Inlägg

Inlägg som paraplyflygare har skrivit i forumet
Av paraplyflygare

Tack för alla tips. Nu har hon windows på datorn och det snurrar på fint. Studentrabatten gällde dock inte för gymnasiestudenter så jag fick köpa det för ordinarie pris ändå.

Av paraplyflygare
Skrivet av LoseMyMind:

Bara som en notis, nu när du har bägge fläktarna snurrandes. Vill du att hon ska slippa sitta och pilla på styrningen beroende på om hon vill ha snabbt eller långsamt snurrande fläktar (ljudnivå kontra kylning) så kan moderkortet styra fläkthastigheten på bägge fläktarna beroende på temperatur om du använder den adapter jag länkade till (eller en 4-pin beroende på fläkttyp) finns hos alla datorbutiker också. Kanske t.o.m. hos elkedjorna, dock lite osäker där...

Tack för tips! Just nu så får det vara som det är, ska jag vara helt ärlig tror jag inte hon kommer använda fläktkontrollen så mycket ändå.

Av paraplyflygare

Jag öppnade upp burken igen, tryckte på alla kablar och såg till att allting satt i ordentligt (märkte att den stora ATX-kabeln inte satt i 100% i moderkortet) och nu funkar det så det kanske helt enkelt var ett litet glapp som gjorde det. Skönt att ha det löst iallafall. Tack för all hjälp!

Av paraplyflygare

@Commander:

Ja, jag tror att datorn stängs av helt. Jag ska öppna upp den en gång till nu och kolla alla kopplingar och sedan starta upp den utan att sätta på sidopanelen så kan jag med säkerhet säga vad som händer när jag stänger av sen..

Av paraplyflygare
Skrivet av BaZZe:

Du kopplar på en Molexhona där som sedan matar fläkt kontrollern med ström och sedan så kopplar du in fläktarna direkt i dom 2st 3pin fläkt kontakterna du har i handen, så e varvtalet också styrbart.

Sen i fronten så kan du styra de med low-med-high
https://dawfreak.files.wordpress.com/2012/08/img_1677.jpg

Skrivet av FX9:

Nätaggregatet och den större 4pins, stämmer bra. Då får fläktkontrollern ström

Sen de där 2 mindre kontakterna ska du sätta in fläktarna i. Sen ska det fungera.

Jag har gjort som ni skrev men problemet är bara att fläktarna fortsätter gå när jag stänger av datorn. Så, någonstans har det blivit fel. Några råd på hur jag ska felsöka innan jag gör det lätt för mig och åker och köper en en split och kopplar in fläktarna i moderkortet, är så less på det här bygget nu.

Av paraplyflygare

Fläktarna fortsätter snurra fast datorn är av [LÖST!]

Har hållit på med ett bygge till min syster i ett tag nu och trodde (!) att jag äntligen var klar idag då allting som kan jävlas med det här bygget har gjort det. Ingenting har gått lätt och smidigt och jag är så less på det nu att jag skulle kunna kräkas på det.

Chassit är ett fractal design r4 och då det bara fanns en 4-pins fläkt kontakt i moderkortet fick jag rådet att koppla in fläktarna direkt till fläktkontrollen i chassit. Jag gjorde detta (har alltså kopplat in de två chassifläktar som finns till två av de tre 3-pinskontakter som sitter längst fram i chassit och sedan kopplat ström till detta. Fläktarna funkar när man startar datorn, problemet är bara att de inte stängs av när man stänger av datorn. De fortsätter gå. Jag förstår såklart att det blivit felkopplat någonstans men hur går jag vidare nu? Jag känner mig mig matt, less och rådvill. Jag vet liksom inte hur jag ska göra.

Funderar på att göra det lätt för mig och åka till Kjelle & Co imorgon och köpa någon delare så jag kan koppla in de två fläktarna direkt i moderkortet och lösa problemet på det sättet. Samtidigt känns det som att det borde finnas en hyfsat enkel lösning på mitt problem med mina evigt snurrande fläktar..

Av paraplyflygare

Kopplade in båda fläktarna till fläktkontrollen och alltså, fläktarna går ju men de är ju inte på något sätt kopplade till moderkortet vilket gör att de inte stängs av när jag stänger av datorn. Fläktarna fortsätter att gå fast jag har stängt av datorn liksom. Hur löser jag detta?

Av paraplyflygare

@FX9:

Tack! Får prova med det imorgon, men tusen tack för svaret!

Av paraplyflygare

Nä, jag har fastnat helt och hållet och kommer inte vidare. Det är kanske jag som är trög (uppenbart) men jag förstår inte hur jag fläktkontrollen ska kunna lösa mitt problem.

https://cdn1.cdnme.se/4276817/9-3/img_8744_55b1392d9606ee44b73d4...

Dessa kablar kommer från "framsidan" av chassit och jag antar att de på något sätt har med fläkt och fläktkontroll att göra. Finns en till som är kortare också. Molexkontakten antar jag ska kopplas ihop med nätagget, eller? Detta är ju ett supervanligt chassi så någon borde ju kunna hjälpa mig.

Visar också hur det ser ut på moderkortet, bara "för att".

https://cdn2.cdnme.se/4276817/9-3/img_8746_55b13939ddf2b3441d989...

Som ni ser är där endast en 4-pins bredvid där jag kopplat in PCU-fläkten.

Så, hur löser jag detta lättast? Någon som på ett pedagogiskt sätt kan förklara för mig?

Av paraplyflygare
Skrivet av LemonIllusion:

Det hade ju varit dumt att inkludera en fläktkontroller som inte går att använda, eller hur.

Sant, jag är inte så haj på det där med kabeldragning. Det är skruvandet jag tycker är kul och det övriga är mest ett onödigt ont. Får väl kolla på det där när jag kommer hem från jobbet ikväll. Har kopplat in fläktarna direkt i moderkortet på min dator för att det var lättast så, hehe.

Av paraplyflygare
Skrivet av LemonIllusion:

Chassit har ju inbyggd fläktkontroller.

.. har jag snurrat till det igen nu? Kan jag använda mig av den kanske?

Av paraplyflygare

Tack! Får väl köpa en adapter då och avvakta lite tills de kommer. Har ingen Kjelle i närheten nämligen. Är inte helt nöjd med moderkortet i övrigt men det är ju inte min dator så det får väl gå. Huvudsaken är att båda fläktarna snurrar så det blir bra temperatur i burken.

Av paraplyflygare

@ll061231:

Jag vet faktiskt inte, jag har ju turen att min router står ganska nära (bara en vägg mellan i princip) routern. Har också mottagaren stående på chassit. Man får ju räkna med något sämre anslutning när man kör trådlöst jämfört med om man kör med kabel men är det en markant skillnad kan du ju alltid se efter om det finns som drivrutin som kan hjälpa dig.

Av paraplyflygare

Tyckte att Ika i Rutan var skitläskig, hade mardrömmar om henne kommer jag ihåg. Kollade på mycket tecknat, Disneydags kommer jag ihåg. Var varannan helg hos farsan och han hade ju alla barnkanaler så då blev det ju Scooby Doo, Dexter, Johnny Bravo osv.

Kommer också ihåg när jag gick på sommarfritids en sommar och vi varje morgon klockan 9 fick gå in i klassrummet som var bredvid och titta på Vintergatan.

I övrigt så har jag fått för mig att jag älskade Darkwing Duck av hela mitt hjärta och vi har det inspelat men har insett att jag måste blivit påverkad av mina föräldrar (farsan gillade det skarpt) för det förbjöds (?) ju 94 om jag minns rätt och då var jag inte tillräckligt gammal för att komma ihåg något.

Av paraplyflygare

Fläktarna går fast datorn är av [LÖST]

Jag håller på och bygger till min syster och upptäckte nu att det bara finns en (1) anslutning till fläkt på moderkortet (Gigabyte GA-H97N-WIFI). Chassit (Fractal R4) har ju två fläktar och jag skulle helst vilja ha båda igång. Går detta att lösa på något sätt eller är det bara att plocka isär allting, lägga tillbaka kortet i lådan och skicka tillbaka? Känns ju väldigt klantigt gjort av mig, jag har ju kunnat läsa på lite bättre innan jag klickade på "Köp"..

Har nytt problem nu till följd av de råd jag fick, se mitt senaste inlägg längst ner.

Av paraplyflygare

Jag har det moderkortet och är enbart nöjd. Det var lätt att bygga med (var mitt första bygge) och presterar efter önskan. Angående wifi så har jag haft problem med att själva mottagaren ibland blir "störd" och då har jag bara behövt flytta lite på den så har det fungerat utan problem.

Av paraplyflygare

Installera hämtningsversion av windows

Så, jag ska bygga dator till syrran och eftersom hon fortfarande går på gymnasiet så har hon ganska schysst rabatt på Windows 8.1 Pro Student, som jag kan få för 549 pix. Grejen är ju bara att det är en hämtningsversion av windows. Funderar då på om jag kan ladda ner det på min dator (jag har windows 8.1) och sedan bränna det till en CD eller lägga över det på ett USB och på så sätt installera det på hennes dator? Går det? Har någon erfarenhet av detta?

Av paraplyflygare

Vet inte om du köpt datorn än men ska hon enbart spela The Sims 4 eller kommer hon spela tidigare utgåvor också? Jag är en hängiven Sims-spelare (driver till och med en blogg om ämnet) och byggde min dator med enbart Sims som användningsområde. Jag spelar dock mest The Sims 3 vilket är mer krävande (oavsett vad "riktiga" gamers vill påstå) än vad många tror och betydligt mycket mer krävande än floppen The Sims 4 som man i princip skulle kunna spela i en brödrost.

Denna sidan är jättebra (om än lite ouppdaterad) om hon ska spela The Sims 3 också: Modthesims

Av paraplyflygare

Tackar för alla tips och råd. Lägger detta projekt på is igen efter att föräldrarna fått kalla fötter och gjort en kovändning. Hade jag haft råd hade jag köpt datorn själv till henne men det går inte i dagsläget. Det är inte lätt att förklara vikten av en bra dator för någon som är fullkomligt ointresserad och som bara ser siffror.

Tack iallafall för tiden ni lagt ner!

Av paraplyflygare
Skrivet av AndreaX:

att WoW är hiskligt fult behöver inte betyda att det är lättdrivet. men om det spelats hittills utan gnäll på en antik laptop så blir nog vilket kort som helst en välkommen uppgradering av upplevelsen. frågan är om det ens behövs ett.

Menade inte att wow var lättdrivet utan att hon spelade wow och andra spel som är lättdrivna. Förstår att det kunde tolkas fel. Hennes nuvarande dator klarade wow förut men har mer eller mindre kollapsat nu och klarar inte av det alls.

Skrivet av AndreaX:

ivf, var det inte videoredigering som var huvudsyftet längre? om det fortfarande är ett intresse så hade jag nog funderat på att byta den relativt höga kostnaden för en SSD och skaffa en betydligt större HDD. 1TB äts upp rätt fort av råvideo och vad nu än resultatet blir oftast. det går tex att få 4x utrymmet för samma pris som den kombinationen.

Hon håller på med lite redigering fortfarande men inte mer än att hon ska klara sig på 1 TB för råmaterialet. Hon har en extern hårddisk på ytterligare 1 TB där hon kan spara de färdiga resultaten och skulle hon behöva mer så kan man utöka det vid senare tillfälle. SSD'n är för OS. Tror att just den här kombinationen kommer fungera ypperligt för henne.