Permalänk
Medlem

Frågor om RAID

Jag planerar att köpa nytt snart, och funderar då på en RAID-lösning med två hårddiskar som speglar samma data. Jag undrar: finns det moderkort där man kan ansluta båda hårddiskarna i RAID utan några extra kontrollerkort? Om det finns det, hur känner man igen dem? Om inte, behöver man ett eller två kontrollerkort? Hur känner man igen dem?

Permalänk
Medlem

I stort sett alla moderkort på marknaden har stöd för detta. Det står under specifikationer eller detaljerade specifikationer på nätbutikerna.

Visa signatur

Jag tänkte skriva något klyftigt här

Permalänk
Medlem

Gustaf, om du vill ha RAID 1 för att minska risken för informationsförlust så kan du nog glömma alla typer av RAID som kommer med moderkortet. I princip samtliga är mjukvaru RAID där du har en drivrutin som ser till att data skrivs till bägge diskarna. Säkerheten blir inte bättre än att spegla två dynamiska diskar i Windows 2003 och min erfarenhet är att RAID på moderkortet ger sämre säkerhet än en vanlig disk. Samma sak gäller för billiga RAID kontrollers så mitt råd är nog att antingen köpa en hyffsad dyr RAID kontroller eller se till att synkronisera två filsystem på två diskar (manuell RAID 1 eller vad man nu skulle vilja kalla det), billigare men du förlorar prestandavinsten som RAID 1 ger vid läsning. Jag har en länk på min hemsida till ett sådant program men det finns massa andra. Men RAID 1 är oftast rätt lätt att rekonstruera om det skiter sig så du kan ju alltid hoppas på att går bra men försök inte med RAID 5, eller liknande.

Ps. RAID is not backup!!! Ds.