker det är en magisk kombo.

Av dorian1
Skrivet av h-u-g-o01:

Okej! Kollade runt på lite videor och det verkar ju faktiskt som att det i snitt blir bättre prestanda på nästan alla spel med 6700-xt plus att den har 12gb vilket känns lite mer "futureproof". Den verkar ju nästan vara på samma nivå som 4060 ti men för samma pris som 4060. Nu är jag riktigt kluven haha. Men du hade valt 4060 ändå?

AMD rekommenderar 600w nätagg för det kortet. Dock så klarar du dig nog på 550w även om det är skönt att ha lite marginal beroende på andra komponenter i bygget eller om du skulle lägga i mer RAM, nån mer disk senare eller så. 4060 är ju strömsnålare och där rekommenderas just 550w minst. Alltså futureproof....12gb är inte heller futureproof egentligen. Och som jag skrev tidigare så spelar det ingen roll när du har kort i den klassen som är mellan eller lågt segment som 4060 är. Går du upp på 4070 så blir det viktigare för då begränsas du av det. Ett 4060 eller 6700 är inte så kraftfulla så du kommer inte använda lika mkt VRAM där ändå. Där skulle jag säga att 8gb räcker. Senare kanske du vill skaffa ett kraftigare kort. Och med DLSS så får du ytterliggare utrymme för VRAM. Men som sagt...jag kan inte säga vad du ska välja. Det är vad man föredrar. Bägge har för och nackdelar.

Av dorian1
Skrivet av Verbaftw:

Jag har funderat lite på det här med DLSS och undrar om det är värt att gå för ett 4060 bara på grund av DLSS 3.5. Har hört lite delade åsikter om DLSS.

6700xt verkar vara bra värde för pengarna för rå prestanda men som sagt, ingen DLSS. Eftersom jag har en 1080p skärm kanske DLSS inte gör särskilt mycket skillnad?

Nej i ditt fall så kanske du har rätt i att ett 6700 är mer passande. DLSS gör nog inte så mkt i 1080p.

Av dorian1
Skrivet av Succinylkolin:

Det vore väl för RT-prestandan (och kanske DLSS?) i sådana fall. I Sweclockers prestandaindex presterar 6700 XT ca 15 % bättre än RTX 4060 i 1080p. Sedan känns 8 GB VRAM lite snålt år 2023.

Jo det har du rätt i....sen så behöver du ju iofs inte så mkt VRAM heller för det går hand i hand med kvaliteten på grafiken om vi tänker spel. Desto mer VRAM behövs för kraftigare grafikkort där du kan dra upp kvalitet på texturer osv...4060 är inte ett prestandakort precis som 6700 xt inte heller är det och då kommer inte all VRAM utnyttjas ändå...speciellt inte i 1080p så där räcker 8gb. Det blir viktigare på mer högpresterande kort. DLSS sänker även användandet av VRAM också. Det blir en smaksak i slutändan och vad man vill ha för funktioner, strömförbrukning osv.

Av dorian1

RTX 4080

Billigt RTX 4080 hade varit grymt!

Av dorian1
Skrivet av Rouge of Darkness:

Som sagt aaa titlarna är generellt sällan i en genre som tilltalar mig så sällan jag har nån koll på sånt.

Kanske kollar efter nya spel nån gång om året i steams butik.

Köpte på mig när det var billigt.

Händer att min server går ner imellanåt och då får jag helt enkelt slänga upp det jag normalt sett kör på den i en vm i bakgrunden på min vanliga dator sålänge medans man ska få hem reservdelarna eller att servern är fullsketen så tills något inte behövs längre får det gå på min speldator i bakgrunden.
Min server har bara 24Gb just nu men den ska snart få ta över min 3900x och iaf hälften av ramminnet.

Trött på att laga på mitt gamla z97/4970k system även om den fortfarande har mer cpu än den egentligen behöver.

Annars när jag inte behöver ramet till något brukar jag köra en disk cache på 32+Gb för att få lite fart på mina gamla mekaniska diskar.

Just nu t.ex hostar den 4 dedikerade ark servrar a 8gb stycket i bakgrunden t.ex för de fick inte plats på servern.

Löser det så istället för att ha nertid men vill ändå kunna använda datorn till annat samtidigt.

Men åter till ämnet nu det här samtalet har inte här att göra.

Ville mest framhäva att inte utesluta amd bara för att det saknar x funktion och amd har ju iaf nån form av ray tracing om man bryr sig om sådant och även sitt eget alternativ till dlss som är typ samma sak men open source, kanske inte riktigt lika finslipad men ganska nära.

Ok då förstår jag! Jo men tänkte då antar jag att du sysslar med något speciellt eller arbetar hemifrån med IT eftersom du har en server hemma och kör VM på vanlig maskin. Det har väl något specifikt ändamål i så fall.

AMD raytracing är inte alls lika bra och då blir det mindre värt att köra när man kollar på kort i den prestandaklassen. När det gäller AMD FSR så är den inte i närheten av lika bra som DLSS så mer än bara inte lika finslipad. Återigen även där då om man kollar på kort i den prestandaklassen som är lägre så kommer även FSR ge väldigt lite. Sen gillar jag inte strulet med AMD:s drivrutiner och sporadiska krascher osv. Inte samma stabilitet även om det blivit mkt bättre. Men i slutändan är det ju ens egna preferenser som spelar in. Bägge "lagen" har för och nackdelar även om jag personligen tycker att Nvidia har en bättre "helhet" och i detta fall tror jag ett 4060 skulle passa bäst.