Inlägg

Inlägg som dorian1 har skrivit i forumet
Av dorian1

Eller ett billigt 4060

Av dorian1
Skrivet av Rouge of Darkness:

Inte hört talas om någon av de där förut förutom möjligen ass credz men aldrig gillat något av de tidigare så 5vek på denna också.
Tillhör inte den vanliga geanran jag brukar spela.

Simulator/rpg(ej jrpg) eller möjligen survival sålänge de har co-op.

Det är ju typ de mest populära spelen nu Konstigt att du inte vet vilka de är...men då är det väl så just att du kanske spelar lite udda/annan genre. Varför har du 128gb RAM om man får fråga? Hiskeligt mkt...bygger du typ 3D eller dylikt?

Av dorian1
Skrivet av h-u-g-o01:

Det blir nog ett 4060! Då är frågan vilket, är det stor skillnad på olika modeller eller är det bara namnet/märket? Det du länkade sist verkar vara det billigaste, men finns många för några hundralappar till, kommer det vara någon skillnad? Enda jag ser är att turbofrekvensen blir lite högre, men ingen stor skillnad.

Nej ta det billigaste. Det är som sagt oftast bara att det antingen är mer RGB-belysning och biffigare kylare som du betalar för. Prestandan är samma. Så bättre kylning men 4000-serien går så svala ändå så det behövs ingen stor kylare. Ditt 4060 kommer förmodligen gå väldigt svalt och tyst även med den billigaste varianten (mindre kylare). Jag hade ett 4070 Dual förut med två fläktar och det var nog det svalaste och tystade kortet jag haft. Med det sagt, tänk inte på prestandan utan gå på det billigaste 4060 du hittar

Av dorian1
Skrivet av h-u-g-o01:

Okej, tack! Brukar spela på 1440 p om det gör någon skillnad.

Ok! Ja men det är som jag då. Då skulle jag köra på 4060 med nyaste DLSS tekniken för då hjälper den dig att "skala" om kraften inte räcker till och du kan ha mer ögongodis på. Väldigt strömsnålt kort.

Av dorian1
Skrivet av Rouge of Darkness:

Jag kör utan gsync då jag inte klarar av blinkandet som uppstår i bakgrundsbelysningen på mina 2 skärmar när jag har det aktivt.

Kör fpslåst istället på 143fps.

Som sagt inte testat andra titlar med dlss då jag så sällan köper några aaa titlar och de jag köper har oftast ett par år på nacken när de börjar närma sig humant spelpris ~200:-.

Men ska titta på nått annat spel som är mer mainstream. Trodde b4b va rätt aaa även om de floppa rätt hårt efter release dock fortfarande bra fps zombie spel enligt mig och uppdateras ju fortfarande iaf.

Några tips? Tycker inte de släpts några aaa titlar på flera år som tilltalat mig att äns tänka på att pröjsa över 200:- för.

Edit har visst doom eternal som ska ha dlss också tydligen får testa det aldrig äns i stallerat de efter ja plocka de på humble bundle.

Ja Doom Eternal är väl sådär...lirat det och där får du ju typ 200 FPS på allt maxat. Inte speciellt bra spel i min mening. Du har ju nysläppta Alan Wake 2, Last Of Us, Watch Dogs Legion, Atomic Heart, Assassins Creed Valhalla. Det finns en del bra och snygga AAA-titar från de senaste åren.

Av dorian1
Skrivet av Rouge of Darkness:

Testa ett spel som är extremt cputungt pga dålig spelkod så kommer du se vad jag menar med dlss där du knappt drar runt det på 30fps med lägra inställningarna

Cpu ligger och fiser på typ 10-20% cpu och under 40% gpu...

Och när den skalar från typ knappt hd upplösning till 1440p ser det helt fördjävligt ut.

Så hänger väldigt mycket på spelet om dlss är en bra lösning eller inte.om sagt b4b funkar bättre för mig där är spelkode. Bättre så den faktiskt använder hårdvaran och bilden ser generellt bättre ut med dlss men iaf jag upplever extremt motion blur med det aktiverat kan mycket väl vara pga min skärm men tveksamt när det funkar bra utan dlss i typ 100fps på högsta utan massa eftersläpningar och kanske 110-120fps med det.

Tror fs22 och b4b är enda titlarna jag äger med dlss stöd.

Jo men det du nämner med dålig spelkod osv är ju undantagsfall? Man kan ju inte avstå från ett kort pga någon enstaka titel som är dåligt optimerad. De flesta spel är ju inte CPU-bundna eller om du inte ska köra typ CS med hög FPS då är ju CPU den viktigare faktorn. Just b4b och fs22 är ju inte de vanligaste titlarna heller. De flesta titlarna nu har ju DLSS stöd. Men du har absolut rätt i att det beror på spelet. Atomic Heart t.ex som är ruskigt snyggt är grymt optimerat så där får man med bra hårdvara ut typ 100+ fps utan DLSS. Men som sagt jag har testat många spel och DLSS funkar väldigt bra i de flesta. Skärmen spelar också absolut roll. Vilken refresh-rate du har samt om du har G-sync t.ex eller ej.

Sen så har ju trådskaparen inte skrivit i vilken upplösning han spelar så det spelar ju roll också. Men jag tycker 4060 skulle vara ett bra alternativ för en rimlig peng med den nyaste tekniken och att han inte behöver byta ut nätagget pga låg strömförbrukning.

Av dorian1

Jag skulle säga ett 3060ti eller 4060. Du klarar dig på 550w på bägge korten och 4000-serien är både strömsnålare, svalare och har stöd för DLSS 3.

DLSS är visst väldigt bra och nej du behöver inte ha 100 fps för att kunna använda det. Alan Wake 2 som är väldigt tungdrivet och kanske har runt 60 FPS med maxade inställningar utan DLSS ser lika snyggt ut med DLSS igång men att du istället har runt 90 FPS. Tekniken är grym och du ser oftast ingen skillnad alls med DLSS igång eller inte men du får en bra prestandaskjuts. När det gäller Raytracing så är det ju en smaksak men gillar man ögongodis så har ju Nvidias kort väldigt mkt bättre prestanda när det gäller det än AMD. Samt att AMD-korten drar mer ström så där kommer du förmodligen behöva köpa ett starkare nätagg också.

Av dorian1
Skrivet av Dlin89:

Så är det har taskigt luftflöde genom chassit även min CPU går ganska varm!
Men fick till en undervolt jag är nöjd med. Tänker inte börja bråka med att göra om chassit det orkar jag inte haha.

Ja men det var ju bra!
Du kanske inte behöver göra om så mkt? Vet inte hur ditt chassi ser ut men kanske räcker med att bara gömma undan lite kablar, ta bort nån HDD bur eller nåt. Eller ändra hur fläktarna är? Gynnar ju tempsen på alla komponenter som CPU osv. Men ja man får väl orka göra det

Av dorian1

Nej det är inget att oroa sig för men fortfarande ganska högt efter en vanlig spelsession.

Såhär ser det ut för mig efter ca 2 timmar spelande:

Max GPU temp: 66 grader
Max Memory Temp: 72 grader
Max Hotspot: 77 grader

Även om jag kört Cinebench test så ligger det under 70 grader.

Iofs så kanske han har på quiet-bios om det är dubbel bios på kortet. Men finns säkert nåt man kan göra omkring i chassit för att sänka några grader om man vill.

Av dorian1
Skrivet av Rouge of Darkness:

när mitt asus tuf rtx 3070ti jobbar uppåt 90-100% med full boost så når det uppåt 70-80°c och uppåt 80-90°c hot spot med default fläkt kurvan.

de flesta Nvidia grafikkort är fläkttuneade att lägga sig runt templimit som generellt brukar ligga runt 83° för kunna hålla fläktkurvan så låg som möjligt och där med hålla ner ljudnivån.

mitt kort med default kurvan öser inte på mer än ~80% vid templimit och 100% vid 90°c

så troligen är det normal temp vid hög last och default fläktkurvan ser troligen ut liknande den på mitt kort då det sällan brukar skilja speciellt mycket på dem mellan olika tillverkare och modeller.

sen kan ju tempsen variera lite på hur effektiv kylaren faktiskt är olika tillverkare har ju lite olika kylarvarianter på sin kort liknande men inte exakt samma.

så bara för att X modell på 4080 från tillverkare Y får z temp betyder det ju inte att ett random kort från tillverkare Q kommer prestera exakt lika utan kan ju säkerligen skilja en 5-10°c där med beroende på skillnader i fläktkurva och kylardesign.

Precis som en annan skrev här också så låter de tempsen väldigt höga som coretemp. Jag har själv haft 3070ti och 3000-serien går ju varmare än 4000-serien men mitt låg alltid under 70 grader på full last. 74 grader för 4080 låter väldigt högt. Som sagt även de billigaste versionerna brukar ligga svalare än så. Jag själv har ett 4070ti och max temp vid full load och en tids spelande hamnar på kanske 65-67 grader som mest. Därför skrev jag att han kanske behöver se över övrig kylning och luftflöde. Det behöver inte bero på GPU i sig utan snarare om det är för varm luft som vispas runt i chassit pga dåligt luftflöde/kylning/värmeavledning.

Av dorian1

Men 74 grader som GPU temp? Det låter ju väldigt högt...ingen fara men du kanske borde se över kylningen eller luftflödet i chassit.

Av dorian1

Köp ett Nvidia kort och må bra istället G-sync är riktigt trevligt att använda och du kommer vara nöjd med ett RTX-kort. AMD har lite mer rå prestanda och kostar lite mindre men du får annan fin teknik med Nvidia som DLSS som gör att du ändå spöar AMD korten. Gillar du raytracing som ögongodis så är inte AMD ikapp på långa vägar. För att inte tala om att du får ett strömsnålare och tystare kort också Kör själv det med en G-sync skärm och det är myyysss

Av dorian1

Men hur märker man det egentligen i praktiken om du har cl16 eller cl14? Det är väl inget man nånsin märker av? Samt att om du har 3200 mhz cl14 kontra 3600mhz cl16 så går det jämnt ut?

Av dorian1

5900x och 4070ti.

Allt stock förutom undervolt på CPU. Tempen gick som högst upp i 70 grader på CPU.

GPU: 19353 pts
CPU Multi Core: 1210 pts
CPU Single Core: 99 pts

Av dorian1
Skrivet av Nisse977:

Jag har testat allt man kan tänka sig utan att det gjorde någon som helst skillnad.

Men så idag precis efter jag svarade på ditt inlägg så testade jag att spela spelet igen och nu är problemen borta utan att jag gjort något. Kanske är det windows som uppdaterat något som påverkar. Jag har fortfarande samma drivrutin osv.
Nu har jag också 15-20ms lagg. Frameraten ligger oftast 100-150fps beroende på var man är någonstans i spelet (med allt på max)

Jag tänkte uppgradera från GTX 970 till ett begagnat RTX 3070, men så dök det upp en annons här på Sweclockers som jag inte kunde motstå. En gammal medlem annonserade ett begagnat RTX 4080 i oöppnad förpackning för 10000kr och vid det tillfället kostade ett nytt sånt kort 19700kr på billigaste webshoppen. Så jag tog kontakt och köpte kortet. (Han bodde i stan)
Hade inte tänkt att lägga några sådana pengar på ett grafikkort, men så tyckte jag värdet ändå var bra, så jag slog till. Ångrar mig inte.

Oj fick du ett helt nytt 4080 för 10k??? Det var ju galet bra! Sån deal hittar man ju inte...bara att gratulera! Förstår att du är nöjd

Av dorian1
Skrivet av SCORPIUS:

Asus Dual kort har historiskt den sämsta kylningen. Har dom ändrat det denna serien så är det skitbra.
Men kolla upp det hur som.

När det gäller just 4070 Dual så har jag själv haft det tidigare och kan säga att det är det svalaste kort jag haft. Kolla recensioner på det annars på youtube eller liknande. Det har fått väldigt goda betyg just för att det är väldigt bra och väldigt prisvärt jämfört med de andra modellerna. Sen beror det ju säkert på också att 4000-serien är sval i sig. Men det går väldigt svalt och helt knäpptyst.

Av dorian1

Hur kommer det sig att du landade i att ha just ett 4070? Prestandamässigt är det ju som ett 3080 så ingen super uppgradering från det du har nu. Dock strömsnålare och med DLSS teknik. Men jag skulle ta Asus Dual kortet av de tre. Gigabyte är sådär plus att de korten har så aggressiv fläktkurva så de låter ganska mkt. Ventus är det billigaste budget kortet och kvaliteten är väl helt ok men Asus kortet är väldigt välbyggt. Det är bra kvalitet, går väldigt tyst och svalt och du har Dual Bios på det.

Av dorian1

Jag skulle nog ha bytt ut processorn till något bättre om det stödjs för det moderkortet. Eftersom du kör låg upplösning och i CS så vill man ju ha högra FPS och då blir det ju mer processor-bundet än grafikkort. Om du vill lägga max 4k så skulle jag köpa en lite snabbare processor och kanske uppgradera till ett GTX 1080Ti som fortfarande är ett väldigt bra kort. Där tror jag att du kan göra en total uppgradering för ca 4000 kr med både begagnat 1080Ti och en lite bättre begagnad processor.

Av dorian1

Nvidia Geforce RTX 4070Ti Super Ultra Turbo Gaming Extreme ROG Strix Platinum Extra Limited Edition

Av dorian1

Sådär...spelat igenom hela Starfield nu...kört mkt sidouppdrag osv...men till slut pallade jag inte med samma stela dialoger, samma saker man typ gör på uppdragen...springa fram å tillbaka till samma destinationer, laddtider mellan planeter...absolut! Ett enormt spel med enormt stora miljöer...men blir lätt tråkigt i längden enligt min mening och precis som någon skrev så är ju allt med resurser, outpost och skepp egentligen helt onödigt att lägga tid på och spelar ingen roll alls för stoyn. Så körde till slut bara main story ändra fram till slutet och man klarade spelet...rätt platt slut...lämnade mig utan nåt speciellt intryck. Och jag har kört med max grafik, flyt och fps med DLSS mod så inga problem där....bara ett rätt trist spel enligt min mening i slutändan....nu kommer det avinstalleras direkt och aldrig spelas mer...