Inlägg

Inlägg som hahalj har skrivit i forumet
Av hahalj

Rapoo mus, 5 GHz kompatibilitet?

Jag köpte ett Rapoo 8900P (trådlöst tangentbord + mus) för ett tag sedan, nu behöver jag byta ut musen då den är för sliten. Med kitet följde det med en 5GHz dongle model 03041A. Är det någon som vet om jag kan köpa en annan mus som går att para ihop med denna donglen så jag slipper ha flera stycken som tar plats i mina USB-uttag? Jag vill behålla mitt tangentbord, behöver inte ett helt nytt kit, bara en ny mus. Kit-musen verkar inte säljas separat.

Av hahalj
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Hjälpte mitt ex (dåvarande flickvän) att köpa en sån modell.
Blev riktigt bra resultat, bläcket kommer i behållare man häller i maskinen (alltså inget chip som säger "nu är det slut").
Tyckte det hela var riktigt smidigt, mycket billigare per sida än patroner. Iom att bläcket då också ligger flytande i en "tank" så torkar det inte lika snabbt som det gör i en patron som är basicly en blöt svamp.
Ca 1 gång i månaden skulle man göra en kalibrering för skrivarhuvud osv har jag för mig vilket slösar en hel del bläck men med tanke på att du får typ 100ggr så mycket bläck för priset de tar för patroner så är det ingen fara. Du kan tom använda tredjepartsbläck för 1/3 av priset.
Färg på foton kan jag inte svara på då hon använde det för skolarbete.

Ja, utskriftskostnaden med denna är ju den största fördelen. Låter bra att bläcket inte nåt större problem.

Av hahalj

Epson EcoTank bläckstråleskrivare?

Undrar om det är någon här med erfarenhet av Epson EcoTank i de lägre prisklasserna?
Har redan en laserskrivare för normala dokumentutskrifter i svartvitt, men skulle behöva ha en för sporadiska färgutskrifter, och något foto ibland. Enbart för privat hobbybruk, men färglaser blir inte tillräckligt bra för foton. Har tittat på Epson ET-2720 som väl ligger i den prisklass jag tänker mig. Dock finns det några funderingar jag inte hittar svar på:

- hur blir det om skrivaren står oanvänd, om det tar dagar eller veckor mellan utskrift, problem med skrivarhuvud, intorkat bläck?
- hur är färgåtergivning och skärpa vid utskrift av högupplösta foton?

Av hahalj

En uppdatering, flyttade disken till en helt ny dator och problemet upphörde helt. Disken går ner i sleep mode och vaknar inte förrän den accessas igen. Precis som det ska vara, inget oväsen hela tiden längre.
Så problemet är nog inte disken iaf.

Av hahalj

Tack för alla förslag, inget gjorde nån skillnad tyvärr.

Hittade en workaround, NoHDSleep 2.0, som skriver en tom fil till disken med valfri periodicitet. Så slipper man att den vaknar/somnar hela tiden.

Nån som ser nån nackdel med en sådan lösning?

Av hahalj

Tack för svar. Alla USB controllers inkl hårddisken har jag stängt av "Allow the computer to turn off this device to save power", gör ingen skillnad.

Har CrystalDiskInfo som rapporterar detta om disken, inget konstigt vad jag kan se (lade bilden på dropbox, om den inte kommer upp, klicka på screenshot):

Screenshot

https://www.dropbox.com/s/v7izc0bqi988zrc/Intenso.png?dl=0

Av hahalj

Extern USB-disk slår på och av

Jag köpte en Intenso Memory Center 4TB som jag har som backup för lagring av foton m.m.
Den är påslagen och inkopplad hela tiden för att backuper och mappsynkning ska kunna ske vid fasta klockslag under kväll/natt, men dygnet runt hör man att den varvar ner, precis som att den går ner i nåt energisparläge vilket vore helt ok om det inte vore för att den håller på så hela tiden, varvar upp - är på ett par minuter - varvar ner - är tyst ett par minuter - varvar upp osv. Jag upplever detta enormt störigt.
Detta trots att jag inte, iaf inte medvetet, accessar något på disken. Har kollat med Windows inbyggda resursövervakare, men den visar inte någon diskaktivitet på denna enhet.

Jag kör Windows 10 Home och har stängt av indexering för disken. Har provat ändra energiinställningen för valbar frånkoppling av USB fram och tillbaka men det gör ingen skillnad.

Någon som har något tips om vad detta kan bero på? Och om det går göra något åt det?

Av hahalj
Skrivet av nrober:

Har gjort precis likadant som du men jag får inte någon publik IP. Är du säker på att det är en publik IP du får?

Ja. 95.202.xx.yy

Av hahalj
Skrivet av ghaster:

Och du hade inte gjort några särskilda ändringar varken i B525 ell din andra router, utöver bridge-mode, efter att du återställde routern till default-läge..?

Skickades från m.sweclockers.com

Nej, inga andra ändringar.

Av hahalj

@ghaster: Har inga problem alls att komma åt min bryggade Huawei-router på standardadressen 192.168.8.1 samtidigt som jag sitter bakom min ASUS-router på 192.168.1.*

Av hahalj
Skrivet av gonace:

Du kan ju testa och pressentera ditt svar här i forumet för att hjäpa andra om det verkar som att ingen annan här har lyckats eller testat det tidigare.

Ja, jag testade ikväll igen efter att jag nollställt routern till fabriksinställningar. Markerade Settings->Security->Bridge mode->Enable bridge mode. Och ikväll fungerar det direkt. Nånting blev väl fel igår, men nu är den i bryggat läge och jag får publik IP-adress till min vanliga router.
Blev lite orolig med Ip-telefonin, går inte komma åt att göra några SIP-inställningar i bryggat läge, men jag pluggade in telefonen och det fungerar utan något mer än så. Åtminstone med mobilnumret kopplat till SIM-kortet, får se när de kopplar över hemtelefoninumret om det funkar då. Om inte återkommer jag här.

Kanske detta hjälper nån i framtiden.

Av hahalj

Ingen som testat sätta denna i Bridge mode?
Inte alls förvånande att Telia säger bara att det "kanske kan fungera" men ger ingen mer support på det.

Av hahalj

Huawei B525-65a I Bridge mode?

Är det någon som har fått bridge mode att fungera med Huawei B525-65a och Telia?
Det står att det endast fungerar med dial-up?
När jag testar så tappar den kontakten med internet och statusindikatorn lyser rött, antagligen för att den inte ansluter med dial-up.

Av hahalj

Nu har jag en EAP225 som fungerar. Jag roade mig med att mäta upp lite signalnivåer från den när den ligger på en byrå i hallen på övervåningen ca 1.5 meter under taknivå där jag tänkt sätta den. (Blå fyrkant). Jag kör samma SSID på både 2.4 GHz och 5 GHz.

Jag har bra täckning på nästan hela övervåningen, det försvinner i bortre delen av ena sovrummet och spelrummet. Här gissar jag att murstocken gör en del för att dämpa. Kanske om jag istället flyttar ut AP:n närmare dörren mellan hallen och det högra sovrummet så kanske det påverkar mindre? Eller in i sovrummet vid balkongen? Vad tror ni? Får testa imorgon.

På entrévåningen har jag skaplig täckning i hallen. Fortfarande någorlunda ok i köket och altanen konstigt nog. Hyfsat i ena kanten av studierummet, dåligt i sovrummet och jättedåligt i vardagsrummet.

Min slutsats är att jag kommer nog inte behöva mer än en AP på övervåningen.
På entrévåningen behövs två accesspunkter till för att förbättra vardagsrum och sovrum, kanske är det bättre att sätta dessa AP i de rummen? En liten justering mot originalplanen.

Håller ni med mig?

https://cdn.sweclockers.com/galleri/bild/196410?l=eyJyZXNvdXJjZS...

https://cdn.sweclockers.com/galleri/bild/196411?l=eyJyZXNvdXJjZS...

Av hahalj

Köpte en EAP225 idag för att testa hur mycket den täcker. Tja, den gick ju inte få igång öht. Bootar om sig 3 ggr/minut, ingen kontakt via Ethernet, inga SSID. Den åker tillbaka till butiken imorgon, ger modellen en chans till.

Av hahalj
Skrivet av Gamerouge:

Nu vet jag inte hur just dessa AP:s fungerar och samverkar, har erfarenhet av ciscos prylar.
Med deras produkter placerade man hellre enheten mot väggen nära taket om målet var att täcka 2 våningar.

Det iom att "loben" med täckning ej har bra räckvidd "bakåt".
Ett tips bara om du upplever täckningen som halvdan.

Ok, tack, ska testa och mäta signalnivåer innan jag skruvar fast prylarna.

Av hahalj
Skrivet av Klubba:

Beror på vad du menar med täckning, 5ghz och max hastighet? nej.
5ghz täckning med sänkt hastighet? antagligen.
2,4ghz och "acceptabel" hastighet? defenitivt

Ok, tack. 2.4 GHz och "acceptabel" hastighet är fullt tillräckligt så då testar vi med detta.

Av hahalj

Signaltäckning mellan våningsplan från accesspunkt?

Om jag monterar accesspunkter i taket på våning 1 i mitt hus, kan jag räkna med att jag har täckning också på våning 2 rakt ovanför dessa? Har träbjälklag mellan våningarna.
Är det någon skillnad i täckning beroende på om jag monterar i tak eller på vägg?
Funderar på TP-Link EAP 225/245 och Ubiquiti Unifi UAP-AC-Lite/UAP-AC-LR/UAP-AC-Pro

Av hahalj
Skrivet av Dr.Mabuse:

@hahalj: Spontant kan det mycket väl räcka med en AP för hela huset. På sin höjd tror jag att du behöver två, en per våning. Men detta är inget annat än spekulationer. Var i en relativt stor trävilla i tre plan med en central AP som täckte hela huset - utom i biblioteket (och källare) där bokhyllan som sträckte sig från golv till tak med litteratur effektivt släckte all radio. Allt beror på omgivningen.

Tänk på att AP som sitter nära varandra också stör varandra om de överlappar för mycket. Då vill man gärna dra ner effekten så de inte motarbetar varandra och det är något som inte är det lättaste på en Ubiquiti som har ett väldigt snävt effektområde i de övre regionerna.

Det finns ett gratisverktyg som heter inSSIDer Home som du kan installera på en bärbar PC och går runt i fastigheten för att mäta efter bästa förmåga. Så börja med en AP och säkerställa att täckning och bandbredd räcker till. Det är ju så enkelt att köpa en till senare.
Den klarar inte signal/brusförhållande men ger ändå signalstyrkan vilket kan räcka hemma. Se om du hittar högst version 3.1.2.1. Därefter började dom ta betalt....

Bra tips, tack!

Av hahalj
Skrivet av Mithras:

Sovrummet till vänster om entrén/trappan upp, ovanför studierummet. Det intillligande sovrummet mot studierummet.

Det är bara du som vet vilka rum som kommer användas mest, men min tanke är att flytta upp AP'n från studierummet till sovrummet och flytta ner APn från köket till vardagsrummet. AP'n på övre plan kan vara där den är. På det sättet känns det som att man bör få bra täckning överallt. Men overall verkar det ganska genomtänkt redan!

Aha, jag fattar. Bra synpunkt, ska ta det ett varv till.