Inlägg

Inlägg som ElDiablo har skrivit i forumet
Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Jag har inte en enda gång sagt att man inte ska redovisa sina källor. Om du vill se dig själv som din egen källa så får du gärna göra det. Ett examensarbete är enligt min mening en så pass obetydlig sak att det framgår tydligare om man hänvisar till ursprungskällan istället som förmodligen är någon slags större avhandling.

Ok, då avslutar jag diskussionen med dig i denna tråd. Jag betvivlar å det starkaste att du någonsin skrivit ett examensarbete eller sett ett sådant på en seriös utbildning på en seriös skola. Hade du gjort det så hade du vetat att det ofta pågår ren forskning i dessa arbeten som ingen tidigare gjort (det gäller även högre kurser och kandidatuppsatser).

Här är några från den institution jag gått på:
http://www.md.kth.se/mmk/gru/mme/mf206x/MasterThesis/MMK2008_...

http://www.md.kth.se/mmk/gru/mme/mf206x/MasterThesis/MMK2009_...

Av ElDiablo

Err, jag har nog skarvat lite ibland, men aldrig rent ut sagt ljugit. En sak som är typiskt dåligt är att skarva åt fel håll, dvs att man har mindre ont än vad man egentligen har på en smärttröskelskalan. Höll på att bli hemskickad med blindtarmsinflammation. Läxan är säg alltid att det gör sjuuuukt ont, annars så bryr de sig inte

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Ja ursprungskällorna är mer relevanta än den egna avhandlingens teorier baserat på ursprungskällorna. Det blir mer kortfattat och det blir mer precist.

Är det dina egna reflektioner eller funderingar så behöver dessa inte hänvisas, det är vad det är BASERAT på som är det relevanta.

Man ska undvika referera till sig själv i största mån. De allra flesta har inte kommit på något revolutionerande i sina avhandlingar. Har man det så kan man givetvis hänvisa till den på ett mer naturligt sätt. I de allra flesta fall är det dock helt värdelöst att behöva relatera till ett eget arbete baserat på andra källor. Då är det de källorna som är intressanta.

Men det där blir ju helt absurt. Jag vet inte vad du läser för utbildning, men om du läser en civilingenjörsutbildning eller doktorerar på ett iaf hyfsat seriöst universitet så lär du ju ha gjort en förstudie eller andra större rapporter som du i en senare kurs eller ett senare skede av kursen vill referera till. Dessa slutsatser som du kommit fram till har ofta väldigt hög nivå. Jag vet iaf att under min utbildning så har vi gjort flera arbeten till diverse företag, arbeten där företag behöver hjälp och går ut och frågar om skolan kan hjälpa dom. Det är alltså inget som företaget vet om, inte heller är det ett arbete som någon annan gjort. Gör man då ett sådant arbete och sedan i en annan kurs fortsätter på samma spår för att vidareutveckla ännu mer så är det ju jätterelevant att referera till det. Examensarbeten etc ska ju vara på den nivån att man håller på med någonting nytt, att då referera till sin kandidatuppsats eller andra större rapporter är ju absolut bra. Annars så krävs det faktiskt att du i princip skriver om hela arbetet i nästa rapport om du ska använda slutsatserna från den rapporten. Något annat känns totalt oacceptabelt och jag tror ingen seriös lärare/professor skulle tycka det var korrekt att inte redovisa källor, sen vet jag inte hur hårt de skulle se på det på ditt universitet.

Sitter man och läser grundkurser på universitetet och ska skriva sina första rapporter behöver man ju självklart sällan referera till slutsatser man dragit i andra rapporter eftersom jag antar att man oftast då har dragit slutsatser på relativt kända företeelser etc. Men när man väl fått en hög nivå på ens rapporter är det ju mer relevant att göra så inom samma ämnesområde/sakfrågor.

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Författaren använde sin egen andra bok eller avhandling som källa till det han skrev. Det var väldigt skrattretande tyckte jag. Alltså då kunde han lika gärna ha skrivit det i den löpande texten i stil med. "Tidigare har jag undersökt detta och kommit fram till bla bla." och inte hänvisa till sig själv.

Det tycker jag dock är helt fel. Det tror jag även alla som läser rapporten seriöst kommer anse också. Varför? Därför att det är EXTREMT mycket svårare för läsaren att se hur han kommit fram till det och varför, på vilka grunder, vilka referenser har han använt för att komma fram till det tidigare. Jag skulle snarare säga att det är totalt förkastligt att skriva så. För att uppnå någon typ av vetenskaplig höjd i rapporten måste man använda seriösa källor och referera på ett korrekt sätt. Om nu någon säger jag kom tidigare fram till X i en annan rapport så måste läsaren som vill kolla upp det först hitta alla rapporter, undersöka dom och sen se i vilken rapport det är och vart i rapporten det står. Det blir ju extremt massa jobb, det är inte acceptabelt, man bör ju istället referera till rapporten och sidnummer.

När han refererar till sin egen rapport kan man ju kolla upp hans andra rapport, läsa det som är relevant och se vilka referenser/metod han han har använt för att komma fram till hans slutsatser, det är ett vettigt sätt. Att bara säga att såhär är det för jag gjorde ett annat arbete, ja då skulle jag nog direkt slänga rapporten i papperskorgen. Att referera till sina andra rapporter kan vara mycket användbart om man t.ex. gjort en förstudie, eller redan är på väldigt hög nivå inom ämnet.

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Alakai
Låter det inte lika bra? Varför inte då?

Det flyter inte lika bra. Prova säga det själv (försök på franska så du får in de rätta uttalen ) Säger du bara va il så blir det två vokaler efter varandra det låter inte lika bra. Blir samma med "elle" och "on" om verbet slutar på vokal. Det är iaf en av förklaringarna, men det går att läsa mer här, dock på franska hittade inget på engelska:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Phon%C3%A8me_%C3%A9phelcystique

Sedan finns det språkhistoriska skäl också. Jag är dock inte så bra insatt i fransk språkvetenskap Men min professor på SU sa att det var mest för att det skulle låta bättre.

http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=3669

Intressant tråd om ämnet

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Micket
Ett bra språk har inga undantag (vad skulle de vara bra till?) och fonetiskt uttal.

(Eller så dumpar vi dessa naturliga språk som ändå är bortom räddning och lär oss Lojban)

Franskan har undantag för att det ska låta bra. Att det ska låta fint har ju styrt mycket av utvecklingen inom franskan också. T.ex. i uttrycket:

va-t-il så finns t:et där bara för att det ska låta bättre, jämför med att säga va-il, som inte låter så bra.

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lyml
Att återanvända ett gammalt arbete som man skrivit själv är lika mycket plagiering som att återanvända någon annans gamla arbete.

Det är en del av examinationen att skriva själva arbetet är motivationen till det hela (och har du ärligt skrivit den själv och har koll på ämnet lär det inte vara så svårt att skriva om relevanta stycken).

Ingenting man har problem med i civilingenjörsutbildningen dock :P.

Va? Det är ju uppenbart inte lika mycket plagiering som att använda någon annans gamla arbete. Så länge det är ens egen skapelse kan det ju per definition aldrig bli plagiat.

Vad menar du med ingenting man har problem med i civilingenjörsutbildningen dock? Jag har iaf vid ett tillfälle använt i princip samma ekvationer, härledning och text i två olika rapporter. Det finns ju ingen anledning att skriva om det om jag redan har skrivit det en gång, räcker ju gott med att anpassa det genom att stoppa in relevanta värden för de olika applikationerna och göra mindre ändringar. Ska man dimensionera två snarlika delar, i två separata rapporter är det ju ganska smidigt att göra så eftersom du slipper sitta och skriva om alla ekvationer (vilket alla som jobbat med Word och equation editor vet är sjukt jobbigt).

Dock ställer jag mig tveksam till varför folk verkar sitta och skriva rapporter som är så lika varandra att de kan kopiera inledning etc? Vad är det för högskolor som tillåter det? På KTH får man t.ex. inte tillgodoräkna sig kurser som innehåller samma saker som man redan läst (i en examen då).

Av ElDiablo

Om du tycker Daft Punk är avslappnande så kanske Justice?

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Raven6z
För det känns lite FÖR enkelt att gå in med hoodad tröja och köpa en TV och skriva under med en falsk signatur när de ALDRIG kontrollerar den. Sen när man kommer hem så anmäler man detta direkt och lämnar TVn hos en kompis tills pengarna är tillbaks på en konto.

Min fråga är om man i PRAKTIKEN kan göra så eller om det bara blir en härva av det hela som slutar med att polisen lägger ner utredningen i brist på bevis eller dylikt.

Självklart är det så det BORDE fungera om t.ex. ens kort blir stulet men har någon erfarenhet eller känner till hur det fungerar när det väl kommer till kritan?

Visa mig vilken affär där du kan gå in och köpa en TV och skriva under med falsk signatur? Nästan alla affärer i dagsläget har kod, och det är nästan enbart restauranger som bara nöjer sig med signatur. Det är ju upp till affären att ta legitimation och se till att det är rätt person som köper, dvs de kommer försäkra sig om att det är du som köper för att sådant här inte ska hända. Det är knappast enkelt, går du och köper en TV och säger att du inte kan koden, inte har legitimation men kan skriva under, tror du då ärligt att du får köpa den?

Jag fattar verkligen inte vad du har så svårt att fatta? Är det själva förfarandet, att du är osäker på om man kan ringa ett telefonsamtal? Ja du kan ringa telefonsamtal. Är du osäker på om man kan uttrycka i ord det du vill göra i det samtalet? Ja det är möjligt. Således är det möjligt i praktiken att göra så på ställen där de bara kräver signatur (typ krogen), det kommer dock givetvis bli en utredning, där kortföretaget kommer vara drivande. Och ja, jag vet hur det fungerar.

Signaturen fyller ju en stor funktion, det ligger i det eget intresse att använda samma signatur varje gång. Varför? För om du använder samma signatur och någon på riktigt snor ditt kort och förfalskar din signatur går det ju att känna igen att det inte är din handstil. Detta är som bekant för de allra flesta (men inte alla uppenbarligen) en kriminalteknisk verksamhet, där man kan jämföra olika underskrifter för att se om det är samma person som skrivit dom.

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Raven6z
Självklart begår man ett brott då. Men precis som att JAG kan skriva ett streck så kan en KORTTJUV också skriva ett streck och hävda att det är hans kort.

Min fråga handlade aldrig om jag begick ett brott om jag försökte begå bedrägeri.

Jag undrar helt enkelt om man i praktiken faktiskt KAN göra så, vare sig det är jag, eller en korttjuv som skrivit detta streck. Eller om affären/polisen säger att det inte finns något man kan göra åt det.

Kan man inte det så finns det ju ingen anledning att ha en signatur!

Klart du kan göra så. Varför skulle du inte kunna göra så? Bara ringa och säga att det är så det gått till. Sen kommer de ju såklart starta en utredning, där de antagligen försöker jämföra hur dina signaturer brukar se ut och om de kan hitta några kännetecken som skiljer sig, dvs som tyder på att någon annan skrivit under. De kan säkerligen också kontakta företaget och se om de har några typer av bevis för att det var du etc. Men det som är mest relevant om du vill ha tillbaka pengarna är ju att du kontaktar rätt företag, dvs VISA/AMEX/Mastercard etc. Restaurangen, butiken etc lär vara föga intresserade av att ge dig tillbaka några pengar.

Av ElDiablo

Köp en billig bil för typ 10-15000 och sälj den efter du har avslutat din tjänst? Måste ju vara enklare?

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av RedFLip
ja varför inte

hoppas bara de nu är så att hon inte har kille, fick inte ur henne det till 100% haha..

annars kanske man har en soft polare på ingång.

Äh, det spelar ju ingen roll om hon har en kille eller inte om hon inte nämner det. Om det inte verkligen är så att hon tror att ni bara är kompisar.

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av RedFLip
Jo det vet jag,

men är ingen date, jag utgår inte från att de är det..Utan bara softa liksom, så får vi se vart de går

Jag är grymt glad, allt går som de skrevs uppåt!
på ett år kan mycket hända!

Fråga om hon vill ta en öl efter eller innan? Och bio är verkligen sämst som första, andra, tredje date Därför måste du nästan fråga om hon vill göra något annat, annars kommer ni ju knappt hinna prata.

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Cloudstone
Haha, jag hatar insekter jag med. Men under dom 6 månaderna som jag backpackade i Australien och sov utomhus minst hälften av tiden så blev jag van vid dom och kunde tom. hålla dom i handen. Så det är lätt något som man kan träna bort om man måste.

Min fobi gick andra vägen Den är intränad av jordgetingar

Av ElDiablo

Getingar.

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av I Kill
Haha, skön stil.... Jag höll på att riva ner BIO-duken när jag blev tvingad att gå och se "Snabba Cash"... Äcklig stockholms dialekt som är sååå torr och noll av själ och värme.. Nu tänker jag mest på "östermalm-dialekten"... För fan jävla fantasi-dialekt...

Personligen föredrar jag att lyssna på roliga Göteborgare som är snabba i käften...

Ja det är verkligen en fantasi-dialekt för det finns knappt ingen som pratar så. Jag har nog aldrig träffat någon som gör det, och jag känner flera personer som bor/bott på Östermalm.

Av ElDiablo

Körde det på ett gaming-cafe i Stockholm online, online-läget fungerar katastrofalt dåligt. Själva spelet är ju kul, men online-läget är verkligen sämst, allt ifrån att söka spel, invita folk, lagget etc.

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av passionmasteR
Nej det gör man inte.

Vet du ens vad du pratar om? Du ska alltid betala, oavsett om du är "skyldig" eller inte. Sen anmäler du hela grejen. (Detta har hänt min familj flera gånger, fått parkeringsböter utanför vårt hus tiotals gånger, alltid fått pengarna tillbaka efter att ärendet gått till domstol, tio gånger... Parkeringsbolaget lär sig aldrig tydligen.)

Din familj måste ju vara väldigt konstig. Varför bestrider ni inte före ni betalar? Då slipper ni ligga ut med pengar till ett parkeringsbolag, brukar ni låna ut pengar till företag räntefritt? Ni kommer också med stor sannolikhet slippa gå hela vägen till domstol om ni har rätt för att få tillbaka era pengar. Du behöver ALDRIG betala oavsett om du är skyldig eller inte så länge du bestrider boten.

Av ElDiablo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av passionmasteR
Du ska alltid betala boten, sen får du pengarna tillbaka. Annars kan du få betalningsanmärkningar och grejer...

Nej, så länge du bestrider den så kan du inte få betalningsanmärkning.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av RedFLip
Man accepterar den till en viss del vill jag påstå.
Men bättre att betala och ta till strid när det är betalt, surt att "ligga ute" med pengarna, men hellre det än en betalningsanmärkning!

Fast jag tycker, betala och sen gå till strid..Men hur man inte kunde se vilken parkering det gällde när pilen är tydlig är illa, tycker bilden du visa här borde räcka som bevis!

Finns ingen anledning att göra så. Bestrid istället. Du får ingen betalningsanmärkning om du bestrider boten. På samma sätt som du inte får en om jag skickar en faktura på 1000 kronor till dig, så måste du inte betala och sen bevisa att fakturan var felaktig.

Betala inte. Bestrid.

Av ElDiablo
Citat:

Your search did not match any documents Men ja, elgot har länkat till lagen.nu, vilket också är en av källorna till wikipedias artikel. Ändå fast han var så snäll och länkade så fortsatte frågorna som besvarades av både wiki och lagen.nu, vilket iaf jag tycker känns rätt onödigt när fakta är så lätt att tillgå i denna fråga.